ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ανατροπή στην Ισπανία - Πρωτιά Ραχόι ενώ τα exit polls έπεσαν έξω και οι Podemos έρχονται τρίτοι

Ανατροπή στην Ισπανία - Πρωτιά Ραχόι ενώ τα exit polls έπεσαν έξω και οι Podemos έρχονται τρίτοι Facebook Twitter
6

Update: Οι συντηρητικοί κέρδισαν στην Ισπανία - Ποιες μπορεί να είναι οι συνεργασίες για κυβέρνηση

---------

Ανατρεπτικά εξελίχθηκαν οι εκλογές στην Ισπανία, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, η δεξιά, ενισχυμένη, κερδίζει τις εκλογές, σύμφωνα με το αποτέλεσμα μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων.

Το αποτέλεσμα αυτό προσεγγίζει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κερδίζει 137 βουλευτές έναντι 123 το Δεκέμβριο. Ωστόσο, απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο εναλλάσσεται στην εξουσία με το PP για πάνω από 30 χρόνια, λαμβάνει 85 έδρες, από 90 που είχε τον Δεκέμβριο αλλά παραμένει η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης.


Ο συνασπισμός Unidos Podemos, που συγκροτείται από το Podemos και το μικρό κόμμα Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), διάδοχο κόμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, κερδίζει 71 έδρες. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα σε σχέση με το Δεκέμβριο, όταν το Podemos είχε 69 βουλευτές και δύο το Izquierda Unida.


Το νεόκοπο φιλελεύθερο Ciudadanos, τέταρτη πολιτική δύναμη, λαμβάνει μόνο 32 έδρες, καταγράφοντας πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου που είχε κερδίσει 40 έδρες, όταν είχε προσελκύσει τους ψηφοφόρους του PP καταγγέλλοντας τη διαφθορά. Ωστόσο αυτή τη φορά μπορεί να προσφέρει πολύτιμη στήριξη στο PP.

Σε φιάσκο καταλήγουν για ακόμη μια φορά τα αποτελέσματα των exit polls που με το κλείσιμο της κάλπης έδιναν νίκη στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και έφερναν ενισχυμένο στη δεύτερη θέση το Unidos Podemos.

Ωστόσο από την καταμέτρησηπροκύπτει πως κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν πετυχαίνει τον απαιτούμενο στόχο των 176 εδρών. Το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο που προκύπτει από το θρίλερ της κάλπης προβλέπει μια πιθανή συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Ισπανίας.

Mια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων όπως διαμορφώνονται μέχρι τώρα δείχνει πως η υποστήριξη στα δύο παραδοσιακά κόμματα, το συντηρητικό και το σοσιαλιστικό, αυξήθηκε διαψεύδοντας αρκετά exit polls που παρουσίαζαν απότομη άνοδο του Podemos.

6

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Διεθνή / Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Η οικογένεια Τραμπ κερδίζει δισεκατομμύρια από το κρυπτονόμισμα USD1 της World Liberty, με συνεργασίες που συνδέονται με την Binance και επενδυτές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ
LIFO NEWSROOM
Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Διεθνή / Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έγκλειστος εδώ και πέντε μήνες, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει άλλον υποψήφιο αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές - Οι δηλώσεις του, η κλιμάκωση των διώξεων και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Τουρκία.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Μετά τον θρίαμβο του Αλέξη και του Μαδούρο πάλι καλά να λένε που πήραν τέτοια ποσοστά.Πάντως ό,τι και να πούμε ο Αλέξης εκμηδένισε την ευρωπαϊκή αριστερά μοναχός του. Παρότι δε συμπαθώ την Αριστερά, η εξάλειψη ενός ιδεολογικού χώρου από τόσο νωρίς στα χρόνια της αλλαγής που έρχονται, δε μπορεί να είναι καλή.
Γιατί και ή Δεξιά δεν εχει εξαλειφθεί; Ή Δεξιά πάει καλύτερα; Ή αλήθεια είναι μια, χωρίς να μου αρέσει εμένα καθόλου, τα ακραία συστήματα , ειδικά ή ακροδεξιά σαρώνουν
Σκύβουν το κεφάλι οι δεξιοι, σφίγγονται οι Σοσιαλιστές για να δημιουργήσουν μαζί μία υποτυπώδης κυβέρνηση που θα υπηρετεί αριθμούς και δείκτες χρηματιστήριου. Ουαου τι ταπείνωση, να συνεργαστούν οι 2 μεγάλοι εχθροί. Ολες αυτές οι ενώσεις, τα σχήματα και οι συμβιβασεις θα μπορουσαν να γίνουν εξ αρχής για να υπηρετήσουν τον άνθρωπο. Χωρίς ταπεινώσεις και εξαναγκασμους αλλά με υπερηφάνεια και μεγαλειωτητα για το στόχο.