Ο υπουργός Εξωτερικών κάνει απόπειρα κατάσχεσης εις βάρος της Athens Review of Books

Ο υπουργός Εξωτερικών κάνει απόπειρα κατάσχεσης εις βάρος της Athens Review of Books Facebook Twitter
Νίκος Κοτζιάς: «Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Έγραψα κατ' εντολήν του κόμματός μου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες.» (Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC)
16

 Η υπόθεση με δυο λόγια:

H περίπτωση του κυρίου Κοτζιά είχε απασχολήσει πριν από πέντε χρόνια το έντυπο Athens Review of Books, που είχε δημοσιεύσει μια επιστολή αναγνώστη που κατέκρινε τον νυν υπουργό Εξωτερικών για το «σταλινικό παρελθόν» και τη σχετική σταλινική προπαγάνδα για την οποία ήταν υπεύθυνος.

Ο κύριος Κοτζιάς πήγε στα δικαστήρια το έντυπο (με δικηγόρο τότε τον Φαήλο Κρανιδιώτη) ζητώντας εξοντωτική οικονομική αποζημίωση.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση του περιοδικού Spiegel, «Πώς στέκεστε απέναντι σε παλαιότερα κείμενα στα οποία υπερασπιζόσασταν την καταστολή του πολωνικού συνδικάτου Αλληλεγγύη;», ο κύριος Κοτζιάς μεταξύ των άλλων απάντησε:
«Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Έγραψα κατ' εντολήν του κόμματός μου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες».

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω: Ήταν απολογητής και προπαγανδιστής σταλινικών πρακτικών, έγραφε ανοησίες κατ' εντολήν του τότε κόμματός του, και το λέει και μόνος του, αλλά εάν το πει κάποιος άλλος, τότε του κάνει αγωγή, τον σέρνει στα δικαστήρια και του ζητάει 250.000 ευρώ...

Κι όμως, πέρσι τον Νοέμβριο ο κύριος Κοτζιάς κέρδισε! Το δικαστήριο πείστηκε απ' τα επιχειρήματά του πως η Athens Review of Books τον συκοφάντησε, προκαλώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο κατάλαβε την υπόθεση, πόσο μάλλον όταν το δικαστήριο θεωρεί ότι ο κύριος Κοτζιάς είναι συνιδρυτής του ΚΚΕ. (Κάτι που θα μπορούσε να ισχύει μόνο αν ο υπουργός Εξωτερικών είναι απέθαντο βαμπίρ που ζούσε το 1924 και ίδρυε τότε κόμματα!)

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη δικαστική απόφαση, όπως είχε γράψει τότε η ARB: 


● «Απεδείχθη» ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ! Αγνοούν δηλαδή οι σοφοί συντάκτες της ακόμη και πράγματα πασίδηλα, όπως ότι το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1918/1924.
● Αλλά, παρότι «συνιδρυτής» του ΚΚΕ και παρότι συγγραφέας τόσων ακραία προπαγανδιστικών βιβλίων και άρθρων, σύμφωνα με την απόφαση «δεν απεδείχθη» ούτε καν ότι ήταν θαυμαστής των κομμουνιστικών καθεστώτων! (Προφανώς οι συντάκτες της απαξίωσαν να ρίξουν έστω και μια ματιά στα σχετικά τεκμήρια που προσκομίσαμε.)
● Η έκφραση «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», όπως νομίζουν οι εκδόσαντες την απόφαση, σημαίνει δύο εγκληματικές δραστηριότητες ταυτόχρονα: χιτλερική και σταλινική! Ποιος είναι άλλωστε ο καθηγητής γλωσσολογίας και συντάκτης-επιμελητής του περίφημου Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος κατέθεσε ότι το πρώτο χρησιμοποιείται μεταφορικά, ως επιθετικός προσδιορισμός του ουσιαστικού «σταλινικός», μπροστά στη γλωσσολογική (ου μην αλλά και ιστορική, όπως είδαμε λίγο πριν) αυθεντία των κ.κ. εφετών;

Λίγο πριν εκδικαστεί η υπόθεση στον Άρειο Πάγο (πράγμα που θα γίνει τον επόμενο μήνα) είχαμε νέα εξέλιξη, όπως μας πληροφορεί με δελτίο τύπου της η ARB: 

Η απόπειρα κατάσχεσης εις βάρος της Athens Review of Books

για λογαριασμό του Ν. Κοτζιά με πρωταγωνιστή της εκτέλεσης τον Ι. Κ. Μαντζουράνη

(Επεισόδιο Πρώτο)

Αθήνα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Παρά τις υποχρεώσεις του ως εκπροσώπου του «κράτους δικαίου» νέου τύπου, ο Ιωάννης Κ. Μαντζουράνης αυτές τις ημέρες έχει να φέρει εις πέρας και μιαν άλλη σημαντική υπόθεση: να προχωρήσει στην αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος της Athens Review of Books για λογαριασμό του Νίκου Κοτζιά, υπουργού των Εξωτερικών. Μας κοινοποίησε ήδη το «εκτελεστό απόγραφο» της σχετικής δικαστικής απόφασης ζητώντας να του καταβάλουμε λύτρα 18.311,59 ευρώ. Άμεμπτος νομικός, κατόρθωσε να κερδίσει στο Εφετείο Αθηνών τη δίκη που είχε εγείρει ο «εντολέας» του Κοτζιάς. Αρχικά ζητούσε αποζημίωση 250.000 ευρώ, με αφορμή τη δημοσίευση μιας επιστολής στην ARB που τον αξιολογούσε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Έκτοτε, με μεθοδεύσεις οικείες στο παρελθόν του, ο Κοτζιάς προσπαθεί να φιμώσει την Athens Review of Books και αν είναι δυνατόν να την κλείσει.

Επειδή ο χειριστής της εκτέλεσης Ι. Μαντζουράνης μας κοινοποίησε το «εκτελεστό απόγραφο» κινώντας έτσι τη διαδικασία εκτέλεσης της απόφασης του Εφετείου και μάλιστα λίγες μέρες πριν από τη δίκη στον Άρειο Πάγο επί αναιρέσεώς μας, η Athens Review of Books δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει: Φυσικά δεν πρόκειται να του δώσουμε ούτε ένα ευρώ, περιμένοντας να δούμε πόσα σκαλιά θα κατέβει ακόμη ο Κοτζιάς έστω και στη δική του κλίμακα αξιών. Ας αποτολμήσει λοιπόν να κλείσει το περιοδικό, για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία για την πανδήμως γνωστή σταλινικότητά του. Παραμένουμε ψύχραιμοι και περιμένουμε από τον Ι. Μαντζουράνη να προχωρήσει σε κατάσχεση για λογαριασμό του φανατικού υμνητή των καθεστώτων Χόνεκερ και Γιαρουζέλσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών κάνει απόπειρα κατάσχεσης εις βάρος της Athens Review of Books Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο δικαστήριο ότι κατείχε θέσεις Καθηγητού στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ κ.α. Τα πανεπιστήμια αυτά τον διέψευσαν σύμφωνα με την ARB. (Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC)

Θυμίζουμε [...] μάλιστα πως ο υπουργός Εξωτερικών διέπραξε απάτη επί δικαστηρίω μαζί με συκοφαντική μας δυσφήμηση, δηλώνοντας ότι δήθεν κατείχε θέσεις Καθηγητού στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ κ.α., και ισχυριζόμενος ότι εμείς λάβαμε ως αντάλλαγμα «σημαντικές κρατικές θέσεις» για να τον πλήξουμε, γιατί είναι αντιμνημονιακός αγωνιστής – ισχυρισμούς τους οποίους οι δικαστές προφανώς βρήκαν απόλυτα φυσιολογικούς. Τις απαντήσεις των παραπάνω πανεπιστημίων που τον διαψεύδουν στείλαμε στους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Την υπόθεση αυτή έφερε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (βλ. τα πρακτικά εδώ).

Κατά της σκανδαλώδους κακοδικίας του Εφετείου ασκήσαμε αναίρεση στον Άρειο Πάγο η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 24 του προσεχούς Οκτωβρίου. Στους δικαστές στείλαμε εξώδικες προσκλήσεις ζητώντας να μας ζητήσουν συγγνώμη, επιφυλασσόμενοι των λοιπών δικαιωμάτων μας. Υποβάλαμε εναντίον τους αναφορά, για την οποία ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι «δεν υπερέβησαν τα ακραία όρια της λογικής»! (Για περισσότερα βλ. εδώ)

Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αντιστεκόμαστε στο καθεστώς ανελευθερίας του λόγου. Είμαστε υπερήφανοι για την επταετή ιστορία της Athens Review of Books.

Το «εκτελεστό απόγραφο» της ντροπής θα μείνει ανεκτέλεστο και οι δράστες του θα μείνουν στην ιστορία του σκοταδισμού, μιας εκτός ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού «δικαιοσύνης». Το «εκτελεστό απόγραφο» της ντροπής στα χέρια του χειριστή της εκτέλεσης Μαντζουράνη συμβολίζει κάτι περισσότερο, δεδομένων των πανελλήνια γνωστών ανδραγαθιών του στο πλευρό των Κοσκωτά-Κουτσόγιωργα.

***

Μιλήσαμε με τον εκδότη της Athens Review of Books Μανώλη Βασιλάκη σχετικά με τις νέες εξελίξεις. 

— Πιστεύετε ότι ο κύριος Κοτζιάς θέλει να σας φιμώσει ή μόνο να σας τιμωρήσει για αυτό που θεωρεί πως ήταν συκοφαντική δυσφήμηση;

Θέλει να μας φιμώσει, καθώς στα πλαίσια της δικαστικής άμυνάς μας ασχοληθήκαμε με το κομματικό του παρελθόν και ανακαλύψαμε όλα όσα θα ήθελε να λησμονηθούν (άρθρα, βιβλία, συναναστροφές…). Θυμίζω ότι όλα ξεκίνησαν από τη δημοσίευση μιας επιστολής για την οποία μας έκανε αγωγή αστικής αποζημίωσης ύψους 250.000 ευρώ, και έτσι η έρευνά μας έφτασε μέχρι την αποκάλυψη ότι ουδέποτε είχε θέση καθηγητού στο Χάρβαρντ ή την Οξφόρδη όπως ισχυρίστηκε διαπράττοντας απάτη επί δικαστηρίω ή την αποκάλυψη ότι είχε γράψει από κοινού βιβλίο με τον επικεφαλής ιδεολογικής προπαγάνδας του Χόνεκερ. Δεν είχαμε λόγο εμείς να ασχοληθούμε με τον περί ου ο λόγος σταλινικό. Θέλει λοιπόν να μας φιμώσει, υποκρινόμενος ότι τον συκοφαντήσαμε σαν φανατικό σταλινικό («γκαουλάιτερ του σταλινισμού»), ποιος; Ο συγγραφέας δεκάδων προπαγανδιστικών βιβλίων, φυλλαδίων και άρθρων αντί να αναλάβει την ευθύνη όσων έγραψε δήλωσε στο Spiegel ότι ήταν μαριονέτα («έγραφα ανοησίες κατ’ εντολήν του κόμματός μου [ΚΚΕ]»)! Κάποιος θα έπρεπε να ρωτήσει όμως και το ΚΚΕ πώς χαρακτηρίζει αυτές τις δηλώσεις Κοτζιά.

— Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος λόγος που ο κύριος Κοτζιάς δεν περιμένει μέχρι την απόφαση του Αρείου Πάγου;

Γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο και τον δικηγόρο του, τον κύριο Μαντζουράνη.

— Ο κύριος Μαντζουράνης συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τη Δημοπρασία Τηλεοπτικών Αδειών, ενώ στην ανακοίνωσή σας υπενθυμίζετε την επαγγελματική του σχέση με τους Κοσκωτά και Κουτσόγιωργα. Έχουν όμως σχέση αυτά με την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης στην οποία προχώρησε;

Εμείς θέλαμε να θυμίσουμε το παρελθόν του Μαντζουράνη, που προφανώς ο ίδιος θέλει να ξεχαστεί (όπως και ο Κοτζιάς). Η φάρσα σήμερα επαναλαμβάνεται ως ιστορία. Στη θέση του Κουτσόγιωργα ο Παππάς. Στη θέση του Κοσκωτά οι δυο νέοι καναλάρχες. Ο μόνος που παραμένει ο ίδιος είναι ο Μαντζουράνης. Πρόκειται για την προσπάθεια ελέγχου της πλουραλιστικής ενημέρωσης των πολιτών, τότε με τον έλεγχο του τύπου, τώρα των τηλεοπτικών καναλιών. Ένας από τους πρωταγωνιστές και τότε και τώρα είναι ο Μαντζουράνης.

— Γιατί πιστεύετε ότι οι δικαστές δέχτηκαν ότι υπήρξε ο κύριος Κοτζιάς ιδρυτής της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και γιατί είπαν πως δεν έχει εκδηλώσει τον θαυμασμό του για το απολυταρχικό καθεστώς, ενώ ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως έκανε προπαγάνδα; Βλέπουν κάτι που δεν βλέπει ο μέσος νους;

Δεν μπορώ να ξέρω τα κίνητρα που οδήγησαν σ’ αυτή την εξωφρενική παραδοχή. Τη θεωρώ τόσο εξωφρενική, ώστε έστειλα και στους τρεις δικαστές εξώδικες προσκλήσεις καλώντας τους να μου ζητήσουν συγγνώμη, εκτός εάν μπορούν να προσκομίσουν τις αποδείξεις ότι ο Κοτζιάς υπήρξε συνιδρυτής του ΚΚΕ (αφού λένε ότι αυτό «απεδείχθη»!). Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι οι δικαστές παραβίασαν τα ακραία όρια της λογικής και τα διδάγματα της κοινής πείρας, ανεξάρτητα από τα κίνητρα της προδήλως εσφαλμένης (το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1924) και αντιφατικής σκέψης της (κάθε μέλος του ΚΚΕ ήταν θαυμαστής των κομμουνιστικών καθεστώτων). Πιστεύω ότι είναι συνδυασμός άγνοιας και σκοπιμότητας ή καλύτερα σκοπιμότητας και άγνοιας. Αυτό που επίσης, κατά τη γνώμη μου, είναι τρομακτικό είναι ότι οι εν λόγω δικαστές εμμέσως κάνουν μάθημα γλώσσας στον καθηγητή γλωσσολογίας κύριο Χ. Χαραλαμπάκη, συντάκτη του περίφημου Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ήταν μάρτυρας υπεράσπισης της Athens Review of Books.

— Αποφασίσατε, προς το παρόν, να μη δώσετε ούτε ευρώ. Τι πιστεύετε ότι θα κάνει ο κύριος Κοτζιάς;

Είμαι βέβαιος, δεδομένου του παρελθόντος του, ότι θα προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση, αφού ο στόχος του είναι να κλείσει το περιοδικό. Δεν περιμένω τίποτε άλλο από αυτόν.

(Επικοινωνήσαμε και με τον δικηγόρο του κυρίου Κοτζιά, Ι. Μαντζουράνη, και του θέσαμε τα ερωτήματά μας. Μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει. Σε περίπτωση που το κάνει, θα προσθέσουμε τις απαντήσεις του με update.)

TV & Media
16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM