Πολυτάλαντος και πολυάσχολος, ο Τζέιμς Φράνκο φροντίζει να κρατά απασχολημένο το κοινό με κάθε πιθανή ευκαιρία, πέρα από τη δουλειά του. Ο διάσημος ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ποιητής και καθηγητής πανεπιστημίου σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Rolling Stone αναφέρθηκε στις φήμες γύρω από τη σεξουαλικότητά του και στον τρόπο με τον οποίο τις διαχειρίζεται.

 

«Ένα από τα καλά γύρω από όλη αυτή τη φημολογία, είναι ότι στην ουσία λειτουργεί ως πέπλο» δήλωσε, εννοώντας ότι αφήνοντας τις φήμες για τη σεξουαλικότητά του να οργιάζουν, διαθέτει μια «ασπίδα», είναι δηλαδή ελεύθερος να ζει την προσωπική του ζωή με τον τρόπο που επιθυμεί.

 

Η ενασχόληση του Φράνκο με ζητήματα που άπτονται της ομοφυλοφιλίας και της LGBT κοινότητας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με διάφορα πρότζεκτ και ο ίδιος εξηγεί: «Όταν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ένα από τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν το queer cinema. Οι στρέιτ, ετεροκανονικές ιστορίες καλύπτουν σε βαθμό αηδίας όλες τις ταινίες, τις εκπομπές, τη διαφήμιση, βρίσκονται παντού. Θεωρώ ότι είναι υγιές να δουλεύεις με τρόπο που διαταράσσει και αμφισβητεί αυτό το κατεστημένο και παρουσιάζει άλλες οπτικές. Αυτό θα έπρεπε να κάνει ένας καλλιτέχνης».

 

Παράλληλα ο Φράνκο επιχειρεί να σατιρίσει όλη αυτή τη φρενίτιδα των μίντια γύρω από την προσωπική του ζωή. Το περιοδικό FourTwoNine δημοσίευσε έναν διάλογο μεταξύ του «στρέιτ Τζέιμς Φράνκο» και του «γκέι Τζέιμς Φράνκο», όπου ο ηθοποιός αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είμαι γκέι στην τέχνη μου και στρέιτ στη ζωή μου. Βέβαια, είμαι επίσης γκέι στη ζωή μου, μέχρι το σημείο της συνουσίας - εκεί μπορείς να πεις ότι είμαι στρέιτ. Οπότε φαντάζομαι ότι εξαρτάται από το πώς ορίζεις την ομοφυλοφιλία. Αν σημαίνει με ποιον κάνεις σεξ, υποθέτω ότι είμαι στρέιτ. Παλιά όριζαν η ομοφυλοφιλία καθοριζόταν από τον τρόπο συμπεριφοράς όχι από το με ποιον κάνεις σεξ. Οι ναύτες γαμούσαν άντρες όλη την ώρα, αλλά όσο ήταν αρρενωποί δεν θεωρούνταν γκέι».

 

Στο ίδιο αφιέρωμα, δημοσιεύεται και ένα ποίημα του Φράνκο που φέρει το όνομα «Gay New York» και περιλαμβάνει έναν στίχο που μπορεί να αποδοθεί ως εξής:

 

Παράξενο πώς μια μικρή πίπα

σε κάνει αδερφή σήμερα.