Nέα πρόκληση των Τούρκων - Ο Μουεζίνης καλεί σε προσευχή μέσα από την Αγία Σοφία μετά από 85 χρόνια

Nέα πρόκληση των Τούρκων - Ο Μουεζίνης καλεί σε προσευχή μέσα από την Αγία Σοφία μετά από 85 χρόνια Facebook Twitter
13

Αντιδράσεις προκαλεί η νέα τουρκική πρόκληση με τον μουεζίνη να καλεί σε προσευχή για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια μέσα από την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη

Το κάλεσμα έγινε χθες και μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση που έδειχνε τον μουεζίνη να απαγγέλλει το κάλεσμα προσευχής. Αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το κάλεσμα της προσευχής ακουγόταν από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας, ο μουεζίνης έψελνε από ένα δωμάτιο προσευχής στον περίβολο της Αγίας Σοφίας και ποτέ από το εσωτερικό.

Άμεση ήταν η καταδίκη από το υπουργείο Εξωτερικών, με την Αθήνα να τονίζει ότι η Άγκυρα «οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».

Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΕΞ:

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το σημερινό κάλεσμα σε μουσουλμανική προσευχή μέσα από το χώρο του παγκοσμίου μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε τα εξής:


«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος.
Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα.

Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό.
Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία. Την καλούμε για άλλη μια φορά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες. Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».

 

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΕΜΕΝΗ 73 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΧΟΥΘΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Διεθνή / Υεμένη: Τουλάχιστον 73 τραυματίες από επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία

Ξέσπασαν πυρκαγιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και άλλα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να σπεύδουν στα σημεία των επιθέσεων για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Νέο ρωσικό σφυροκόπημα στο Κίεβο: Εκρήξεις και νεκροί μετά τη λήξη της τριήμερης παύσης επιθέσεων

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε πυραυλική επίθεση, ενώ οι αρχές καλούσαν τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια όσο βρισκόταν σε λειτουργία η αεράμυνα
THE LIFO TEAM
ΧΑΜΑΣ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Ο Νετανιάχου είχε λάβει σαφή προειδοποίηση για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς

Εκτενής έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες ενός νέου βιβλίου, αποκαλύπτει τις αποτυχίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στο νότιο Ισραήλ
THE LIFO TEAM
«Μια χούφτα άνδρες έχουν σχεδόν απεριόριστη εξουσία πάνω στην AI»: Η προειδοποίηση του ΟΗΕ

Διεθνή / «Μια χούφτα άνδρες έχουν σχεδόν απεριόριστη εξουσία πάνω στην AI»: Η προειδοποίηση του ΟΗΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει υπαρξιακό ρίσκο και ζητά διεθνείς κόκκινες γραμμές πριν η ισχύς της ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Καναδά: Η Οτάβα επιβάλλει νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

Διεθνή / Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Καναδά: Η Οτάβα επιβάλλει νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

Ο Καναδάς ενεργοποίησε δασμούς 20 δισ. δολαρίων απαντώντας στην πολιτική Τραμπ - Ο Λευκός Οίκος ανεβάζει τους τόνους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να στοχοποιεί ακόμη και τη Bombardier
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ AFD

Διεθνή / Η νίκη του AfD στη Γερμανία μεγαλώνει τη σκιά του Πούτιν πάνω από την Ευρώπη

Πολιτικοί που αμφισβητούν την ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στη Ρωσία πλησιάζουν όλο και περισσότερο στα κέντρα εξουσίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, προκαλόντας ανησυχία στις Βρυξέλλες
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΗΠΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Διεθνή / Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ εξετάζουν μέτρα για αποκλιμάκωση του πολέμου τον χειμώνα

Ο Ζελένσκι αναφέρει ότι η αμερικανική προσέγγιση συνδυάζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την αναζήτηση συμφωνιών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μία σημαντική κλιμάκωση το χειμώνα
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Διαβάζω τα σχόλια και θέλω να σας πω κάτι παιδιά. Προοδευτικός ή διεθνιστής δεν σημαίνει ΑΣΧΕΤΟΣ από διεθνές δίκαιο και κοινή λογική. Ρωτήστε κανέναν άνθρωπο τι σημαίνει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και πως προστατεύεται και μετά κουνήστε το άδειο σας κεφάλι.Τι άτομα ρε...
αυτο που σου λεμε ειναι οτι ειναι Προκληση διεθνως για τους λογους που αναφερεις, οχι προκληση για την ελλαδα συγκεκριμενα, και τα ονειρα της για ελληνικλη εκκλησια κλπ. Αυτα περι αδειου κεφαλιου στα επιστρεφω
Και πιστός να μην είσαι, μια τέτοια είδηση στην βγάζει μια θλίψη.Οι παππούδες σου είναι εκεί, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Αν δεν νοιώθεις κάτι τα επιχειρήματα είναι μάταια. Μόνο οίκτος για όσους περάσανε στο ¨πότε θα ξεκολλήσουμε;"...
ποιοι παπουδες σου? απτο 1453? Η όταν υπήρχε παρουσία του ελληνικού στοιχείου πριν το διωγμό, η Αγία Σοφία ήταν χριστιανικός ναός που λειτουργούσε και παρίσταντο οι έλληνες?
Η πρόκληση είναι ακριβώς η ίδια με τον να ανέβαινε να λειτουργήσει ο Άνθιμος μέσα στον Παρθενώνα. Όλοι οι μη φανατικοί ισλαμιστές Τούρκοι είναι εκνευρισμένοι με αυτό που συμβαίνει, όπως και με έναν σωρό άλλες γραφικότητες του Ερντογάν. Σαφώς και υπάρχει υποκρισία και από εδώ μεριά. Ειδικά με την προσπάθεια να γίνει εκκλησία η Ροτόντα και το ότι είμαστε μία χώρα που αρνείται ένα τζαμί στην Αθήνα. Αλλά, στην προσπάθεια σας να την πείτε στους Ελληναράδες, μην παίρνετε το μέρος των Τουρκαλάδων.
Συμφωνώ οτι ως ένα παγκόσμιο μνημείο θα έπρεπε να είναι αποκομμένο από οποιοδήποτε συμβολισμό, θρησκείας, ομάδας, κόμματος κλπ, (οπως πχ στην ακρόπολη δεν μπορείς να εχεις μαζί σου σημαία αλλης χώρας, ουτε καν της ελληνικής, για να μην προκαλέσεις), παρόλα αυτά θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να κρίνει αντικειμενικά και όχι ως "Προσβολή στο έθνος και τη θρησκεία"
Για έναν και μόνο λόγο δεν με πειράζει ότι και να κάνουν οι Τούρκοι στην Αγία Σοφία: Για να δουν επιτέλους οι φανατικοί και κολλημένοι Χριστιανοί πόσο κακό είναι να προσβάλεις και να καταστρέφεις θρησκευτικά σύμβολα θρησκειών παλαιότερων από τον Χριστιανισμό. Όταν οι Χριστιανοί κατέστρεφαν, γκρέμιζαν και έκλεβαν αρχαιοελληνικούς ναούς ήταν καλά;Όταν γκρέμιζαν αριστουργήματα αρχαίας αρχιτεκτονικής για να χτίσουν απόαπό πάνω εκκλησίες ήταν καλά; Όταν διέλυαν αγάλματα επειδή τα θεωρούσαν ειδωλατρικά σύμβολα ήταν καλά; Όταν απαγόρευαν αρχαίες τελετουργίες και σκότωναν ιερείς άλλων θρησκειών ήταν καλά;Πιστεύω στον Θεό, είμαι Χριστιανός, αλλά δεν αντέχω να μην πω την αλήθεια.Τωρα σας πείραξε ο μουεζίνης; Αφού δεν την έκαναν ακόμα οι Τούρκοι night club να είστε ευχαριστημένοι. Αν ήταν πάντως τζαμί στην Αθήνα, θα το είχαν ήδη κάνει οικόπεδο και θα χτίζαν mall.
Μήπως να χωνέψουμε επιτέλους ότι οι χαμενες πατριδες μας τελειωσαν...Δεν κάναν και κανένα έγκλημα οι Τούρκοι (..Έχουν κάνει αλλά πολλα) αλλά είπαμε ...ευκαιρία να ταησουμε το ανελποπολο τώρα που του κόβουμε το εκας