Εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Μαζεύτηκαν οι υπογράφες για το δημοψήφισμα για απομάκρυνση του Μαδούρο

Εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Μαζεύτηκαν οι υπογράφες για το δημοψήφισμα για απομάκρυνση του Μαδούρο Facebook Twitter
4

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες ότι εξασφάλισε την επικύρωση των υπογραφών που απαιτούνταν για να ζητήσει την προκήρυξη ανακλητικού δημοψηφίσματος εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Επαφίεται τώρα στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), το οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ελέγχεται από το στρατόπεδο του Μαδούρο, να αποφασίσει έως την 26η Ιουλίου εάν θα εγκρίνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Ο ελάχιστος αριθμός υπογραφών που ήταν αναγκαίος ξεπεράστηκε ξεκάθαρα», δήλωσε ο Βισέντε Μπέλο, συντονιστής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) για εκλογικά ζητήματα.

Ο Μπέλο έκανε δηλώσεις την τελευταία από τις πέντε ημέρες κατά τις οποίες διεξήχθη η διαδικασία επαλήθευσης 200.000 υπογραφών από τις εκλογικές αρχές, ώστε να κριθεί εάν η αντιπολίτευση δικαιούται να ζητήσει επίσημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Από τη Δευτέρα ως και την Παρασκευή, χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας πήγαν σε εκλογικά κέντρα για να επικυρώσουν τις υπογραφές τους με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι ως την Παρασκευή σε όλη τη χώρα πήγαν για να επικυρωθούν οι υπογραφές τους ακριβώς 409.313 άνθρωποι.

«Μιλάμε για τον υπερδιπλάσιο» από τον απαιτούμενο αριθμό, δήλωσε ο Καπρίλες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. «Όλες οι πολιτείες της χώρας έχουν πλέον ξεπεράσει (τον αριθμό επικυρωμένων υπογραφών) που απαιτείτο», πρόσθεσε.

«Ο μεγάλος χαμένος της σημερινής ημέρας είναι ο Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο θα ανακαλέσουμε φέτος», συμπλήρωσε ο Καπρίλες, ενώ ο ιθύνων νους αυτός του MUD έγραψε κατόπιν στον λογαριασμό του στο Twitter «αποστολή επετεύχθη, αγαπημένη Βενεζουέλα».

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το MUD κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαδούρο πως προσπαθεί να σαμποτάρει τη διαδικασία επαλήθευσης των υπογραφών μέσω καθυστερήσεων, εμποδίων στον εφοδιασμό και συγκαλυμμένων απειλών περί διακοπής της.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αξιώνουν την αποχώρηση του Μαδούρο από την προεδρία και καλούν σε διαδηλώσεις εδώ και μήνες.

Μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015, η Βενεζουέλα βυθίστηκε σε μια πολιτικοοικονομική και κοινωνική κρίση.

Η χώρα, η οικονομία της οποίας έχει καταρρεύσει κυρίως λόγω της ελεύθερης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, βρίσκεται σε αναβρασμό. Λεηλασίες και λιντσαρίσματα καταγράφονται όλο και πιο συχνά, οι πολίτες πλήττονται από τις ελλείψεις του 80% των βασικών διατροφικών ειδών, η εγκληματικότητα αυξάνεται και ο πληθωρισμός θεωρείται ο υψηλότερος στον κόσμο (180,9% στο 2015). Στις ταραχές και στις λεηλασίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μαδούρο —ο διάδοχος του Ούγο Τσάβες, του ηγέτη της λατινοαμερικάνικης ριζοσπαστικής αριστεράς που απεβίωσε το 2013— βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται συνεχώς και να βρίσκεται πλέον στο 25%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Datanalisis.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Διεθνή / Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Περίπου 8 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του που οδήγησαν στην καταδίκη του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος - Το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Δημοψήφισμα η Αγγλία, δημοψήφισμα η Βενεζουέλα, πήραν όλοι φόρα. Κανονικά πρέπει όλοι να πληρώνουν στον Αλέξη πνευματικά δικαιώματα μπας και μαζέψουμε κανένα φράγκο.