Guardian: «Οι τεμπέληδες Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους Γερμανούς»

Guardian: «Οι τεμπέληδες Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους Γερμανούς» Facebook Twitter
3

Σε «ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη" αναφέρεται άρθρο της Γκάρντιαν. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, το φάντασμα αυτό δεν μοιάζει με εκείνο του Κομμουνιστικού Μανιφέστου των Μαρξ και Έγκελς. Σήμερα η Ευρώπη είναι στοιχειωμένη από το φάντασμα της τεμπελιάς.  

Το φάντασμα αυτό εξοργίζει, όπως γράφει, τους πλούσιους καθώς ο ράθυμος τρόπος ζωής των τεμπέληδων χρηματοδοτείται από εξοντωτικούς φόρους στους πλούσιους και έτσι οι τεμπέληδες ρουφάνε το αίμα της οικονομίας.

Το πρόβλημα με αυτή την ιστορία είναι ότι, είναι απλώς και μόνο ένας μύθος, ξεκαθαρίζει ο αρθρογράφος και αφού αναφέρει ότι η λιτότητα τροφοδοτεί την κρίση, υπερασπίζεται τους Έλληνες, στην κατηγορία ότι είναι οι τεμπέληδες του νότου.

Για να αντικρούσει τις κρατούσες αντιλήψεις ο Ha Joon Chang χρειάζεται μόνο τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που λένε ότι οι Έλληνες, δουλεύουν περισσότερο από τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς, οι οποίοι είναι και οι σκληρότεροι στην κριτική τους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στην  Ελλάδα το 2011, όσοι είχαν εργασία, δούλεψαν κατά μέσο όρο 2.032 ώρες, λίγο λιγότερες από τους Νοτιοκορεάτες (2.090). Το ίδιο έτος, ο μέσος όρος ωρών εργασίας στη Γερμανία ήταν 1.413 ώρες ενώ στην Ολλανδία, από τις τελευταίες χώρες παγκοσμίως μόλις 1.379 ώρες.

Για τον αρθρογράφο του Γκάρντιαν, οι αριθμοί αυτοί είναι η απόδειξη ότι δεν είναι η τεμπελιά το λάθος της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Σημειώνει ότι στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς η πίστη είναι στο άτομο και ο καθένας είναι υπεύθυνος για ό,τι κάνει. Και μέσα σε αυτή τη λογική είναι δύσκολο για τους φτωχούς να κερδίσουν τον αγώνα, αφού συχνά οι αγορές μεροληπτούν υπέρ των πλουσίων, όπως φάνηκε και από μια σειρά χρηματοοικονομικών σκανδάλων όπως π.χ. αυτό της στημένης πώλησης χρηματοοικονομικών προϊόντων, με τη νοθεία του επιτοκίου Libor .

Το τελικό αποτέλεσμα όμως του χαρακτηρισμού «τεμπελόγατος» είναι η διάλυση μιας ολόκληρης σειράς πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, στο όνομα της τιμωρίας του τεμπέλη. Και το πιο σημαντικό, τα χρήματα δίνουν στους σούπερ-πλούσιους την δύναμη να ξαναγράψουν όπως θέλουν τους κανόνες του παιχνιδιού, εξαγοράζοντας πολιτικούς. Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, καθώς και οι φορολογικές ελαφρύνσεις τους πλούσιους, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών.

«Με την περιστροφή της συζήτησης σε μια ηθική ιστορία περί τεμπελιάς, οι πλούσιοι και ισχυροί μπορούν να αποσπάσουν  την προσοχή των ανθρώπων μακριά από όλα αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα που δημιουργούν περισσότερη φτώχεια και ανισότητα από ό, τι είναι απαραίτητο.»

 (Ο Ha Joon Chang είναι οικονομολόγος, καθηγητής του Κέμπριτζ και συγγραφέας ενός βιβλίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τίτλος του: «23 αλήθειες  που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό.». Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.)

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είναι αντίπαλός μου ο Ανδρουλάκης, αλλά ο Μητσοτάκης»

«Σέβομαι το ΠΑΣΟΚ, όπως σέβομαι και το ΚΚΕ, όπως σέβομαι και τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να διατηρήσει την παρουσία του. Δεν επιτέθηκα εγώ να τους ξεκληρίσω, να τους διαλύσω» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
THE LIFO TEAM
ΚΙΜΠΕΡΛΙ ΓΚΙΛΦΟΙΛ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Πολιτική / Απάντηση Γκίλφοϊλ στη Wall Street Journal: «Τα ταξίδια της στην Ευρώπη έγιναν με οδηγίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ»

Οι νομικοί της εκπρόσωποι χαρακτήρισαν «παραπλανητικές τις αναφορές της Wall Street Journal» - «Ο Έρικ Ντίτερς οφείλει στην πρέσβειρα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ περίπου 150.000 δολάρια» αναφέρουν στην ίδια δήλωσή τους
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ ΕΛ.Α.Σ.

Πολιτική / Ο Τσίπρας ανακοίνωσε την ένταξη του Άγγελου Κορωνιού στην ΕΛ.Α.Σ. - «Χρειαζόμαστε σουτέρ, αδελφέ»

Ο Άγγελος Κορωνιός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του Περιστερίου και της Εθνικής Ελλάδας, ενώ παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α1 μπάσκετ
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως «αξιόπιστος εταίρος» των ΗΠΑ – Οι ανακοινώσεις για ρεύμα και αποζημιώσεις

Η επίσκεψη Ρούμπιο, οι επιδοτήσεις για τη βιομηχανία και τους αλιείς και τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες στην Κρήτη, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού.
THE LIFO TEAM
ΓΚΡΑΒΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πολιτική / Γκράβα: «Ας κάνει επιτέλους ο κ. Δούκας τη δουλειά του», λέει η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη

«5.000 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον αέρα, χωρίς έναν υπεύθυνο συνομιλητή που να μπορεί να τους παρέχει πλήρη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει», τονίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ειναι καθαρα θεμα οργανωσης και οχι βιοχημανιων και μεγαλων τραπεζων , στην Δανια για παραδειγμα οι ταχυδρομοι αν τελειωσουν την δουλεια τους πιο νωρις εχουν την επιλογη αν θελουν να πανε σπιτι τους,φιλος που δουλευει μου εχει πει οτι μπορει να τελειωσει ολες τις αποστολες νωρις και 11:30 - 12:00 (εννοειται το πρωι) παει σπιτι του.
Καλα ολα αυτα στη Δανια,στην Ελλαδα αν παρατηρουσαν οτι τελειωνσες νωρις τη δουλεια σου θα κατεληγαν στο αυτονοητο συμπερασμα οτι η δουλεια που σου αναθεσαν ηταν λιγη,οποτε ή θα σου φορτωναν επιπλεον εργασια.. πιθανον καποιου συναδελφου σου που "δεν προλαβαινει"... ή θα σε πληρωναν για 5ωρο!! (Πιθανον το ιδιο να γινεται και σε πολλες αλλες χωρες)
> στην Ελλάδα το 2011, όσοι είχαν εργασία, δούλεψαν κατά μέσο όρο 2.032 ώρες, λίγο λιγότερες από τους Νοτιοκορεάτες (2.090). Το ίδιο έτος, ο μέσος όρος ωρών εργασίας στη Γερμανία ήταν 1.413 ώρες ενώ στην Ολλανδία, από τις τελευταίες χώρες παγκοσμίως μόλις 1.379 ώρες.Σημασία δεν έχει το πόσο δουλεύεις, αλλά το πόσο παράγεις.> δεν είναι η τεμπελιά το λάθος της Ελλάδας και της Ισπανίας.Πράγματι· το λάθος είναι η χαμηλή παραγωγικότητα.