Η Σαουδική Αραβία επιμένει στην απαγόρευση των γυναικών οδηγών και προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους

Η Σαουδική Αραβία επιμένει στην απαγόρευση των γυναικών οδηγών και προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους Facebook Twitter
3

Απρόθυμη για άρση της απαγόρευσης σε γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα εμφανίζεται για ακόμη μια φορά η Σαουδική Αραβία, μέτρο που παγκοσμίως ισχύει μόνο στη συγκεκριμένη χώρα. 

Παρά τις προσπάθειες του Βασιλιά Abdullah υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών λίγο πριν τον θάνατό του, ο αναπληρωτής πρίγκιπας του σαουδαραβικού θρόνου Mohammed bin Salman Al Saud είπε πως η κοινωνία της χώρας "δεν έχει πειστεί για το να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν ".

Ο 30χρονος πρίγκιπας, του οποίου οι εξουσίες έχουν αυξηθεί από τότε που ανέβηκε στο θρόνο ο πατέρας του Βασιλιάς Salman, είπε πως το ζήτημα δεν είναι το Ισλάμ αλλά οι πολιτιστικές νόρμες. "[Το να οδηγούν οι γυναίκες] δεν είναι θρησκευτικό ζήτημα όσο θέμα που σχετίζεται με την ίδια την κοινωνία που είτε το δέχεται είτε το απορρίπτει" σημείωσε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αγαπημένος γιος του Βασιλιά, που πάσχει από άνοια, τελεί επίσης καθήκοντα υπουργού Άμυνας κι έχει κατηγορηθεί πως μετασχηματίζει παρασκηνιακά τις πολιτικές της χώρας του από τότε που ο πατέρας ανέλαβε το θρόνο πέρυσι τον Ιανουάριο. H γερμανική μυστική υπηρεσία BND δημοσιοποίησε ένα υπόμνημα στο οποίο υποστηρίζει πως η συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του πρίγκιπα "κρύβει έναν λανθάνοντα κίνδυνο πως ο ίδιος επιδιώκει να καθιερώσει τον εαυτό του στη γραμμή διαδοχής του πατέρα του, το οποίο και θα εκμεταλλευτεί".

 

Ο πρίγκιπας bin Salman γενικά εμφανίζεται υποστηρικτικός των δικαιωμάτων των γυναικών και σε παλιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: "Πιστεύουμε πως οι γυναίκες έχουν δικαιώματα στο Ισλάμ τα οποία έχουν ακόμη να εξασφαλίσουν". Ωστόσο είπε πως η "κοινωνία" ακόμη πιστεύει πως το επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Σαουδική Αραβία έχει παγκοσμίως ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στο εργατικό δυναμικό είπε πως "η αλλαγές χρειάζονται χρόνο". "Η γυναίκα δεν έχει συνηθίσει να δουλεύει. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθεί με την ιδέα της δουλειάς" εξήγησε σχετικά στο The Economist. "Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών της χώρας έχουν συνηθίσει να μένουν στο σπίτι. Δεν έχουν συνηθίσει να είναι εργαζόμενες γυναίκες. Απλώς χρειάζεται χρόνος" πρόσθεσε. Τόνιζε δε πως το να εργαστούν οι γυναίκες θα βοηθήσει τη χώρα να είναι πιο παραγωγική και να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθυσμού, 

Να σημειωθεί πως οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό χωρίς την άδεια του συζύγου τους ή να βγουν από το σπίτι χωρίς κάποιον "αρσενικό φρουρό", γνωστό εκεί ως "mahram".

Πληροφορίες από Independent

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Μου φαίνεται αδιανόητο να διαβάζω τέτοια άρθρα και να αιτιολογεί με χαζές δικαιολογίες γιατί οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα. Η οδήγηση είναι το θέμα; Ή ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνες τους, να είναι ανεξάρτητες; Να ντύνονται όπως θέλουν, να δουλεύουν, να να να...
Θα μπορούσε να πει : " δεν οδηγούν γιατί από το φηνιστρίνι που της αφήνει η μπούρκα θα ήταν επικίνδυνο να οδηγεί. Άλλωστε το Ιράν είναι κακό κράτος. Εμείς είμαστε μέσα στην πρόοδο και την ελευθερία ".