Ποιος τραμπούκισε ποιον στον καβγά ελεγκτή και επιβάτιδας στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ;

Ποιος τραμπούκισε ποιον στον καβγά ελεγκτή και επιβάτιδας στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ; Facebook Twitter
52

UPDATE: Επειδή η προσωπική μου γνώμη -ότι για την παρανομία του ελεγκτή δεν υπάρχει καμία δικαιολογία- δεν γράφεται παρα μόνο στο τέλος του άρθρου και μπορεί κάποιος να μη φτάσει ως εκεί, θα ήθελα να την διευκρινίσω απ' την αρχή για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Τα δημοφιλή σχόλια που βάζω παρακάτω δείχνουν ότι το κλίμα ήταν εχθρικό για την κοπέλα. Και δίκιο να έχουν σε κάποια, ο βασικός παράνομος της υπόθεσης είναι αυτός που υποτίθεται ότι μας προστατεύει απ' τις παρανομίες.

Το έγραφα στην κατακλείδα του άρθρου μου, και, τελικά δεν είναι καθόλου τυχαίο που υπήρξε εισαγγελική εντολή να σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του ελεγκτή για παράνομη κατακράτηση.


Την είδηση την είδα αρχικά στο facebook Μετανοείτε που το προλόγισε ως εξής:

Στην Θεσσαλονίκη ελεγκτές τραμπουκίζουν επιβάτιδα χωρίς εισιτήριο(και όχι μόνο), η οποία σε κατάσταση πανικού, προσπαθεί να πηδήξει από το παράθυρο, με τον έναν εκ των "την δουλειά μας κάνουμε" να λέει..."Ας πέσει, τόσο χαζή είναι δλδ, για ένα εισιτήριο;"

 

Και αργότερα είδα το βίντεο στο LIFO.gr στη σχετική είδηση

 


 

Είναι γεγονός πως αντανακλαστικά (και έχοντας στο μυαλό μας και το παιδί που είχε σκοτωθεί σε λεωφορείο) θα εκραγούμε εναντίον των βάρβαρων ελεγκτών και θα υποστηρίξουμε την καημένη την κοπέλα που δεν είχε ούτε ένα ευρώ για να δώσει. Πόσο μάλιστα όταν μαθαίνουμε ότι οι ελεγκτές την τραμπούκισαν. 

Βλέποντας όμως το βίντεο και διαβάζοντας τα σχόλια παντού, διαπίστωσα κάτι αναπάντεχο: Ελάχιστοι ήταν αυτοί που την υποστήριξαν. Όχι προφανώς επειδή μισεί ο κόσμος όσους δεν κόβουν εισιτήριο (το αντίθετο) αλλά γιατί θεώρησαν πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοπέλα ούρλιαζε - κλωτσούσε - έβριζε και χτυπούσε τους ελεγκτές και ήταν μάλλον υπερβολική. Η δε προσπάθειά της να ξεφύγει απ' το παράθυρο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της, θεωρήθηκε περισσότερο εκβιαστική παρά κίνηση ανάγκης. 

[Να πω εδώ αυτό που λέω και στο τέλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ελεγκτές, τα όργανα του νόμου δηλαδή, παρανόμησαν. Περισσότερα πιο κάτω.]

Στο ίδιο το status που πρωτοδιάβασα περί του τραμπουκισμού που υπέστη η κοπέλα απ' τους ελεγκτές, τα σχόλια με τα περισσότερα λάικ έβλεπαν τα πράγματα αλλιώς: «Εντάξει.. απλά ο κόσμος το' χασε..» λέει το πιο δημοφιλές σχόλιο. «Όλο αυτό το τραγελαφικό για 1€; Η κοπελίτσα μάλλον έτσι έχει συνηθίσει να γίνεται το δικό της. να γκρινιάζει, να κλωτσάει και να χαστουκίζει.. μου θύμισε κακομαθημένο 5χρονο που θέλει transformers και δε του το αγοράζουν.. το λεωφορείο δεν είναι τσάμπα, υπηρεσία είναι και το πληρώνεις. Η σκηνή στο βίντεο είναι τραγική. εδώ η κοπέλα το απολάμβανε κιόλας κοιτώντας την κάμερα και γελώντας. λάθος και των ανθρώπων εκεί που δεν κάλεσαν και την αστυνομία και απλά κοιτούσαν... Έχω συναντήσει άπειρες φορές άτομα στο λεωφ. που δεν κόβουν εισιτήριο και όταν μπαίνει ελεγκτής ωρύονται κλαίνε ουρλιάζουν λες και φταίει ο ελεγκτής που ΝΑΙ κάνει τη δουλειά του, όπως και εμείς κάνουμε τις δικές μας»

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο παράνομος έχει πάντα δίκιο και ο ελεγκτής (κάθε είδους) είναι όργανο ενός φασιστικού ανάλγητου κράτους!»

«Ας ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα» έγραψε κάποιος άλλος. 

«1) Το να κοβεις εισιτηριο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ. Εφ'οσον χρησιμοποιεις λεωφορειο εισαι υποχρεωμενος/η - εκτος κι αν μπαινεις και σε αλλα μαγαζια και παιρνεις πραγματα χωρις να πληρωσεις. Το ιδιο πραγμα ειναι.
2) Οι πιπες περι δικαιωματων ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ. Οι ελεγκτες πρεπει να εισπραξουν τα εισιτηρια και τα προστιμα ΚΑΠΩΣ. Αν ΔΕ μπορουν να σου παρουν στοιχεια με το ζορι, ΔΕ μπορουν να σε κρατησουν μεχρι να ερθει η αστυνομια, ΔΕ μπορουν να σε συλλαβουν και γενικα δεν εχουν δικαιωμα να κανουν τιποτα, πως υποτιθεται οτι πρεπει να αντιδρασουν απεναντι σε εναν κλέφτη (γιατι περι αυτου προκειται); Να ελπιζουν πως θα κατσεις να δωσεις το προστιμο απο την καλη σου την καρδιά;
3) Οι δηθεν ιδεολογικες ανησυχίες για την τιμή των εισιτηρίων για τις ευαλωτες ομαδες ειναι παπαριές. Η μηνιαια, μειωμένη καρτα του ΟΑΣΘ κανει 15 ευρω - δηλαδη αναγεται σε 50 λεπτα την ημερα. Οι ελαχιστες διαδρομες που κανει ο κοσμος ειναι 2 (μπρος-πισω) με 2 μειωμενα εισιτηρια 50 λεπτων. Αρα αγοραζοντας καρτα ριχνεις την τιμη του εισιτηριου στα 25 λεπτά αν κανεις 2 διαδρομες ημερησιως. Αν κανεις 4 η τιμη παει στα 12.5 λεπτά.
Με εικοσι πεντε λεπτα εισιτηριο για τις οικονομικά ευάλωτες ομαδες ΔΕΝ υπαρχει δικαιολογία περι δηθεν υπερογκων τιμων.
4) Οι ελεγκτες κανουν τη δουλεια τους. Ξερω, ξερω, οποιαδηποτε μορφη εξουσιας ειναι καταπιεση και επρεπε να μπορειτε να κλεβετε ανενοχλητοι, παντως εγω χρησιμοποιω τον ΟΑΣΘ απο 2 μεχρι 6 φορες την ημερα και ΟΛΟΙ οι ελεγκτες εκτος απο 2 ηταν ευγενεστατοι.» «Εγω βλεπω ενα κακομαθημενο, σε μια φαση να γελαει κιολας στη καμερα και σε αλλη φαση να λεει "ρε μαλακες τι βια ειναι αυτη" και στο τελος να κλωτσαει τον ελεγκτη στη μουρη» γράφει κάποιος άλλος. 

  

Μην πιάσουμε το YouTube που το βρίσιμο που έφαγε η κοπέλα είναι απλά λυπηρό. Το κοινό αίσθημα πάντως ήταν εναντίον της και στο Facebook μας και στα σχόλια της είδησης:  «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο παράνομος έχει πάντα δίκιο και ο ελεγκτής (κάθε είδους) είναι όργανο ενός φασιστικού ανάλγητου κράτους. Ως προς το τελευταίο (το κράτος εννοώ) μάλλον κατά τύχη είμαστε...» σχολίασε ο Διογένης ο Κυνικός, ενώ η Haifischnet που είχε το δημοφιλέστερο σχόλιο έγραψε: «Ποιος ο λόγος να γίνονται όλα αυτά; Γίνεται έλεγχος. Δεν έχεις εισιτήριο. Σου κόβει ο ελεγκτής το πρόστιμο και φεύγεις. Προς τι οι διαπληκτισμοί; Αλλά, τι ρωτάω; Δεν είχε εισιτήριο αλλά δεν θέλει να πληρώσει το πρόστιμο.Θυμάμαι έναν συνάδελφο που διηγόταν τον διάλογο μεταξύ εκείνου και ενός Άγγλου φίλου του, όταν ο πρώτος είχε κάνει μία παράβαση και έψαχνε να βρει τρόπο να αποφύγει την ποινή (ως κλασικός Ελληνάρας -όπως παραδέχθηκε ο ίδιος- που δεν μπορεί να ξεφύγει από την καταγωγή του). Γυρίζει ο Άγγλος και του λέει χαρακτηριστικά, "Why so much fuss? You broke the fucking law, you pay the bloody penalty!"»

Σίγουρα η κοπέλα έμοιαζε υπερβολική και συμφωνώ με τις κάποιες απ' τις παραπάνω απόψεις. Να σημειωθεί βέβαια και ότι οι ελεγκτές, πρέπει να ακολουθούν κάποιους κανόνες, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα τους ξεφεύγουν οι παραβάτες (ας φροντίσει κάποιος να αλλάξουν οι κανόνες αν είναι). 

Η κοπέλα μπορεί να το παίζει "μάγκας" μέσα σε όλη αυτή την λογική του "δεν πληρώνω, εγώ κάνω ο,τι γουστάρω", ο ελεγκτής όμως τσαμπουκαλεύεται εγκλωβίζοντάς την και απαιτώντας να μην τραβάνε με το κινητό. Επίσης δεν έπρεπε να αγγίξει επιβάτη ούτε για χάδι. Όταν κάνεις αυτή τη δουλειά, ακόμα κι αν αντιμετωπίζεις υπερβολικές καταστάσεις, πρέπει να κρατάς απόλυτα την ψυχραιμία σου. Οι ελεγκτές παρανόμησαν και δεν υπάρχει δικαιολογία.

Ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε την κατάληξη της ιστορίας και το αν πλήρωσε τελικά πρόστιμο...

52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Εκλεισαν τις πορτες και δεν τις επετρεπαν να κατεβει το οποιο ειναι παρανομο τελος. Δεν μπορεις ρε αδερφε να κρατας τον αλλο παρα τη θεληση του ουτε ενα δευτερολεπτο. Ειναι θεμελιωδης ελευθεριες αυτες ξερεις. Αμα ηθελε να κατεβει δεν επρεπε να την εμποδισει κανεις και μπορουσαν να ειδοποιησουν την αστυνομια για να τη συλλαβει. Αυτο και μονο αυτο ειναι νομιμο.
Λάθος: Οι ελεγκτές είναι εξουσιοδοτημένοι από τον κανονισμό (που με τη σειρά του ισχύει με νομοθετική εξουσιοδότηση) να μην επιτρέπουν την απομάκρυνση όσων δεν έχουν εισιτήριο και αρνούνται να επιδείξουν την ταυτότητά τους. Σωστά, βεβαίως, διότι όλοι όσοι πληρώνουμε εισιτήριο δεν είμαστε κορόιδα, ώστε να μην πληρώνουν κάτι κακομαθημένα που νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση!
Την άλλη φορά που θα τσακώσεις κανένα κλεφτρόνι να σου κλέβει το πορτοφόλι, μη τον αρπάξεις, γιατί είναι παράνομο να τον κρατήσεις μέχρι να έρθει η αστυνομία.
Ειπαν του οδηγου να κλεισει τις πορτες και φαινετε ξεκαθαρα στο βιντεο οτι ενας αριστερα και ενας δεξια την εχουν εγκλωβισει αναμεσα στα καθισματα και εξ αυτου οδηγηθηκε στο να βγει απο το παραθυρο. Σε αυτο το σημειο οι ελεγκτες παρανομησαν ειτε αρεσει σε καποιους ειτε οχι.Αν η κοπελα τωρα ηταν υπερβολικη ηταν τρελη ηταν τσαμπουκας ηταν οτι ηταν δεν εχει καμμια σημασια. Δεν ειχε εισητηριο οφειλει να πληρωσει προστιμο και αν δεν ηθελε να δωσει τα στοιχεια της οι ελεγκτες οφειλαν να καλεσουν την αστυνομια.Αν εφευγε οι ελεγκτες θα εδιναν την περιγραφη της και απο εκει και περα ηταν δουλεια της αστυνομιας να την συλλαβει και να τις επιβαλει το προστιμο και τυχον κυρωσεις.Αλλα ποιος να ασχοληθει με ολα αυτα εδω στην Ελλαδα.Και ποιητικη αδεία να σας πω τι εγινε κατα την εκτιμηση μου.Πηγαν ολοι μαζι στο τμημα ο αστυνομος τους ειπε αφηστε τις μυνησεις που να τρεχετε τωρα να γραφουμε και εμεις εκθεσεις και να παιρνουμε καταθεσεις αστε το εδω μην πληρωσεις και εσυ κοπελια το προστιμο και παγαινε σπιτι σου να τελειωνουμε και ετσι και οι 2 παρανομουντες εφυγαν για το σπιτι τους.Ειναι ολα τοσο απλα και οι περισοτεροι αρχισατε αλλο ενα social media εμφυλιο ειτε υπερ αυτης ειτε υπερ αυτων.Οτι μας αξιζει ζουμε τελικα σαν λαος...
Ναι, βέβαια, μηνύσεις παντού για ψύλλου πήδημα, ενώ θα μπορούσαν να συνεννοηθούν ομαλά, έτσι για να έχουν δουλειά τα δικαστήρια και να περιμένουν εις τον αιώνα τον άπαντα οι σοβαρές υποθέσεις.
Αν και δεν επιδοτείται εντελώς ο οασθ από το κράτος, ας κρατήσουμε σε μια μεριά του μυαλού μας, ότι την λειτουργία του την επιδοτεί κι άνεργος απο τους λειψούς και και μια θειά από τα Άγραφα μιαμιση ώρα ( αν υπάρχει δρόμος) από το κοντινότερο κέντρο υγείας.
Άρα εκτός από το κορόιδο τον Ιδιώτη, να κλέψουμε και τον άνεργο και την θεία από τα Άγραφα! Ο σεβασμός στα λεφτά από το υστέρημα αυτών που αναφέρεις επιβάλει την πληρωμή του αντίτιμου!!
Και ο Αθηναίος και ο Θεσσαλονικιός επιδοτούν τις άγονες γραμμές για τους Λειψούς, την επισκευή των δρόμων στα Άγραφα, τις ζημιές των αγροτών από το χαλάζι και την παγωνιά, τις ανώτερες και ανώτατες σχολές στην επαρχία, τις δημοτικές συγκοινωνίες στις μικρές πόλεις και πάρα πολλά έργα που γίνονται στην περιφέρεια.Δεν στέκει η λογική αυτή.
Μια διευκρίνηση, η συγκεκριμένη κοπέλα απολαμβάνει υπηρεσίες όπως κάθε 20 λεπτά να μετακινηθεί σε όλη την Θεσσαλονίκη, ο άνεργος στους λειψούς μπορεί να μετακινηθεί μια φορά την εβδομάδα στην σάμο ή την κω ( ώστε να έχει πρόσβαση σε ανάλογες με την θεσσαλονίκη υπηρεσίες), εαν του συμβεί ατύχημα θέλει 2-3 ώρες να λάβει νοσοκομειακή βοήθεια.Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι η αχαριστία της, με σημαία το κάποιο δικαίωμα της αγνοεί την πραγματικότητα και απαιτεί να χρηματοδοτούμε το life style.Συμφωνω απόλυτα μαζί σου sn07@boxer Οι ζημιές των αγροτών καλύπτονται από κρατήσεις που γίνονται από τις επιδοτήσεις τους, που αυτές καλύπτονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.Έτσι ειναι μια οργανωμένη κοινωνία , με αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα. Εγώ ( όπως έγραψα και πιο πάνω) αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι η αξιοπρέπεια της υπόλοιπης κοινωνίας που γνωρίζει ότι το κράτος δεν μπορεί να γίνει τιράντα και όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν εξίσου τις ίδιες υπηρεσίες, και υπομένουν και υποφέρουν σε άλλες περιοχές ή άλλα διαθέσιμα εισοδήματα. Γιατί δεν έχω δει καμιά Θειά από τα άγραφα να διαμαρτύρεται εξω από το νοσοκομείο καρδίτσας ή καρπενησίου. Η έναν άνεργο στους λειψούς να λεει γιατί δεν κάνει επενδύσεις στους λειψούς το κράτος.Η κοπέλα δεν ήξερε τι ζήταγε, αχάριστη το ξαναλέω.