Le Monde: Αύριο εξετάζεται η αποπομπή της Ελλάδας από τη Schengen - Διαψεύδει ο Αβραμοπουλος

Le Monde: Αύριο εξετάζεται η αποπομπή της Ελλάδας από τη Schengen - Διαψεύδει ο Αβραμοπουλος Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
12

«Η πίεση της ΕΕ προς την Αθήνα αυξάνει καθώς όλο και περισσότερες χώρες - Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία - ζητούν το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, για να περιορίσουν δραστικά τη ροή των μεταναστών και να μπλοκάρουν τη "βαλκανική οδό"» αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα της Le Monde.


Τι γράφει η Le Monde: H εφημερίδα αναφέρει πως οι υπουργοί Εσωτερικών ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει μια διαδικασία - πολιτικά ευαίσθητη και περίπλοκη σε εφαρμογή- που θα επαναφέρει τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν για δύο χρόνια. Το γεγονός αυτό θα απέκλειε την Ελλάδα, το πρώτο σημείο εισόδου για τους μετανάστες στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα εξετάσει το αίτημα αυτό την Τετάρτη, και είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό. Αρχικά θα γίνει αξιολόγηση στα σύνορα Ελλάδας και την Τουρκία, στα εξωτερικά σύνορα του χώρου της Schengen και στη συνέχεια θα γίνει υποβολή της αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα πρέπει να το εγκρίνει με ειδική πλειοψηφία.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να διορθώσει το πρόβλημα, κάτι το οποίο δεν είναι θεωρείται ρεαλιστικό δεδομένης της ροής των μεταναστών που εξακολουθούν παρά το χειμώνα, να διασχίζουν το Αιγαίο.

Αν μετά το πέρας του τριμήνου κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Tο  δημοσίευμα της «Le Monde» περί αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν έσπευσε λίγο μετά να διαψεύσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος με tweet που ανάρτησε στα γαλλικά, στον προσωπικό του λογαριασμό.

«Δεν μιλάμε για αναστολή της Σένγκεν ούτε για αποκλεισμό. Να εφαρμόσουμε τους κανόνες, να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα» γράφει ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος διαψεύδοντας το δημοσίευμα της Γαλλικής εφημερίδας και τα σενάρια αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτρό διέψευσε κατηγορηματικά ένα άλλο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro που κάνει λόγο για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν,

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

5 σχόλια
Αχ, καημός. Η καλή Ελλάδα θα ... εκδιωχθεί από την ευρωπαϊκή Σέγκεν. Δάκρυσα. Αυτό είναι που λέμε "είδηση άνευ ... είδησης". Δε μου λέτε, έχει πάρει κανείς σας χαμπάρι ότι η Σέγκεν πια ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ; Ήδη έχουν αποχωρήσει οικειωθελώς η Δανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Αυστρία (αυτή που έσκουζε), η Ουγγαρία, η Πολωνία και έπονται και οι υπόλοιπες. Για ποιό πράγμα ακριβώς συζητάτε; Η ΕΕ καταρρέει μέρα με τη μέρα υποδαυλίζοντας τον ευρωσκεπτικισμό και τον ρατσισμό και σεις ακόμα συζητάτε για το ποιός φταίει; Μα οι πολιτικές της, φυσικά και όχι η μικρή και αδιάφορη Ελλάδα. Φταίει η ΕΕ που στάθηκε πολύ μικρή για να στηρίξει την ίδια της την ύπαρξη. Τα υπόλοιπα είναι δηλώσεις πολιτικών και πολιτικάντηδων για εσωτερική κατανάλωση του πόπολου του κάθε κράτους-μέλους. Όσον αφορά τους πρόσφυγες, υπόκεινται σε άλλο δίκαιο από τους οικονομκούς μετανάστες. Για την ακρίβεια, τους καλύπτει το Διεθνές Δίκαιο, που το έχουν υπογράψει όλα τα παιδάκια. Τώρα, αν οι πολιτισμένοι ευρωπαίοι αποφάσισαν α) να συμπράξουν στην καταστροφή της χώρας τους και β) να τους αφήσουν να πεθάνουν σφυρίζοντας αδιάφορα, τη στιγμή που η Ελλάδα, εξ ανάγκης, επέλεξε να μην τους αφήσει να πνίγονται στο Αιγαίο, αυτό ας το μετρήσει ο καθένας σας με την νομιμότητά του (νόμοι δεν είναι μόνο αυτοί που μας βολεύουν) και με την ηθική του.
Θα ειχε εξαιρετικο ενδιαφερον αν καποιος,οποιοσδηποτε,δεν περιοριζοταν να μας επισημαινει οτι εχουμε καθηκον να περιορισουμε τις μεταναστευτικες ροες προς την Ευρωπη αλλοιως θα υποστουμε κυρωσεις,οπως η αποβολη απο την συνθηκη Σενγκεν.Αλλα να μας ελεγε και με ποιον ακριβως τροπο μπορει να γινει αυτο οταν μιλαμε για εισροες δια θαλασσης.Ενας απιστευτος Βελγος υπουργος μας "υπεδειξε"οτι πρεπει να....."push back" τους εισερχομενους μεταναστες.Το πως μπορει να γινει αυτο το "push back" παρελειψε,βεβαια,να το αναφερει.Οταν ολοι ,απο τους "ευρωπαιους"μεχρι και τους ...νεοζηλανδους γνωριζουν καλα οτι οι τουρκοι δουλεμποροι, οι οποιοι μεταφερουν με φουσκωτα και σαπιοκαικα τους μεταναστες, εαν εμφανισθει ελληνικο σκαφος τα βυθιζουν ! Υποχρεωνοντας ετσι το πληρωμα του ελληνικου σκαφους να περισυλλεξει ,οπως επιτασσει το διεθνες δικαιο,τους ναυαγους,και να τους μεταφερει σε ελληνικο εδαφος.Και οταν γνωριζουν εξ ισου καλα οτι ο μονος τροπος να σταματησουν οι ροες ειναι να εμποδισθουν επι Τουρκικου εδαφους.Να ελεγχονται δηλαδη οι πασιγνωστοι στο τουρκικο κρατος "ορμισκοι"απο τους οποιους ξεκινουν τα "δουλεμπορικα σαπακια" το ταξιδι τους.Προς την Τουρκια,ομως,οχι απλα δεν εκτοξευονται απειλες,αλλα διδονται οικονομικες ενισχυσεις δις,και...επαινοι !Αυτη η "θεατρικη παρασταση" αποσκοπει,βεβαια,σε ενα και μονον πραγμα.Να δημιουργησει το καταλληλο σε βαρος της χωρας μας κλιμα σε μια ολο και πιο ξενοφοβικη Ευρωπη,και να επιβαλλει ετσι ευκολοτερα τις....δηθεν κυρωσεις.Αποβαλη,κατ'αρχην,απο την Σενγκεν,μετατροπη της χωρας σε ενα τεραστιο στρατοπεδο συγκεντρωσης μεταναστων,και να "διευκολυνει" ετσι,σε συνδυασμο με την τραγικη οικονομικη κατασταση,την αποβολη της και απο την ΟΝΕ ,η και την Ε.Ε. ακομη.Οτι αυτο αποτελει τον βασικοτερο στοχο του ο Herr Schauble ,τουλαχιστον,δεν το εκρυψε ποτε.
ΔΕΝ μπορείς να επιστρέψεις ανθρώπους χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει διμερής συμφωνία μεταξύ της χώρας σου και της χώρας προέλευσης του μετανάστη (δεν μιλάω για τους πρόσφυγες γιατί εκεί ισχύει το Διεθνές Δίκαιο για την προστασία τους). Και όχι, ΔΕΝ το κάνουν όλες οι χώρες. Γι' αυτό και προτιμάνε απλά, αυτές που μπορούν, να κλείνουν τα σύνορά τους. Εσύ ποιά ακριβώς σύνορα θα κλείσεις και πως; Το να ζεις σε χώρα με θάλασσα έχει τα καλά της αλλά έχει και τα κακά της. Πάρτο απόφαση και κόψε τις κορώνες που δεν έχουν αντίκρυσμα.
Μόλις δουν ελληνικό πλοίο βυθίζουν το σκάφος για να τους διασώσουν οι ελληνικές αρχές όπως έχουν χρέους,πως να τους γυρίσουμε στην Τουρκία με απόβαση στα μικρασιατικά παράλια;Κι εγώ δεν χωνεύω τον Συριζα αλλά δεν χρειάζεται να λέμε και ανοησίες για μικροπολιτικούς λόγους!Μόνη λύση η πίεση από την ΕΕ (Γερμανία δηλαδή...) στην Τουρκία ενώ μέχρι στιγμής γίνεται το αντίθετο!
Κανονικότατα υπάρχει συμφωνία επαναπροώθησης στην Τουρκία όσων έρχονται παράνομα στην Ελλάδα!Απλα το 2015 σταματήσαμε να την εφαρμόζουμε, οι Τούρκοι δουλέμποροι το πήραν χαμπάρι και έτσι μέσα σε μια εβδομάδα του 2015 μας ερχόντουσαν όσοι μας είχαν έρθει ολόκληρο το 2014....ΚΑΘΗΚΟΝ της κυβέρνησης μας είναι να επιστρέφει όλους όσους μας έρχονται παράνομα στην Ελλάδα από εκεί που μας κουβαλήθηκαν, να πιέσει την Τουρκία και κυρίως να κάνει την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Τουρκία.Αυτό είναι το καθήκον της, να δεν επιθυμεί να το πράξει λόγω ιδεοληπτικών αγκυλώσεων (Διεθνισμός, λαθρομετανάστες αδέρφια μας, γκρεμίστε τους φράχτες/σβήστε τα σύνορα, το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του) είναι προδότες και πρέπει να τύχουν της ανάλογης μεταχείρισης.
Αγαπητοι σχολιαστες του σχολιου μου.Καποιοι αναφερετε ως "λυση"στο προβλημα το οτι πρεπει οι "μεταναστες"να επιστρεφονται στην Τουρκια.Με την οποια ισχυει υπαρχει συμφωνια.Πραβλεπετε δυο πραγματα.Πρωτον οτι τους αποδεδειγμενα προσφυγες,οπως τους Συρους,ΔΕΝ μπορουμε να τους επιστρεψουμε πουθενα.Ειμαστε υποχρεωμενοι απο το δικαιο των διεθνων συμβασεων να τους αποδεχθουμε.Δευτερον,και κυριοτερον,για να επιστρεψουμε τους μεταναστες πρεπει να το δεχθει η Τουρκια.Η οποια ,και ειναι αυτονοητο το γιατι,στα περισσοτερα συναφη αιτηματα "κανει την παλαβη".Με αποτελεσμα τους τελευταιους μηνες με αποδεδειγμενη εισροη 60.000 ατομων να εχει "αποδεχθει"πισω λιγοτερους απο 150 !!!Για τον λογο αυτο ανεφερα οτι η 'λυση'βρισκεται στην Τουρκια,οχι στην Ελλαδα.Διοτι μονον αυτη μπορει να περιορισει οσο θελει τις ροες,ειτε εμποδιζοντας τες στην 'πηγη",ειτε αποδεχομενη τις "επιστροφες".Φυσικα και δεν κανει τιποτα απο τα δυο.Και φυσικα θα εξακολουθησει να λειτουργει ετσι εαν δεν τις ασκηθουν σοβαρες πιεσεις απο την Ε.Ε.Κατι που μεχρι τωρα οχι απλα δεν εχει γινει,αλλα μαλλον γινεται το αντιθετο.
Ναι αυτή είναι μία άποψη..μία άλλη είναι ότι κανένας "normal" άνθρωπος σαν όλους εμάς που σχολιάζουμε δεν θέλει να μπλέξει με την πολιτική στην χώρα μας και έτσι και οι ψηφοφόροι ψηφίζουμε τον λιγότερο χειρότερο! Επι του άρθρου, μας φτύνουν κι εμείς απλά ανοίγουμε ομπρέλα
Ο γυαλος είναι στραβός σύντροφοι. Εμείς μια χαρά αρμενίζουμε! Το ότι στο καράβι μας έχουν μπει και συνεχίζουν να μπαίνουν με ασταμάτητο ρυθμό όλοι οι πρόσφυγες, λαθρομετανάστες, φευγάτοι και σκαστοί της Βόρειας+Ανατολίτικης Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας ουδόλως μας απασχολεί! Διεθνισμός, λαθρομετανάστες αδέρφια μας, γκρεμίστε τους φράχτες/σβήστε τα σύνορα, το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και μια πίτα γύρο με απ' ολα.