Wikileaks: Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τη διαρρόη της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου

Wikileaks: Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τη διαρρόη της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου Facebook Twitter
7

Το βρετανικό δίκτυο BBC τονίζει πως η διαρροή των συνομιλιών αποκαλύπτει ότι οι αξιωματούχοι συζητούν τρόπους για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την ΕΕ ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Το Reuters, με τη σειρά του, επισημαίνει πως η ελληνική πλευρά ζήτησε εξηγήσεις από το ΔΝΤ, μετά την αποκάλυψη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το σενάριο να απειλήσει με αποχώρηση από το πρόγραμμα της Ελλάδας για να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσφέρουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Η εφημερίδα New York Times γράφει πως οι συνομιλίες Τόμσεν - Βελκουλέσκου σκιαγραφεί την ρήξη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα της χώρας. Επιπρόσθετα, αναφέρει πως η αποκάλυψη των Wikileaks έφερε στην επιφάνεια την ανησυχία που επικρατεί στο παρασκήνιο των πολιτικών διαπραγματεύσεων ως προς το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μία χώρα που εκτιμάται ότι αποτελεί αδύναμο κρίκο όπως η Ελλάδα.

Ο «Guardian» τονίζει πως το ΔΝΤ συνδέει την περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας με το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της Ε.Ε. και βάζοντας ουσιαστικά «φωτιά» στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τέλος, οι «Financial Times» γράφουν πως οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνουν άμεσα την αυθεντικότητα του εγγράφου, αλλά αξιωματούχος με συμμετοχή στις συζητήσεις είπε ότι το έγγραφο αντανακλά με ακρίβεια τις πεποιθήσεις και απόψεις του Πολ Τόμσεν (σ.σ.«σε μία γλώσσα πιο άμεση και γλαφυρή»). Παράλληλα, η εφημερίδα εκφράζει την απορία της ως προς το γιατί η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με θυμό στην αποκάλυψη, ερμηνεύοντας τα περιεχόμενα στο έγγραφο ως απόδειξη εκβιασμού από το ΔΝΤ στη Γερμανία, όταν ο Τόμσεν κάνει λόγο για ελάφρυνση χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα, πράγματα που είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Ποιος έκανε την υποκλοπή; Ποιος τη διέρρευσε; Ποιος χάνει τελικά; Ποιος αναζητά εχθρούς και βαρβάρους; Πόσοι διάβασαν ολόκληρο το κείμενο του διαλόγου χωρίς να αρκεστούν "στην ερμηνεία" ; Οι απαντήσεις θα διαλευκάνουν το τοπίο.
Σωστά, το ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του χρέους και πιο ρελιστικά πρωτογενή πλεονάσματα--όμως επιμένει σε μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας προκειμένου να μην κάνει καμία μεταρρύθμιση προτιμάει να χάσει τα άλλα δύο. Να καταστρέψει και άλλο ολόκληρη την οικονομία προκειμένου να μην θίξει συγκεκριμένες ομάδες που τον στηρίζουν. Στήνει λοιπόν αυτό το σκηνικό, εκβιάζοντας ξανά ηλιθιωδώς (γιατί μάλλον το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι στο τέλος θα τα βρουν) και ελπίζοντας πως αν αναποτύχει και αυτή η μπλόφα να μπορεί να κάνει ηρωική έξοδο ("Με έριξε το ΔΝΤ").
Γιατι αντέδρασε με θυμο αραγε? Μηπως λεω γω τωρα επειδη για να δεχτουμε ολα τα ακραια του καπιταλισμου θα μας ξαναφερουν στα προθυρα της χρεοκοπίας?
Ο Σάκης Μουμτζής γράφει σχετικά:http://www.liberal.gr/arthro/40381/politiki/2016/paizei-ta-resta-tou-o-syriza.htmlΕνώ όπως πλέον συζητιέται ανοιχτά, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει τη χώρα σε χρεοκοπία και ψάχνει πειστική αφήγηση.Να πω απλώς πως ότι και να παίξουν τα κανάλια, ότι και να γράψουν οι εφημερίδες, η οργή του κόσμου θα είναι ασύλληπτη. Το σοκ θα είναι τεράστιο. Να ζητήσετε τα ρέστα από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και από όσους καρανίκες στόκους επιμένουν ακόμα στις παρέες σας και στα διάφορα μέσα ενημέρωσης.
Επειδη,ομολογω οτι δεν εγνωριζα τον κ.Μουμτζη,εψαξα να βρω κατι σχετικο με αυτον.Βρηκα ,λοιπον,οτι ειμαστε...συνομηλικοι(!),οτι ανηκε,στα νιατα του, στον Ρηγα Φεραιο,και οτι "απο το 1980 ασχολειται με την οικογενειακη επιχειρηση".Οτι ειναι συγγραφευς των εξης δυο(;)δυο βιβλιων.« Η κόκκινη βία 1943-1946» και « Η κόκκινη βία 1947-1950».Και οτι αρθρογραφει στα site"metarithmisi.gr"και"liberal.gr".Δεν θα σχολιασω το υπολογο αρθρο του,περαν του οτι το βρηκα ενδιαφερον.Ομως ειναι προφανες οτι ο κ.Μουμτζης ειναι ενας "πικραμενος",η"ανανηψας",η εστω "λογικευθεις",πρωην νεολαιος της λεγομενης "ανανεωτικης αριστερας" και νυν μεταρρυθμιστης/φιλελευθερος.Κατι "κοντα" στον Στεφανο Μανο,ας πουμε.Και συγγραφεας δυο μονον βιβλιων-δηλαδη ενος με δυο σκελη-και θεμα την "βια της αριστερας" στην Κατοχη και στον εμφυλιο.Μονον.Οπως προειπα δεν γνωριζω τον ανθρωπο,ο οποιος μπορει και να ειναι καθ'ολα αξιολογος.Ομως η παραπανω "εικονα" του ιδιου και του "συγγραφικου εργου του" δυσκολα θα μπορουσε να πει καποιος οτι αποτελει "εγγυηση αντκειμενικοτητας".