ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Flogsta: To νυχτερινό ουρλιαχτό των φοιτητών στη Σουηδία

Flogsta: To νυχτερινό ουρλιαχτό των φοιτητών στη Σουηδία Facebook Twitter
13
Flogsta: To νυχτερινό ουρλιαχτό των φοιτητών στη Σουηδία Facebook Twitter

Οι φοιτητές σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται συμβολίζουν τη νεανική τρέλα, τη ζωντάνια και την ατελείωτη διάθεση του να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τη ζωή που έχεις μπροστά σου.

Στη Σουηδία και συγκεκριμένα στη γειτονιά Flogsta της νοτιοανατολικής πόλης Uppsala, όπου υπάρχει και το ομώνυμο πανεπιστήμιο, οι σπουδαστές έχουν ένα περίεργο έθιμο που ονομάζεται «Το ουρλιαχτό Flogsta».

Flogsta: To νυχτερινό ουρλιαχτό των φοιτητών στη Σουηδία Facebook Twitter
Δορυφορική φωτογραφία με το συγκρότημα των πολυκατοικιών.

 

Tι είναι αυτό;

Κάθε μέρα στις 10 μ.μ , όσοι φοιτητές κατοικούν σε μία από τις πολυκατοικίες της περιοχής βγαίνουν στα μπαλκόνια, παράθυρα ή τις ταράτσες και ουρλιάζουν όσο πιο δυνατά μπορούν για να λάβουν την αντίστοιχη απάντηση των άλλων.

Μόλις κάποιος ξεκινήσει, οι υπόλοιποι αμέσως ακολουθούν, συνθέτοντας έτσι μία ολιγόλεπτη τρομαχτική χορωδία ουρλιαχτών, βγαλμένη από ταινία τρόμου.

Πότε ξεκίνησε αυτό το έθιμο;

Οι απόψεις διίστανται για το πώς και πότε ξεκίνησε αυτή η καθημερινή συνήθεια των φοιτητών, καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έχει τις ρίζες της από το άγχος της εξεταστικής περιόδου.

Μία πιο μακάβρια και σκοτεινή εκδοχή θέλει το ζωώδες ουρλιαχτό των νέων να ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, ύστερα από την αυτοκτονία ενός φοιτητή.

Οι ξένοι σπουδαστές, που είναι πολλοί στην πόλη, βλέπουν την παράδοση αυτή ως ένα παιχνίδι που δεν θα μπορούσαν να παίξουν στη χώρα τους και που τους επιτρέπει να ξεσπάσουν από την ενδεχόμενη συσσώρευση του καθημερινού στρες.

Όποια κι αν είναι η εξήγηση, οι φοιτητές κατά πάσα πιθανότητα έχουν βρει το δικό τους «ηρεμιστικό χάπι» και αντί να είναι επιθετικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (ή να καταπνίγουν συναισθήματα), επιλέγουν να «αδειάσουν τα εσώψυχά τους», μιλώντας μία παγκόσμια και ακατανόητη «γλώσσα», τόσο ισχυρή που προκαλεί την αίσθηση της προσωπικής κάθαρσης.

13

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

11 σχόλια
Κάτοικος Flogsta εδώ. Επιβεβαίωνω το (κάποιες φορές ενοχλητικό) έθιμο. Ενδιαφέρον θα είχε και ένα άρθρο για τα πάρτυ κατά την διάρκεια των οποίων καναπέδες, φούρνοι μικροκυμάτων και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί φεύγουν από τα μπαλκόνια, χαχα.
Αναρωτιέμαι.... αν ολοι οι Έλληνες που υποφέρουν από την πραγματικότητα της καθημερινής κρίσης γύρω μας, αλλά και των σπιτιών μας, κάναμε κάτι τέτοιο όπως σε αυτά τα βίντεο, θα ακουγόμασταν επιτέλους στην άπληστη κυβέρνηση μας και στους εκβιαστές - δολοφόνους δανειστές μας ...;;;Λέτε να τρόμαζαν αν ο φόβος και η αγανάκτηση μας έπαιρνε σχήμα, ήχο , φωνή ;;;
Στο Harvard, αν θυμάμαι καλά, υπάρχει το έθιμο του "Primam Scream" λίγο πριν τις εξετάσεις όπου οι φοιτητές ουρλιάζουν τρέχοντας γυμνοί στο προαύλιο του πανεπιστημίου ώστε να κατευνάσουν το άγχος που νοιώθουν με την αρχή της εξεταστικής περιόδου.Εδώ θα τους είχαν συλλάβει για προσβολή της δημοσίας αιδούς, ειδικά τώρα που καταργήθηκε το άσυλο...
εεε! και γω μένω στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης και μόλις το είδα χαμογέλασα, γιατί και μεις πολλές φορές κάνουμε τους λύκους...ανοίγοντας τα παράθυρα για να ακούνε όλοι! ή βάζοντας τη μουσική ΤΕΡΜΑ για να ακούει ο κόσμος από τις πολυκατοικίες στις 40 εκκλησιές!!!χαχαχαχααχ.Όπου υπάρχει ομαδική ζωή βγαίνουν πολλοί "περίεργοι" τρόποι συνεννόησης που μόνο αν γίνεις μέλος αυτής θα το καταλάβεις...! :)
παιδιαστικα καμωματα που καναμε στο δημοτικο,κοτσαρουμε το urban legend για την αυτοκτονια του φοιτητη και το κανουμε αρθρο σε ολο τον κοσμο!Η διαφορα βεβαια πως εμεις δεν χρειαζομασταν τονους μπυρας για να το κανουμε τοτε.Συγγνωμη,δεν θα παρω Lifo