Update: Άρχισε η επιστράτευση

Update: Άρχισε η επιστράτευση Facebook Twitter
51

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους απεργούς, την επιστράτευση των οποίων αποφάσισε η κυβέρνηση. Οι ίδιοι πάντως επιμένουν στις κινητοποιήσεις παρά την απόφαση και παρά την εντολή της εισαγγελέως να συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου όσοι δεν υπακούσουν. 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε Λεωφορεία, Τρόλει και Προαστιακό ενώ τα Εργατικά Κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν 24ωρη για αύριο σε όλα τα ΜΜΜ και παναττική πανεργατική στάση εργασίας 12.00 - 16.00, ώστε να καλυφθούν οι απεργοί.


 

Update: Άρχισε η επιστράτευση Facebook Twitter
Update: Άρχισε η επιστράτευση Facebook Twitter
Update: Άρχισε η επιστράτευση Facebook Twitter
Update: Άρχισε η επιστράτευση Facebook Twitter
Update: Άρχισε η επιστράτευση Facebook Twitter
Update: Άρχισε η επιστράτευση Facebook Twitter

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και αποφασίζουν «μπλακ άουτ» στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι την Τρίτη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου ζητά να εφαρμοσθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους απεργούς του Μετρό.

Η κυρία Φάκου απέστειλε στην Κρατική Ασφάλεια τις αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μέσα μεταφοράς και ζητά, η Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης


Έτοιμος για σύγκρουση με τους απεργούς εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε δήλωση του πριν από λίγο διεμήνυσε ότι τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς ανήκουν στο λαό και όχι σε συντεχνίες.

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι’ αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.


Update: Άρχισε η επιστράτευση Facebook Twitter

Για ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών στα ΜΜΜ.

"Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. Διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος υπάρχει από το ΠΑΣΟΚ, καθώς κύκλοι της Ιπποκράτους σχολιάζουν ότι η επιστράτευση είναι πιο ήπια αντιμετώπιση. Όπως σημειώνουν, θα μπορούσαν να υπάρξουν απολύσεις.


Έτοιμοι να πραγματοποιήσουν απεργία ως την ερχόμενη Τρίτη εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, δηλαδή Μετρό, Ηλεκτρικό, Προαστιακό, λεωφορεία και Τρόλεϊ. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση για να αποφασίσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων τους. Προς το παρόν συνεδριάζουν ενώ αναμένεται και η απόφαση για το αν θα κινηθεί το Μετρό.

Ως άμεση αντίδραση Τραμ, Ηλεκτρικός και λεωφορεία δεν θα επιστρέψουν στους δρόμους μετά τη λήξη της σημερινής στάσης εργασίας αλλά παρατείνουν την κινητοποίηση ως τη λήξη της βάρδιας. Παράλληλα 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφασίστηκαν στον Προαστιακό από αύριο. Επίσης, οι οδηγοί των τρόλεϊ πήραν εντολή να σταματήσουν τα δρομολόγια και να επιστρέψουν στα αμαξοστάσια. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφάσισαν  απεργία έως την ερχόμενη Τρίτη, μέχρι νεωτέρας.


Μέσα στις επόμενες ώρες η κυβέρνηση θα αρχίσει να στέλνει στα σπίτια των απεργών τα χαρτιά της επιστράτευσης, αφού πρώτα υπογραφούν από πρωθυπουργό και υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών αλλά και από τις διοικήσεις των οργανισμών των ΜΜΜ. Για όσους αρνηθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους προβλέπεται η διαδικασία του αυτοφώρου ενώ αν δεν εντοπιστεί ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, θα αναζητηθεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΣΕΕ σκέπτεται να κηρύξει σαν συμπαράσταση στους απεργούς για να καλύψει τις κινητοποιήσεις τους, γενική απεργία σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ που ζήτησε την ανάκληση της επίστράτευσης, λέγοντας ότι θυμίζει περιόδους κοινοβουλευτικής ανωμαλίας. Στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια βρίσκονται 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπαρασταθούν στους απεργούς, τασσόμενοι κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη. Ανάμεσα τους ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.


Συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων παραμένουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, αφού κλείστηκαν μέσα αρνούμενοι να αποχωρήσουν και έκλεισαν την πόρτα. Σύμφωνα με τον Real Fm, στο πλευρό τους κινητοποιούνται και οι εργαζόμενοι στα άλλα ΜΜΜ, καθώς αφορά και αυτούς η απόφαση για επιστράτευση. Οι συνδικαλιστές του Μετρό κάνουν λόγο για «χούντα» , διαμηνύοντας ότι περιμένουν τα ΜΑΤ και δηλώνοντας: «Νεκρούς θα μας πάρουν από δω μέσα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο Βήμα Fm, είπε ότι η Συνομοσπονδία θα καλύψει πολιτικά τους απεργούς και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα ελάχιστα – όπως από τις ΣΣΕ προκύπτουν – αλλά η Κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων αλλά και του διεθνούς δικαίου από την Κυβέρνηση έχει καταγγελθεί εκτός των άλλων, τόσο από το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο κι από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Αυτές τις παρανομίες θα εκδικάσει και το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εφόσον χρειαστεί».


Την επίταξη των απεργών στα ΜΜΜ αποφάσισε η κυβέρνηση σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Όπως δήλωσε ο υπουργός η πρόταση για επίταξη αφορά σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι μόνο στο Μετρό. Είπε επίσης ότι η πρόταση ηταν δική του και την αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Η απόφαση αυτή δημιούργησε ένταση και αντιδράσεις στα σωματεία των εργαζομένων, που απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Προς το παρόν πραγματοποιούν συσκέψεις για να πάρουν αποφάσεις ενώ η ΓΣΕΕ φαίνεται πρόθυμη να καλύψει τυχόν νέες κινητοποιήσεις. Από το ΠΑΣΟΚ ανεπισήμως λένε ότι η απόφαση για επίταξη ήταν η λιγότερο κακή, αφού θα μπορούσδαν να αποφασιστούν και απολύσεις.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε:

"Παρά τη σαφή θέση της κυβέρνησης οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρείται η Αθήνα και να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική ζωή της πόλης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει και να παρακολουθεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης. Παράλληλα η δικαιοσύνη θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινωνία θα είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων"

51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ