Χτες πέθανε η Μαρία, στα 32 της. Την θυμάται ο Ανδρέας Λοβέρδος;

Χτες πέθανε η Μαρία, στα 32 της. Την θυμάται ο Ανδρέας Λοβέρδος; Facebook Twitter
Φωτ. Menelaos Myrillas / SOOC
55

Είχε διαπομπευτεί ως πόρνη και οροθετική, και δεν είναι το μόνο έμμεσο θύμα των αποφάσεων Λοβέρδου.

Τον Νοέμβριο του 2014, η Κατερίνα αυτοκτόνησε, και λίγο μετά και ο πατέρας της έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Η Κατερίνα είχε γράψει λίγο νωρίτερα: «Είμαι μια από τις 27 τοξικοεξαρτημένες οροθετικές γυναίκες που διαπομπευθήκαμε το 2012, μας υποχρέωσαν σε λήψη αίματος για τεστ HIV/AIDS, και στη συνέχεια μας φυλάκισαν για διάστημα έως ένα χρόνο, με την κατηγορία της πορνείας και της "βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης" στους υποτιθέμενους πελάτες μας.

Η κατηγορία της πορνείας δεν αποδείχθηκε, και στη δίκη δύο από εμάς στις 4/4/2014 ενάντια στο ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση, κερδίσαμε αποζημίωση ύψους ...10 ευρώ την ημέρα.

Η βλάβη που μας έγινε θα κυνηγάει αιώνια εμάς και τα παιδιά μας. Εμείς όμως είμαστε φορείς δικαιωμάτων, και με τη συμπαράσταση της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες Οροθετικές θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ηθική και υλική μας δικαίωση.

Και θέλω να σας πω ότι εγώ κατάφερα να είμαι καθαρή.»

Τώρα ένας νέος θάνατος μας θυμίζει την θλιβερή υπόθεση. Όπως διαβάζω στην Εφ.Συν: 

Χθες το πρωί έσβησε και η Μαρία. Ηταν ψηλή, μελαχρινή και μητέρα ενός μικρού παιδιού. Ηταν μόλις 32 χρόνων:

Η μητέρα της έγραψε το εξής:

«Εγινε πια κι αυτό και τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η κοινωνία σχεδόν καθάρισε από αυτές τις κοπέλες κι αυτό το φρόντισε ο ίδιος.

Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν.

Πήγαν τα κορίτσια στο υπόγειο της Γ' πτέρυγας του Κορυδαλλού αντί να τα φροντίσουν στα νοσοκομεία. Τους πέταγαν το φαγητό από τα κάγκελα και εκείνα την ίδια ώρα κατάπιναν μπαταρίες.

Δημόσια μας εξευτελίσανε και τώρα εγώ δημόσια ανταποδίδω λίγο πριν θάψω την κόρη μου ότι μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Και αυτό το λέω κι εγώ η μητέρα της, δημόσια, με το όνομά μου. Ευμορφία Κουλουριώτη».

Χτες πέθανε η Μαρία, στα 32 της. Την θυμάται ο Ανδρέας Λοβέρδος; Facebook Twitter

Ηταν λίγο πριν από τις εκλογές του 2012, που ως υπουργός Υγείας ο Α. Λοβέρδος εξέδωσε την υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940:

«Εχοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού, αποφασίζουμε: Λοιμώδη νοσήματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία θεωρούνται τα νοσήματα που ορίζονται ρητώς από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικά για το HIV, HBV, HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για τα εκδιδόμενα άτομα. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή.

»Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας τιμωρούνται κατά τα οριζόμενα. Τώρα, αν κάποιος δεν δεχτεί τον έλεγχο, τον κάνουμε με το ζόρι».

Χτες πέθανε η Μαρία, στα 32 της. Την θυμάται ο Ανδρέας Λοβέρδος; Facebook Twitter

Λίγες ημέρες μετά, δεκάδες γυναίκες διαπομπεύτηκαν με φωτογραφίες και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα που εφάρμοσε αυτή τη διάταξη, συνελήφθησαν και κλείστηκαν στις φυλακές.

Είχε προστρέξει τότε το σύνολο των γυναικείων οργανώσεων, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά το ΚΕΘΕΑ, αλλά και απλοί πολίτες στο πλευρό των γυναικών, ενώ κάποιες ανάμεσά τους πέθαναν πριν προλάβουν να αθωωθούν.

Τη διάταξη διατήρησαν, παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι υπουργοί Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, μέχρι που καταργήθηκε οριστικά μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Χτες πέθανε η Μαρία, στα 32 της. Την θυμάται ο Ανδρέας Λοβέρδος; Facebook Twitter

Αυτή η κατάργηση ήταν ένα απ' τα καλά του ΣΥΡΙΖΑ (αμφιβάλλω αν οι ΑΝΕΛ συμφωνούσαν ή νοιάστηκαν καν). Θα ήθελα πάντως να πω ότι όντως, ως Υπουργός Παιδείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε καθήκον να προφυλάξει τη δημόσια υγεία. Αν ξέρει ότι δεκάδες ιερόδουλες είναι οροθετικές και οι πελάτες τους κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, πρέπει να προειδοποιήσει και τις ίδιες τις γυναίκες και τους πελάτες. Και δεν αμφιβάλλω πως με τη δημοσιοποίηση που διέταξε ο εισαγγελέας μπορεί να τρόμαξαν κάποιοι άντρες και να αποφάσισαν επιτέλους να φορούν προφυλακτικό. 

Όμως το ίδιο θα είχε γίνει και ΧΩΡΙΣ την πλήρη δημοσιοποίηση ονομάτων και φωτογραφιών, με μια μεγάλη καμπάνια ή και με αποκαλύψεις για το θέμα, χωρίς τα συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα. (Θα ήθελα να θυμίσω ότι τις ημέρες που έγινε η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από όλα τα μέσα, το LIFO.gr είχε πάρει την απόφασή να μην τις δημοσιεύσει. Είχαμε εξηγήσει εκτενώς τους λόγους, και θεωρώ πως είχαμε απόλυτο δίκιο.)

 

Πέραν της άδικης διαπόμπευσης και της επίσης άδικης αποσιώπησης του ρόλου των ανδρών-πελατών (λες και αυτές οι γυναίκες πήγαιναν για την πλάκα με τους άνδρες και με το ζόρι χωρίς προφυλάξεις, και όχι σχεδόν το αντίθετο!), αντί να φροντίσει το Υπουργείο Υγείας για την περίθαλψή τους, οι γυναίκες που εξετάστηκαν με το νόμο Λοβέρδου κατέληξαν να φυλακιστούν για έναν ολόκληρο χρόνο. Ακόμα κι αυτές που αργότερα αθωώθηκαν.

 

Αντίο, λοιπόν, στη Μαρία, μητέρα ενός παιδιού, που πέθανε χτες στα 32 της. Μακάρι η είδηση του θανάτου της να φτάσει στα αυτιά του κυρίου Λοβέρδου...

 

ΥΓ. Πολλοί (μεταξύ των οποίων και ο κος Λοβέρδος) υποστήριξαν ότι ο Υπουργός «δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση».

 

Α,μπα; Επειδή ο κ. Λοβέρδος ζητάει και τα ρέστα, ας θυμίσουμε απλά ότι κατά την εισαγγελική διάταξη "ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ" των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 2 β ν.2472/1997) και δεν "ΔΙΑΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ". Άλλο λοιπόν "επιτρέπει ο εισαγγελέας", άρα ο Υπουργός μπορεί να μην δεχθεί την δημοσιοποίηση κι άλλο "επιβάλλει ο εισαγγελέας", άρα ο Υπουργός δεσμεύεται να ακολουθήσει την εισαγγελική παραγγελία. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δεδομένα των οροθετικών που συλλέχθησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ (με υπουργό Υγείας τον κ. Λοβέρδο) δημοσιεύθηκαν στο site της ΕΛΑΣ, με υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. (Vasilis Sotiropoulos)

 

 

 

Ελλάδα
55

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Αφιερώστε περίπου 1 ώρα να δείτε το καταπληκτικό RUINS. http://ruins-documentary.comΔυστυχώς καταστρατηγήθηκε το σύνολο της δεοντολογίας σε σχέση με τη Δημόσια Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και διδάσκεται ως μελέτη περίπτωσης (case study) σε πάρα πολλά πανεπιστήμια ανά την υφήλιο (και όχι, δεν το κάνουν για να αντιγράψουν τις καλές μας πρακτικές).
λεγανε οι κομπλεξικοι δεξιοι που την εχουνε δει στραβα με τις γυναικες απ την ρωσσια να πιασουμε και να ξεφτιλισουμε τις αρωστες ρωσσιδες πορνες και τελικα ολες που πιασανε ητανε ελληνιδες και πεσανε στον λακκο που σκαβανε για τους αλλους
Συγχαρητήρια κ. Δημοκίδη.Ο κ. Λοβέρδος θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλέστερος τώρα, μία μία οι διαπομπευμένες γυναίκες φεύγουν...Μένει μόνο το ότι αυτός ο άνθρωπος συνεχίζει και εκλέγεται, μας κουνάει το δάχτυλο κι ίσως τον ξαναδούμε και υπουργό...(και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι εμείς δεν φταίμε για την έλλειψη πολιτικού προσωπικού αυτής της γελοίας χώρας...)
Όλα καλά να λέμε για τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και υπουργών τους! Από τις 25-01-2015 έχουμε άλλη κυβέρνηση "αριστερή" με υπουργούς όπως οι κύριοι Πολάκης, Κατρούγκαλος κλπ. Οι οποίοι δημοκρατικότατα πλέον διαχειρίζονται τα υπουργεία τους και κάνουν τόσο καλή δουλειά που όλα είναι καλλίτερα, αφού τήρησαν τις δικές τους προεκλογικές υποσχέσεις - πάνω απ' όλα έσκισαν το μνημόνιο που ίσχυε όταν εκλέχθηκαν!!! Ας σοβαρευτούμε λίγο, και ας δούμε την ΣΗΜΕΡΙΝΗ μας κατάντια, και το "ευρωλιγούρισμα" της σημερινής κυβέρνησης (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε "άφεση αμαρτιών" στου προηγούμενους)!
Εχετε χασει τη μπαλλα αγαπητοι.. Το ζητημα δεν ειναι αν νομικα στεκει η οχι η δημοσιοποιηση στοιχειων, αλλα ο τροπος που αυτο γινεται.. κατα την ιδια λογικη θα μπορυσαμε να δημοσιοποιουμε τα στοιχεια των φοροφυγαδων και να τους δικαζουμε αναλογα με νομους του 1940.. Επιπλεον η προληψη ειναι σημαντικο κομματι σε αυτες τις περιπτωσεις.. Αν οι δομες του Κ. Λοβερδου ηταν σωστες (οπως οφειλε) τοτε τιποτα απο ολα αυτα δεν θα ειχε συμβει.. Απλα ο Κύριος αυτος, προτιμησε να περασει στα κεφαλαια των συνεργαζομενων εφημεριδων τις φωτογραφιες αυτες με σκοπο την καλυψη αλλων ενδεχομενως πιο σοβαρων τεκταιομενων οπως διαταχθηκε..
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι ο κ. Αδωνης Γεωργιαδης και ο κ. Μάκης Βορίδης θα διατηρούσαν αυτη την διαταξη.. και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι ο κ. Ανδρεας Λοβερδος δεν θυμαται τπτ απο ολα αυτο... Και μη μου αρχισετε εγω δεν ψηφισα τον Μπουμπουκο και τα τοιαυτα.. ΚΑΠΩΣ ΒΓΗΚΕ... Ας δουμε λοιπον πρωτα την δικη μας την φωλια αν ειναι χεσμενη και μετα ας δουμε αλλες φωλιες.. ΥΓ. απο στοματα του ΚΕΕΛΠΝΟ ειχα μαθει οτι πολλοι γιατροι ειχαν προσπαθησει να κανουν εξετασεις σε ιεροδουλες, δρομαιες ή στεγαζομενες, πλην ομως η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ..) δεν αφηνε τετοια πραγματα να γινουν, γιατι οι οικοι ανοχης , οπως και τα μαγαζια της νύχτας ειναι κατανεμημενα και τσιφλικοποιημενα... Ηταν απλα μια φουσκα σαν την Αμφιπολη που την θυμομαστε σε εθνικες επετειους.. Ειπαμε ομως ας δουμε πρωτα την ευθυνη μας...
Αντίο Μαρία.Μετακόμισες για τα καλά.Έφυγες απ' τη ζωή για πάντα.Ξέρω πως ήσουν απ' τις άτυχες,αυτές που πήρανε ολόκληρη τη δόσηδηλητηρίου που δίνει αυτή η κοινωνία.Ένα κομμάτι του στο έδωσα κι εγώ,κι ας μη σε γνώρισα ποτέ.Τώρα πια είσαι απο 'κείνεςπου αποφάσισαν μονάχες,τι θα την κάνουν τη ζωή τους.Βλέπεις τα δηλητήριαέχουν και μια καλή πλευρά.Κοιμήσου ήσυχα Μαρία.Αυτή η ζωή δεν πρόκειται ν' αλλάξει,αν δεν αναστηθείς εσύ και οι χιλιάδες άλλοι,που διάλεξαν το τέλος.Εμείς συμβιβαστήκαμε Μαρία.Δεν μπορείς να υπολογίζεις σ' εμάς.Εμείς ψηφίζουμε Μαρία,ξανά και ξανά, ανθρώπους που τους λεν Λοβέρδους ...
Που ζουμε βρε παιδια; Σε ποια χρονολογια και σε ποια εποχη; Τι ειναι αυτα που διαβαζω; Απεχει το παραπανω γεγονος της εγκληματικης διαπομπευσης απο εναν λιθοβολισμο στο Πακισταν; Απο το καψιμο μαγγισων στο μεσαιωνα; Ειναι τραγικο το λιγοτερο. Απορω πως το συζηταμε καν. Θελετε και Ευρωπη!
Για την προστασία της δημόσιας υγείας θα μπορούσε να βγει μια ανακοίνωση που να τονίζει την αναγκαιότητα χρήσης προφυλακτικού κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής!!Στην ίδια ανακοίνωση θα μπορούσε να αναφερθεί οτι ο ιός έχει ανιχνευτεί αε τόσες κοπέλες του συγκεκριμένου επαγγέλματος ήδη και να καλούσε οσους πραγματοποίησαν επαφή χωρίς προφυλάξεις να εξεταστούν άμεσα.Δεν χρειάζεται να δει κανείς την φωτογραφία της κοπέλας για να το κάνει αυτό,εξάλλου το πιθανότερο είναι να μην θυμάται..!Ας έκαναν ελεχγο όλοι όσοι πίεσαν για σεξ χωρίς προφυλακτικό.Οτιδήποτε άλλο ειναι διαπόμπευση :-(
Το σχόλιο το έγραψα στο άρθρο που αναφερόταν σε σχετικό ντοκιμαντέρ , προ ημερών.Αν η πορνεία θεωρείται ιδιωτική δραστηριότητα , τότε ναι ήταν λάθος η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των ιερόδουλων. Περιορίζεται όμως η δραστηριότητά τους στην κρεββατοκάμαρά τους;;; Τα προσωπικά τους στοιχεία, αφορούν τους οικείους τους;;; Η επαγγελματική τους δραστηριότητα αφορά πολλά άλλα άτομα, άγνωστα σε αυτές. Αν δηλ. κυκλοφορήσει κάποιος που έχει τον ιό Έμπολα , εν γνώσει του ή εν τη αγνοία του, πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά του δεδομένα ή δεν πρέπει. Κατά τη γνώμη μου πρέπει.
Konstas. Τι ακριβώς αναλύουμε δηλαδή; Ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις αλλά ενδείξεις συνεπώς καλώς αθωώθηκαν αλλά και καλώς λόγω ενδείξεων βγάλανε τις φωτογραφίες τους; Το γνωρίζεις ότι μόνο μια από αυτές (την πρώτη κοπέλα που συνέλαβαν) την έπιασαν σε ώρα συναλλαγής με πελάτη και για τις υπόλοιπες ήταν απλά εικασίες; Και δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς την δικογραφία, τα έχουν δηλώσει οι δικηγόροι τους δημόσια; Να προστατέψουν ποιόν; Τον οποιοδήποτε πελάτη βλέπει μια γυναίκα χιλιοτρυπημένη και σακατεμένη από την χρήση που δεν έχει το μυαλό να σκεφτεί ότι πιθανόν αυτή η γυναίκα πάσχει από οποιαδήποτε ασθένεια (και όχι μόνο AIDS, ηπατίτιδα κτλ) Ποιος παιδί θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε επαφή με μια από τις κοπέλες (βασικά δεν κολλάς AIDS με το άγγιγμα και με το καλησπέρα). Ο καθένας δικαιούται να έχει την γνώμη του αλλά sorry κιόλας, το ξεφτιλίζεις ανθρώπους με τέτοια ευκολία, το να το δικαιολογείς θεωρώντας ότι παράγεις και κοινωνικό έργο, το να κρίνεις έτσι αβίαστα καταστάσεις και ανθρώπους μου φαίνεται τουλάχιστον απάνθρωπο
Προφανώς δεν διάβασες καλά το σχόλιό μου.Πρώτο-πρώτο το είπα, ότι ΔΕΝ ξέρω πόσες από τις κοπέλες ήταν ιερόδουλες και πόσες γνώριζαν ότι έφεραν τον ιό.Εσύ πως γνωρίζεις ποιες ήταν ιερόδουλες; Από το τι είπαν οι δικηγόροι τους; Μα οι δικηγόροι τους θα εκφράσουν την θέση του πελάτη τους, τι θέλεις να πουν;Κρίνουμε ότι δεν ήταν ιερόδουλες απο όσες αθωωτικές αποφάσεις βγήκαν, δηλαδή το αποτέλεσμα της (μη) συγκέντρωσης αποδείξεων.Μου λες ποιες πιάστηκαν με πελάτη και για ποιες ήταν "εικασίες".Εργάζομαι και ζω επίσης στο κέντρο της Αθήνας. Καθημερινά βλέπω τέτοια κορίτσια. Δεν χρειάζεται να είσαι και ο Ηρακλής Πουαρό για να καταλάβεις το τι κάνουν, όταν βλέπεις καθημερινά τα ίδια κορίτσια, να βρίσκονται στο ίδιο σημείο και να περιμένουν, ντυμένα "κάπως" και ενίοτε να "διαπραγματεύονται" ή/και να απομακρύνονται με κάποιο πρόσωπο το οποίο είναι εμφανές ότι δεν γνωρίζουν. Όπως τις γνωρίζω εγώ έτσι τις γνωρίζουν και οι αστυνομικοί που τις έχουν δει πολύ περισσότερες φορές από εμένα.Το γεγονός ότι τελικά σε ένα δικαστήριο μπορεί να μην σταθούν οι κατηγορίες και να κριθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την καταδίκη τους, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή τους. Οι επαρκείς αποδείξεις ήταν πιθανό να συγκεντρωθούν αργότερα (με μαρτυρίες, ομολογίες κλπ), αυτό είναι άλλωστε το νόημα της προδικασίας.Επομένως ναι, έχει νόημα να συζητάμε το ΠΟΤΕ έγινε η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και σε σχέση με ποιες ενδείξεις.Για να απαντήσω και στο άλλο σου ερώτημα : Ναι να προστατεύσουν ακόμα και αυτόν που δεν έχει το μυαλό να το σκεφτεί. Και ακόμα περισσότερο να προστατεύσουν, δίνοντας μια ευκαιρία τουλάχιστον στην σύζυγο του παραπάνω, με την οποία θα κάνει σεξ μετά από τρεις μήνες επίσης χωρίς προφυλακτικό.Αν έκρινε κάποιος αβίαστα, αυτός πάντως δεν ήμουν εγώ. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι πρέπει να βλέπουμε με περισσότερη ψυχραιμία τέτοιες δύσκολες, τόσο ηθικά όσο και νομικά καταστάσεις.Το αβίαστο είναι να ακούσει κανείς μια τέτοια τραγική περίπτωση που αναφέρει το άρθρο και να συνταχθεί αυτόματα με το θύμα, χωρίς να ενδιαφερθεί για τις υπόλοιπες παραμέτρους (π.χ. για τα υπόλοιπα τυχόν θύματα).Να αντιστρέψω την κατάσταση, για να δεις πόσο διαφορετική αντίδραση θα μπορούσε να υπάρξει:Ας πούμε ότι δεν υπήρχε δημοσιοποίηση και ακούγαμε σήμερα μια είδηση που έλεγε "Κόλλησα AIDS από τον σύζυγό μου, που είχε πάει μια φορά με μια ιερόδουλη χωρίς προφυλακτικό. Η Πολιτεία το γνώριζε ότι υπήρχε μείζον θέμα, αλλά δεν το ανακοίνωσε. Για να προστετευθούν τα προσωπικά δεδομένα μια ιερόδουλης που είχε AIDS και πήγαινε εν γνώσει της με πελάτες χωρίς προφυλακτικό, εγώ σήμερα είμαι βαριά άρρωστη."Τι θα λέγαμε στην περίπτωση αυτή για την πολιτεία;Για να κλείσω: Εάν ήταν στο χέρι μου να δημοσιοποιήσω ή όχι τα στοιχεία, πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα. Μπορεί να τα δημοσιοποιούσα, μπορεί να ακολουθούσα και την λύση που λέει ο Άρης, αν φαινόταν ότι μπορούσε να δουλέψει.Αν τώρα εσύ είσαι τόσο σίγουρη ότι δεν έπρεπε να δημοσιευθούν, τότε οκ πάσο.
Ακόμα και να δεχτώ όλα τα παραπάνω, από ότι φαίνεται κατά το δοκούν οφείλουμε να εφαρμόζουμε τον νόμο (δημοσιοποίηση) αλλά αν δεν μας βολεύει μια δικαστική απόφαση χρησιμοποιούμε τις προσωπικές μας εμπειρίες για το "ορθό πόρισμα" (σε ποια περιοχή δουλεύουμε,πόσο κόβει το μάτι μας κτλ), είναι απαράδεκτο να θεωρείται επιχείρημα η και καλά προστασία των πελατών που επιλέγουν να πληρώσουν και επιλέγουν την έλλειψη προφύλαξης.. Όσο αφορά τους συγγενείς των πελατών που ανέφερες όσο αφορά τους συγγενείς των γυναικών αυτών τι γίνεται.. Στον Καιάδα και καλά να πάθουν.. Σαφέστατα θέλει το όλο θέμα ένα ιδιαίτερο χειρισμό, αλλά του Λοβέρδου ήταν φτηνός, όσο φτηνός έχει υπάρξει και ο ίδιος ως πολιτικός..
Αφήστε τις εκδιδόμενες. Υποθετουμε ότι η αστυνομία έχει καταγγελίες για άτομο που μπορεί να είναι οροθετικό και κάνει πολύ σεξ (δωρεάν) με πολύ κόσμο. Συλλαμβανεται και δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του; Η "επαγγελματική" ιδιότητα έχει όντως σημασία;
Διαπόμπευση τοξικομανούς πόρνης ; Ας σκεφτούμε λίγο πόσο αντιφατική ακούγεται αυτή η φράση.. Ότι δηλαδή μέσω αυτής καταστράφηκαν στο τέλος οι ζωές τους ; Οι ήδη κατεστραμμένες ; Και μην μου πείτε για το γεγονός ότι η πορνεία τελικά δεν αποδείχτηκε... Όλοι γνωρίζουν ότι οι περισσότερες τοξικομανείς γυναίκες καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις για να βρουν τα χρήματα της δόσης.Όσο πάλι για την επίκληση στο συναίσθημα που γίνεται αναφέροντας συνεχώς το άτυχο παιδί αυτής της γυναίκας, (ακατάλληλης εντωμεταξύ για το ρόλο της μητέρας) πιστεύω ότι είναι κάτι το λυπηρό...
Σωστά οι πόρνες και οι τοξικομανεις και οι φορείς του HIV δεν έχουν ούτως ή άλλως την πλήρη ιδιότητα του πολίτη. Φαντάσου να είναι κάποιο άτομο και τα τρία μαζί.Στην πυρά...
Σαφώς και η διαπόμπευση είναι κατακριταία, το θεωρώ γελοία και σπασμοδική κίνηση αλλά να δούμε και τον καταμερισμό των ευθυνών.Ο πελάτης έχει το "δικαίωμα" να απαιτήσει ότι θέλει. Το αν θα του το παρέχουν είναι ευθύνη της/του εκδιδόμενης. Δηλαδή, ζητώντας σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι καθαρά στη δικαιοδοσία του εκδιδόμενου ατόμου αν θα το δεχθεί. Το εκδιδόμενο, λοιπόν, άτομο με τη νοοτροπία ότι 1. είναι ήδη οροθετικό2. μην έχοντας να χάσει τίποτα3. μπροστά στα περισσότερα χρήματα δέχεται τη χωρίς προφυλάξεις επαφή. Οπότε όχι μόνο δεν ενημερώνει τον πελάτη για τον ιο ,ακόμα και αν η συνουσία γίνει με προφυλάξεις, αλλά δέχεται επειδή ο άλλος είναι ΚΑΡΑΗΛΙΘΙΟΣ να του καταστρέψει τη ζωή αντί να τον στείλει σπίτι του και σαφώς χωρίς να έχει τύψεις (αν είχε ΔΕΝ θα το δεχόταν).Επίσης να αναφέρουμε ότι τα οροθετικά άτομα επειδή έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό είναι και πιο ευάλωτα στα ΣΜΝ, οπότε και τη δική τους υγεία επιβαρύνουν.Τέλος να αναφέρω, το ότι οι εκδιδόμενοι/ες πρέπει να επιβάλλουν τη χρήση προφυλακτικού δεν θεωρώ πως πρέπει να προωθηθεί μέσω καμπάνιας. Το θεωρώ defacto golden και αδιαπραγμάτευτο rule της δουλειάς τους.
Fourtouna-opportounaΤο "ο πελάτης έχει δικαίωμα να απαιτήσει ότι θέλει" είναι εντελώς θεωρητικό.Έχει υποχρέωση πάνω από όλα να προστατέψει την οικογένειά τη γυναίκα του, το παιδί του, τη σχέση του από σοβαρότατες ασθένειες. Και αυτό θα το κάνει βάζοντας προφυλακτικό! 2016 έχουμε κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, δεν χρειάζεται να εξηγήσω παραπάνω ότι πρώτος αυτός θα νοιαστεί για τους ανθρώπους του κι όχι η κάθε ξένη γυναίκα, που δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της.Δεν θα επεκταθώ καν στο γεγονός ότι αυτοί οι "άντρες" έβλεπαν μπροστά τους μια γυναίκα άρρωστη, τρυπημένη, σκιά του εαυτού της, άδειο σακί, θύμα και παρ' όλα αυτά κ@υλών@νε... Και διακινδύνευσαν αυτοί οι "άντρες" τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή τους(μαζί και τη ζωή τους) μόνο και μόνο για ένα hyσιμο!! Μόνο γι' αυτό!!Συγγνώμη, αλλά και μόνο που τα γράφω αηδιάζω. Η βλακεία είναι εξίσου επικίνδυνη. Και ανίκητη
Κι εγώ αυτό σκέφτηκα τότε. Βλέπεις μια γυναίκα σε αυτή την άθλια κατάσταση, είναι εμφανές ότι κάνει χρήση, και δεν σου κόβει λίγο να βάλεις έστω προφυλακτικό; Η βλακεία που δέρνει κάποιους συμπολίτες μας είναι πραγματικά απίστευτη.
Μία τραγική "εξηγηση" που ακόμα κυκλοφορεί, είναι ότι το aids αφορά ΜΟΝΟ τους γκέι. Ξερετε πόσοι ηλίθιοι ΝΕΟΙ άντρες το πιστεύουν ακόμα αυτό;
Μιλάς με την a priori υπόθεση ότι όλες οι γυναίκες που εκδίδονται έχουν τον πλήρη έλεγχο στο κορμί τους και στον αριθμό ή στο είδος των ατόμων με τα οποία πρόκειται να κάνουν σεξ. Επίσης αυτό το ο πελάτης έχει δικαίωμα να απαιτησει το λες σαν να πρόκειται για μια κανονική επιχείρηση, τύπου εστιατόριο. Όταν ο χρήστης της πορνείας απαιτεί όμως και ειδικά όταν έχει λεφτά να πληρώσει τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και σου τονίζω, ειδικά όταν οι περισσότερες από τις γυναίκες δεν έχουν την πλήρη αυτοδιαθεση του σώματος τους.
Ο Λοβερδος. Που διεταξε ΕΔΕ γιατι δεν τον ειδοποιησαν να παει στην παρελασηξερωγω και βγηκε ενοχος ο ιδιος. Ο Λοβερδος. Ευχομαι να περασει, αυτο που περασαν η καθεμια απο αυτες. Με ολη μου την καρδια το ευχομαι.
Η διαπόμπευση είναι τραγικό στοιχείο της ελληνικης πραγματικότητας. Η κρίση ενός άμεμπτου εισαγγελέα τροφοδοτεί την πείνα του κοινού. Αποτελεσμα της διαδικασίας είναι ο στιγματισμός δια παντός. Εσείς κάθεστε και συζητάτε ποιος πρέπει να διαπομπευτεί και αν ειναι καλύτερος ο παιδεραστής από την πόρνη με HIV.Έλεος...
Καλή και άγια είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως δεν υπάρχει κανένας νόμος που να προβλέπει δημοσιοποίηση στοιχείων ατόμων με λοιμώδη νοσήματα, έτσι απλά, χάριν της προστασίας της δημόσιας υγείας. Μόνο η περιβόητη υγειονομική διάταξη υπήρχε, η οποία έδινε δικαίωμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ για υποχρεωτικούς ελέγχους, χωρίς να κάνει κανένα λόγο για δημοσιοποίηση. Και εδώ είναι που εμφανίζεται η εγκληματική συμπαιγνία ΚΕΕΛΠΝΟ και εισαγγελικών αρχών, μετά από απόφαση πιθανώς του ίδιου του Υπουργού Υγείας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ πασάρει τα στοιχεία στην αστυνομία και εμπλέκεται ο εισαγγελέας που σχηματίζει δικογραφίες για απόπειρα βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κλπ. Ενώ ξέρει από πριν ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί δόλος και ότι οι κατηγορίες είναι αστήριχτες. Έλα όμως που στόχος δεν είναι να σταθούν οι κατηγορίες ενώπιον δικαστηρίου, αλλά να δοθεί προσωρινά μόνο ένα πάτημα για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, πάντα βέβαια "με εισαγγελική εντολή". Αυτή είναι η ιστορία. Ο Λοβέρδος για παίξει μερικές εβδομάδες στα κανάλια ως "προστάτης της δημόσιας υγείας" μοιάζει να αποφάσισε να διαπομπεύσει τα εύκολα θύματα που θα του εξασφάλιζαν οι έλεγχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ. Έτσι απλά, χωρίς πραγματικό σχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας με μπόλικο κυνισμό και χωρίς ίχνος σεβασμού για τα θύματα της επικοινωνιακής καμπάνιας του Υπουργού.
Κατα την άποψη μου ηταν καθαρα ψηφοθηρικη κινηση τοτε.Εκ του αποτελέσματος (ψηφοι) ο κ Λοβερδος δικαιώθηκε για την πράξη του αυτη. Κοντολογις την διαπόμπευση αυτή επικροτεί μεγάλο ποσοστό της Ελληνικής κοινωνίας... περαστικά μας
Προφανώς ο συντάκτης του άρθρου αναπαράγει ανυπόγραφα άρθρα διαφόρων blogs με στόχο την επισκεψιμότητα... Θεμιτό... Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική... https://www.youtube.com/watch?v=FaoqzoYI_Ug&feature=youtu.be
Σεβαστή η διαφωνία σας, είδα και το βίντεο. Πάντως η Άντα Ψαρρά και η Εφημερίδα των Συντακτών δεν είναι «ανυπόγραφα άρθρα διαφόρων blogs με στόχο την επισκεψιμότητα». Και σε αντίθεση με τα ανυπόγραφα μπλογκ που υποστηρίζουν ότι ο Λοβέρδος διέταξε τη δημοσιοποίηση, το ρεπορτάζ που παραθέτω δεν έχει καμία τέτοια ανακρίβεια.
Όταν υπάρχει εισαγγελική διάταξη κ. Δημοκίδη, ΚΑΝΕΙΣ δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει! Στο βίντεο που σας επισύναψα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της Ετήσιας Εκθέσεως 2012 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και νομίζω πως είναι κατατοπιστικότατο. Υπήρξε ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ για την δημοσίευση των φωτογραφιών και των λοιπών προσδιοριστικών της ταυτότητάς τους, η οποία (δημοσίευση) επιτρέπεται για συγκεκριμένα αδικήματα και ΜΟΝΟ μετά από διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα και αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων! Συνεπώς, που μπορούσε ο κ. Λοβέρδος (ως υπουργός Υγείας) να εμποδίσει το οτιδήποτε; Αν προσπαθούσε κάτι τέτοιο τότε, σήμερα ίσως να μιλούσαμε για ΕΥΘΕΙΑ παρέμβαση Υπουργού στο έργο της δικαιοσύνης κλπ κλπ. Τέλος, έχω την βεβαιότητα, πως η εμπειρία του κ. Λοβέρδου, τόσο ως νομικού όσο και ως πολιτικού ΔΕΝ θα του επέτρεπε να υποπέσει σε τέτοιο ατόπημα, της παρέμβασης στην δικαιοσύνη.ΥΓ. Μέχρι ώρας, δεν βλέπω ΚΑΜΙΑ δημοσίευση από την κα Ψαρρά, της επιστολής Λοβέρδου προς την Εφημερίδα των Συντακτών σχετικά με το δημοσίευμα... Αναμένω...
Δεν είπα πουθενά ότι έπρεπε να παρέμβει ο Λοβέρδος. Είπα ότι επειδή εξέδωσε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη υγειονομική διάταξη συνέβησαν όσα συνέβησαν. Οπότε δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν όλα όσα γράφετε.
Απαντώ εδώ στο από 23:07 χθεσινό σχόλιό σας διότι δεν υπάρχει πεδίο επιλογής «απάντηση στο σχόλιο» εκεί…Κ. Δημοκίδη, ο τότε υπουργός υγείας και ο τότε εισαγγελέας έκαναν τις ενέργειες που ΕΠΡΕΠΕ να κάνουν για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων, ο καθένας από την μεριά του! Αν εγώ ή εσείς ή γιός μου ή ο γιός σας ή ο αδερφός μου ή ο αδερφός σας ή ένας φίλος μου ή ένας φίλος σας κλπ, συνευρίσκετο με τις κοπέλες αυτές και γεμίζαμε με 1000 πολίτες με AIDS τι θα λέγαμε μετά; Φταίει ο Λοβέρδος; Φταίει ο εισαγγελέας που δεν εφήρμοσε τον νόμο; Ποιος θα έφταιγε; Κι αν για τον πολίτη-πελάτη που ΕΠΙΛΕΓΕΙ να συνευρεθεί με την οποιαδήποτε γυναίκα είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του να συνευρεθεί άνευ προφύλαξης, είναι το ίδιο για μια γυναίκα που ενδεχομένως να ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως είναι φορέας να συνεχίζει «ανενόχλητη» να το κάνει; Εκεί δεν έχει ευθύνη το κράτος να επέμβει για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων;
Ο Λοβέρδος έστειλε επιστολή προς την εφημερίδα των συντακτών που δεν την δημοσιεύει (...) ως όφειλε η εφημερίδα... Σας την αναδημοσιεύω προς ενημέρωσή σας ως συμπολίτη μου και ως δημοσιογράφου:"Κύριε Διευθυντά, Διάβασα το δημοσίευμά σας σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου μιας συμπολίτισσας μας. Δεν θα είχα κανένα λόγο να απευθυνθώ δημόσια, αν δεν κάνατε αναφορά στο όνομά μου, αναπαράγοντας μια παλιά, θλιβερή στην ανακρίβειά της ιστορία, της οποίας έχει γίνει κατάχρηση με κομματικούς σκοπούς.Η ημέρα δεν προσφέρεται για πολιτικούς σχολιασμούς. Προέχει η οδύνη για την απώλεια ενός ανθρώπου. Η σύνδεση, ωστόσο, του γεγονότος αυτού με το πρόσωπό μου δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και συκοφαντική, από όσους συνειδητά διαστρεβλώνουν τα ίδια τα γεγονότα.Στην απόφασή της 128/2012 η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αποφαινόμενη για σειρά καταγγελιών για το ίδιο θέμα, της δημοσίευσης τότε προσωπικών στοιχείων εκδιδομένων γυναικών με σοβαρή ασθένεια, ρητά αναφέρει πως η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δημοσίευσης (ή όχι) ανατίθεται ήδη από το νόμο 2492/1997 (άρθρ. 2) στην Εισαγγελική Αρχή και μάλιστα με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή Εφετών. Την απόφαση αυτή υποστήριξε και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Πέτρος Χρηστόφορος κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων (2.4.2013).ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΥΤΕ ΕΓΩ, ΟΥΤΕ ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ Ή ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.Η εισαγγελία Αθηνών έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή, δίχως να ερωτηθεί υπουργός ή υπουργείο. Για επαναλαμβανόμενα ψεύδη όμως, κακοήθειες και διαστρεβλώσεις που συνειδητά αναπαράγονται και δηλητηριάζουν τις ψυχές των ανθρώπων, δεν μπορώ παρά να επικαλούμαι τα γεγονότα, τα επισήμως πιστοποιημένα και να εξεγείρομαι. Ως εδώ πια με το «εμπόριο» του ανθρώπινου πόνου! Ως εδώ με τη συκοφαντία που κάποιοι ακούσια, αρκετοί εσκεμμένα, ανακυκλώνουν! Η αλήθεια είναι αποτυπωμένη, οι καλοπροαίρετοι και αντικειμενικοί μπορούν να το εξακριβώσουν"
Τι έχετε να πείτε λοιπόν γι' αυτό;Ποια είναι η αλήθεια:Επειδή ο κ. Λοβέρδος ζητάει και τα ρέστα, ας θυμίσουμε απλά ότι κατά την εισαγγελική διάταξη "ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ" των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 2 β ν.2472/1997) και δεν "ΔΙΑΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ". Άλλο λοιπόν "επιτρέπει ο εισαγγελέας", άρα ο Υπουργός μπορεί να μην δεχθεί την δημοσιοποίηση κι άλλο "επιβάλλει ο εισαγγελέας", άρα ο Υπουργός δεσμεύεται να ακολουθήσει την εισαγγελική παραγγελία. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δεδομένα των οροθετικών που συλλέχθησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ (με υπουργό Υγείας τον κ. Λοβέρδο) δημοσιεύθηκαν στο site της ΕΛΑΣ, με υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. (Vasilis Sotiropoulos)
Στο δύναται υπάρχει η έννοια της δυνητικότητας και μεταφράζεται ως έχει την δυνατότητα. Χωρίς να διαθέτω νομικές γνώσεις, το «δύναται» το βλέπουμε συχνά σε νόμους, τραπεζικά συμβόλαια κλπ ενώ το ΔΙΑΤΑΣΣΕΤΑΙ (σχεδόν) πουθενά…Πάμε τώρα στον 2472/1997, όπου ΡΗΤΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων (και απορώ πως δεν το προσέξατε…) πως «Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συλλογή και η επεξεργασία ευαίσθητωνδεδομένων, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία σχετικού αρχείου, ύστερα απόάδεια της Αρχής, όταν συντρέχουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθεςπροϋποθέσεις: Η επεξεργασία εκτελείται από Δημόσια Αρχή και είναι αναγκαία για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας». Συνεπώς κ. Δημοκίδη είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ο 2472/1997 και δεν μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες! Είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.-Τι έχετε να πείτε λοιπόν γι' αυτό; Είναι κατανοητό ή όχι;ΥΓ. Θα συμφωνήσω μαζί σας απόλυτα όσον αφορά τον κ. Χρυσοχοίδη αλλά δεν βλέπω «πόλεμο» για τον ίδιο αλλά για τον κ. Λοβέρδο και αυτό καταδεικνύει πολλά..
Διαχρονικά, οι υπουργοί υγείας, δεν στέκονται στο ύψος που απαιτεί η θέση τους.Οι Έλληνες πολίτες πεθαίνουν από τα "κλειστά" κρεβάτια στις εντατικές. Από την απουσία γιατρών στην περιφέρεια (και όχι μόνον εκεί πλέον). Από την έλλειψη των "ακριβών' φαρμάκων. Από την έλλειψη ασφάλισης.Από, από, από, από ...Και δεν ιδρώνει το αυτί των υπουργών και των λοιπών μεγαλόσχημων.Οι οροθετικές, οι εκδιδόμενες και οι τοξικομανείς ήταν τα εύκολα θύματα. Χωρίς προσωπικές άμυνες, χωρίς υποστήριξη από άλλους, χωρίς καμιά δυνατότητα να αντιδράσουν κάπως. Η μόνη τους ίσως διέξοδος ήταν ακόμη μία "φυγή":η αυτοκτονία.Θερμά συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος !!!
Δεν ειναι ευθυνη του κυριου Λοβερδου οι επιλογες τις κυριας που δυστυχως απεβιωσε. Ευθυνη του κυριου Λοβερδου ηταν τοτε η υγεια των πολιτων. Kαι βεβαιως οταν ξερεις οτι εισαι οροθετικος και πας με καποιον ειναι εκ προμελετης αδικημα. Αν ισχυουν αυτα με τις φυλακες ειναι λαθος, αλλα η ενημερωση των πολιτων ηταν για μενα σωστη. Και αυτο ασχετα απο τους λογους που επιλεγει καποιος να παει με τις κυριες αυτες. Δεν ειναι παντα ο καταραμενος νοικοκυρης, αγαπητος εχθρος απανταχου προοδευτικων, αλλα ειναι ατομα με αναπηριες, ατομα με προβληματα που δεν εχουν αλλη λυση απο το να πανε με εκδιδομενες. Πρεπει να το πληρωσουν αυτο με την ζωη τους;Αρα, το να υπονοειτε οτι ουσιαστικα φταιει ο κυριος Λοβερδος για τον τραγικο χαμο ενος ανθρωπου δεν το θεωρω σωστο.
Όχι δεν πρέπει να το πληρώσουν με τη ζωή τους, πρέπει ΝΑ ΦΟΡΑΝΕ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ!Είναι πασίγνωστο ότι πολλοί πελάτες πιέζουν και απαιτούν σεξ χωρίς προφυλάξεις. Είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Ευθύνη του Λοβέρδου ήταν να ενημερώσει τον κόσμο για τον κίνδυνο, όχι να ανοίξει το δρόμο για το στιγματισμό γυναικών.
Ο λομβέρδος όμως δεν ενδιαφερόταν για την υγεία των πολιτών αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Έκανε ένα νομοσχέδιο που άφησε πολλούς πολίτες εκτός νοσοκομείων, μείωσε τις κλίνες και έκλεισε νοσοκομεία, και διαπόμπευσε αυτές τις γυναίκες για να ρίξει στάχτη στα μάτια.