Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το προσφυγικό που αφορούν την Ελλάδα, αφού νωρίτερα πέντε χώρες ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων, ενώ την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δήλωσαν και επισήμως πως ετοιμάζουν έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της μεγάλης ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα μας. Η σλοβενική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

 

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο των συνόρων, με 25 χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν στην Ελλάδα εγκλωβισμένοι, αυτή τη στιγμή.

 

Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν", ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.

 

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης απ΄την Κομισιόν

 

Επιβεβαιώνεται τελικά το πρωινό δημοσίευμα του Guardian που ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μεγάλης ανθρωπιστικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα εν μέσω αυξανόμενου πανικού για κατάρρευση της αντιμετώπισης του προσφυγικού. "Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, "ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας" έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα", σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

 

"Η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων."πρόσθεσε η Μπερτό

 

Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει σχέδιο επιβράδυνσης των ροών από τα νησιά στην Ηπειρωτική Ελλάδα, έως ότου ετοιμαστούν τα νέα κέντρα φιλοξενίας και ανέφερε πως συμφωνήθηκε με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες να μην εξαντλούν τις επόμενες 3-4 ημέρες τα εισιτήρια μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά.

 

Επίσης αποφασίστηκε τα τρία ναυλωμένα πλοία να παραμείνουν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο το επόμενο τριήμερο και να φιλοξενούν εκεί ταυτοποιημένους πρόσφυγες.

 

Ο Υπουργός είπε ότι δεν έχει κάνει ο ίδιος κάποια πρόταση για φιλοξενία προσφύγων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, καθώς αυτό προϋποθέτει την δημιουργία υποδομών και απόσπασης πολλών αστυνομικών και Λιμενικών από τα άλλα νησιά, πέραν των ιστορικών συνειρμών που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο.

 

Εν τω μεταξύ, πέντε χιλιάδες περίπου πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη και το Πολύκαστρο, ενώ την ίδια ώρα, καραβάνια προσφύγων προσπαθούν να φτάσουν όπως μπορούν στα σύνορα.

 

Σήμερα ξεκίνησε και η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

 

Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

 

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.

 

Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.