ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

«Η αρρωστημένη ελληνική ολιγαρχία»

«Η αρρωστημένη ελληνική ολιγαρχία» Facebook Twitter
©Αλέξανδρος Κατσής/ FOS photos
7

Άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη φιλοξενούν οι New York Times, με θέμα την «αρρωστημένη ελληνική ολιγαρχία». Στο άρθρο αυτό, ο δημοσιογράφος παρομοιάζει τη δημοκρατία με το ποδήλατο που αν δεν κάνεις πετάλι, πέφτεις. Κάνει λόγο για το «σπασμένο εδώ και καιρό ποδήλατο της ελληνικής δημοκρατίας», η οποία προέκυψε ως «υβρίδιο μετά τη στρατιωτική χούντα». «Μια αραιωμένη μορφή δημοκρατίας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, στην οποία μια μικρή κλίκα ασκεί κάθε ουσιαστική πολιτική εξουσία.

Αναφέρεται επίσης στην κρίση που έχει γίνει ένα πεδίο μάχης συμφερόντων και ιδεολογιών αλλά και σε αυτό που διακυβεύεται, το οποίο είναι-όπως γράφει-, ο δημόσιος τομέας και το κράτος πρόνοιας. Ο κ. Βαξεβάνης παραδέχεται ότι ο ελληνικός δημόσιος τομέας είναι δυσλειτουργικός, όμως υπενθυμίζει ότι «ήταν τα κυβερνώντα κόμματα που μοίραζαν θέσεις στους υποστηρικτές τους, χωρίς να κοιτάζουν τα προσόντα τους».

Στη συνέχεια επιστρέφει στους επιχειρηματίες, σε αυτή τη «μικρή ελίτ»- όπως τους αποκαλεί -που ζουν από το ελληνικό κράτος, «δωροδοκώντας πολιτικούς για να πάρουν συμβόλαια, σε συνήθως διογκωμένες τιμές». «Κατέχουν επίσης πολλά από τα ΜΜΕ της χώρας και έτσι εξασφαλίζουν ότι οι ενέργειες τους θα ντυθούν στη σιωπή.» Μερικές φορές, όπως σημειώνει, «αποκτούν και ποδοσφαιρικές ομάδες για να εξασφαλίσουν λαϊκή υποστήριξη και την θωράκιση των εγκλημάτων τους πίσω από τη λαϊκή προστασία, όπως ο άρχοντας των ναρκωτικών Εσκομπάρ στην Κολομβία ή ο περιβόητος Αρκάν στη Σερβία. «

Αναφέρεται επίσης στον φόρο ακινήτων τον οποίο, όπως γράφει, επέβαλε ο Βενιζέλος αλλά φρόντισε να εξαιρέσει από αυτόν, όσους μπορούσαν να τον αντέξουν οικονομικά-τους πλούσιους. Δεν παραλείπει να σημειώσει ακόμη ότι ο Βενιζέλος είναι ο υπεύθυνος για τη χορήγηση ευρείας ασυλίας, μέσω νόμου, στους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης επισημαίνει επίσης ότι «το κοινό στερείται των πραγματικών πληροφοριών από κανάλια, εφημερίδες και sites τα οποία ελέγχονται από την

οικονομική και πολιτική ελίτ.»

Στο μακροσκελές άρθρο του δεν λείπει και η αναφορά στη λίστα Λαγκάρντ για την οποία γράφει ότι «κάποια ΜΜΕ κατηγόρησαν ψευδώς πολιτικούς και επιχειρηματίες ότι ήταν το όνομα τους σε αυτή, προκειμένου να αποκρύψουν την αποκρουστική πραγματικότητα. Ότι πλούσιοι άνθρωποι φοροδιέφευγαν, την ωρα που απελπισμένοι συμπολίτες τους έψαχναν στα σκουπίδια για φαγητό.» Για την αποκάλυψη της λίστας από το Hot Doc επισημαίνει ότι η ιστορία έγινε θέμα στον διεθνή Τύπο αλλά όχι στη χώρα που πραγματοποιήθηκε ενώ όταν συνελήφθη τα ελληνικά ΜΜΕ, ήταν απόντα.

Για τον δημοσιογράφο ο λόγος που έγιναν όλα αυτά είναι απλός. «Η λίστα Λαγκάρντ εμπλέκει μια διεφθαρμένη ομάδα που ομνύει στο όνομα της δημοκρατίας και την καταργεί ανέμελα: Υπάλληλοι off shore, φίλοι και συγγενείς υπουργών της κυβέρνησης, των τραπεζιτών, των εκδοτών και των μαυραγοριτών.»

Ο Βαξεβάνης επιστρέφει και πάλι στον Βενιζέλο για να σημειώσει ότι όταν έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε το cd της λίστας στο διάδοχο του. Και μόνο όταν ο κ. Στουρνάρας ερωτώμενος απάντησε ότι δεν έλαβε ποτέ τη λίστα, τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την παρέδωσε στο γραφείο του πρωθυπουργού. «Ποτέ δεν ρωτήθηκε για αυτή την καθυστέρηση», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Για τον Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι μπορεί να γίνει μια νέα Ιφιγένεια και να θυσιαστεί για να επιβιώσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

«Αυτό που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα είναι η ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί, πάνω από την άβυσσο της χρεοκοπίας ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνασπισμού θεσπίζει νέους φόρους για τα λαϊκά στρώματα», γράφει ο Βαξεβάνης.

Και όπως σημειώνει στο τέλος, «οι Έλληνες πρέπει να απαιτήσουν ένα τέλος στην εξαπάτηση και στη διαφθορά και οι δημοσιογράφοι να ανακαλύψουν ξανά τα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναβιώσει τη δημοκρατική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας και όχι να σκοτώνει τον αγγελιοφόρο.»

7

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Σ' ευχαριστώ Κώστα Βαξεβάνη που δεν το βάζεις κάτω και συνεχίζεις να αγωνίζεσαι εναντίον του καθεστώτος που μας καταπιέζει λέγοντας τα αυτονόητα που εξαφανίζονται από τα "αντικειμενικά" μέσα ενημέρωσης των ολιγαρχών. Ο καθένας μας πρέπει να κάνει το ίδιο, μιλήστε με τους γύρω σας για τα αυτονόητα, για τη δικαιοσύνη, για την αξιοκρατία, για το κοινωνικό κράτος που χρειαζόμαστε, για τον δημόσιο πλούτο που μας ανήκει και πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος όλης της κοινωνίας, για όλα αυτά τα παράσιτα που έχουν κατσικωθεί στην πλάτη μας. Η προπαγάνδα των media θα ενταθεί και κομμάτι της είναι και όλα αυτά τα σχόλια και οι σχολιαστές που επιτίθενται και λασπολογούν εναντίον οποιουδήποτε διατυπώνει ορθολογικές σκέψεις εναντίον του καθεστώτος. Μην τους φοβάστε, αγωνιστείτε!
Έλα πόπολο! Ενθουσιάσου! Το 2004 περηφανευόσουν πως ήσουν ο καλύτερος λαός στον κόσμο, τώρα δέχεσαι να σε συγκρίνουν με τη Λατινική Αμερική. Ό,τι σε βολεύει κάθε φορά.
ετοιμαζεται ο πελεκυς για τον βενιζελο. να δουμε τι θα κανει ο μπενυ: θα ανοιξει το στομα του ή θα θυσιαστει για τα ιερα και οσια των νταβατζιδων και λοιπων? ο μπενι με τις νομοθετικες ρυθμισεις του εχει βολεψει πολυ κοσμο και οσο να ειναι το πιανει ενα παραπονο που τον στοχοποιουν.οσο για τους ελληνες ολιγαρχες δεν ειναι παρα προϊοντα της ελληνικης κοινωνιας: κλεφτες, μαφιοζοι και απατεωνες. και μην αρχιστε δεν ειναι ολοι ετσι. η σαπιλα φτανει μεχρι κατω και αφορα την πλειοψηφια του κοσμου. sad but true που λενε και στο χωριο μου.
"But for properties larger than 2,000 square meters the tax was reduced by 60 percent. Mr. Venizelos thus carved out a big exemption for the only people who could afford to pay the tax: the rich."%Το να είσαι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου δεν σημαίνει ότι έχεις μεγάλο εισόδημα. Σημαίνει ότι κάποτε έβγαζες λεφτά ή ότι κληρονόμησες από κάποιον που έβγαζε λεφτά ή κληρονόμησε από κάποιον που έβγαζε λεφτά κ.ο.κ.%Είναι λοιπόν λάθος να ισχυριζόμαστε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 2000 τετραγωνικών «είναι οι μόνοι που μπορούσαν να πληρώσουν το φόρο».%Θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να πουλήσει το ακίνητο, να πληρώσει το φόρο και ν' αγοράσει ένα κάπως μικρότερο ακίνητο. Αλλά με την αγορά ακινήτων νεκρή, αυτό δεν είναι δυστυχώς δυνατόν.
όλοι έχουμε να πούμε κάτι για το Βαξεβάνη, τη Δημουλά, τη Μόνικαο ένας δούλευε στη ΝΕΤ, η άλλη φοράει γούνες, η τρίτη είναι πλουσιοκόριτσογια τη δουλειά τους έχουμε να πούμε τίποτε ουσιαστικό ή μας έχει ποτίσει τόσο πολύ το lifestyle, η ξερολίαση και η μισαλλοδοξία;δηλαδή για αυτά που λέει ο Βαξεβάνης διαφωνεί κανείς;ότι δυο δικές μας φωνές διαβάστηκαν τις τελευταίες μέρες παγκοσμίως μας χαλάει;έστω κι αν δεν τους συμπαθούμε και τόσο...
Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα είναι οι εποχές που ο Βαξεβάνης δούλευε στα κανάλια των ολιγαρχών. Αλλά τότε ούτε απ' έξω απ' το κανάλι δεν πέρναγαν.