Τζέιμς Φράνκο: «Είμαι γκέι αλλά δεν κάνω σεξ με άντρες»

Τζέιμς Φράνκο: «Είμαι γκέι αλλά δεν κάνω σεξ με άντρες» Facebook Twitter
Ο Τζέιμς Φράνκο και ο Ζάκαρι Κουίντο στην ταινία «I Am Michael»
21

 

Πολυτάλαντος και πολυάσχολος, ο Τζέιμς Φράνκο φροντίζει να κρατά απασχολημένο το κοινό με κάθε πιθανή ευκαιρία, πέρα από τη δουλειά του. Ο διάσημος ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ποιητής και καθηγητής πανεπιστημίου σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Rolling Stone αναφέρθηκε στις φήμες γύρω από τη σεξουαλικότητά του και στον τρόπο με τον οποίο τις διαχειρίζεται.

«Ένα από τα καλά γύρω από όλη αυτή τη φημολογία, είναι ότι στην ουσία λειτουργεί ως πέπλο» δήλωσε, εννοώντας ότι αφήνοντας τις φήμες για τη σεξουαλικότητά του να οργιάζουν, διαθέτει μια «ασπίδα», είναι δηλαδή ελεύθερος να ζει την προσωπική του ζωή με τον τρόπο που επιθυμεί.

Η ενασχόληση του Φράνκο με ζητήματα που άπτονται της ομοφυλοφιλίας και της LGBT κοινότητας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με διάφορα πρότζεκτ και ο ίδιος εξηγεί: «Όταν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ένα από τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν το queer cinema. Οι στρέιτ, ετεροκανονικές ιστορίες καλύπτουν σε βαθμό αηδίας όλες τις ταινίες, τις εκπομπές, τη διαφήμιση, βρίσκονται παντού. Θεωρώ ότι είναι υγιές να δουλεύεις με τρόπο που διαταράσσει και αμφισβητεί αυτό το κατεστημένο και παρουσιάζει άλλες οπτικές. Αυτό θα έπρεπε να κάνει ένας καλλιτέχνης».

Παράλληλα ο Φράνκο επιχειρεί να σατιρίσει όλη αυτή τη φρενίτιδα των μίντια γύρω από την προσωπική του ζωή. Το περιοδικό FourTwoNine δημοσίευσε έναν διάλογο μεταξύ του «στρέιτ Τζέιμς Φράνκο» και του «γκέι Τζέιμς Φράνκο», όπου ο ηθοποιός αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είμαι γκέι στην τέχνη μου και στρέιτ στη ζωή μου. Βέβαια, είμαι επίσης γκέι στη ζωή μου, μέχρι το σημείο της συνουσίας - εκεί μπορείς να πεις ότι είμαι στρέιτ. Οπότε φαντάζομαι ότι εξαρτάται από το πώς ορίζεις την ομοφυλοφιλία. Αν σημαίνει με ποιον κάνεις σεξ, υποθέτω ότι είμαι στρέιτ. Παλιά όριζαν η ομοφυλοφιλία καθοριζόταν από τον τρόπο συμπεριφοράς όχι από το με ποιον κάνεις σεξ. Οι ναύτες γαμούσαν άντρες όλη την ώρα, αλλά όσο ήταν αρρενωποί δεν θεωρούνταν γκέι».

Στο ίδιο αφιέρωμα, δημοσιεύεται και ένα ποίημα του Φράνκο που φέρει το όνομα «Gay New York» και περιλαμβάνει έναν στίχο που μπορεί να αποδοθεί ως εξής:

Παράξενο πώς μια μικρή πίπα

σε κάνει αδερφή σήμερα.

Lgbtqi+
21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Σαν το άλλο που είδα πως αν λέει είσαι ( ή μάλλον νομίζεις πως είσαι αν κρίνω απο το παρακάτω)straight άντρας και κάνεις πρωκτικό με την άλλη, τότε λέει κάνεις gay sex και να την ψάξεις λίγο την δουλειά μπας και είσαι gay,γιατί λέει και οι gay πηδάνε κωλαράκια. Ή η λογική έχει φτάσει σε διαστημικά επίπεδα και εγώ δεν μπορώ να ακολουθήσω, ή έχει ξεφύγει και έχει πιάσει πάτο τάφρου Μαριαννών. Γιατί με αυτήν την λογική και το στοματικό που κάνει μία γυναίκα σε έναν άντρα...την καθιστά gay άντρα. It's 2016,fuck logic,who needs it?
Ο Franco τουλάχιστον επιλέγει συνήθως ποιοτικές ταινίες που θέτουν ερωτήματα. Επιτέλους γιατί κουράστηκα να βλέπω straight τύπους με ηλίθιες ταινίες... *γκουχου* Adam Sandler *γκουχου*
Εγώ πάλι παιδιά τον γουστάρω τρελά τον τύπο..Σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο,τουλάχιστον από όσα έχω διαβάσει να λέει σε συνεντεύξεις του..Εδώ θεωρώ ότι με πολύ όμορφο τρόπο θέλει να βάλει τον αναγνώστη σε σκέψεις για το αν υπάρχουν στην τελική καλούπια και από ποιόν ορίζονται...και όντως στην τελική μια μικρή πίπα σε κάνει αδερφή?
Απ'ότι κατάλαβα εγώ, θέλει να πει ότι δεν ανήκει στους θηλυπρεπείς gay.Θεωρεί τον εαυτό του αρκετά αρρενωπό τόσο από εμφάνιση και κυρίως από χαρακτήρα, οπότε απομακρύνει από πάνω του την λέξη 'αδερφή'. Κάτι σαν τον δικό μας τον Δήμαρχο, που ψήνει το ψάρι από τις δύο πλευρές.
Δεν αποποιείται και δεν ενστερνίζεται, φραστικώς τουλαχιστον, καμίας αρρενωπότητας ή θηλυπρέπειας. Αυτό που λέει είναι οτι το "gay" είναι κάτι περισσότερο από σεξ άντρα με άντρα. και παρότι ο ίδιος δεν επιδίδεται στο τελευταίο, εντούτοις θεωρεί οτι άλλα κομμάτια της ζωής και τέχνης του είναι ...gay.
Το gay είναι το σεξ αντρα με άντρα. Όσοι δηλ δεν εχουν τα "gay" ενδιαφέροντα αλλα πανε με άντρες, δεν είναι γκέι; Ή είναι λιγότερο γκέι; Μαλλον αυτό που θεωρούμε "γκέι" είναι καποια στγκεκριμένα χαρακτηριστικά ορισμένων μόνο γκέι. Νομίζω κι ό ίδιος πέφτει σ αυτήν την παγίδα...,που για μένα δείχνει ότι μάλλον δεν είναι. Αν ήταν γκέι θα ξερε και πως είναι οι περισσοτεροι γκέι. Εκτός κι αν κινείται μόνο μεσα στο Hollywood...
Καλώς, αν είναι να το ρίξεις στα τζεριάτρικς καλόν θα ήταν να ενισχύσεις την ημεδαπιά τηλεοπτικιά αγορά και να δεις "τα χρυσά κορίτσια" (να μην μείνει ο Τζέρι παραπονεμένος).Ώλοι ξαινομανίς κε πατρειδωκάπιλι!
Aν αφήσουμε άλλες εκφάνσεις στην άκρη ...ακόμη και η έννοια (ομο)-ερωτισμός δεν είναι, απαραιτήτως, συνώνυμη του (gay)-sex.Δεν θεωρώ ότι είναι "περιπλανημένος", απλά έχει μία διαφορετική οπτική επί του θέματος ή έναν doppelgänger ή κάτι τέτοιο.
Εμένα αυτό το "υποθέτω" ήταν που με τσάκισε.Διότι ρε παιδί μου, αν στο υπερηχογράφημα δεν φανεί τελικά έμβρυο, ΥΠΟΘΕΤΩ ότι μπορεί και να μην είναι έγκυος.Πάντως κατά τα άλλα ήταν πολύ σαφής. Kαθώς διαβάζεις τις δηλώσεις του πιάνεις τον εαυτό σου να ελέγχει αν είσαι μεθυσμένος - με τον ίδιο τρόπο που ο Franco ελέγχει αν είναι gay.
Το 90% των γκέι είναι αρρενωποί, οπότε αυτό δε λέει τίποτα. Αν τον ελκύουν οι άντρες αλλα φοβαται το σεξ μπορεί να ναι γκέι. Αν δε θελει (πραγματικά) καθόλου σεξ, τότε δεν είναι γκέι. Αυτά. Μόνο αυτός ξέρει....
Αντιθετα ο τροπος αυτος παρουσιασης προκαλει το ερωτημα ποια η σκοπιμοτητα να βαλεις οποιαδηποτε ορια ορισμου των εννοιων, ιδιαιτερα εφοσον η δηλωδη του δεν "δινει θαρρος" σε καποια μειονοτητα. Εκτος αν αποσκοπουσε στους "ειμαι διαβητικος αλλα δεν κανω ινσουλινες".Ειλικρινα