Απόρρητο τουρκικό έγγραφο με αποδέκτη το ΝΑΤΟ αποκαλύπτει πρωτοφανείς αξιώσεις για το Αιγαίο

Απόρρητο τουρκικό έγγραφο με αποδέκτη το ΝΑΤΟ αποκαλύπτει πρωτοφανείς αξιώσεις για το Αιγαίο Facebook Twitter
9

Απόρρητο έγγραφο 17 σημείων που κατέθεσε η Τουρκία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή.

Σε αυτό, αποκαλύπτεται η προκλητική αμφισβήτηση της ελληνικότητας μικρών νησιών και αποτυπώνεται το σύνολο των πρωτοφανών διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. 

 

Στο έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η Καθημερινή, η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας και από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα. 

Επιπλεόν η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών και απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».

Μεταξύ άλλων, απαιτεί από τη Συμμαχία να μη χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς νησιών, «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων...». Προφανώς αναφέρεται έμμεσα στα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα, τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα –όπως Ιμια/Καρντάκ– και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις συνθήκες θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία. Η Άγκυρα ζητάει από τους ιθύνοντες για τον σχεδιασμό της επιχείρησης στο ΝΑΤΟ, αντί για τα ονόματα των νησιών, να χρησιμοποιούνται γράμματα ή και αριθμοί.

Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στο τουρκικό έγγραφο, καθώς ήθελε να τονίσει τις ευθύνες της Τουρκίας στο προσφυγικό και να σημειώσει πως οι τουρκικές θέσεις δεν έγιναν ποτέ, ούτε γίνονται, δεκτές από την Αθήνα.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η Τουρκία δεν δέχεται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης που θεωρεί (παράνομα) αρμοδιότητά της, τα εναέρια μέσα της Συμμαχίας να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Φτάνει!!! όχι άλλη αξιοπρέπεια γιατί με τόσες επιτυχίες θα ζητάμε άδεια για να πάμε στην Ανδρο! Πόσο ανίκανοι, δεν εχει τέλος αυτός ο εφιάλτης !!!
τορα θα το καταλαβουμαι οτι δεν εχουμαι πολυτικους με πυγμη τοσα χρονια το ιδιο βιολι στο αιγαιο παραβιασις εναεριου χορου διεκδικησεις νησιον .Η ελλαδα θα κανει ποτε χρισει τον διεθνον συνθηκον που εχουν υπογραψη ολλα τα κρατι
Δηλαδη τωρα πρεπει να "πεσουμε απο τα συννεφα" ;Αν εχει ενα χαρακτηριστικο η Τουρκια ειναι οτι η εξωτερικη και η εθνικη πολιτικη της δεν αλλαζουν ποτε.Με οποιαδηποτε κυβερνηση,και για κανεναν λογο.Σε αντιθεση με κατι αλλα κρατη που ξερω,με πρωτη-πρωτη την δυσμοιρη Ελλαδα, των οποιων οι σχετικες πολιτικες θυμιζουν ανεμομυλο.....
Η χούντα που θα μας έσωζε έχασε την Κύπρο. Η ΠΦΑ που θα όρθωνε το ανάστημά της τι θα μας φέρει άραγε; Αλλά τι περιμένατε όταν ψηφίζατε, κατά τους (σύμφωνα με τους ίδιους) "κατά βάθος σταλινιστές" η Μακεδονία ανήκει στα βουνά της και το Αιγαίο στα ψάρια του... Γενικά, όταν κάποιος θέλει πολύ να σε σώσει κράτα γερά το πορτοφόλι σου και βγάλε διαβατήριο.
Και η μεγάλη Αλβανία είναι μέχρι την Ναύπακτο η Μεγάλη σλαβική Μακεδονία μέχρι την Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη και η μεγάλη Ελλάδα μέχρι τα Αφιόν Καραχισάρ.Για τα νησιά του αιγαίου υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και αν ποτέ η Έλληνες αποφασίσουν να έχουν ενιαία πολιτική στα εξωτερικά-το ΚΚΕ το βγάζω έξω-θα είμαι ευχαριστημένος.Όσο γι αυτούς που φωνάζουν για τα λόγια και έγραφα των Τούρκων και την ανικανότητα του ΑΝΕΛ Σύριζα-που για μένα το μόνο ίσως σωστό που έχουν κάνει είναι ότι έβαλαν το νατο σε περιπολία- ας δουν πως οι ικανές κυβερνήσεις φρόντισαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης-εκεί δίνουμε ακόμα ελληνικό όνομα εμείς-που εξαιρούνται από την ανταλλαγή πληθυσμών , εξαιτίας μια πυρκαγιάς στο σπίτι του Κεμάλ, των γεγονότων στην Κύπρο κ.α. παραμέτρων, φρόντισαν να εκδιωχθούν από την πόλη.
Προσπαθώ χρόνια να το καταπολεμησω αλλά με τους Τούρκους δεν μπορώ...βγαίνει το εθνικιστικό μου. Κι όταν γίνονται τέτοια βγαίνει και ο θυμός μου απέναντι στην ελληνική αναλγησία των ελληνικών κυβερνήσεων. Σίγουρα κάτι μου διαφεύγει!!!!