ΣΗΜΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η απάντηση του Λάκη Λαζόπουλου για τα σχόλια που έκανε για τα ΑμεΑ

Η απάντηση του Λάκη Λαζόπουλου για τα σχόλια που έκανε για τα ΑμεΑ Facebook Twitter
11

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια που έχουν ήδη εκφράσει χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειες τους, αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο Λαζόπουλος αποφάσισε να απαντήσει με ανάρτηση στo altsantiri και δελτίο τύπου που εστάλη από τον Alpha.

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του νωρίτερα στον ΒΗΜΑ FM, ο κ. Βαρδακαστάνης εξέφρασε την έκπληξη και τη στεναχώρια του για τις δηλώσεις Λαζόπουλου, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» την ταύτιση της αναπηρίας, «που είναι μια κατάσταση ζωής», με τις πολιτικές θέσεις. Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κάλεσε τον δημοφιλή κωμικό να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες με κινητική αναπηρία: «Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία».

Ο κ. Λαζόπουλος απολογήθηκε στον κ. Βαρδακαστάνη με προσωπική επιστολή η οποία αναφέρει τα εξής:

«Aγαπητέ κύριε Βαρδακαστάνη,

Πρέπει να σας πω πως, με την ίδια έκπληξη και στεναχώρια, άκουσα και εγώ τις δικές σας δηλώσεις στο ΒΗΜΑ FM. Προς εσάς μόνο και τους ανθρώπους που εκπροσωπείτε, οφείλω ασφαλώς μία απάντηση.

Είμαι έτοιμος να ζητήσω όχι μία αλλά χίλιες συγγνώμες, αν θεωρείτε ότι έθιξα εσάς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η στάση μου όλα αυτά τα χρόνια, η υποδοχή μου προς τους ανθρώπους αυτούς, τόσο στις εκπομπές μου όσο και σε θέατρα που εργάστηκα, είναι γνωστή σίγουρα και σε εσάς. Η αναφορά μου είχε να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Δεν μίλησα ούτε γενικά, ούτε αφηρημένα, ούτε σε πληθυντικό αριθμό.

Μην επεκτείνετε λοιπόν τη σκέψη σας, σας παρακαλώ, διότι εγώ δεν επεκτάθηκα πέραν του εν λόγω πολιτικού. Είπα και εννόησα ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο μοιάζει να έχει καθηλωμένο το μυαλό και αυτή η εμμονή είναι σα να γεννά παραφροσύνη.

Δεν φαντάζομαι να πιστέψατε ότι αυτές μου οι σκέψεις αφορούν όλους όσους έχουν κινητικά προβλήματα και επιστήμονες, διανοούμενους, ανθρώπους όλων των κατηγοριών.Δεν υπήρξε απολύτως καμία άλλη αναφορά και πάντα αναφέρομαι σε καθέναν ξεχωριστά.

Είπα, μάλιστα, ότι η συμπεριφορά αυτή ίσως να του επιτρέπει να βάλει υποψηφιότητα ως ο νέος Χίτλερ της Ιστορίας.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκα είναι ο κύριος Σόιμπλε. Δεν αναφέρθηκα σε κανέναν άνθρωπο που έχει ή δεν έχει πρόβλημα. Δεν θα ήθελα να δοθεί άλλο νόημα στα όσα ειπώθηκαν.

Είναι μία σατιρική – πολιτική εκπομπή.

Έκανα μία προσωπική εκτίμηση, ότι στο συγκεκριμένο πρόσωπο ένα ατυχές περιστατικό στη ζωή του, λειτούργησε ως ένας μοχλός εμμονικής αντίληψης και περιφοράς ιδεών, οι οποίες έχουν φέρει την ανθρωπότητα σε απόγνωση.

Πιστεύω πως είμαι σαφής και ξεκάθαρος.

Ξέρω τους αγώνες σας, τους παρακολουθώ, τους έχω προβάλει, έχω σταθεί και θα στέκομαι πάντα δίπλα σας, αλλά αν συνέβη οποιαδήποτε παρανόηση, ακόμα και τώρα μετά τις εξηγήσεις μου, σας ζητώ όχι μία, αλλά χίλιες συγγνώμες».

Δείτε το βίντεο με τα σχόλια του κ. Λαζόπουλου από τη χθεσινή εκπομπή:

Διαβάστε επίσης: Το τέλος του Λαζόπουλου; Μπορεί άραγε να ανακάμψει ο γνωστός κωμικός απ' τη δημόσια υποστήριξη ρατσιστικής άποψης για τους κινητικά ανάπηρους;

Πολιτισμός
11

ΣΗΜΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nino: Η ταινία όπου ένας νεαρός Παριζιάνος πρέπει να αυνανιστεί πριν αρχίσει θεραπεία για καρκίνο

Πολιτισμός / Nino: Η ταινία όπου ένας νεαρός Παριζιάνος πρέπει να αυνανιστεί πριν αρχίσει θεραπεία για καρκίνο

Ο Théodore Pellerin πρωταγωνιστεί στη νέα γαλλική ταινία της Pauline Loquès ως ένας νεαρός Παριζιάνος που, μετά από διάγνωση καρκίνου, πρέπει να καταψύξει το σπέρμα του πριν αρχίσει θεραπεία που μπορεί να τον αφήσει στείρο.
THE LIFO TEAM
Στο σπίτι των Γκίλμπερτ & Τζορτζ δεν υπάρχει κουζίνα αλλά υπάρχει ένας απρόσμενος κληρονόμος

Πολιτισμός / Στο σπίτι των Γκίλμπερτ & Τζορτζ δεν υπάρχει κουζίνα αλλά υπάρχει ένας απρόσμενος κληρονόμος

Με αφορμή τη νέα τους έκθεση στο Gilbert & George Centre, οι δύο θρύλοι της βρετανικής τέχνης μιλούν μαζί με τον Endless, τον street artist που μπήκε στη ζωή τους και άφησε να αιωρείται ξανά το ερώτημα της κληρονομιάς τους.
THE LIFO TEAM
Η παράλογη ομορφιά των στοιχειωμένων ονείρων του Gregory Crewdson

Πολιτισμός / Η παράλογη ομορφιά των στοιχειωμένων ονείρων του Gregory Crewdson

Με αφορμή την κυκλοφορία έξι φωτογραφιών από το Dream House σε συλλεκτικές εκτυπώσεις της Avant Arte, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η θρυλική σειρά όπου ο Gregory Crewdson φωτογράφισε την Τζούλιαν Μουρ, την Τίλντα Σουίντον, τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, την Γκουίνεθ Πάλτροου και τον Γουίλιαμ Χ. Μέισι μέσα σε ένα εφιαλτικό σπίτι στο Βερμόντ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Όταν η Σαρλότ Γκενσμπούργκ συνάντησε τον Καβάφη στην Αθήνα

Πολιτισμός / Όταν η Σαρλότ Γκενσμπούργκ συνάντησε τον Καβάφη στην Αθήνα

Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ φωτογραφήθηκε δίπλα στο άγαλμα του Κ.Π. Καβάφη στην Αθήνα, σε μια ανάρτηση του Ιδρύματος Ωνάση που ένωσε απρόσμενα την ευρωπαϊκή ποπ μυθολογία της με τον Αλεξανδρινό ποιητή.
THE LIFO TEAM
Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι είχε πρόσωπο, σώμα και έναν ανεξήγητο θάνατο στα 23

Πολιτισμός / Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι είχε πρόσωπο, σώμα και έναν ανεξήγητο θάνατο στα 23

Πέθανε στα 23 της, αλλά το πρόσωπό της έμεινε για αιώνες πάνω στο κοχύλι της Αναγέννησης. Τώρα, μια νέα μελέτη προτείνει ιατρική εξήγηση για τον πρόωρο θάνατο της Σιμονέτα Βεσπούτσι.
THE LIFO TEAM
Πίνακας του Μοντιλιάνι που είχαν αρπάξει οι Ναζί πρέπει να επιστραφεί μέσα σε 30 ημέρες

Πολιτισμός / Πίνακας του Μοντιλιάνι που είχαν αρπάξει οι Ναζί πρέπει να επιστραφεί μέσα σε 30 ημέρες

Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Μοντιλιάνι, λεηλατημένος την περίοδο των Ναζί, βρίσκεται ξανά στο κέντρο μιας υπόθεσης που ενώνει αγορά τέχνης, Panama Papers και μια οικογένεια που τον διεκδικεί εδώ και δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Η Ταϊλάνδη ετοιμάζει τα πρώτα της καλλιστεία για λεσβίες και τρανς άνδρες

Πολιτισμός / Η Ταϊλάνδη ετοιμάζει τα πρώτα της καλλιστεία για λεσβίες και τρανς άνδρες

Με το Tom Thailand 2026, οι toms της Ταϊλάνδης αποκτούν για πρώτη φορά πανεθνική προβολή, σε έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε γυναίκες με αρρενωπή ή ανδρόγυνη έκφραση, αλλά και σε τρανς άνδρες.
THE LIFO TEAM
Ο Λιλ Νας Χ μίλησε για τη διπολική διαταραχή: «Υπάρχει λιγότερος φόβος στην καρδιά μου»

Πολιτισμός / Ο Λιλ Νας Χ μίλησε για τη διπολική διαταραχή: «Υπάρχει λιγότερος φόβος στην καρδιά μου»

Ύστερα από μήνες μακριά από τη δημοσιότητα, ο 27χρονος καλλιτέχνης μίλησε για τη θεραπεία του, το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία και τη νέα μουσική που ετοιμάζει.
THE LIFO TEAM
Μήπως οι «αιωνόβιοι» της Ικαρίας ήταν απλώς λάθη στα ληξιαρχεία;

Πολιτισμός / Μήπως οι «αιωνόβιοι» της Ικαρίας ήταν απλώς λάθη στα ληξιαρχεία;

Το Morbid του Saul Justin Newman αμφισβητεί τους μύθους της μακροζωίας, υποστηρίζοντας ότι πίσω από πολλούς «αιωνόβιους» μπορεί να βρίσκονται λάθος ηλικίες, λάθος μητρώα και άνθρωποι που έμεναν ζωντανοί μόνο στα χαρτιά.
THE LIFO TEAM
ΟΥΜΑ ΘΕΡΜΑΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΕΘΑΝΕ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Θέρμαν: Μία από τις σημαντικότερες ακαδημαϊκές φωνές του θιβετιανού βουδισμού και πατέρας της Ούμα Θέρμαν

Ο Ρόμπερτ Θέρμαν αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη του θιβετιανού βουδισμού και θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς μελετητές στο αντικείμενο
THE LIFO TEAM
Η Celine μετά τη λατρεία και το σκοτάδι ψάχνει ξανά τη χαρά

Πολιτισμός / Ο Μάικλ Ράιντερ φέρνει στη Celine μια χαρά χωρίς αφέλεια

Ο Μάικλ Ράιντερ επιστρέφει στη Celine σαν κάποιος που δεν θέλει να νικήσει τα φαντάσματά της, αλλά να ανοίξει τα παράθυρα. Με χρώμα, μνήμη και ρούχα φτιαγμένα για πραγματικές ζωές, επιχειρεί να ξαναδώσει στον παρισινό οίκο τη χαρά του ντυσίματος.
THE LIFO TEAM

σχόλια

9 σχόλια
Οκ, το είπε "έτσι", πάνω στην εκπομπή.. Το σενάριο που έγραψε δεν το ξαναδιάβασε? Δεν συνειδητοποίησε στις πρόβες τι έλεγε? Πόσο δούλεμα.. Και ντρέπομαι που πιο μικρή τον έβλεπα.. Ευτυχώς το κατάλαβα σύντομα.. Και ας του πει κάποιος ότι οι εμμονές δεν κάνουν διακρίσεις
Πόσο δύσκολο θα ήταν να παραδεχθεί το λάθος του; Να πει καθαρά και ξάστερα "Ήθελα να αναφερθώ στον συγκεκριμένο μόνο και χρησιμοποίησα λάθος έκφραση. Γενίκευσα, το παραδέχομαι και ήταν λάθος μου. Δεν το πιστεύω αυτό που είπα, όπως το είπα. Συγγνώμη."Όχι όμως.... πάει να μας βγάλει όλους τρελούς, ηλίθιους ή αγράμματους. Υποστηρίζει ότι λέγοντας "όταν ένας άνθρωπος..." εννοεί τον Σόϊμπλε συγκεκριμένα και δεν μιλάει γενικά !Και δεν φτάνει αυτό, το πάει και παραπέρα.... Λέει μέσες/άκρες πως "δεν υπήρχε λόγος να προσβληθείτε ρε κουτά, αλλά αν προσβληθήκατε, άντε, χίλιες συγγνώμες".Και από κάτω το κοινό του να παραληρεί... Άξιοι !
"Είμαι έτοιμος να ζητήσω όχι μία αλλά χίλιες συγγνώμες, αν θεωρείτε ότι έθιξα εσάς και τα άτομα..."Σαν να του λέει (για ακόμη μια φορά) οτι το πρόβλημα είναι του ανθρώπου που θίχτηκε. Άλλωστε ο λακης δεν έκανε και τίποτα - απλά απέδωσε ψυχικά νοσήματα σε έναν άνθρωπο λόγω μιας σωματικής αναπηρίας! Αν πάντως αποδεικνύει κάτι η απάντησή του είναι οτι μπορεί να είσαι μια χαρά αρτιμελής και να έχεις άρρωστο μυαλό.
Βασικά το κακό με τη σάτιρα -εν γένει- είναι ότι στηρίζεται πάνω σε γενικεύσεις. Όντως, ο Λαζόπουλος δεν είπε ποτέ "Όσοι άνθρωποι είναι καθηλωμένοι σε καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό τους καθηλώνεται και σε μια ιδέα. Αυτό το λέω παράνοια, το λέω παραφροσύνη». αλλά και πάλι αυτό το "όταν κάποιος.." παραπέμπει σε διατύπωση γενίκευσης και παρά τη γλωσσική μαεστρία να το σώσει, μάλλον το κάνει χειρότερο.
Συμφωνώ. Λόγια, λόγια και τελικά δε φαίνεται να μετανιώνει γι' αυτό που είπε (κατάλαβε τι είπε άραγε?), αλλά να λυπάται επειδή παρεξηγήθηκε από κάποιους.
Ώστε ο τρόπος του να απολογηθεί στα ΑΜΕΑ για τον χυδαίο ρατσισμό που εκστόμισε είναι να προσβάλει και τους υπόλοιπους, λέγοντας μας ηλίθιους, γιατί μόνο ηλίθιοι δεν θα καταλάβαιναν πως το "Όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται και σε μια ιδέα" είναι γενική αναφορά. Καλύτερα να μασάς Λάκη
Και πάλι δεν αναιρείται το γεγονός ότι έθιξε έναν άνθρωπο με βάση ένα θέμα υγείας για το οποίο δεν ευθύνεται αυτός και ούτε μπορεί να το ελέγξει. Όσο κι αν μισεί έναν άνθρωπο,κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναφέρεται σε θέματα τα οποία έχει και δεν μπορεί να ελέγξει ή να βελτιώσει. Αυτό που έκανε ο Λαζόπουλος ήταν το bullying για το οποίο φωνάζουν τόσοι και τόσοι και πρέπει να το αναγνωρίζουμε όχι μόνο στα άτομα που μας είναι συμπαθή αλλά σε κάθε συνάνθρωπό μας!