CONFERENCE LEAGUE

Αφιέρωμα στον Sherlock Holmes που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1854, σύμφωνα με υπολογισμούς φανατικών αναγνωστών.

Αφιέρωμα στον Sherlock Holmes που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1854, σύμφωνα με υπολογισμούς φανατικών αναγνωστών. Facebook Twitter
2

The Adventures of Sherlock Holmes (1939). Η ταινία του Alfred L. Werker με τους Basil Rathbone, Nigel Bruce και Ida Lupino δεν είναι η πρώτη μεταφορά του χαρακτήρα του Sherlock Holmes στον κινηματογράφο, αλλά είναι σίγουρα η ταινία-αναφορά. Η πρώτη ταινία είχε γυριστεί το 1900 με τον τίτλο Sherlock Holmes Baffled. Ο Sherlock Holmes είναι ο χαρακτήρας με τις περισσότερες μεταφορές στην ιστορία του κινηματογράφου. Μέχρι το 1990, 70 ηθοποιοί είχαν παίξει το ρόλο του σε πάνω από 200 ταινίες.

 

Ο Sir Arthur Conan Doyle, συγγραφέας των περιπετειών του Sherlock Holmes σε μία φωτογραφία του 1922. Boston Public Library.

 

Αριστερά, ο Sir Arthur Conan Doyle με την οικογενειά του. Δεξιά σε μία φωτογραφία που υποδηλώνει καθαρά το πάθος του για τον πνευματισμό (1922).

 

Ο μάγος Houdini (στο κέντρο) με την οικογένεια Conan Doyle.

Joseph Bell, ο προσωπικός γιατρός-χειρούργος του Sir Arthur Conan Doyle. Ο χαρακτήτας του Dr. Watson οφείλει πολλά στις οξυδερκείς παρατηρήσεις που έκανε όταν μιλούσε για τους ασθενείς του, παρατηρήσεις που εντυπωσίαζαν πολύ τον συγγραφέα.

 

"The Adventure of the Greek Interpreter". Στα Απομνημονεύματα του Sherlock Holmes, πρόκειται για το τέταρτο από τα τέσσερα σχέδια που περιέχει η πρώτη αμερικανική έκδοση του βιβλίου (εκδ. A. L. Burt, New York, 1894).

 

Αριστερά, "The Adventure of the Yellow Face", το πρώτο από τα τέσσερα σχέδια της προαναφερθείσας έκδοσης. Δεξιά, η σκηνή της σύλληψης του δολοφόνου στο πρώτο μυθιστόρημα (Study in Scarlet) που εξιστορούσε τις περιπέτειες του  Sherlock Holmes.

 

"The Adventure of the Reigate Squires". Το τρίτο από τα τέσσερα σχέδια.

 

Η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Sir Arthur Conan Doyle και μία πρόσφατη από τις αγγλικές εκδόσεις Penguin.

 

The Adventures of Sherlock Holmes (1939).

 

The Adventures of Sherlock Holmes (1939).

 

The Adventures of Sherlock Holmes (1939).

 

The Hound of the Baskervilles (1959), η ταινία του Terence Fisher με τους Peter Cushing, André Morell και Christopher Lee.

The Hound of the Baskervilles. Βλ. Peter Cushing Blog.

 

The Hound of the Baskervilles. Βλ. Peter Cushing Blog.

 

The Private Life of Sherlock Holmes (1970), αμερικάνικη ταινία του Billy Wilder με τους Robert Stephens, Christopher Lee και Colin Blakely. Βλ. The Black Box Club.com.

 

The Private Life of Sherlock Holmes. Βλ. The Black Box Club.com.

The Private Life of Sherlock Holmes. Βλ. The Black Box Club.com.

 

The Private Life of Sherlock Holmes. Βλ. The Black Box Club.com. 

 

The Private Life of Sherlock Holmes. Βλ. The Black Box Club.com.

 

O Mycroft Holmes, o μεγάλος αδελφός του Sherlock Holmes και ο μοναδικός γνωστός συγγενής του. Τζέντλεμαν παντογνώστης, περνάει τις ώρες του στο Diogenes Club, αν και κατέχει μία θέση-κλειδί αρκετά μυστηριώδη στην αγγλική κυβέρνηση. Εμφανίζεται πρώτη φορά στο διήγημα του Sir Arthur Conan Doyle "Ο 'Ελληνας Διερμηνέας".

 

Sherlock Holmes Museum, Baker Street, London. "Dr Watson's Room".

 

Sherlock Holmes Museum, Baker Street, London. "Toilet".

 

Ο Jeremy Brett στην τηλεοπτική σειρά The Adventures of Sherlock Holmes (Granada Television Films, 1984 - 1994). O Jeremy Brett υποδήθηκε τον Sherlock Holmes σε 41 επεισόδια, δίπλα στον David Burke ως Dr. Watson. Βλ. Tout le Cine.

 

Jeremy Brett, The Adventures of Sherlock Holmes. Βλ. Fanpop.

Jeremy Brett, The Adventures of Sherlock Holmes. Βλ. Tout le Cine.

2

CONFERENCE LEAGUE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας - ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Ο Joseph Bell, δεν ήταν ο προσωπικός γιατρός του Arthur Conan Doyle αλλά ο καθηγητής του όταν σπούδαζε ιατρική. Ο χαρακτήρας του Sherlock Holmes βασίζεται στον καθηγητή Bell ενώ ο Dr. Watson αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον γιατρό-συγγραφέα Doyle.Επιπλέον, είναι δυνατόν να μην υπάρχει αναφορά στην σειρά Sherlock του BBC με τους Cumberbatch & Freeman για την οποία έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο;
Πάρα πολύ καλό αφιέρωμα! Παντοτινά αγαπημένος Σέρλοκ, ο Τζέρεμι Μπρετ, δεν νομίζω ότι υπήρξε άλλος που να τον ενσάρκωσε με τόσο πάθος (ή εμμονή ίσως!)Απλά να συμπληρώσω ότι στην κωμωδία "without a clue" τον Σέρλοκ υποδύεται ο Μάικλ Κέιν, ενώ τον Γουότσον ο Μπεν Κίνγκσλέυ. Το σενάριο δεν έχει σχέση με τα βιβλία του Ντόιλ, αλλά είναι πολύ διασκεδαστική ταινία!