Eξακολουθεί να συγκλονίζει την Ισπανία η αυτοκτονία 11χρονου που δεν ήθελε να πάει στο σχολείο

Eξακολουθεί να συγκλονίζει την Ισπανία η αυτοκτονία 11χρονου που δεν ήθελε να πάει στο σχολείο Facebook Twitter
13

Eξακολουθεί να συγκλονίζει την Ισπανία η υπόθεση της αυτοκτονίας ενός 11χρονου, ο οποίος έπεσε τον Οκτώβριο από το παράθυρο του διαμερίσματος της οικογένειας του στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας, αφήνοντας πίσω του ένα σημείωμα από το οποίο φαινόταν ότι είχε πέσει θύμα μπούλινγκ στο σχολείο.

Η υπόθεση επανέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς ο δικαστής ετοιμάζεται να κλείσει την υπόθεση αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπήρξε περίπτωση σχολικού εκφοβισμού εναντίον του Ντιέγκο.

Κι όμως εκείνος στο μήνυμα που άφησε στους γονείς του πριν πέσει από τον 5ο έγραφε: «δεν αντέχω να πάω στο σχολείο και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μην πάω».

Eξακολουθεί να συγκλονίζει την Ισπανία η αυτοκτονία 11χρονου που δεν ήθελε να πάει στο σχολείο Facebook Twitter

Στην επιστολή αυτή ευχαριστούσε τους γονείς του αλλά και τους παππούδες του γράφοντας:

«Μπαμπά, μαμά, αυτά τα 11 χρόνια που ήμουν μαζί σας ήταν πολύ καλά και δεν θα σας ξεχάσω ποτέ. Ο μπαμπάς μου έμαθε να είμαι καλός άνθρωπος και κρατούσε την υπόσχεση του να παίζει πολύ μαζί μου. Η μαμά νοιαζόταν για μένα πολύ και με είχε πάει σε πολλά μέρη. Και οι δύο είστε εκπληκτικοί, είστε οι καλύτεροι γονείς του κόσμου…».

 

Στη συνέχεια ευχόταν καλή τύχη και αναφερόταν με ανάλογα λόγια στον παππού του. Έγραφε ότι δεν ήθελε να πάει στο σχολείο αλλά δεν υπήρχε τρόπος να μην πάει. Ευχόταν δε μια μέρα να είναι σε θέση να τον μισούν λιγότερο.

Ζητούσε από τη μαμά του και τον μπαμπά του να μην χωρίσουν αλλά να είναι μαζί χαρούμενοι και ευτυχείς και τελείωνε ως εξής: Μου λείπετε. Ελπίζω μια μέρα να συναντηθούμε στον ουρανό.

Η επιστολή ολοκληρωνόταν με τη φράση: «Λοιπόν, αντίο για πάντα, Ντιέγκο».

Eξακολουθεί να συγκλονίζει την Ισπανία η αυτοκτονία 11χρονου που δεν ήθελε να πάει στο σχολείο Facebook Twitter

Η Κάρμεν Γκονζάλες ζητά να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης. «Σε αυτό το σχολείο συμβαίνουν περίεργα πράγματα και πρέπει τουλάχιστον να διερευνηθούν», προσθέτει ο σύζυγός της Μανουέλ. Η διοίκηση του θρησκευτικού σχολείου, «η Παναγία των Αγγέλων», στην περιοχή Villaverde της Μαδρίτης αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το περιστατικό. Όταν η σορός του 11χρονου βρισκόταν στο νεκροτομείο οι αρχές πήραν δείγμα για να διερευνήσουν την περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης.  «Κι όμως αυτά τα δείγματα δεν έχουν αναλυθεί ποτέ» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Robinson Guerrero.

Ο πατέρας ζητά ακόμη από τον υπουργό Παιδεία και τον Συνήγορο του Πολίτη, να αναλάβουν δράση επί του θέματος.

Η εφημερίδα «El Mundo» θυμάται και την περίπτωση της Μαρίας μιας μαθήτριας που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει το 2010. «Οι καθηγητές αφήνουν άλλα κορίτσια να με χτυπάνε, επειδή όπως λένε, αυτό θα με κάνει πιο δυνατή», έλεγε το κορίτσι που στη συνέχεια κατάπιε 14 χάπια και πέρασε δύο ημέρες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο διευθυντής του θρησκευτικού σχολείου είχε δηλώσει ότι η μαθήτρια είχε χειραγωγηθεί από τους γονείς της. Δεν υπήρξε κάποια  καταδικαστική απόφαση.

Eξακολουθεί να συγκλονίζει την Ισπανία η αυτοκτονία 11χρονου που δεν ήθελε να πάει στο σχολείο Facebook Twitter

Για τον Ντιέγκο, ο επικεφαλής του κέντρου είπε ότι ήταν απολύτως φυσιολογικός. Παρά το γεγονός ότι από την αρχή είχε διαρρεύσει πως το παιδί ανέφερε το σχολείο στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, η επιστολή αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.

Το έκαναν τώρα οι ίδιοι οι γονείς βλέποντας ότι η υπόθεση πάει να κλείσει. «Μισούσε το σχολείο, η πίεση ήταν εκεί. Τον τελευταίο καιρό έλεγε συνέχεια, «Μαμά, δεν θέλω να πάω στο σχολείο». Και του έλεγα, ναι αλλά είσαι πολύ καλός μαθητής. «Ναι, αλλά όχι, όχι, όχι», απαντούσε. Τον πήγα να μείνει με τον παππού του και στη συνέχεια χαλάρωσε. Πέρυσι είχε χάσει τη φωνή του για 4 μήνες. Η δικαιοσύνη έψαξε μόνο ένα συγκεκριμένο κομμάτι και το υπόλοιπο παραμένει στον αέρα», λέει η μητέρα.  

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Καλα, πατε καλα?? Τι καθομαστε και συζηταμε τωρα περι θρησκειας και μη?Το αποτελεσμα μετραει!Το παιδι εσβησε!! Ενα ΠΑΙΔΙ 11 χρονων, με μηδεν κακια και με μια αγνη ψυχη οπως ολα τα παιδια. Αυτοκτονησε!! Μιλαμε σοβαρα τωρα ??! Στην πιο τρυφερη ηλικια, πού στην ευχη βρηκε την δυναμη να αυτοκτονησει?? Που ξανακουστηκε αυτο ? Δλδ ειλικρινα στο σχολειο, καθολικο ή μη, ιδιωτικο ή μη -μιας και ετσι εγραψε- επρεπε να το περασουν φυλλο και φτερο να δουν τι γινεται και με ποια δικαιολογια γραφει ενα παιδι οτι δε θελει να παει σχολειο (δε μπορει να ταν η πρωτη φορα που τ γραφε προτου αυτοκτονησει) σε σημειο που προτιμα να αυτοκτονησει (ακουσον ακουσον!) αντι να βρει καποιον να μιλησει, να παραπονεθει, να κλαψει, να εκφραστει ρε παιδι μου!Και υστερα οι γονεις! Ποιος ειναι ο ρολος του γονεα γαμωτη μου??? Δεν βλεπεις σα μανα, δε παρατηρεις, δε πονηρευεσαι οταν κατι δε παει καλα, δε μπορει, καποια σημαδια θα προυπηρχαν στανταρ, οπου θα μπορουσε η μανα να ψυλλιαστει. Αλλα ακομα και αν δεν, ε καλα, 4 μηνες χωρις λαλια ειναι λογικο ?? Μηπως και οι γονεις και το σχολειο ειναι για σφαλιαρες οποτε παλι καλα που εφυγε να αγαλλιαστει και η ψυχουλα του? (Δε συμφωνω αλλα μια σκεψη κανω)Κατσε τωρα με τις τυψεις.... Και αντε βρες την αληθεια....Θαφτηκε στον ουρανο... :(
Λέτε κάποιοι ότι φταίει η θρησκεία για ό,τι έγινε. Δηλαδή αν έπαυε να υπάρχει θρησκεία δε θα είχε συμβεί; Δε συμβαίνει σε στρατιωτικές ακαδημίες; Μεταξύ οπαδών ομάδων; Οι σκάρτοι άνθρωποι καταστρέφουν τις ζωές παιδιών, όχι οι θρησκείες, οι ομάδες, τα πιστεύω κ.ο.κ. Κάτι κρύβεται σίγουρα, θα βρεθεί η αλήθεια όμως; Κι αν πιστεύω σε κάποια θρησκεία, πρώτη εγώ δε θέλω ''μούτρα'' στους κόλπους της που έχουν κάνει τόσον κόσμο να τις μισεί, αλλά κι εμείς ξεγράφουμε πολύ εύκολα ανθρώπους, πιστεύω, κόμματα και άλλα. Το θέμα είναι να παλέψουν οι δικοί του να βρεθεί η αλήθεια, να καθαρίσουμε ό,τι αγαπά/πιστεύει ο καθένας μας. Αν εσύ πιστεύεις στον ΠΑΟ και ένας βάζελος σκοτώσει ένα γαύρο, δε θα πει ότι όλοι οι βάζελοι είναι βλαμμένοι που πιστεύουν σε μια ομάδα ή ότι όλες οι ομάδες παράγουν ανεγκέφαλους. Σεβαστείτε ό,τι δε σας πρεσβεύει και ας ξεβρωμίσουμε ό,τι διαβρώνει όσα μας εκφράζουν. Σκόρπιες σκέψεις εκφράζω, λυπημένη που για ακόμα μία φορά ίσως να γλυτώσουν οι ένοχοι επειδή θα διαιρεθούν σε δυο και πλέον παρατάξεις όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον του παιδιού.
Πες τα!Θα μπορούσε να του αλλάξει σχολείο!Κι εγώ δεν ήθελα να πάω στον βρεφονηπιακό (όπως προφανώς μου είπε η μητέρα μου) και προφασιζόμουν αδιαθεσία και μερικές φορές όντως έκανα εμετό. Μέχρι που μια μέρα είπα στην μαμά ότι με χτυπούσαν (μία από τις νηπιαγωγούς) οπότε σταμάτησε να με πηγαίνει εκεί
Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα πουν "δε θέλω να πάω σχολείο". Τι θα πει η μάνα του, "μην πας παιδάκι μου μη μου καταπιέζεσαι;" Πώς να αξιολογήσει κανείς αν η αρνητική διάθεση του παιδιού είναι επειδή δεν έχει όρεξη να μάθει θρησκευτικά και θέλει να αποφύγει το διαγώνισμα ή επειδή υπάρχει συμμορία που το έχει φωτογραφίσει την ώρα που είναι στην τουαλέτα και τον απειλεί ότι θα το ανεβάσει στο ίντερνετ αν το πει σε κανέναν. Τι λένε οι πιθανότητες;
Χωρίς να είμαι μάνα, φαντάζομαι ότι υπάρχει κάποια εμφανής διαφορά όταν το παιδί σου σου λέει ότι δε θέλει να πάει σχολείο εξαιτίας επαναλαμβανόμενων σχολικών συμβάντων που το επηρεάζουν και όταν σου λέει ότι δε θέλει να πάει γιατί έτσι του ήρθε ή ξύπνησε ανάποδα ή είναι κακομαθημένο. Έτσι δεν είναι;
@κυρα δασκάλα: προφανώς δεν ξέρω τα συγκεκριμένα γεγονότα. Όμως, δεν είναι απίθανο, ένα παιδί που υφίσταται μπούλινγκ, να έχει απειληθεί ή πειστεί με άλλο τρόπο να μην εξηγήσει και να μην ενημερώσει για το τι έχει συμβεί ακριβώς. Να πει απλά "δε θέλω να πάω σχολείο". Επίσης, ακόμα κι αν πει "με ενοχλεί ο Κωστάκης", ο γονιός, με την προυπόθεση ότι ενδιαφέρεται, καλείται να αξιολογήσει αν πρέπει να παρέμβει. Μια από τις ευθύνες του είναι να κάνει το παιδί ανεξάρτητο, να μπορεί να λύνει τα προβλήματα που θα εμφανιστούν. Έτσι θα το συμβουλέψει αλλά δεν μπορεί με κάθε καυγά να εμφανίζεται η μάνα στο σχολείο και να λέει γιατί μαλώνετε το γιόκα μου.Ακόμα κι αν πας στο σχολείο να διαμαρτυρηθείς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να σε καθησυχάσουν.Δεν τους ξέρω τους ανθρώπους, σίγουρα όμως αξιολόγησαν τις καταστάσεις λανθασμένα και το πλήρωσαν σκληρά, γιατί έχασαν το παιδί τους και μάλλον η ζωή τους θα περάσει βυθισμένη στις τύψεις. Τι εφιάλτης...!
Ρωτάς και ξαναρωτάς το παιδί μέχρι να σου πει πιο είναι το πρόβλημα. Επιμένεις να μάθεις, δεν το αφήνεις σε χλωρό κλαρί, γιατί αν είναι πολύ φοβισμένο θα δυσκολευτεί να ομολογήσει.
Όταν ακούω σχολεία με ονόματα όπως Παναγίες, αγγέλους και τα συναφή, ανατριχιάζω. Λέμε για το παπαδαριό στην Ελλάδα και το πόσο μπλέκεται σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα, αλλά και στις χώρες που επικρατεί ο καθολικισμός δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Σε τέτοιες "γκόθικ" χώρες, λόγω ιδιοσυγκρασίας, ο θρησκευτικός εκφοβισμός είναι πιο ισχυρός (ακούς εκεί, να γράφει ένα 11χρονο στους γονείς του προτού αυτοκτονήσει ότι ελπίζει να συναντηθούν στον ουρανό...).
Σωστά. Μόνο που σε αυτές τις χώρες που εχουν χωρίσει εκκλησία-κρατος, η επιλογή επαφίεται στους γονείς. Σαφώς κατι συνέβη στο σχολείο και η ευθύνη είναι κύρια των γονιών. Εαν δε το παιδί ήταν πχ γκέι, φανταστείτε το κουκούλωμα σε ενα τετοιο σχολείο. Η θρηςκεία πρεπει να περιοριστεί πολύ περισσότερο. Είναι αδιανόητο νεοι το 2016 να πιστεύουν σε παραμύθια κι ότι θα ζήσουν κι άλλες ζωές "στον ουρανό". Αυτά να τα βλεπουν όσοι λένε ότι η θρησκεία είναι μια απλή παράδοση που δεν ενοχλεί κανέναν...