Αν δεν θέλετε να γίνετε αντιπαθείς μην τελειώνετε τα μηνύματα σας με τελεία

Αν δεν θέλετε να γίνετε αντιπαθείς μην τελειώνετε τα μηνύματα σας με τελεία Facebook Twitter
Η επιμονή στην σχολαστική χρήση των κανόνων γραμματικής ίσως σας κοστίσει φιλίες και συναναστροφές. Τελεία.
5

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Binghamton στις ΗΠΑ, το να κλείνετε τα γραπτά μηνύματα με την χρήση της τελείας αποτελεί κάκιστη στρατηγική επιλογή. Η συμμόρφωση με αυτόν τον στοιχειώδη γραμματικό κανόνα που διδαχθήκαμε στο δημοτικό αποδεικνύεται ότι καθιστά τα sms μας λιγότερο ειλικρινή. Οι περισσότεροι μάλιστα το θεωρούν ένδειξη σκληρότητας προς τον άνθρωπο στον οποίο απευθύνεται.

Κατά κανόνα μία φράση πρέπει να τελειώνει με τελεία. Όχι όμως στα γραπτά μηνύματα. Εκτός κι αν θέλετε να δημιουργήσετε αντιπάθειες. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι ερευνητές ενέσκηψαν στο ακαθώδες ζήτημα της στίξης στα sms. Για να γινει κατανοητός ο κοινωνικός ρόλο της τελείας στα πλαίσια της υπολογιστικά υποβοηθούμενης επικοινωνίας/computer-mediated communication, δηλαδή όταν στέλνουμε μηνύματα στο κινητό, σε chat και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, η ομάδα δημιούργησε ένα εμπειρικό πρωτόκολλο και ζητήθηκε από 126 φοιτητές να αξιολογήσουν μια σειρά διαλόγων που παρουσιάζονταν είτε σε μορφή γραπτών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, είτε σε χειρόγραφα. Τα μηνύματα ήταν σε μορφή ερώτησης κλειστού τύπου που ακολουθείται από μια σύντομη απάντηση που ακολουθείται από την χρήση τελείας ή όχι.

"Ισχύει το σινεμά απόψε;"

 

"Ναι, μέσα είμαι."

Το πείραμα απέδειξε ότι το γραπτό μήνυμα εκτιμούνταν ως λιγότερο ειλικρινές όταν οι απαντήσεις περιείχαν τελεία. Αντιθέτως το θαυμαστικό θεωρήθηκε ως ένδειξη μεγαλύτερης ειλικρίνειας σε σύγκριση με την παντελή έλλειψη σημείου στίξης. Και για να κορυφωθεί η πολύπλοκότητα αυτής της νέας γραμματικής σας ενημερώνω ότι η τελεία ήταν απόλυτα αναμενόμενη, αποδεκτή και φυσιολογική στα χειρόγραφα μηνύματα. "Μοιάζει σαν τα sms να έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και να έχουν θέσει εαυτόν εκτός γραμματικών και συντακτικών κανόνων" παρατηρεί η Celia Klin, διευθύντρια της μελέτης. Μια μικρή επανάσταση.

Γιατί όμως αυτό το μαύρο σημαδάκι, το κατά τα άλλα τόσο σωστό από γραμματικής απόψεως ενοχλεί και εγείρει αμφιβολίες για την ειλικρίνεια και την αγνότητα των δηλώσεων μας; Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό είχαν όλες έναν κοινό παρονομαστή: η έλλειψη των μη λεκτικών στοιχείων στον διάλογο αναγκάζει τους "συνομιλητές" να χρησιμοποιούν τα σημεία στίξης για να χρωματίσουν την συζήτηση και να υποδηλώσουν τις προθέσεις και την διάθεση τους. Η τελεία χρησιμοποιείται κυρίως όταν κάποιος είναι ενοχλημένος ή ακόμα και εκνευρισμένος, ως μέσο έκφρασης της αντίθεσης και της δυσαρέσκειας του. Πρόκειται για την κυριολεκτική εφαρμογή της έκφρασης "τελεία και παύλα."

Αντίθετα για να εκφράσουν χαρά, ανυπομονησία και πηγαία συναισθήματα οι χρήστες στολίζουν τις προτάσεις τους με αρκετά θαυμαστικά. Η απουσία του οπτικού ερεθίσματος, του τόνου της φωνής, οι παύσεις αντισταθμίζεται από την υπερβολική χρήση emoticons, θαυμαστικών και ερωτηματικών. Η στίξη εν τέλει δίνει τον τόνο και αποκτά μια καινή και μη παραδοσιακή λειτουργία στην μετάδοση νοήματος και την αποσαφήνιση των διαθέσεων μας.

Συνιστούμε προσοχή λοιπόν στους τυπολάτρεις! Η επιμονή στην σχολαστική χρήση των κανόνων γραμματικής ίσως σας κοστίσει φιλίες και συναναστροφές. Τελεία.

 

Τα στοιχεία από το ScienceDirect

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 18.12.2015

TV & Media
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ

TV & Media / Βικτώρια Φασιανού: «Ο Αλέκος Φασιάνος έβλεπε μεσημεριανά και έκοβε περιοδικά για να ζωγραφίζει φιγούρες»

«Είχε ένα τρομερό πνεύμα, προσπαθούσα να κερδίσω χρόνο μαζί του γιατί η καθημερινότητά του ήταν μέσα στο εργαστήριο και ήταν όλη του η ζωή» είπε για τον πατέρα της
THE LIFO TEAM
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης (1938-2026): «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος που απεβίωσε σήμερα αφηγήθηκε την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΖΟΝ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΝΤΑΡΙΛ ΧΑΝΑ ΚΑΡΟΛΙΝ ΜΠΕΣΕΤ

TV & Media / «Love Story»: Η Ντάριλ Χάνα κατακεραυνώνει τη νέα σειρά για τον JFK Jr και την Κάρολιν Μπεσέτ

Η ηθοποιός, που ήταν σε σχέση με τον Κένεντι, αναφέρει ακόμη ότι μετά την προβολή της σειράς έχει δεχθεί «εχθρικά και ακόμη και απειλητικά» μηνύματα σε άρθρο της στους New York Times
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια