Γιατί Τραμπ και Σάντερς έχουν τόση απήχηση στους Αμερικανούς ενόψει εκλογών;

Γιατί Τραμπ και Σάντερς έχουν τόση απήχηση στους Αμερικανούς ενόψει εκλογών; Facebook Twitter
6
Γιατί Τραμπ και Σάντερς έχουν τόση απήχηση στους Αμερικανούς ενόψει εκλογών; Facebook Twitter

Η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπέρνι Σάντερς, υποψηφίων για χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αντίστοιχα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ φέτος, αποτυπώνει την οργή που νιώθουν σήμερα οι Αμερικάνοι, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN.


Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η οικονομία αποτελεί το πρωταρχικό θέμα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η μεσαία τάξη εξαφανίζεται, το εμπόριο πλήττει την απασχόληση στην εγχώρια αγορά εργασίας και τα παιδιά τους δεν θα έχουν καμία ελπίδα στο μέλλον, αναφέρει το CNN και επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για τη σύγχυση και την απογοήτευση των Αμερικανών.


Ο Τραμπ είναι περισσότερο δημοφιλής ανάμεσα στους λευκούς άνδρες χωρίς δίπλωμα πανεπιστημίου και με εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων το χρόνο. Ο Σάντερς είναι πολύ δημοφιλής επίσης ανάμεσα στους λευκούς, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης.

Γιατί Τραμπ και Σάντερς έχουν τόση απήχηση στους Αμερικανούς ενόψει εκλογών; Facebook Twitter

Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ κερδίζουν περίπου τα ίδια που κέρδιζαν το 1995
Μεγάλη σύγχυση επικρατεί σε σχέση με το λόγο για τον οποίο άνω του 80% των ψηφοφόρων λένε ότι ανησυχούν για την οικονομία την ώρα που η χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία είναι τόσο χαμηλή.

Μια ματιά, όμως, στο πόσα χρήματα φέρνουν σπίτι οι αμερικανικές οικογένειες τα τελευταία χρόνια λύνει το μυστήριο. Τα αμερικανικά νοικοκυριά σήμερα κερδίζουν όσο και πριν από 20 χρόνια (αν συνυπολογίσει κανείς τον πληθωρισμό). Αυτό όμως καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα, ιδιαίτερα για τις υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Η ζωή είναι δύσκολη χωρίς πανεπιστημιακό δίπλωμα
Το ποσοστό ανεργίας των εργαζομένων χωρίς απολυτήριο Λυκείου είναι σχεδόν τριπλάσιο απ' ό,τι αυτών με πανεπιστημιακό δίπλωμα – και οι μισθοί τους είναι πολύ χαμηλότεροι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.


Αυτοί οι εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των εργαζομένων στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο. Κάποιες από αυτές τις θέσεις εργασίας έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό ή απλά έχουν αντικατασταθεί από μηχανές. Ενώ στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί άλλες θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι χωρίς πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αυτό τους επηρεάζει σημαντικά, οδηγώντας κάποιους από αυτούς ακόμα και στην αυτοκτονία.


Μειώνεται το ποσοστό των λευκών ανδρών στην αγορά εργασίας
Τη δεκαετία του '50, περίπου εννέα στους 10 λευκούς άνδρες είχαν ή έψαχναν για δουλειά. Έκτοτε, όμως, αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας, καθώς έχουν αυξηθεί οι ισπανόφωνοι εργαζόμενοι και οι γυναίκες. Οι λευκοί άνδρες σταθερά βγαίνουν εκτός της αγοράς εργασίας, ενώ κάποιοι σταμάτησαν να ψάχνουν για δουλειά. Το ποσοστό των λευκών ανδρών στο εργατικό δυναμικό υποχωρεί εδώ και έξι δεκαετίες – στο 72% σήμερα από το 88% το 1954.

 

Αντίθετα, το ποσοστό των ισπανόφωνων βρίσκεται σήμερα στο 80%, ενώ για τους μαύρους άνδρες είναι στο 67%.

 

Η ανισότητα πράγματι επιδεινώνεται
Οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και τα κέρδη των επιχειρήσεων φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Η ανισότητα σήμερα στις ΗΠΑ είναι στα επίπεδα που ήταν και τη δεκαετία του '20. Το ήμισυ των εισοδημάτων που αποκτήθηκε στις ΗΠΑ το 2014 ήταν στα χέρια του 10% των ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων. Το 1990, το ποσοστό αυτό ήταν στο 40% και το 1980 στο 35%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Εμμάνουελ Σάεζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, και ειδικός σε θέματα εισοδηματικών ανισοτήτων.

Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι με πανεπιστημιακή μόρφωση έχουν ευκαιρίες για καλύτερη ζωή (τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς). Οι εργαζόμενοι χωρίς ειδίκευση έχουν να ανταγωνιστούν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Πολλοί εξ αυτών νιώθουν αδύναμοι μπροστά στη δύναμη της παγκοσμιοποίησης. Και αυτό το αίσθημα οργής είναι κάτι που φαίνεται να εκμεταλλεύονται και ο Τραμπ και ο Σάντερς.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ενώ όλοι οι άλλοι ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι είναι κελεπούρια... Εγώ πέρα από το ότι ο Τραμπ είναι γελοίος και καθόλου πολιτικά ορθός δεν βλέπω άλλη διαφορά... Αυτούς τους ψηφοφόρους έχουν (και έχουν δημιουργήσει) οι ρεπουμπλικάνοι για εκλογική τους πελατεία και ο Τραμπ τους αντιπροσωπεύει μια χαρά. Ο Σάντερς δίκιο έχει (υποκειμενικά), αλλά σε περίπτωση που έβγαινε πρόεδρος (λέμε τώρα) δεν θα έκανε και πολλά... Θα Θα το παίξει σοσιαλιστής (με τα αμερικάνικα δεδομένα) στη μέκα του καπιταλισμού; Δηλ. λολ.. εδώ απέτυχε το προγραμματάκι του Ομπάμα -Ομπάμαcare- γιατί ο κάθε ξεδοντιάρης γελαδάρης που κολυμπάει στα σκατά προτιμάει να έχει όπλο παρά να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο κάθε χαρτογιακάς που ζει ακόμη στα 80'S και δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του δεν θέλει να πληρώνει από τα λεφτά του (λες και του ήρθαν ουρανοκατέβατα και δεν είναι το προϊόν κοινωνικών διεργασιών) για να ζει ανάμεσα σε ένα αξιοπρεπές κοινωνικό σύνολο. Εnough said.
Για να κάνω την προβοκατόρικη ερώτηση της ημέρας :Δηλαδή ο Τραμπ έχει δίκιο όταν λέει ότι οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές των αμερικάνων;(Ώρε, έχω να μαζέψω αρνητικές ...)
Αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να γίνει ερεύνα για τον λόγο που ο Trump είναι συμπαθής σε τόσο κόσμο. Διότι είναι ανησυχητικό και πρέπει να βρούμε ποιο είναι το κοινό του. Αλλά ο Sanders, γιατί; Για την ακρίβεια ο Sanders είναι πολύ λιγότερο συμπαθής από ότι θα έπρεπε να είναι.