Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου ζητά ο Μητροπολίτης Άνθιμος

Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου ζητά ο Μητροπολίτης Άνθιμος Facebook Twitter
7

Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου από τα δικαστήρια αλλά και από τη διαδικασία ανάληψης καθηκόντων στο δημόσιο τομέα προτείνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Ζητά επίσης και την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για βουλευτές, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους.

 «Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται…αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, "αναγκάζω" βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκήσουν... Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη χώρα», είπε ο Μητροπολίτης.

Πηγαίνοντας πίσω στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους ο κ. Άνθιμος σημείωσε ότι το κράτος πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία και την έκανε τελετή ορκωμοσίας στην προσπάθεια του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες. Για τον ίδιο λόγο-τόνισε- χρησιμοποίησε τη θρησκευτική ορκωμοσία και σε δικαστήρια αλλά και στον συγκροτούμενο τότε δημόσιο τομέα και η εκκλησία συγκατάνευσε από ανάγκη για να συσταθεί το κράτος.

Για τον θρησκευτικό όρκο στα δικαστήριο εμφανίστηκε αντίθετος επειδή όπως είπε «βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση».

«Ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει, ενώ για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων», είπε ο Μητροπολίτης προτείνοντας να ορκίζονται οι πολίτες στην τιμή και τη συνείδηση τους. «Αυτά ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «πολύ σοβαρή υπόθεση» για τους χριστιανούς την επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Κανονικα , αν ημασταν ευρωπαικο κρατος, δε θα χρειαζοταν να βρει μιμητες στην εκκλησια, αλλα θα αρκουσε η πολιτικη βουληση των ψηφισμενων κυβερνησεων μας, για να σταματησουν επιτελους αυτα τα καραγκιοζιλικια. Ηδη εχουμε καταδικαστει απο το ευρωπαικο δικαστηριο για τους θρησκευτικους ορκους στα δικαστηρια μας.Βεβαια μονο αν το ζητησει η εκκλησια θα καταργηθει, αφου Σαμαρας , Βενιζελος κλπ ειναι πληρως υποταγμενοι στην "χριστιανικη" ψηφοθηρια...αμφιβαλλω βεβαια αν θα γινει, γιατι αυτα προσδιδουν κυρος και "αναγκαιοτητα" στους παπαδες ωστε να ανακταευονται παντου στη ζωη της πολιτειας!