Κι όμως το Έβερεστ δεν είναι το υψηλότερο σημείο στον κόσμο

Κι όμως το Έβερεστ δεν είναι το υψηλότερο σημείο στον κόσμο Facebook Twitter
4

Κάθε φορά που πέφτει στο τραπέζι η ερώτηση "Ποιο είναι το υψηλότερο σημείο στον πλανήτη;" ο περισσότερος κόσμος εύλογα απαντά το Έβερεστ. Και μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένη αυτή η αντίληψη που σχεδόν κανείς δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας περί τούτου.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη και η πραγματικότητα καταρρίπτει τον μύθο του Έβερεστ, που όπως φαίνεται δεν είναι το υψηλότερο σημείο στη Γη. Λόγω της φύσης του πλανήτη -που δεν έχει το σχήμα τέλειας σφαίρας αλλά περισσότερο ελλειψοειδούς σφαιροειδούς- οι κορυφές που βρίσκονται κατά μήκος του ισημερινού είναι πιο μακριά συγκριτικά με εκείνες που βρίσκονται στους πόλους. Με αυτό σαν δεδομένο, το Έβερεστ και τα Ιμαλάια στην πραγματικότητα "πέφτουν" λιγάκι.

Για να είμαστε δίκαιοι, το όρος Έβερεστ είναι ένα από τα υψηλότερα σημεία στη Γη αλλά όχι το υψηλότερο, με την κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 8.848 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, λόγω της θέσης του στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στο Νεπάλ, περίπου 27° and 59 λεπτά της μοίρας βόρεια του ισημερινού, είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο από άλλα βουνά που βρίσκονται στον Ισημερινό. 

Κι εκεί ακριβώς, στο σημείο που η γη κυριαρχείται από την οροσειρά των Άνδεων, εντοπίζεται και το υψηλότερο σημείο στον πλανήτη Γη. Γνωστό ως όρος Chimborazo, η κορυφή αυτού του βουνού έχει υψόμετρο 6.263,47 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Επειδή όμως βρίσκεται μόλις 1° και 28 λεπτά της μοίρας νότια του ισημερινού, λαμβάνει ένα φυσικό "προβάδισμα" περίπου 21 χιλιομέτρων.

Κι όμως το Έβερεστ δεν είναι το υψηλότερο σημείο στον κόσμο Facebook Twitter
Το όρος Chimborazo.

Όσον αφορά την απόσταση από το κέντρο της γης, το Έβερεστ απέχει 6.382 χιλιόμετρα ενώ το Chimborazo 6.384 χιλιόμετρα και μπορεί η διαφορά των 3.2 χιλιομέτρων να μην είναι μεγάλη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση που μιλάμε για βαθμολογίες και τίτλους, είναι φυσικά πολύ σημαντική. 

Σε όσους πάλι επιμένουν πως το όρος Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό αν το μετρήσει από την βάση ως την κορυφή, η απάντηση είναι κι εδώ όχι. Το "βραβείο" γι' αυτό πηγαίνει στο Mauna Kea, ένα αδρανές ηφαίστειο που βρίσκεται στη Χαβάη. Μετρώντας 10.206 μέτρα από την βάση του μέχρι την κορυφή, είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο. Βέβαια επειδή οι πρόποδες είναι χιλιάδες μέτρα κάτω από την θάλασσα, είναι ορατή μόνο η η κορυφή του, τα πάνω 4.207 μέτρα του δηλαδή. 

Κι όμως το Έβερεστ δεν είναι το υψηλότερο σημείο στον κόσμο Facebook Twitter
Το ηφαίστειο Mauna Kea.

Βέβαια υπάρχει κάτι στο οποίο το Έβερεστ μπορεί να βασίσει τον ευρέως διαδεδομένο τίτλο του κι αυτό είναι το καθαρό συνολικό ύψος του πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που το κάνει όντως το υψηλότερο βουνό στον κόσμο. 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Το γεγονός βέβαια πως όταν μιλάμε για το ύψος ενός βουνού στο πλανήτη μας είναι θεσμοθετημένο και παγκόσμια αποδεκτό πως μιλάμε για την απόσταση της κορυφής του από την επιφάνεια της θάλασσας είναι αδιάφορο στον συγγραφέα του παραπάνω άρθρου.
μετά από αυτήν την εμπεριστατωμένη ανάλυση Φυσικής Επιστήμης το everest μπορεί να απαντήσει άνετα στο Chimborazo και mauna Kea "εντάξει παιδιά της κοντής ψ@λής της φταίνε οι τρίχες"