Guardian: Η Αθήνα εκλιπαρεί την ΠΓΔΜ να ανοίξει τα σύνορα

Guardian: Η Αθήνα εκλιπαρεί την ΠΓΔΜ να ανοίξει τα σύνορα Facebook Twitter
5

Η Ελλάδα κάνει «ξέφρενες εκκλήσεις προς την ΠΓΔΜ (σ.σ. Μακεδονία την αναφέρει)  για να ανοίξει τα σύνορά της, μετά τη λήψη απόφασης να αυστηροποιήσει τους ελέγχους", γράφει η εφημερίδα Guardian, σε σημερινή δημοσίευμα της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και 10.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είχαν παγιδευτεί στην Ελλάδα, οι περισσότεροι αβοήθητοι στα βόρεια. Άλλοι 4.000, νεοαφιχθέντες από τα νησιά είχαν κολλήσει στο λιμάνι του Πειραιά». «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφαση της ΠΓΔΜ να απαγορεύσει την είσοδο σε Αφγανούς πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασε με αυτό τον τρόπο σε μια παρόμοια κίνηση από τη Σερβία».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρει τις δηλώσεις του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στην ΕΡΤ, ο οποίος έκανε λόγο για «ξέσπασμα κινδυνολογίας» από τις χώρες της βαλκανικής οδού και για τις χώρες του Βίσεγκραντ που «δεν έχουν στείλει ούτε μια κουβέρτα για τους πρόσφυγες».

Η «Guardian” σημειώνει ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας συμμετέχει σε μια απελπιστική διπλωματική προσπάθεια για να διευκολυνθούν οι έλεγχοι στα σύνορα.

Επισημαίνει επίσης ότι ο ρυθμός των αφίξεων δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ύφεσης - 11.000 άνθρωποι καταγράφηκαν  στα νησιά του Αιγαίου μέσα σε τρείς ημέρες την περασμένη εβδομάδα και η Αθήνα κάνει αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να βελτιώσει τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων διαλογής «hot spot» και των στρατοπέδων.

Η κατάσταση πυροδοτεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, φόβους ότι αν κάποια κράτη αναλάβουν μονομερή δράση και σφραγίσουν τα σύνορα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα καταλήξουν παγιδευμένοι στην πιο χαοτική κατάσταση της Ευρώπης, την ώρα που η Αθήνα πολεμά τη  χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη εποχή.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν είναι ώρα να αρχίσουμε να παίρνουμε νομικά μέτρα, ενάντια σε όποια μεγάλη εφημερίδα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία αντί για ΠΓΔΜ; Έχει παρατραβήξει αυτή η γελοιότητα, και φοβάμαι ότι θα καθιερωθεί αν δε κάνει η κυβέρνηση κάτι γρήγορα. Κάνουμε λες και δε μας αφορά.
"Θα καθιερωθει";;;;Έχει ήδη καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Στη συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ αποκαλείται Μακεδονια (χωρίς το FYRO) εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Αν η μοναδική γλώσσα που μιλάς είναι τα ελληνικά, κατανοώ ότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή σου.Σε διαφορετική περίπτωση όμως, θα σου πρότεινα που και που να διαβάζεις και κανένα ξένο άρθρο. Θα αποκτήσεις μια σφαιρικότερη εικόνα της χώρας που καλείς να πάρει νομικά μέτρα εναντίον ξένων εφημερίδων.
Ο φίλος πιο πάνω δεν είπε ότι δεν το έχει αντιληφθεί αλλα το ότι δεν κάνουμε κάτι γι'αυτο, και ότι θα καθιερωθεί εδώ στην Ελλάδα σιγά σιγά. Εντάξει, οι ξένοι τους λένε όπως τους βολεύει "Μακεδονία" που είναι και σύντομο και δεν τους νοιάζει κιόλας, αλλα να το αποδεχτούμε και εμείς;
Αστόχησες, μιλάω 3 γλώσσες απταίστως. Και επιπλέον διαβάζω σχεδόν αποκλειστικά ξένα άρθρα.Η ΠΓΔΜ είναι μία ασήμαντη χώρα, της οποίας την ύπαρξη δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος έξω από τα Βαλκάνια. Την είχαν όλοι ως τη χώρα που τσακώνεται με την Ελλάδα, τίποτε άλλο. Τώρα όμως που ήρθε στην επικαιρότητα ο κόσμος αρχίζει να τη μαθαίνει, και το πρώτο πράγμα που μαθαίνει είναι το όνομα της. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή του διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας, που εκτυλίσσεται δεκαετίες τώρα. Αν το συνηθίσει ο κόσμος, δεν θα αλλάξει ΠΟΤΕ. Η άθλια κυβέρνησή μας φυσικά δεν ασχολείται καθόλου, και οι Σκοπιανοί τώρα κάνουν πανηγύρι που επιτέλους έγιναν Μακεδόνες. Μπορούμε να το σταματήσουμε; Εννοείτε, αν πεις ότι όποια εφημερίδα ξανααναφερθεί στη ΠΓΔΜ ως Μακεδονία θα απαγορέψουμε την είσοδο στους δημοσιογράφους της στην Ελλάδα για ένα μήνα. Που τώρα όλοι οι δημοσιογράφοι τσακίζονται να έρθουν σε Λέσβο και Κω για τις βάρκες και τα χότσποτ. Να δεις για πότε θα το κάνουν FYROM. Θα μου πεις γιατί δεν το κάνουμε; Δεν έχω ιδέα.
Αυτό έλειπε να παρακαλάμε και τα Σκόπια, οι χειρότεροι γείτονες και οι χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλόκ να δείχνουν τον χειρότερο εαυτό τους. Η ιστορία της μετανάστευσης των Συρίων θα γραφτεί σε μαύρες σελίδες...