Εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Μαζεύτηκαν οι υπογράφες για το δημοψήφισμα για απομάκρυνση του Μαδούρο

Εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Μαζεύτηκαν οι υπογράφες για το δημοψήφισμα για απομάκρυνση του Μαδούρο Facebook Twitter
4

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες ότι εξασφάλισε την επικύρωση των υπογραφών που απαιτούνταν για να ζητήσει την προκήρυξη ανακλητικού δημοψηφίσματος εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Επαφίεται τώρα στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), το οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ελέγχεται από το στρατόπεδο του Μαδούρο, να αποφασίσει έως την 26η Ιουλίου εάν θα εγκρίνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Ο ελάχιστος αριθμός υπογραφών που ήταν αναγκαίος ξεπεράστηκε ξεκάθαρα», δήλωσε ο Βισέντε Μπέλο, συντονιστής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) για εκλογικά ζητήματα.

Ο Μπέλο έκανε δηλώσεις την τελευταία από τις πέντε ημέρες κατά τις οποίες διεξήχθη η διαδικασία επαλήθευσης 200.000 υπογραφών από τις εκλογικές αρχές, ώστε να κριθεί εάν η αντιπολίτευση δικαιούται να ζητήσει επίσημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Από τη Δευτέρα ως και την Παρασκευή, χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας πήγαν σε εκλογικά κέντρα για να επικυρώσουν τις υπογραφές τους με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι ως την Παρασκευή σε όλη τη χώρα πήγαν για να επικυρωθούν οι υπογραφές τους ακριβώς 409.313 άνθρωποι.

«Μιλάμε για τον υπερδιπλάσιο» από τον απαιτούμενο αριθμό, δήλωσε ο Καπρίλες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. «Όλες οι πολιτείες της χώρας έχουν πλέον ξεπεράσει (τον αριθμό επικυρωμένων υπογραφών) που απαιτείτο», πρόσθεσε.

«Ο μεγάλος χαμένος της σημερινής ημέρας είναι ο Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο θα ανακαλέσουμε φέτος», συμπλήρωσε ο Καπρίλες, ενώ ο ιθύνων νους αυτός του MUD έγραψε κατόπιν στον λογαριασμό του στο Twitter «αποστολή επετεύχθη, αγαπημένη Βενεζουέλα».

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το MUD κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαδούρο πως προσπαθεί να σαμποτάρει τη διαδικασία επαλήθευσης των υπογραφών μέσω καθυστερήσεων, εμποδίων στον εφοδιασμό και συγκαλυμμένων απειλών περί διακοπής της.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αξιώνουν την αποχώρηση του Μαδούρο από την προεδρία και καλούν σε διαδηλώσεις εδώ και μήνες.

Μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015, η Βενεζουέλα βυθίστηκε σε μια πολιτικοοικονομική και κοινωνική κρίση.

Η χώρα, η οικονομία της οποίας έχει καταρρεύσει κυρίως λόγω της ελεύθερης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, βρίσκεται σε αναβρασμό. Λεηλασίες και λιντσαρίσματα καταγράφονται όλο και πιο συχνά, οι πολίτες πλήττονται από τις ελλείψεις του 80% των βασικών διατροφικών ειδών, η εγκληματικότητα αυξάνεται και ο πληθωρισμός θεωρείται ο υψηλότερος στον κόσμο (180,9% στο 2015). Στις ταραχές και στις λεηλασίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μαδούρο —ο διάδοχος του Ούγο Τσάβες, του ηγέτη της λατινοαμερικάνικης ριζοσπαστικής αριστεράς που απεβίωσε το 2013— βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται συνεχώς και να βρίσκεται πλέον στο 25%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Datanalisis.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο

Διεθνή / Πολύτιμα κοσμήματα και μια «τέλεια» διαφυγή: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη ληστεία στο Λούβρο

Πώς οι δράστες εισέβαλαν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου μέρα-μεσημέρι και κατάφεραν να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους οκτώ ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας κοσμήματα
LIFO NEWSROOM
Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το αντικείμενο που ανακτήθηκε στο μουσείο ήταν το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ', της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ότι ήταν σπασμένο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Δημοψήφισμα η Αγγλία, δημοψήφισμα η Βενεζουέλα, πήραν όλοι φόρα. Κανονικά πρέπει όλοι να πληρώνουν στον Αλέξη πνευματικά δικαιώματα μπας και μαζέψουμε κανένα φράγκο.