Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George»

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
2
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μια φορά κι έναν καιρό... μια όμορφη και σπουδαία Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα, η Anna Pavlova, μάγεψε με τον χορό της στην Αυστραλία τον σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade. Ο γοητευμένος σεφ έφτιαξε προς τιμήν της ένα φίνο γλυκό από μαρέγκα, κρέμα και φρούτα που το ονόμασε Pavlova. Είναι μέρος της μυθολογίας του γλυκού Πάβλοβα. Είναι γνωστό ότι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ερίζουν για την πατρότητά αυτού του παγκόσμιου επιδορπίου που είχαν την τύχη να τους αποδοθεί.


Από ιστορικούς του φαγητού, πάντως, έχουν καταγραφεί πάνω από 150 συνταγές για μαρέγκα και φρούτα πολύ πριν από το 1926, οπότε και πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη της μπαλαρίνας Anna Pavlova στην Αυστραλία. Ο Οίκος των Αψβούργων, από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, έφτιαχνε μια πολύπλοκη συνταγή με μαρέγκα, κρέμα, στην οποία πρόσθεταν νισεστέ, και φρούτο. Το γλυκό αυτό πέρασε στην Αμερική από τους Γερμανούς μετανάστες. Τη δεκαετία του 1900 η μαρέγκα «τρέλανε» τις νοικοκυρές στην Αμερική, που λάνσαραν το γλυκό στα πάρτι τους.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η Πάβλοβα, όπως και να έχει, είναι το γλυκό με τη χιονάτη, αέρινη μαρέγκα, την ανάλαφρη κρέμα και τα φρούτα της άνοιξης, που όλοι υποκύπτουν στη γοητεία του. Στην «αβάσταχτη ελαφρότητά» της δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.


Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef του ξενοδοχείου «King George», με εμπειρία, γνώση και τεχνική, αναλαμβάνει να μας μυήσει στον γλυκό κόσμο της Πάβλοβα.

Υλικά για γαλλική μαρέγκα

150 γρ. ασπράδι αυγών
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

1.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να διογκωθούν.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει γυαλιστερή και ελαστική υφή.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Με μια σπάτουλα προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

Όταν η μαρέγκα στέκεται στη σπάτουλα, είναι έτοιμη.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ της επιλογής μας.

6.

Με μεσαίου μεγέθους κορνέ, για τις ατομικές μαρέγκες, πιέζουμε τη σακούλα από το επάνω μέρος και σχηματίζουμε μια βάση 6 εκ.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Μετά, προσθέτουμε «δαχτυλίδια» μαρέγκας στις άκρες, για να δημιουργήσουμε μια «φωλιά» μαρέγκας.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

8.

Για την τούρτα μαρέγκα 6 ατόμων θα ετοιμάσουμε βάσεις διαμέτρου 16 εκ., σχηματίζοντας σπιράλ. Για το στήσιμο της τούρτας θα χρειαστούμε 3 δίσκους σπιράλ.

9.

Ψήνουμε τις μαρέγκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 85 οC, στον αέρα, για 2 ώρες, έως ότου η μαρέγκα είναι μεν λευκή αλλά και τραγανή – πρέπει, δηλαδή, όταν την ακουμπήσουμε να είναι σκληρή.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Υλικά για την κρέμα βανίλιας

500 γρ. γάλα φρέσκο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. κρόκοι αυγών
20 γρ. αλεύρι
30 γρ. κορν φλάουερ
1 φρέσκια βανίλια

Εκτέλεση

1.

Κόβουμε στη μέση τη φρέσκια βανίλια, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στο γάλα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Σε κατσαρόλα που είναι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα έως ότου βράσει και δέσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει.

4.

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, την τοποθετούμε στο μίξερ και τη χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτη.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Αδειάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και με το κορνέ τη στρώνουμε σε σχήμα σπείρας πάνω στην μαρέγκα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

6.

Ετοιμάζουμε τα φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μούρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα) και τα απλώνουμε επάνω στην κρέμα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Σκεπάζουμε με τη μαρέγκα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία δύο φορές.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

8.

Καλύπτουμε με το τρίτο σπιράλ μαρέγκας και διακοσμούμε με κρέμα και φρούτα του δάσους.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

9.

Τις ατομικές μαρέγκες τις γεμίζουμε με κρέμα και τις διακοσμούμε με φρούτα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πάβλοβα... αλλιώς

Υπάρχουν τρεις τύποι μαρέγκας –γαλλική, ιταλική, ελβετική–, για διαφορετικές χρήσεις. Η γαλλική μαρέγκα θα δώσει αφράτη και τραγανή υφή στην Πάβλοβα. Η ιταλική μαρέγκα ταιριάζει σε μακαρόν και γίνεται με τη συμμετοχή ζεστής καραμέλας στη μαρέγκα. Η ελβετική ψήνεται σε μπεν μαρί, μετά αφρατεύει και ταιριάζει σε παρασκευές τύπου μους.


Στη μαρέγκα ταιριάζουν τα όξινα φρούτα, όπως η φράουλα, τα φρούτα του πάθους, τα εσπεριδοειδή και το μάνγκο, που ισορροπούν τη γλυκύτητά της.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η κλασική Πάβλοβα φτιάχνεται με κρέμα βανίλιας και φρέσκα φρούτα, με πιο χαρακτηριστικό τη φράουλα. Μπορούμε, όμως, να δώσουμε διαφορετική εκδοχή στο γλυκό, χρησιμοποιώντας όξινες μαρμελάδες που θα αντικαταστήσουν τα φρέσκα φρούτα.


Για τους εραστές της σοκολάτας, μπορούμε να ενισχύσουμε την κρέμα βανίλιας με κομματάκια πικρής (bitter) σοκολάτας.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε και την εκδοχή της ελληνικής Πάβλοβα, χρησιμοποιώντας μαρμελάδα πορτοκάλι, αμύγδαλο και θυμάρι.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ