Ποια είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό άθεων;

Ποια είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό άθεων; Facebook Twitter
19

 

Υπάρχει μία χώρα, της οποίας κάτι λιγότερο από το 50% του πληθυσμού δηλώνει άθεο.

Και αυτή είναι η Ισλανδία.

Κι αν πριν από 20 χρόνια, το 90% των πολιτών ήταν βαθιά θρησκευόμενοι, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων δεν πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο, άνθρωποι κάτω των 34 ετών – ειδικά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή – εμφανίζονται ένθερμα θρησκευόμενοι, ακόμη και σε σύγκριση με μεγαλύτερους σε ηλικία πιστούς, η Ισλανδία διαφοροποιείται δραστικά.

«Στην Ισλανδία η εκκοσμίκευση έτρεξε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά τη νεολαία. Η ανάπτυξη στην παιδεία και η ευρύτητα πνεύματος μπορεί να επιφέρει μία τέτοιου είδους ταχύτατη αλλαγή», λέει ο Bjarni Jonsson, διευθυντής μη κυβερνητικής οργάνωσης άθεων σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπονήθηκε από την “Gallup International”.

Από την πλευρά της, η Solveig Anna Boasdottir, καθηγήτρια συγκριτικής θεολογίας και θεολογικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, θεωρεί βέβαιο ότι η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος επηρέασε και τελικώς άλλαξε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των νέων της χώρας.

«Ωστόσο, ακόμη και έτσι», συμπλήρωσε, «ένα 40% των νέων της χώρας εξακολουθούν να θεωρούν εαυτούς Χριστιανούς, ακόμη κι αν δεν πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν».

ΠΗΓΗ: INDEPENDENT

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Αφού διάβασα ορισμενα σχολια άθεων, οφειλω να πω οτι προφανώς δε γίνεται απο καποιους αντιληπτή η ανάγκη ορισμένων να πιστευουν σε μια ανώτερη δυναμη (ακόμα και αν ξέρουν οτι κατι τετοιο δεν οδηγεί πουθενά) . Το οτι εγω για παράδειγμα δέχομαι την ύπαρξη καποιου θεου δε σημαίνει οτι ειμαι με το σταυρό στο χερι ολη μέρα, ουτε ότι ειμαι καθε Κυριακή στην εκκλησια και προσκυνω εικόνες... Δε θεωρώ ότι απλά αυτη η αισιοδοξία μου είναι οπισθοδρομική ή καταργεί καποιες σπουδαιες ανακαλυψεις της επιστήμης...
Για ποιον ακριβώς λογο; Ίσα ίσα παραδεχτηκα οτι κατι τέτοιο συχνά δεν οδηγεί πουθενά... Απλά καποιοι ανθρωποι ειναι πιο αδύναμοι από καποιους αλλους και σε ορισμενες δυσκολες καταστασεις εχουν ανάγκη να εναποθέσουν καπου τις ελπιδες τους. Δε σημαίνει οτι απορριπτουν θεωριες μεγαλης εκρηξης, δαρβινου και όλα τα σχετικά. Έχω την εντύπωση οτι οι περισσοτεροι ανθρωποι, πλην των αθεων εννοειται, ετσι σκέφτονται στον αιώνα που βρισκόμαστε... Μπορει να κανω και λάθος
«Ένα 40% των νέων της χώρας εξακολουθούν να θεωρούν εαυτούς Χριστιανούς, ακόμη κι αν δεν πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν».Το δύσκολο βήμα της καθολικής άρνησης.
Πώς; και δεν έχουν κυλιστεί στην βία και την ακολασία εκεί πέρα;;;Κάπου διάβασα πρόσφατα, ότι στην Ισλανδία εκτός από το υψηλό ποσοστό αθεΐας, έχουν και πολύ χαμηλά ποσοστά διαφθοράς και εγκληματικότητας. Ο ορθολογισμός είναι καλύτερος για την συνείδηση των ανθρώπων από τον φόβο θεού.
Ναι μια που ο Άθεος δυτικός κόσμος πάει τόσο καλά ηθικά....Ο φόβος του Θεού είναι η αρχή της Σοφίας όπως μας λένε και οι γραφές αλλά και οι Άγιοι Πατέρες."Αρχή σοφίας, φόβος(σεβασμός) Θεού".
Στο άρθρο αναφέρεται καθαρά τι έφερε αυτό το αποτέλεσμα:Ανάπτυξη της παιδείας.Ευρύτητα πνεύματος.Επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος.Αναρωτιέστε ακόμα?
Μάλλον κάτι διάβασες λάθος....Η τεχνολογική πρόοδος έφερε την αθεϊα... ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέποντας ένα παιδί, οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι ανοησίες στην τηλεόραση και παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή ή στο ιντερνετ, το μυαλό γεμίζει με σκουπίδια. Τα σκουπίδια τα κάνουν τα μέσα μαζίκής προπαγάνδας να φαίνονται ελκυστικά, και συνεπώς, κάποιος στρέφεται πια στην ύλη, και όχι στο πνεύμα και στην Χριστιανοσύνη. Εξού και η πολύπλευρη, αλλά ειδικά ηθική, κατάντια ειδικά του δυτικού "μοντέρνου" κόσμου.
Αν ήξερες ιστορία, θα γνώριζες ότι σε περιόδους μεγάλης προσήλωσης στη θρησκεία έγιναν φοβερά εγκλήματα και ο κόσμος ήταν βουτηγμένος στις προλήψεις, την αμορφωσιά και το φόβο. Δεν είσαι απλώς ένας θρησκόληπτος ανιστόρητος, είσαι επικίνδυνος για τους υπόλοιπους συνανθρώπους σου. Ευτυχώς ζούμε στον 21ο αιώνα και γελάμε με τις ψεύτικες μισαλλοδοξίες του μεσαίωνα στον οποίο ζεις.
H αθεΐα στην Ευρώπη είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ'ό,τι αφήνεται να εννοηθεί στο άρθρο. Υψηλά ποσοστά άθεων ή/και αδιάφορων προς τη θρησκεία -σύμφωνα με δημοσκοπήσεις - εμφανίζονται στη Σουηδία, Γαλλία, Τσεχία, Εσθονία, στην πρώην Ανατολική Γερμανία,... κάνοντας την περίπτωση της Ισλανδίας να μοιάζει λιγότερο μοναχική. Thank God!