Η Τουρκία συνέλαβε 21 διανοούμενους επειδή υπέγραψαν την "πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για ειρήνη"

Η Τουρκία συνέλαβε 21 διανοούμενους επειδή υπέγραψαν την "πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για ειρήνη" Facebook Twitter
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι. Σε κείμενο με τίτλο "Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα", οι υπογράφοντες καταγγέλλουν "μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε απόλυτη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία". Η πρωτοβουλία έχει τη στήριξη όχι μόνο από Τούρκους αλλά και από ξένους διανοούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι και προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.
4

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα διανοούμενους που υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των αμφιλεγόμενων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά των Κούρδων ανταρτών και των υποστηρικτών τους, το οποίο προκάλεσε την οργή του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με εντολή εισαγγελέα, 21 πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν την αυγή ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση στο Κοτζάελι, στη βορειοδυτική Τουρκία, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε σε βάρος τους για "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας" και "προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας", μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Περίπου 1.200 άνθρωποι υπέγραψαν τη Δευτέρα μια "πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για την ειρήνη". Με το κείμενο αυτό, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι ζητούν τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.


Σε αυτό το κείμενο με τίτλο "Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα", οι υπογράφοντες καταγγέλλουν "μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε απόλυτη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία".

Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία υπογράφουν όχι μόνον Τούρκοι αλλά και ξένοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.

"Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει καταφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το PKK) και έβγαλε το μίσος της στον τουρκικό λαό", σημείωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. "Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι (...) είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους", συνέχισε, κατηγορώντας τους για "προδοσία".


Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε "πραγματικά πολύ θλιβερό ότι ορισμένοι διανοούμενοι υπέγραψαν μια τέτοια διακήρυξη την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας".

"Αν και είναι και ο ίδιος διανοούμενος, ο Τούρκος πρωθυπουργός προφανώς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή ελευθερία", σχολίασε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Έμμα Σινκλέρ.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το πανεπιστήμιο του Ντούζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει μια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Άκγιουζ, που είχε υπογράψει το κείμενο.


Ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία έχουν επιβάλει εδώ και έναν μήνα απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Τσίζρε και Σιλώπη, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να εκδιώξουν τους υποστηρικτές του PKK. Οι μάχες εκεί έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών πολιτών και τη φυγή μέρους του πληθυσμού. Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να "εξαλείψει" το PKK, το οποίο πολεμάει τις τουρκικές δυνάμεις από το 1984. Οι επικριτές του ισχυρού άνδρα της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, τον κατηγορούν τακτικά για αυταρχική παρεκτροπή.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αλλα ρε φιλε μου δε παει να τσιριζει ο Ανθιμος , το συμφωνο συμβιωσης περασε. Αντε πανε τωρα στην Τουρκια και πες τον ιμαμη οτι οι ομοφυλοφιλοι θα ζουμε μαζι βαση νομου ως ζευγαρια κΑι δε πας να τραγουδας. Και στην τελικη αυτο και μονο που εγραψες στο διαδικτυο στην Τουρκια δεν μπορεις να το γραψεις και να εισαι σιγουρος οτι δεν θα εχει επιπτωσεις. Εδω δεν νομιζω να αγχωνεσαι τωρα οτι θα ερθει η αστυνομια σπιτι σου. Ετσι δεν ειναι;
Φτανει πια με αυτη την καραμελα ρε παιδια. Οτι στραβο γινεται στον κοσμο κατευθειαν να αυτομαστιγωθουμε και να πουμε οτι και εμεις ετσι ειμαστε η τελος παντων δεν απεχουμε πολυ. Καποιοι θα επρεπε να βρισκεστε στην ανατολικη Τουρκια το τελευταιο εξαμηνο να δειτε μια πραγματικη και χωρις εισαγωγικα γενοκτονια απο τον στρατο ενος κρατους. Μιλαμε για νεκρους για νεκρα παιδια απο σφαιρες και βομβες.Δεν μιλαω για τους διανοουμενους και τους δημοσιογραφους που μπαινουν φυλακη ο ενας μετα τον αλλο. Που ακριβως τα ειδες ολα αυτα στην Ελλαδα; Ε οχι ρε παιδια. Εχουμε πολλα στραβα αλλα η συγκριση ειναι ατυχεστατη. Για την εκκλησια και το ποσο ενεργη ειναι σε καποια κοινωνικα ζητηματα ειμαι μαζι σου. Αλλα ρρ φιλε
Σε λιγο θα γινουμε και εδω ετσι... Μην βιαστειτε να πειτε κατι για τουε "Τουρκους" και εμεις διαχωρισμο κρατους και εκκλησιας δεν εχουμε. Αντ'αυτου εχουμε εναν εθνικοφρωνα στην και-καλα-αριστερη κυβερνηση και αμφοτεροι υποτιμουν την νοημοσύνη μας.