Πού οφείλεται και τι σημαίνει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πού οφείλεται και τι σημαίνει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη Facebook Twitter
Φωτογραία: SOOC
14

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, στο ότι εξέφρασε πιο καθαρά το αίτημα «ανανέωσης» και «εκσυγχρονισμού» της ΝΔ. Η όλη καμπάνια του ήταν προσανατολισμένη σε αυτό, ενώ ο ίδιος επιδίωξε συστηματικά να χτίσει την εικόνα ενός μοντέρνου πολιτικού. Και το έκανε αποτελεσματικά. Ακόμα και όταν βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, η εικόνα που υπήρχε για την καμπάνια του, μέχρι και μεταξύ μη υποστηρικτών του, ήταν ότι «κάνει καλή εκστρατεία, είναι σοβαρός». Το οποίο, προϊόντος του χρόνου και με τη βοήθεια της αναβολής των εκλογών, του πρόσθετε και ψήφους. Απεδείχθη, συνεπώς, ξανά, ότι δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικό μήνυμα στην παγκόσμια πολιτική από αυτό της «αλλαγής», μιας λέξης πανίσχυρης, που ο καθένας εκλαμβάνει όπως θέλει, μια έννοια που περικλείει ταυτοχρόνως την ελπίδα, την κριτική και την κινητοποίηση.

Δεύτερον, στον κινηματικό χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του. Η καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε στελέχη εκτός του στενού κομματικού πυρήνα. Ορισμένοι, μάλιστα, είχαν και αναφορές εκτός ΝΔ. Πολλοί εξ αυτών ανέπτυξαν πολιτικές πρωτοβουλίες σχετικά ασυνήθιστες στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς, όταν κινητοποιήθηκαν (στον δρόμο ή στο Διαδίκτυο) στις συγκεντρώσεις υπέρ του «Ναι» το περασμένο καλοκαίρι. Το κοινό αυτό, ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο, με κεκτημένη ταχύτητα από ένα 6μηνο έντονης πολιτικής δράσης, αναπλήρωσε τις όποιες αδυναμίες του Κυριάκου στον κομματικό μηχανισμό. Του έδωσαν έναν συμπαγή αρχικό πυρήνα, μια στέρεη κοινωνική βάση υποστήριξης, η οποία σταδιακά ενισχυόταν. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ήταν η πρώτη νίκη ενός μετώπου που δημιουργήθηκε μέσα από την ώσμωση ετερόκλητων ομάδων, υπό συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής έντασης.

Πιθανότατα, το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την προσμονή και την αρχική ευφορία λόγω του νέου αρχηγού, η ΝΔ θα κάνει ένα δημοσκοπικό γκελ. Το αν αυτό θα είναι μόνιμο ή συγκυριακό είναι απολύτως ανόητο να το εκτιμήσει κάποιος σε αυτήν τη φάση. Όλοι και όλα θα κριθούν σε βάθος χρόνου και θα είναι σε συνάρτηση με τη γενικότερη πορεία της χώρας και, φυσικά, της κυβέρνησης.

Τρίτον, στην υπόσχεση για πιο δυναμική αντιπολίτευση. Η στενή πολιτική και κοινωνική βάση της ΝΔ θέλει ισχυρή αντιπολίτευση. Η ένταση του περασμένου έτους, οι αλλεπάλληλες ήττες αλλά και η επιθετική ρητορεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την τάση αυτή ακόμα πιο ισχυρή. Σενάρια περί συνεννόησης ή συνεργασιών κ.λπ. που διακινήθηκαν από επίσημες και ανεπίσημες πηγές (χωρίς ευθύνη, είναι αλήθεια, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επλήγη από αυτά και προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις) έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να φανεί ως πιο δυναμική αντιπολιτευτική επιλογή. Και παράλληλα δημιούργησε την πολιτική προϋπόθεση να συναντηθεί με ένα τμήμα της ΝΔ (π.χ. του υποστηρικτές του Άδωνι Γεωργιάδη) στη βάση της σκληρής αντισυριζαϊκής γραμμής. Το αν υπήρχαν ή όχι τέτοια σενάρια, το ποιοι τα διακινούσαν, είναι δευτερεύον θέμα. Το σημαντικό στην πολιτική είναι η πρόσληψη (perception). Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση, ακόμα και μέσα από άρθρα επίσημων κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης μόνο όφελος είχε.

Τι γίνεται από δω και μπρος

 

Πιθανότατα, το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την προσμονή και την αρχική ευφορία λόγω του νέου αρχηγού, η ΝΔ θα κάνει ένα δημοσκοπικό γκελ. Το αν αυτό θα είναι μόνιμο ή συγκυριακό είναι απολύτως ανόητο να το εκτιμήσει κάποιος σε αυτήν τη φάση. Όλοι και όλα θα κριθούν σε βάθος χρόνου και θα είναι σε συνάρτηση με τη γενικότερη πορεία της χώρας και, φυσικά, της κυβέρνησης.

Αν, όμως, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, πιθανότατα η κυβέρνηση θα αντιδράσει με σκληρές επιθέσεις, οι οποίες θα εντείνουν την εσωτερική πολιτική πόλωση. Κι έτσι θα φτάσουμε σε μια αλλόκοτη πολιτική κατάσταση, όπου από τη μία θα λέμε ότι χρειάζεται μια μίνιμουμ συνεννόηση για να διαχειριστούμε κάποια μεγάλα ζητήματα και από την άλλη θα κατρακυλάμε σε συνθήκες ανεξέλεγκτης εσωτερικής σύγκρουσης. Σάμπως θα είναι η πρώτη φορά;

Για την ίδια τη ΝΔ, χθες άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο. Και τα πράγματα που έχει να διαχειριστεί είναι πολλά. Η ΝΔ χρειάζεται μια νέα, διακριτή, εναλλακτική πολιτική πρόταση, χρειάζεται «φρεσκάρισμα» σε όλα τα επίπεδα και, πάνω απ’ όλα, χρειάζεται να αποκαταστήσει την επικοινωνία και τις σχέσεις τις με τις νεότερες ηλικίες, εκεί όπου έχει σοβαρότατο εκλογικό πρόβλημα. Αυτές θα πρέπει να είναι αυτονόητα και οι προκλήσεις της νέας ηγεσία της.

ΥΓ.: Κάτι που ίσως υποτιμηθεί, εν μέσω των μετεκλογικών αναλύσεων: Η ΝΔ κινδύνεψε σοβαρά να διαλυθεί το βράδυ του δημοψηφίσματος και τις μέρες αμέσως μετά, κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Έφτασε πολύ πιο κοντά στη διάλυση απ’ όσο ενδεχομένως έγινε αντιληπτό. Το ότι έμεινε ενωμένη και στάθηκε όρθια στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι κάτι που θα πρέπει να πιστωθεί σ’ εκείνον που κλήθηκε να διαχειριστεί το κόμμα σε εκείνη τη συγκυρία, τον «καλό στρατιώτη» Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Πιστεύει αλήθεια κανείς εκλογές που εγγυάται ο Τραγάκης ότι είναι αδιάβλητες, πιστεύει κανείς ότι ψήφισαν 350.000 πολίτες σε αυτές τις εκλογές?Η συντηρητική παράταξη είναι απόλυτα σεβαστή, η παράταξη των τζακιών όμως είναι κατάντια, επειδή έχω ασχοληθεί με τους επιγόνους του Κώστα Μητσοτάκη, έχω εκπλαγεί πως ανθρώπους μετρίου διαμετρήματος, πληρωμένων σπουδών και χωρίς καμιά επαγγελματική πορεία να καταφαίρνουν να τους επιβάλλουν ως επίδοξους σωτήρες' Μετά τους διαδόχους Καραμανλή (ανηψιός), Παπανδρέου (Γιός της Μαργαρίτας), με τα θλιβερά αποτελέσματα για την ελλάδα, τώρα τριτώνει το κακό' βοήθειά μας ....
Αυτό που σηματοδοτεί πάνω από όλα η εκλογή Μητσοτάκη είναι αυτό που ήδη είχε φανεί από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου: Την ολική επαναφορά του δικομματισμού που έχει πολύ βαθιές ρίζες στην ελληνική πολιτική κουλτούρα, και μάλιστα με όρους αντιπαράθεσης λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ-μητσοτακικής ΝΔ από τη δεκαετία του '80. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή επιστροφής στην ομαλότητα, έστω και με όρους παρελθόντος αφού ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού χαρακτηρίζει μόνο περιόδους μεγάλης κρίσης όπως ο Εμφύλιος και τα μνημόνια.Μπορούμε να φανταστούμε ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα έχουν εξαφανιστεί, φυλλορροώντας μαζικά στελέχη και ψηφοφόρους προς τους δύο μονομάχους. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι διάφοροι εκσυγχρόνιστες, η κατάσταση αυτή βολεύει και τον Τσίπρα αφού η αντιπαράθεση με το όνομα Μητσοτάκης καθιστά και επίσημα τον Σύριζα κληρονόμο της μεγάλης «δημοκρατικής παράταξης» στα μάτια των ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο της διάσπασης και λειτουργώντας συσπειρωτικά με όρους αντι-δεξιάς. Χώρια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του την κατηγορία ότι προέρχεται από τζάκι, ότι ανήκει στην αμαρτωλή ελίτ κτλ.
Δεν είναι κακή η αναλογία σου, αλλά δε νομίζω πως η πάλαι ποτέ πασοκαρία είχε ποτέ ως άξονα αυτοθέασης τον αντιμητσοτακισμό όσο τη στεγνή νομή εξουσίας και πόρων, ενώ με το φαινόμενο σύριζα τα διλήμματα δεξιά-αριστερά (άρα και η χρήση αντί-δεξιάς ρητορικής) μάλλον ξεπεράστηκαν και δύσκολα θα εμπνεύσουν κόσμο άμεσα. Το αν θα βρεθούν νέα διλήμματα κι αν τα διακυβεύματα που θα τεθούν θα 'ναι ικανά να παράξουν έναν δικομματισμό ή τέλος πάντων να υπερβούν τη ριζοσπαστικοποίηση των τελευταίων 5 ετών με τους "ψόφους" θα το δούμε, εξαρτάται εν πολλοίς απ' τη Νδ. Πάντως δε θα ναι εύκολο , και δύσκολα θα χει ολοκληρωθεί πριν τις επόμενες εκλογές.
Μα ακριβώς επειδή είναι αναγκασμένοι να εφαρμόζουν μνημόνια τα οποία υπέγραψαν οι ίδιοι, τους είναι πολύ χρήσιμο να αναβιώσουν την αντιπαράθεση αριστεράς-δεξιάς εκμεταλλευόμενοι τους συνειρμούς που προκαλεί το επώνυμό του. Ήδη τον λένε "εκλεκτό των γερμανών" που γουστάρει απολύσεις κτλ. Μέχρι τώρα τους ήταν πιο δύσκολο αφού τα είχαν τακιμιάσει με τη λαϊκή δεξιά των καραμανλικών, αλλά με έναν φιλελεύθερο στο τιμόνι που μπορούν να τον παρουσιάζουν ως "ανάλγητο" θα είναι πιο εύκολο. Το Πασόκ και το Ποτάμι μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχουν πάρει τον δρόμο που πήρε η ΕΔΗΚ και το ΚΟΔΗΣΟ τη δεκαετία του '80. Το ΚΚΕ θα κρατήσει ένα κομμάτι της πίτας και θα παραμείνει και ένας ακροδεξιός πόλος αν και νομίζω ότι τα ψωμιά της Χ.Α. είναι μάλλον μετρημένα.
Ο καταλληλότερος πρωθυπουργός για την ψήφιση νέων μέτρων είναι ο Τσίπρας. Ο καταλληλότερος για την εφαρμογή τους (θα) είναι ο Κυριάκος.Το σχέδιο λειτουργίας της αποικίας εφαρμόζεται κατά γράμμα.
Ο Μειμαράκης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει παλέψει και έχει προσφέρει (με τον τρόπο του) για την παράταξη. Αλλά δεν εμπνέει σαν αρχηγός. Δεν θα τον ψηφίσουν οι νέοι, δεν έχει άλλα ανοίγματα. Ο μόνος κόσμος που θα μπορούσε να φέρει στην ΝΔ θα ήταν οι ψήφοι που παίρνουν οι ΑΝΕΛ από πρώην Καραμανλικούς. Ο Μητσοτάκης αν συνεχίσει έτσι μπορεί να εξαφανίσει Ποτάμι (ή να συγχωνευτεί) - Λεβέντη και να πάρει και ακραίους ψήφους τύπου Τζήμερου.
Ο Τζήμερος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και δεν στρογγυλεύει τις απόψεις του, λέει απλά αυτά που πιστεύει χωρίς να σκέφτεται αν είναι politically correct. Αλλά ακραίος; Με ποια έννοια;
Με την έννοια του άτεγκτου και αδιαπραγμάτευτου ρεπουμπλικανισμού (με αμερικανικούς όρους) που αντιπροσωπεύει. Κάτι το οποίο οι iberals στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αποκαλούν νεο-συντηρητισμό, εδώ μόνο σφυρίζουμε κλέφτικα και κάνουμε ότι μπερδευόμαστε με τις ορολογίες.Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι ακραίος ο κ. Τζήμερος. Όχι ετεροκαθοριζόμενος σε σχέση με ΚΚΕ και ΧΑ, από μόνος του. Αν και οι ομοιότητες είναι προφανείς, στη μεταφυσικών, σχεδόν, διαστάσεων ρητορική του.
Και ο Trump δεν είναι politically correct αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ακραίος. Γενικά θυμήσου τις δηλώσεις ότι πρέπει να κάνουμε πραξικόπημα. Σε μερικά θέματα έχει δίκιο και είναι κρίμα να εκφράζεται έτσι γιατί αδικεί τον εαυτό του.
Ο Τζήμερος δεν είναι ακραίος. Λίγο θρασύς είναι και λίγο προκλητικός, ειδικά από την στιγμή που τα ποσοστά του έπεσαν στα βάθη κάνει ό,τι μπορεί για να τραβήξει την προσοχή.
Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς και για την ΧΑ φίλε/η μου. Είναι λίγο παραπάνω μάτσο τα παιδιά, και τα λένε έτσι χύμα και τσουβαλάτα. Από βήματος βουλής δεν είπαν ποτέ, τίποτα για τραμπουκισμούς, ξύλο και μαχαιρώματα. Λαϊκά παιδιά είναι, όχι επαγγελματίες της πολιτικής. Ο Φύσσας; Η κακιά στιγμή, μαλώνανε για τη μπάλα τα παιδιά και έγινε ότι έγινε. Πογκρόμ; Επιθέσεις σε μετανάστες, γκέι, πολιτικούς χώρους; Μα η δικαιοσύνη δεν αποφάνθηκε ότι ήταν μέλη της ΧΑ