Προκλητική επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης - Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Προκλητική επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης - Τι απαντά το ΥΠΕΞ Facebook Twitter
4

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία είναι αναρτημένη και στην αγγλόφωνη έκδοση της ιστοσελίδας, η Αθήνα αρνείται να αναγνωρίσει τους τοπικά εκλεγμένους μουφτήδες και να ιδρύσει μειονοτικά σχολεία σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα και για «επεμβάσεις» στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της μειονότητας.

«Το σημερινό στάτους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που θέλουν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη σκοπιά που αντανακλάται σε δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων» ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατό.

«Αυτό θα έχει θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις» αναφέρει η τουρκική πλευρά.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως η νέα αυτή επίθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά από συνέδριο για την κατάσταση στη Θράκη, που οργανώθηκε στην Σαμψούντα της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ειπώθηκαν, όπως τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαράδεκτες απόψεις.

 Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως την ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα» απάντησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για ζήτημα μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Και πρόσθεσε: «Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν. Ας προσπαθήσει για το μέλλον».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Καλά να πάθουμε.... Ας προσέχαμε, για να έχουμε. Η ηττοπάθεια, η υποχωρητικότητα και τα κουμπαριλίκια με τους Τούρκους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διακινδύνευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σειρά να πάρουν και οι Σκοπιανοί παρακαλώ.
Οι λέξεις - κλειδιά είναι οι εξής:Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τουρκική μειονότητα.Ελληνικό ΥΠΕΞ: Μουσουλμανική μειονότητα.Και φυσικά, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, σωστό είναι το δεύτερο. Αν το κατανοήσουν επιτέλους μετά από σχεδόν έναν αιώνα, θα έχουν κάνει ένα κάποιο βήμα.
Καταρχάς οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι, είναι Βούλγαροι και γιαυτό τα Πομάκικα είναι Σλαβική διάλεκτος. Άλλο το αν οι Τούρκοι τους έχουν Τουρκοποιήσει εκμεταλλευόμενοι τη θρησκεία.Κατα δέυτερον με τι μούτρα μας κάνουν παρατήρηση, όταν αυτοί έχουν διώξει όλους τους Έλληνες της Ίμβρου, Τενέδου και Κωνσταντινούπολης καταπατώντας ακριβώς την ίδια συνθήκη που προστατεύει τους Μουσουλμάνους της Θράκης.