180.000 ανήλικα κορίτσια έχουν γίνει νύφες στην Τουρκία

180.000 ανήλικα κορίτσια έχουν γίνει νύφες στην Τουρκία Facebook Twitter
2

Υπάρχουν περισσότερες από 180.000 νύφες-παιδιά στην Τουρκία, όπως μεταδίδει ο Independent επικαλούμενος τα στοιχεία δικηγόρου για τα δικαιώματα των γυναικών.

Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των γάμων στη χώρα είναι ανάμεσα σε ηλικιωμένους άντρες και ανήλικες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την έρευνα του ινστιτούτου Υγείας του πληθυσμού στη χώρα, κάτι που έρχεται να συμπληρώσει τις εκτιμήσεις της δικηγόρου που συγκεκριμένα έχει καταγράψει 181,036 ανήλικες νύφες.


Το 2002, η νόμιμη ηλικία γάμου για τα κορίτσια οριοθετήθηκε σε άνω των 17 ετών, αλλά ο Αστικός Κώδικας επιτρέπει το γάμο στην ηλικία κάτω των 16, με τη συγκατάθεση του δικαστηρίου σε "εξαιρετικές περιστάσεις".


Μιλώντας σε συνέδριο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της Κυριακής, η Kadan είπε: "Σχεδόν 20.000 οι γονείς κατέθεσαν αιτήσεις για να παντρέψουν τα κάτω των 16 κορίτσια τους το 2012."


Οι γάμοι παιδιών στην Τουρκία αποτέλεσαν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, αλλά τα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία γύρω από το θέμα είναι λίγα. Έρευνα που διενεργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2013, έδειξε πως το 28% των γάμων στη χώρα είχε να κάνει με κορίτσια που ήταν ανήλικα, αλλά σήμερα η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί κατά πολύ εξαιτίας των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών στη χώρα.


Η τεράστια εισροή προσφύγων, με πολλά γυναικόπαιδα από τη Συρία και το Ιράκ πιστεύεται ότι έχει συμβάλει στην αύξηση του αριθμού. Οι απελπισμένοι γονείς, έρχονται αντιμέτωποι με την απόφαση να παντρέψουν τις κόρες τους με αγνώστους παρά την ηλικία τους προκειμένου να τις προστατεύσουν από τις ασταθείς συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων. Αυτοί οι γάμοι γίνονται εντελώς παράνομα και μόνο με την παρουσία ενός ιμάμη.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 15 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια έχουν παντρευτεί. Σχεδόν το 90% των κοριτσιών που εγκυμονούν είναι παντρεμένες και αυτή είναι και η συχνότερη αιτία θανάτου .

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PEPPA PIG ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ WOLFOO ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Διεθνή / Peppa Pig: Οι δημιουργοί της κέρδισαν τη δικαστική μάχη κατά του Wolfoo για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου δικαίωσε την Hasbro, που κατέχει τα δικαιώματα της Peppa Pig, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε κατά της SConnect, δημιουργού του Wolfoo
THE LIFO TEAM
Η Ρωσία βάφτισε «εξτρεμιστές» τους δημοσιογράφους του μεγαλύτερου ρωσόφωνου ΛΟΑΤΚΙ+ μέσου

Διεθνή / Η Ρωσία βάφτισε «εξτρεμιστές» τους δημοσιογράφους του μεγαλύτερου ρωσόφωνου ΛΟΑΤΚΙ+ μέσου

Οι συντελεστές του Parni+ μιλούν για τη φυγή τους μετά τον χαρακτηρισμό του μέσου ως «εξτρεμιστικής οργάνωσης»: εξορία, διώξεις και ένα site που επιμένει να μιλά σε ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους στη Ρωσία.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το νομικό τους πλαίσιο είναι παρόμοιο με το δικό μας. Και σε εμάς, ανήλικος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να παντρευτεί νομίμως, με άδεια δικαστηρίου, που δίδεται μόνο για "σπουδαίο λόγο" (ως τέτοιοι έχουν κριθεί κυρίως η εγκυμοσύνη και η έκθεση στην τοπική κοινωνία).Η διαφορά μας είναι ότι στην Ελλάδα δεν υποβάλλουμε τέτοιες αιτήσεις συχνά, αλλά και ότι ακόμα και αν τις υποβάλλαμε, ελάχιστες θα γίνονταν δεκτές από τα δικαστήριά μας.