Η Μητρόπολη της Λαμίας διεκδικεί 7000 στρέμματα με πλατείες και σπίτια στο Περιστέρι

Η Μητρόπολη της Λαμίας διεκδικεί 7000 στρέμματα με πλατείες και σπίτια στο Περιστέρι Facebook Twitter
5

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΣΔΑ προκειμένου να συζητηθεί η προετοιμασία από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για την αντιμετώπιση της διεκδίκησης από την Μητρόπολη Λαμίας, 7.000, περίπου, στρεμμάτων, εντός και εκτός του Σχεδίου πόλεως στη Δυτική Αθήνα.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Αντρέας Παχατουρίδης, ο Δήμαρχος Πετρούπολης κ. Βαγγέλης Σίμος, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρία Καλλιόπη Καρδαμίτση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Βακάλης, εκπρόσωπος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, νομικοί σύμβουλοι από το Υπουργείο Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Πρόκειται για μια μακροχρόνια υπόθεση η οποία έχει να κάνει με διεκδικήσεις του ναού στους δήμους Περιστερίου και Πετρούπολης.

Συγκεκριμένα, ο Ιερός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» διεκδικεί σήμερα έκταση περίπου 7.500 στρεμμάτων εκ των οποίων 4.000 στρ. σε κατοικημένες περιοχές των δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης και 3.500 στρ. εκτός σχεδίου, που βρίσκονται στο Ποικίλο Όρος και έχουν χαρακτηριστεί δασικές.

Η διεκδίκηση στηρίζεται σε διαθήκη του 1916 με την οποία ο ναός κληρονόμησε μεγάλο μέρος του «κτήματος Βέρδη»το οποίο βρισκόταν κάπου στην περιοχή. Στο μεταξύ, η εντός σχεδίου έκταση που διεκδικεί ο ναός έχει πλέον δομηθεί εδώ και δεκαετίες με κατοικίες, πλατείες, γήπεδα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Στις 22 Μαρτίου εκδικάζεται η αγωγή του ναού κατά του ελληνικού Δημοσίου, των δύο δήμων αλλά και ιδιωτών, ενώ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει αποζημίωση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε σήριαλ, καθώς το θέμα είναι σε εκκρεμότητα από το 1929, οπότε έγινε η πρώτη διεκδίκηση αρχικώς για 300 στρέμματα. Με την πάροδο των χρόνων η επίμαχη έκταση αυξανόταν, ενώ στο παιχνίδι των διεκδικήσεων μπήκαν οι απόγονοι της Καλομοίρας Βέρδη στην οποία ανήκε αρχικά η επίδικη έκταση, καθώς και ιδιώτες που ισχυρίζονταν ότι διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας της επίμαχης έκτασης.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Αν καταφέρναν ποτέ να φορολογήσουν την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας, θα μαζεύονταν κάπως. Αντί απαιτούσαν περισσότερη γη και ύδωρ, θα δίναν πίσω από αυτά που έχουν. Είναι μια χρυσή ευκαιρία με αυτή τη διεκδίκηση να τεθεί θέμα φορολόγησης. Ε, κ. Κουρουμπλή;
Το θαύμα με τα ψωμιά και τα ψάρια έγινε ξανά. Από 300 στα 7000. Εγώ λέω να τους τα δώσει και να ζητήσει και τα αναδρομικά ΕΜΦΙΑ.Επίσης είναι καιρός το δημόσιο να πάρει απόφαση οι κληρικοί να πληρώνονται από την εκκλησία και όχι από τους φόρους.Γιατί τα πόδια σε εκατό βάρκες τα έχουν μόνο οι δικοί μας.