Ευθεία επίθεση προς τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να σπείρει το φόβο και την καταστροφή.

 

«Μνημείο κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτολογία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να «ψαρέψει» στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

 

Απαντώντας επίσης σε θέσεις του κ. Μητσοτάκη ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελευθερία και η ασφάλεια είναι διαλεκτικά συνδεόμενες, γιατί ελευθερία χωρίς ασφάλεια σημαίνει μια κατάσταση ζούγκλας και ασφάλεια χωρίς ελευθερία, είναι ολοκληρωτισμός.

 

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε το κλείσιμο της πρωτολογίας του κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ασφαλής χώρα και αυτό, προσέθεσε, είναι το μήνυμα της συνεδρίασης που πρέπει να πάρουν όλοι οι πολίτες του κόσμου που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

 

Απαντώντας σε τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για τις σχέσεις Αριστεράς-τρομοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ τονίζοντας ότι η Αριστερά έχει ιστορία αγώνων, διωγμών, έχει υπάρξει θύμα της βίας, οι αριστεροί ήταν διωκόμενοι και όχι διώκτες μιας βίας που οργάνωνε το κράτος, αλλά και το παρακράτος των εθνικοφρόνων. Οι αριστεροί, και όχι μόνο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, έδωσαν τη ζωή τους για τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης της δημοκρατίας. Επίσης προσέθεσε οι αριστεροί δεν είχαν και δεν έχουν σχέση με αντιεξουσιαστές και άλλους που δεν σέβονται την αξία της ανθρώπινης ζωής λέγοντας χαρακτηριστικά στον κ. Μητσοτάκη: «Δεν σας επιτρέπω να το επαναλαμβάνετε, γιατί είναι διχαστικό να μιλάτε για ιδεολογία αριστερής τρομοκρατίας».

 

«Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών η Αριστερά τους έχει απέναντι σε αντίθεση με τη δική σας παράταξη» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

 

«Σήμερα το δόγμα της ελληνικής αστυνομίας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το δόγμα της επίδειξης ωμής δύναμης και καταστολής του παρελθόντος. Επίσης το κέντρο της πόλης είναι ένα θέμα το οποίο το γνωρίζω από την περίοδο της δημαρχίας Κακλαμάνη. Όμως η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της ανομίας δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τις επιχειρήσεις σκούπα που εφαρμόστηκαν.

 

Μιλήσατε πολλάκις για την Ειδομένη στην οποία κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Όλοι γνωρίζετε πως δεν φτιάξαμε κέντρο εκεί καθώς θα ήταν πόλος έλξης για τους πρόσφυγες στα σύνορα. Επί ημερών σας υπήρχαν «Ειδομένες» στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα; Και βέβαια υπήρχαν και δεν ήταν καθόλου μικρές. Έχετε κάνει λοιπόν σημαία σας την Ειδομένη όταν επί ημερών σας υπήρχαν 2».

 

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και την οικονομία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Θα σας συνιστούσα κύριοι της αντιπολίτευσης να μην ποντάρετε όλα τα χρήματα σας στην αποτυχία της κυβέρνησης καθώς η αξιολόγηση θα κλείσει. Σας βλέπω σήμερα και να βιάζεστε αλλά και να αγκομαχάτε. Γιατί; Γιατί κάποιοι σας πιέζουν καθώς είτε έχουν χρέη, είτε θέλουν να κρατούν μέσα και να εκβιάζουν. Έχετε φέρει μέτρα που ξεπερνούν τα 63 δις και έρχεστε σήμερα να μας κατηγορήσετε για νέα μέτρα 5 δις».

 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως τα πρόσθετα μέτρα δεν είναι προϊόν της σημερινής διαπραγμάτευσης αλλά των πολιτικών και των άστοχων διαπραγματεύσεων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχα κάνει. "Ο τόπος χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση, αλήθειες και θα τα καταφέρουμε" σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του.»