Κώστας Βαξεβάνης: ''Ο Γιάννης Πρετεντέρης δεν είναι καλός συνάδελφος. Καθόλου καλός συνάδελφος''

Facebook Twitter
33

Όπως το δημοσίευσε σήμερα ο Κώστας Βαξεβάνης στο σάιτ του, με τίτλο...

Ο Πρετεντέρης, η ηθική και οι ηθικοί αυτουργοί

 

Όταν πρόκειται να «θάψουμε» κάποιον συνάδελφο, συνηθίζουμε να ξεκινάμε λέγοντας «ο τάδε είναι πολύ καλός συνάδελφος αλλά…». Ε λοιπόν, ο Γιάννης Πρετεντέρης δεν είναι καλός συνάδελφος. Καθόλου καλός συνάδελφος. Είναι ένας κομψευόμενος κύριος, καλός χειριστής της πένας περισσότερο,παρά της τηλεοπτικής εικόνας στην οποία πολλές φορές εμφανίζεται αμήχανος αν κάποιος του ζητήσει τα ρέστα, αλλά καλός δημοσιογράφος δεν είναι. Και δεν είναι όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί κατανοεί κάτι συγκεκριμένο ως δημοσιογραφία. Την προώθηση μιας πολιτικής ατζέντας και μάλιστα της ατζέντας πάντα της εξουσίας. Από το βαθύ έως το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και από την Καραμανλική ΝΔ έως τη σημερινή με την Ευαγγελική συνιστώσα, ο Πρετεντέρης έχει ένα στασίδι δίπλα στην κυρίαρχη αντίληψη.

Προφανώς και δεν αναφέρομαι στο δικαίωμά του να εκφράζει πολιτική άποψη. Είμαι υπέρ της άποψης στη δημοσιογραφία, αρκεί να είσαι τίμιος με τον αναγνώστη, τον τηλεθεατή ή τον ακροατή σου. Να κάνεις ξεκάθαρο πως είναι η άποψή σου και όχι το ρεπορτάζ, η αλληλουχία των πραγματικών γεγονότων. Επίσης είναι διαφορετικό πράγμα να πίνεις έναν καφέ με κάποιον πολιτικό και να ενημερώνεσαι, απ” το να γίνεσαι το κουλουράκι στους πρωινούς καφέδες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης «βγήκε» στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, πριν από αρκετά χρόνια. Για αρκετά χρόνια σημείωνε χαμηλές τηλεθεάσεις. Ο Πρετεντέρης ήταν η εικόνα ενός άγγλου λόρδου, στον καραγκιοζ μπερντέ της κιτρινίζουσας ιδιωτικής τηλεόρασης. Εν ολίγοις, ο Πρετεντέρης, όπως όλοι έλεγαν, δεν θα ήταν στην τηλεόραση αν την εποχή εκείνη δεν ήταν μια επιλογή των εκδοτών και όπως αποδείχθηκε αργότερα, μια χρήσιμη επιλογή.

Όταν πριν από δύο μήνες δημοσιεύσαμε τη λίστα Λαγκάρντ, ο Πρετεντέρης έγραψε ειρωνικά στα έντυπα του ΔΟΛ πως η δίωξη εναντίον μου, έκανε γνωστό ένα περιθωριακό περιοδικό όπως το HOT DOC. Του ζήτησα τότε να μου θυμίσει μια δημοσιογραφική επιτυχία του, για να τον μιμηθούμε. Και το εννοούσα.

Το HOT DOC είναι μια άγνωστη μορφή δημοσιογραφίας για τον Γιάννη Πρετεντέρη. Επίσης το HOT DOC, δεν δημοσίευσε ποτέ (ούτε θα το κάνει) ρεπορτάζ που δεν έχει γίνει. Τα έντυπα στα οποία εργάζεται είναι αυτά που δημοσίευσαν ρεπορτάζ από την επίσκεψη Ερντογκάν στην Αθήνα που δεν έγινε ποτέ, διανθίζοντάς τα μάλιστα με περιστατικά γελώτων μεταξύ Ερντογάν και Καραμανλή. Αλλά για να επιστρέψω στον Πρετεντέρη, δεν μάτωσε ποτέ για κανένα ρεπορτάζ ή είδηση. Δεν ίδρωσε για καμιά καταγραφή της πραγματικότητας. Με αυτό το ύφος του ανθρώπου που δυσανασχετεί γιατί δεν γεννήθηκε σε άλλο σημείο της Εσπερίας αλλά στην μίζερη Ελλάδα, μεταφέρει τις αναζητήσεις του κύκλου του και πολύ περισσότερο τις διαθέσεις του κύκλου του, ως δημοσιογραφική πραγματικότητα. Δικαίωμά του. Υπάρχει άλλωστε μια αρκετά μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων, που όπως θα έλεγε και ο Μπρεχτ, χορτάτη η ίδια μιλάει στους πεινασμένους για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν.

Στην πρόσφατη εκπομπή του, όπου φιλοξένησε τον Δένδια χωρίς αντίλογο ούτε για τα προσχήματα, ο Πρετεντέρης δεν εξέφραζε την άποψή του. Προσπαθούσε να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον Δένδια που δεν μπορούσε από μόνος του να αποδώσει ευθύνες σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους για την τρομοκρατία και του έδινε πάσες. Ο Πρετεντέρης δεν έβαζε στο τραπέζι ερωτήματα, αλλά οδηγούσε την συζήτηση, με συγκεκριμένη σκόπευση. Όχι ως δημοσιογράφος, αλλά ως κουτσομπόλα. Ρωτούσε ποιος μπορεί να είναι πίσω από τις επιθέσεις, ποιος τέλος πάντων ερωτοτροπεί με αυτούς τους χώρους; Ακριβώς όπως οι κουτσομπόλες του επαγγέλματος που χρόνια τώρα ρίχνουν στην πιάτσα διάφορες αισχρές φημολογίες για τον ίδιο. Έτσι ακριβώς το έκανε.

Ο Πρετεντέρης έφτασε επίσης στο σημείο να κατηγορήσει ως ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων στο Mall όσους έχουν κατά καιρούς γράψει πως το Mall είναι παράνομο. Εννοώντας βέβαια κι εμάς. Γιατί εμείς είχαμε τα κότσια να γράψουμε πως το Mall του κυρίου Λάτση από τη δημιουργία του ως σήμερα είναι παράνομο και έγινε ως Ολυμπιακό έργο μόνο και μόνο για να πάει σε αυτόν. Από τον Βενιζέλο φυσικά. Και πως ακόμη πολλές από τις παρανομίες του Mall τακτοποίησαν δια νόμου δύο υπουργοί για τους οποίους ο ίδιος έχει πλέξει εγκώμια. Αυτή την είδηση δεν την έγραψε ούτε ο ίδιος, ούτε τα Μέσα στα οποία εργάζεται. «Αναρωτιέμαι» είπε με νόημα «αν όλα αυτά τα δημοσιεύματα ότι το Mall είναι παράνομο, έχουν παίξει το ρόλο τους. Δεν ξέρω». Μα αυτή δεν είναι η δουλειά του; Να ξέρει; Να ενημερώνει τον κόσμο; Όχι για τον πιθανό ρόλο των δημοσιευμάτων αλλά για την βέβαιη παρανομία.

Δεν περιμένω από τον Πρετεντέρη να κάνει εκπομπή για το Mall και να ρωτάει τον Βενιζέλο τι ακριβώς νομοθέτησε. Ούτε να εκθέσει στο τραπέζι του στούντιο, το ίδιο το τραπέζι με τα δείπνα του. Περιμένω όμως στο μέλλον να είναι προσεκτικός. Εκτός αν θέλει να πιστεύει πως μιλώντας για «ηθικούς αυτουργούς», σχετίζεται αυτομάτως και με κάτι ηθικό.

 

 

It's Viral
33

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

18 σχόλια
Δεν είναι καλό δημοσιογράφος ο Πρετεντέρης συμφωνώ. Καλός δημοσιογράφος ειναι ο Κύριος που εικονίζεται στο παρακάτω "αυθόρμητο βίντεο.http://youtu.be/0L-Y0Zgc_YE
Συμφωνώ για τον Πρετεντέρη όσο δεν πάει!Και ο Βαξεβάνης μου είναι συμπαθής.Αύτοι που γράφουν για τα χρήματα που έπαιρνε..γιατί δεν κατηγορούν αυτούς που τα έδιναν κ που διοριζονται απο την εκάστοτε κυβέρνηση.Επάγγελματίας είναι ..το θέμα είναι να μην είναι παπαγάλος και διαπλεκόμενος.
εσεις που διαφωνειτε με το αρθρο και θεωρειται τον βαξεβανη οχι καλο δημοσιογραφο επιτελους να μας πειτε τι ακριβως θεωρειτε καλη δημοσιογραφια!Μου θυμιζετε hipsters που λειτουργουν σαν αντιδραστικοι εφηβοι,οταν κατι παει να γινει μεινστριμ το σνομπαρουν επειδη εγινε μεινστριμ παρ'ολο που ειναι καλο και ποιοτικο.Αντιδραση για την αντιδραση.Κακομοιριασμενοι μιζεροι ανθρωποι..
Δεν γνωρίζω για τους υπόλοιπους, αλλά μπορώ να σου, γιατί εγώ προσωππικά δεν θεωρώ τον Βαξεβάνη τόσο καλό δημοσιογράφο, όσο παρουσιάζεται!Παρακολουθώ τις εκπομπές του χρόνια, κυρίως γιατί με ενδιαφέρει η θεματολογία τους και γιατί είναι πολύ αξιόλογες σε σχέση με τον βόθρο της υπόλοιπης τηλεόρασης!Αλλά, σε τεράστιο βαθμό στις περιπτώσεις που αφορούν ειδικά ζητήματα, όπως νομικά, δοιηκητικά,οικονομικά κ.ά, ο Βαξεβάνης επιλέγει είτε να αποκρύπτει σημαντικές πτυχές και δεδομένα που αλλάζουν τελείως το αποτέλεσμα είτε ερμηνεύοντας κάποια άλλα κατά ο δοκούν οδηγεί και πάλι στα συμπεράσματα που θέλει ο ίδιος!Και επειδή πρόκειται για θέματα, τα οποία προαπαιτούν αυτές τις "ειδικές" γνώσεις που προανέφερα είναι αδύνατο για τον τηλεθεατή που δεν έχει καμία γνώση πάνω σε αυτούς τους τομείς να εντοπίσει το ψέμα ή την παράληψη..
@Stefanos Litsardopoulos:Ένα από αυτά που θυμάμαι έντονα είναι στην εκπομπή για την μονή Βατοπαιδίου που είχε βγάλει τον Κολιούση, ο οποίος είπε ότι υπήρχε έκδοση απόφασης από το δικαστήριο της Κομοτηνής!(ενώ δεν υπήρχε!)
@Stefanos Litsardopoulos:Ένα από αυτά που θυμάμαι έντονα είναι στην εκπομπή για την μονή Βατοπαιδίου που είχε βγάλει τον Κολιούση, ο οποίος είπε ότι υπήρχε έκδοση απόφασης από το δικαστήριο της Κομοτηνής!(ενώ δεν υπήρχε!)
Ακόμα ένα άρθρο στη σωστή κατεύθυνση από τον Βαξεβάνη. btw εσείς που ξέρετε από τα οικονομικά τηλεοπτικών παραγωγών, δεν μας λέτε πόσα έπρεπε να πάρει ο Βαξεβάνης για ένα χρόνο παραγωγής εκπομπών ρεπορτάζ; Πόσο πάει ο χρόνος βρε αδερφέ σύμφωνα με σας, τους εμπειρογνώμονες; Ή μήπως το πρόβλημα είναι ότι τα λεφτά τα δίνει η ΕΡΤ και όχι κάποιος επιχειρηματίας;Επίσης πόσες από αυτές τις εκπομπές ανεδείξαν θέματα τα οποία κανείς δεν γνώριζε και πόσες αποτέλεσαν την μοναδική αιτία ή έστω την αφορμή για να ξεκινήσουν εισαγγελικές έρευνες; Αυτή είναι και η βασική διαφορά ανάμεσα σε δημοσιογράφους και τον Πρετεντέρη.
Συμφωνώ απόλυτα για την θέση του Βαξεβάνη σε ό,τι αναφέρει με τόσο ορθό, κοφτό και ξεκάθαρο τρόπο για τον Πρετεντέρη.@ kariot: Παρότι έχεις ένα δίκιο στο σχόλιό σου, προτιμώ παρ΄όλα αυτά χίλιες φορές να βλέπω και να διαβάζω Βαξεβάνη αντί για Πρετεντέρη.
πεθαίνω για σχόλια του τύπου "δεν έχω διαβάσει ποτέ το hot doc αλλά ο Βαξεβάνης δεν είναι καλός δημοσιογράφος" ε διάβασέ το ρε γίγαντα που θες και άποψη remote.τα θέματα που έχει βγάλει το περιοδικό δείχνουν πιό ξεκάθαρα από οτιδήποτε ποιά είναι η χώρα που ζούμε και ποιοί τη λυμαίνονται. Δεν είναι τυχαίο που καμία από τις τεράστιες αποκαλύψεις του δεν παίζει στα mainstream παρ' όλο που κάποιες είχαν αναδειχθεεί πρώτα απ' το Reuters.επίσης βλέπω μιά 3 μηνη-4μηνη καθυστέρηση από τα δημοσιεύματα του hot doc μέχρι τον εισαγγελέα. Τότε βέβαια τα μαθαίνουν και οι Πρετεντέρηδες έμπλεοι εκπλήξεως.Το Βήμα παιζει πολύ ύποπτο ρόλο εδώ και κάποιους μήνες.Από την προώθηση της Χρησής Αυγής μέχρι ρατσιστικών, φοβικών και άλλων άκρως συντηρητικών τάσεων.
Θυμίστε μου κάτι γιατί δεν βλέπω πολύ τηλεόραση: δεν έκανε κάποτε ο Βαξεβάνης εκπομπή στο mega; Μετά την κρίση έχουν αναδειχθεί κάποιοι δημοσιογράφοι που γράφουν σε αποκλειστικά αντισυστημικά μέσα, δεν έχουν εταιρίες παραγωγής και δεν έχουν δεσμούς με την εποχή των παχιών αγελάδων. Ο Βαξεβάνης μάλλον δεν είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Για το Πρεντεντέρη εχεις να σχολιάσει κάτι ή απλά θα πεις την αρνητική σου παπατζα?Εκτός και αν υποστηρίζεις ότι όποιος δουλεψε στο MEGA είναι τι ακριβώς?Η Κανέλλη π.χ. εκφώνησε το 1ο δελτίο ειδήσεων του MEGA τι είναι αυτή?
Αν περιμενουμε σαν λαος τους Βαξεβανιδες να μας σωσουν απο τους Πρετεντεριδες, ζητω που καηκαμε! Αξιολογοι δημοσιογραφοι υπαρχουν αρκετοι. Ας ανοιξουμε τα ματια μας να τους δουμε!
κ. Βαξεβάνη, εκτιμώ πολύ το έργο σας. Δείχνει άνθρωπο που ξέρει να ψάχνει και έχει αντίληψη. Αν όμως, ήρθα χθες από ένα μακρινό κράτος (υποθετικά) και δεν γνωρίζω τίποτα για την προϊστορία του κ. Πρετεντέρη, γιατί δεν θα μπορούσα να τον κρίνω με βάση την κοινή λογική. Πόση συνομωσιολογία να αντέξει πια αυτή η έρμη η ψυχούλας μας; Και εννοώ ο «τάδε πίσω από τον δείνα», «εκείνο πίσω από εκείνο» κ.ο.κ. Μήπως -όπως εύστοχα κάποιος γράφει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Lifo/Nevermind)- και η καραμπόλα στην Εγνατία δεν είναι τυχαία;;;Πάντως, θα τολμήσω να το πω. Μέ βάση την κοινή, ψυχρή λογική, ο κ. Πρετεντέρης έχει άποψη που πατάει στη λογική. Τώρα, αν αυτό ταυτόχρονα έχει δεσμούς, ρίζες, σχέσεις και ό,τι άλλο με την εξουσία ή κάθε καθεστωτική πραγματικότητα, εμένα γιατί πρέπει να με αφορά; Μπορεί κάποιος να μου πει;Δεν ψήφισα ποτέ καμμιά εξουσία, αλλά αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να μου στερεί να σκέφτομαι λογικά! Εκτός και αν αρχίσουμε πάλι τα περί πάλης των τάξεως, διπόλων εξοθυσία-λαός, χορτάτοι-πεινασμένοι και πάει λέγοντας.Ευχαριστώ
Μακάρι ο Βαξεβάνης να είχε άδικο, αλλά δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα.Παρόλαυτα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Βαξεβάνης είναι καλός δημοσιογράφος.
Δεν διαφωνώ με τίποτα απ' όσα λέει για τον Πρετεντέρη. Το αγαπημένο μου σημείο όμως είναι εκεί που κατηγορεί τον Πρετεντέρη ότι χορτάτος ο ίδιος τολμάει να μιλάει στους πεινασμένους για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Ο Βαξεβάνης! Που η εταιρία του εισέπραξε από την ΕΡΤ "για την περίοδο 2010‐2011 το ποσό των 1.174.120€ ενώ για την νέα περίοδο 2011‐2012 έχει εγκριθεί το ποσό των 943.164€, σύνολο και για τις 2 περιόδους 2.117.284€", σύμφωνα με ανακοίνωση του προηγούμενου Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΤ. Λίγη συναίσθηση σε ποιους απευθύνονται δεν έχουν;
τόση συμπυκνωμένη αλήθεια σε ένα μόνο άρθρο, εξαιρετικά δοσμένη.Δεν ξέρω καν τι περιοδικό ειναι το HOT DOC,ούτε παίρνω το μέρος του. Έχω όμως μια σαφή γνώμη για τον Πρετεντέρη, η οποία συμφωνεί με την ανωτέρω....
Δε θεωρώ τον Βαξεβάνη καλό δημοσιογράφο, για αυτό και είναι τουλάχιστον αστείο να δίνει μαθήματα δημοσιογραφιάς, ακόμη και σε έναν άθλιο όπως ο Πρετεντέρης. Το αποδεικνύει άλλωστε η γελοία αναφορά του '...Ακριβώς όπως οι κουτσομπόλες του επαγγέλματος που χρόνια τώρα ρίχνουν στην πιάτσα διάφορες αισχρές φημολογίες για τον ίδιο΄ που στην ουσία γίνεται για να εστιάσει την προσοχή του αναγνώστη ακριβώς σε αυτά τα 'κουτσομπολιά' που κατακρίνει.
Ναι, εδώ ο Βαξεβάνης γίνεται κουτσομπόλα για τον Πρετεντέρη. Αλλά ακριβώς επειδή δεν βγήκαν άλλες "κουτσομπόλες" να πούνε τα πράγματα με το όνομα τους, ο Γιάννης έχει το ελεύθερο κάθε μέρα να πετάει τη γλίτσα του από τις 8μμ και μετα.
Δε νομιζω πως εχεις καταλαβει τι εγραψα. Το 'αισχρες φημολογιες' που λεει ο Βαξεβανης αναφερεται σε πολυ συγκεκριμενα κουτσομπολια τα οποια καμια σχεση δεν εχουν με την δημοσιογραφικη δεινοτητα του Πρετεντερη (που, οπως ειπα κ πριν, συμφωνω πως ειναι για τα κλαρινα). Κι ακριβως για αυτο το λογο, ειναι γελοιο το οτι ο Βαξεβανης αναφερεται σε αυτα τα κουτσομπολια δηθεν για να τα κατακρινει αλλα ειναι προφανες οτι το κανει για να τα αναπαραγει.