Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο κάλεσε για άμεση δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη: "Ο χρόνος πιέζει, η Γη μάς έχει ανάγκη"

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο κάλεσε για άμεση δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη: "Ο χρόνος πιέζει, η Γη μάς έχει ανάγκη" Facebook Twitter
3

Έκκληση από το Παρίσι για την ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς "ο χρόνος πιέζει" απηύθυνε o Λεονάρντο ντι Κάπριο, έχοντας δίπλα του τη γαλλίδα υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

"Ο χρόνος πιέζει, η Γη έχει τρομερή ανάγκη από τη βοήθειά μας", δήλωσε χθες βράδυ ο ηθοποιός καταχειροκροτούμενος από εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Θέατρο Σατελέ στο Παρίσι, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Μαριόν Κοτιγιάρ και Γκιγιόμ Κανέ αλλά και ο σκηνοθέτης Γουές 'Αντερσον. "Για τον λόγο αυτό είμαστε εδώ απόψε, και γι αυτόν τον λόγο κάναμε αυτή την ταινία" δήλωσε ο ηθοποιός στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας "Before the Flood" ("Πριν από τον Κατακλυσμό").

Στο ντοκιμαντέρ που υπογράφει ο Φίσερ Στίβενς, ο ηθοποιός και παραγωγός οδηγεί επί μιάμιση ώρα τους θεατές σε όλο τον κόσμο σε μια συνάντηση με ειδικούς και πολιτικές ώστε να εκθέσει τις προκλήσεις του προβλήματος και τα μονοπάτια προς τις λύσεις. Για την ταινία αυτή "έκανα ένα απίστευτο ταξίδι τριών χρόνων, που με οδήγησε, μαζί με τον σκηνοθέτη Φίσερ Στίβενς, στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη: στόχος μας ήταν να συγκεντρώσουμε τις αποδείξεις των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και να θέσουμε το ερώτημα για το κατά πόσο η ανθρωπότητα μπορεί να επιλύσει αυτό που θα μπορούσε να είναι το πιο καταστροφικό πρόβλημα με το οποίο έχει βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη", δήλωσε.

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο κάλεσε για άμεση δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη: "Ο χρόνος πιέζει, η Γη μάς έχει ανάγκη" Facebook Twitter
Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο με τον Φίσερ Στίβενς.

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο εξέφρασε χαρά που "σχεδόν 200 χώρες" κατέληξαν τον Δεκέμβριο του 2015 σε μια συμφωνία για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου η οποία "δεν θα βελτιώσει μόνο το περιβάλλον μας αλλά θα μας οδηγήσει σε έναν περισσότερο αειφόρο 21ο αιώνα". Η συμφωνία του Παρισιού, με την οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη "κάτω από τους 2 βαθμούς" σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, βασίζεται στην καλή βούληση των χωρών και "δεν μας οδηγεί παρά στα μισά του δρόμου" του στόχου μας, ωστόσο "είναι μια ελπιδοφόρα αρχή", είπε ο ΝτιΚάπριο.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, ο αμερικανός πρωταγωνιστής ταξίδεψε στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά, στην Κίνα, στη Γροιλανδία, στο αρχιπέλαγος Κιριμπάτι, στη Σουμάτρα για να διαπιστωθεί η πραγματικότητα των ζημιών. Λιώσιμο των πάγων, ρύπανση, αποψίλωση, άνοδος της στάθμης του νερού, εξέλιξη που υποθηκεύει το μέλλον των νησιών και μακροπρόθεσμα το μέλλον της ανθρωπότητας.

Πολιτισμός
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Πολιτισμός / Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Η μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν που ανοίγει στις 12 Απριλίου στο MoMA δεν φέρνει απλώς ξανά στο προσκήνιο έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Φέρνει μαζί της και το παλιό ερώτημα που δεν σταμάτησε ποτέ να τον ακολουθεί: τι ακριβώς είναι τέχνη και ποιος το αποφασίζει;
THE LIFO TEAM
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Πολιτισμός / Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν σχεδίασε απλώς τις συλλεκτικές φιάλες της σοδειάς 2023 της Ornellaia. Για τη μοναδική 9λιτρη φιάλη έδωσε μια οδηγία-έργο: να πιεις το κρασί αργά, με κλειστά μάτια, ακούγοντας το θέμα του Νίνο Ρότα από το La Dolce Vita.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο νέο του ντοκιμαντέρ για τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, κυρίως για να δημιουργήσει σουρεαλιστικές εικόνες εκεί όπου δεν υπάρχει οπτικό αρχειακό υλικό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι δούλεψε περίπου έναν χρόνο πάνω στο Interstellar πριν αποχωρήσει από το πρότζεκτ, το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια ο Κρίστοφερ Νόλαν.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και πιο αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Πολιτισμός / Πέθανε ο Άφρικα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Ο DJ και παραγωγός από το Μπρονξ, που ταυτίστηκε με το Planet Rock, πέθανε στα 68 του από καρκίνο. Η υστεροφημία του, ωστόσο, είχε ήδη σκιαστεί από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026- με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Πολιτισμός / Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026, με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Η φετινή ανακοίνωση του 79ου Φεστιβάλ Καννών δείχνει σαφή στροφή προς το διεθνές σινεμά δημιουργών, με 21 ταινίες στο διαγωνιστικό και αισθητά μικρότερη παρουσία αμερικανικών στούντιο. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη νέες ταινίες των Παβέλ Παβλικόφσκι, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κριστιάν Μουντζίου και Αϊρα Σακς.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Πολιτισμός / Ένα νέο βιβλίο για τον Άλμπερτ Σπέερ φωτίζει πώς χτίστηκε ο μύθος του «καλού ναζί»

Το You Are the Führer’s Unrequited Love του Ζαν-Νοέλ Ορενγκό επιστρέφει στην περίπτωση του Άλμπερτ Σπέερ για να δείξει πώς ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους του ναζιστικού καθεστώτος κατάφερε μετά τον πόλεμο να χτίσει την εικόνα του «μετανοημένου» ναζί
THE LIFO TEAM
Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Πολιτισμός / Τι βλέπει ένας φωτογράφος όταν κοιτάζει τόσο κοντά την εξουσία;

Με αφορμή το νέο του βιβλίο Index, ο Κρίστοφερ Άντερσον μιλά για τη δουλειά του από την Αϊτή και το Αφγανιστάν μέχρι τον Τραμπ και τον Τζέφρι Έπσταϊν, θυμίζοντας ότι η φωτογραφία δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης, αλλά και τρόπος να διαβάζεις τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της ισχύος.
THE LIFO TEAM
Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Πολιτισμός / Ο Walter Pfeiffer και η τέχνη του να πιάνεις την ομορφιά τη στιγμή που περνά

Η Pinacoteca Agnelli στο Τορίνο παρουσιάζει στις 30 Απριλίου το «Walter Pfeiffer: In Good Company», μια μεγάλη αναδρομή σε έναν από τους πιο τρυφερούς και ερωτικά φορτισμένους φωτογράφους της ευρωπαϊκής εικόνας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Πολιτισμός / Τι δουλειά έχει ο Ποπάι σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης;

Η έκθεση «Martin Wong: Popeye», που ανοίγει στις 18 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο παράξενες εμμονές του Αμερικανού ζωγράφου: τον Ποπάι όχι ως αθώα ποπ φιγούρα, αλλά ως σώμα, σύμβολο και queer φαντασίωση.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

σχόλια

1 σχόλια
Τουλάχιστον κάνει κάτι πραγματικό και δεν διαφημίζει τον εαυτό του γι' αυτό, σε αντίθεση με τους άλλους πόσους χιλιάδες βολτάρουν με τιτανικούς.
Η διαφήμιση η μόστρα και τα γκαλά οικολoγίας, δεν είναι το μόνο ζητούμενο αγαπητέ. Το ζητούμενο είναι, αν πρόκεται για Eco Warrior που ζεί μια οικολογική ζωή ή υποκριτή. Αν κρίνω από την ζωή που κάνει (πως κάνει τις διακοπές του, με τί πτήσεις πετάει, σε τί τέρατα σκάφη αλωνίζει, τι αυτοκίνητα διαθέτει και πολλά άλλα) μάλλον πρόκειται για το δεύτερο. Είναι σαν να το παίζω vegetarian δημοσίως και σπίτι να τρώω κρέας.Κερασάκι στην τούρτα δε αποτελεί το σκάνδαλο που βγήκε στην φόρα πριν καμία βδομάδα. Με μία πρόχειρη έρευνα καταλάβεις.