Tι αλλάζει με την Airbnb στην Ελλάδα - Πώς θα γίνει η φορολόγησή της

Tι αλλάζει με την Airbnb στην Ελλάδα - Πώς θα γίνει η φορολόγησή της Facebook Twitter
Lord Byron/ Αirbnb
9

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τη λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) στον χώρο του τουρισμού σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει το νέο πλαίσιο κανόνων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του euro2day.gr η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει στο φως και να φορολογήσει σημαντικό μέρος της γκρίζας οικονομίας στον τουρισμό.

Καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο θεσμικού πλαισίου στην Ε.Ε. και ο ελληνικός νόμος θα αποτελέσει ένα είδος «πιλότου» και για άλλες χώρες.
υπήρξε και ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, βραχυπρόθεσμη μίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε ακίνητο που είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία, διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, έχει εμβαδόν τουλάχιστον 9 τ.μ. και διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα μια βραχυπρόθεσμη μίσθωση ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας θα πρέπει ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής να είναι φυσικό πρόσωπο και να είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων», το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Ορίζεται, ταυτόχρονα, πως δεν θα επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

Περιορισμός θα υπάρχει όμως και ως προς το διάστημα που θα μπορεί κανείς να μισθώνει το ακίνητο και αυτό δεν θα  μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 90 μέρες κάθε χρόνο. Το καθεστώς στα νησιά θα είναι διαφορετικό. Σε αυτά που έχουν κάτω από 100.000 κατοίκους πληθυσμό η μέγιστη διάρκεια μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 ετησίως.

Τα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες πρέπει να μισθώνονται επιπλωμένα, αλλά χωρίς πρόσθετες υπηρεσίες εκτός από την παροχή κλινοσκεπασμάτων.

Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής ή ο υπεκμισθωτής (μια ψηφιακή πλατφόρμα για παράδειγμα) δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ή μισθώσουν περισσότερα από 2 ακίνητα, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, βεβαιώνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και εισπράττεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να υποχρεωθούν μεταξύ άλλων οι ψηφιακές πλατφόρμες να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλιώς θα απειλούνται σωρευτικά με απαγορευτικά πρόστιμα. Κυρώσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις παραβίασης και των άλλων προϋποθέσεων που ορίζονται για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου θα απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Καθιερώνεται, ωστόσο, ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων αυτού του είδους, με την ονομασία «Φόρος Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο ειδικός φόρος θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση και θα ανέρχεται στο 5% της αξίας της.

Ο ειδικός φόρος θα παρακρατείται από τα φυσικά πρόσωπα ή τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Προβλέπεται, μάλιστα, πως θα αποδίδεται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές με πανομοιότυπο τρόπο που γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ. Προβλέπεται πως η απόδοση θα γίνεται ανά τρίμηνο κατά τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Ιανουάριο και όχι αργότερα από την 16η των συγκεκριμένων μηνών.

Η διαδικασία επιβολής και είσπραξης όπως και ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσής του θα καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων θα θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και οι ιδιοκτήτες ή υπεκμισθωτές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Τέλος, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων στα ακίνητα από μεικτά κλιμάκια που θα συγκροτούνται από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα είναι, επιπλέον, υποχρεωμένες να παρέχουν στο υπ. Οικονομικών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή του ακινήτου.

πηγή: euro2day.gr

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
ας το φορολογήσουν όσο θέλουν αλλά το πλαφόν των 90 ημερών γιατί το βάζουν? Δεν θέλουν να βγάλουν λεφτά από τον τουρισμό? Μιλάμε για μεγάλη ηλιθιότητα!
Γιατί τις φουλ σεζον που είναι υπερπλήρη τα ξενοδοχεία, δεν ενοχλούνται να μοιράζονται τη φθηνή πελατεία που περισσεύει, αλλά τον υπόλοιπο καιρό που βγάζουν απλά τα πάγια!?...Κρίμα δεν είναι να στεναχωρηθεί ο ιδιοκτήτης ενός βρωμερού ξενοδοχείου 50ετίας και βάλε, στο κέντρο της Αθήνας, που δεν καλύπτει καμιά προδιαγραφή στη πραγματικότητα και νοικιάζεται 70€ στο Booking, αντί για ένα συμπαθητικό διαμερισματάκι που νοικιάζεται για τα μισά λεφτά; Για να μην αναφερθούμε στα καθως πρέπει ξενοδοχεία, που παίζουν όλα πάνω από 120€ (μαζί με ένα 150άρι που θέλει η μετακίνηση με αυτοκίνητο από επαρχία προς Αθήνα, μια διανυκτέρευση για να κάνει τη δουλειά του κάποιος έχει ελάχιστο κόστος 300€, ούτε ένα ολόκληρο βασικό μισθό...)
Καλά, αντί να χαρεί το κράτος που θα μπορεί να το φορολογήσει και να εισπράττει, πάει και το περιορίζει σε 90 ημέρες!!! Δηλαδή, σε μία χώρα τόσο τουριστική που θα μπορούσε να αυξηθεί ο τουρισμός και τα έσοδα του κράτους από το airbnb, το κράτος θέλει προφανώς να χάσει λεφτά!!! Δεν υποστηρίζει κιόλας ιδεολογικά την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα....
Το μετρο με τις 90 μερες οριο μου φαινεται πολυ καλο !! Μειωνει το κερδος των ιδιοκτητων και το κερδος του κρατους απο. τους φορους !! Οτι πρεπει για την επιχειρηματικοτητα ! Πολυ καλος νομος :)
Ναι ρε Ελλαδάρα, βάλτα εσύ με τα μεγαθήρια και βάλε τα γυαλιά στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου που δεν το έλυσαν το θέμα. Πέρα απο την πλάκα, οκ θεμιτή η φορολόγηση του μάυρου αλλα υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο και ο ξενοδόχος έίναι η πλατφόρμα η οποία στηρίζεται σιωπηλά στο οτι ο καθένας νοικιάζει μάυρα το σπίτι του. Αν υποχωρήσει στη μικρή Ελλάδα και μαζευτούν όλοι το BNB χάνει λεφτά και χάνει και τη δυναμική του παγκοσμίως. Επίσης δεν έχει νομικές συνέπειες μια πλατφόρμα για το τι κάνουν οι χρήστες του, αλλιώς να μηνύσουμε και τη Χρυσή Ευκαιρία για τους καθηγητές που κανουν ιδιαίτερα μάυρα και διαφημίζονται με αγγελίες. Το θέμα είναι οτι η τεχνολογία και η οικονομία προχωρούν είτε το θέλουμε είτε οχι και η πραγματικότητα δεν ρυθμίζεται με ένα νόμο και ένα άρθρο όπως έχουμε δει πολλάκις.