Βενεζουέλα: O Μαδούρο αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 30%

Βενεζουέλα: O Μαδούρο αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 30% Facebook Twitter
EPA/MIRAFLORES PALACE
4

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι αυξάνεται ο κατώτερος μισθός στη χώρα κατά  30%, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση.

Από σήμερα, 1η Μαΐου, ο κατώτερος μισθός αυξάνεται στα 15.051 μπολίβαρ (1.505 δολάρια στα επίσημα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, αλλά μόλις 13,50 στη μαύρη αγορά, σύμφωνα με το Reuters).

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι πρόκειται για τη δωδέκατη αύξηση του κατώτερου μισθού αφότου εξελέγη, τον Απρίλιο του 2013, μετά τον θάνατο του προκατόχου και μέντορά του, του Ούγο Τσάβες.

«Μόνο ένας πρόεδρος όπως ο Νικολάς Μαδούρο, γιος του Ούγο Τσάβες» θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.

Η αντιπολίτευση υποβαθμίζει τις αυξήσεις των μισθών, επιχειρηματολογώντας ότι δείχνουν την αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ή να αντιμετωπίσει την ύφεση της οικονομίας.

«Οι "αυξήσεις" αυτού του ανθρώπου είναι ανέκδοτο. Ο πληθωρισμός πετάει!», έγραψε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Κατά τον ίδιο, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφθασε το 20%.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Μαδούρο το δολάριο έχει υποστεί πτώση κατά 98% έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τριψήφια μεγέθη.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση ότι συμμετέχει σε έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού και στην εξαφάνιση των αγαθών από τα ράφια.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΛΙ ΠΑΡΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΕΝΕΣΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΣΒΙΛ ΤΙΜΗ

Διεθνή / Ντόλι Πάρτον: Ο κυβερνήτης του Τενεσί προτείνει να μετονομαστεί το αεροδρόμιο του Νάσβιλ προς τιμήν της

Το γραφείο του κυβερνήτη του Τενεσί, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το Διεθνές Αεροδρόμιο του Νάσβιλ και την ομάδα της Ντόλι Πάρτον για τη μετονομασία του αεροδρομίου προς τιμήν της
THE LIFO TEAM
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΑΞΟΝΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Γερμανία: Οι πρώην νεοναζί ακτιβιστές πίσω από τον πιθανό «πρωθυπουργό» της Σαξονίας

Τέσσερα πρώην μέλη μιας απαγορευμένης οργάνωσης που είχε ως πρότυπο τη Νεολαία του Χίτλερ, βρίσκονται στον στενό κύκλο του ανθρώπου που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος περιφερειακός πρωθυπουργός της γερμανικής ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
MISS USA 2026

Διεθνή / Η Justus Kelley είναι η πρώτη παντρεμένη γυναίκα και μητέρα που στέφεται Miss USA

Ο διαγωνισμός άρχισε να επιτρέπει τη συμμετοχή παντρεμένων γυναικών και μητέρων το 2023, ενώ το 2024 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία μπορούσαν να συμμετάσχουν όλες οι γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια