Γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι όταν τους μιλάμε;

Γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι όταν τους μιλάμε; Facebook Twitter
11

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι πολλές φορές όταν τους μιλάνε και ο λόγος είναι κάτι παραπάνω από χαριτωμένος. Σύμφωνα με το Μental Floss.com, η αντίδραση τους είναι ένδειξη ότι νοιάζονται για εμάς και προσπαθούν να μας το δείξουν.

Τα σκυλιά είναι πολύ καλά στο να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των ανθρώπων και να αποκρυπτογραφούν τα φωνητικά μηνύματα. Το να γέρνουν το κεφάλι τους είναι πιο συχνό όταν εμείς είμαστε δυστυχισμένοι. Η αντίδραση τους αυτή είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι σαν «ναι, σε ακούω με προσοχή και σε νοιάζομαι».

Υπάρχει ωστόσο και άλλος ένας χαριτωμένος λόγος αλλά λιγότερο φορτισμένος συναισθηματικά για την κλίση του κεφαλιού. Αποδίδεται στην κατασκευή του αυτιού και στη μειωμένη ικανότητα των σκυλιών να προσδιορίζουν την πηγή των ήχων. Μια απλή αλλαγή της θέσης της κεφαλής, τους παρέχει χρήσιμες αισθητηριακές πληροφορίες και πιο γρήγορο εντοπισμό της πηγής του ήχου.

Τech & Science
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η ακοή στους σκύλους είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες αισθήσεις !Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον ερχομό κάποιου πολύ πριν αυτός εμφανιστεί στο οπτικό τους πεδίο χάρη στην εξαιρετική τους ακοή.Παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται αρκετές διαφορές από φυλή σε φυλή, το σίγουρο είναι ότι οι σκύλοι διαθέτουν μια τρομερά αναπτυγμένη ακοή.Κατά τη γέννηση τους τα κουτάβια δεν ακούν καθόλου.Η ακοή τους αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται πλήρως μέχρι την τέταρτη εβδομάδα της ζωής τους.Σε σχέση με τον άνθρωπο ,το φάσμα των ήχων που μπορούν να ακούσουν οι σκύλοι είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, ενώ έχουν την ικανότητα να ακούν ήχους από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.Οι σκύλοι στην πραγματικότητα έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τον ήχο πολύ καλύτερα ενώ μπορούν να συλλάβουν και άλλες συχνότητες με καλύτερο τρόπο. Επειδή τα σκυλιά ακούνε πολύ ψηλότερες συχνότητες από τους ανθρώπους, έχουν μια διαφορετική ηχητική αντίληψη του κόσμου.Μερικοί ήχοι που για εμάς τους ανθρώπους ακούγονται απλά έντονοι, μπορεί να περιέχουν τόνους ψηλών συχνοτήτων που να τρομάζουν τους σκύλους.Η ικανότητά τους να ανιχνεύουν υψηλές συχνότητες, τους ήταν πάρα πολύ χρήσιμη κάποτε για το κυνήγι μικρών η μεγαλύτερων θηραμάτων, όπως επίσης και για λόγους επιβίωσης.Οι σκύλοι μπορούν να προσδιορίσουν την κατεύθυνση ενός ήχου. Μπορούν επίσης να διακρίνουν την ηχητική πηγή σε 6 εκατοστά του δευτερολέπτου.Ανάλογα με τη φυλή η ακοή τους κυμαίνεται από 40Hz έως 60.000 Hz. Οι σκύλοι με ανασηκωμένα αυτιά όπως οι Γερμανικοί Ποιμενικοί,τα Χάσκυ,τα Σπιτς κ.λ.π. έχουν δυνατότερη ακοή σε σχέση με τους σκύλους που έχουν μακριά αυτιά, χάρη στην ικανότητα τους να γυρίζουν τα αυτιά τους ,και να έχουν καλύτερη λήψη του ήχου, με αποτέλεσμα να τον εντοπίζουν πιο εύκολα.Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι σκύλοι με όρθια μυτερά αυτιά είναι κυνηγοί χαμηλής συχνότητας για μικράθηράματα ενώ οι σκύλοι με όρθια στρογγυλεμένα αυτιά είναι κυνηγοί μεγαλύτερων θηραμάτων.Επίσης πιστεύουν ότι τα αυτιά των σκύλων που είναι μακριά η πεσμένα προς τα κάτω λειτουργούν σα χοάνη εγκλωβισμού των οσμών κοντά στο ρύγχος. Με την πάροδο των χρόνων η ακοή των σκύλων εξασθενεί ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.Η ακοή είναι μια από τις πιο δυνατές αισθήσεις για το σκύλο που συνεχώς μας ξαφνιάζει με εντυπωσιακό τρόπο καθώς...αντιλαμβάνονται την παρουσία μας πριν καν εμφανιστούμε μπροστά τους!!!ΠΗΓΗ: dog side stories, Λία Αγγελοπούλου.
Ισχύει και το πρώτο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μη το υποτιμάς. Απευθύνσου σε σκύλο κανονικά. Θα σε προσέξει χωρίς να γύρει το κεφάλι του. Άρα την ηχητική σου απόκριση την λαμβάνει κανονικά, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αμέσως μετά απευθύνσου του κάνοντας πως κλαις, πως είσαι λυπημένος. Τότε θα γύρει το κεφάλι του δείχνοντας σου ιδιαίτερη προσοχή, περισσότερη από πριν. Ενδεχομένως να σε πλησιάσει και να σου προτείνει ή σε αγγίξει με το το μπροστινό του ποδαράκι ή με το σώμα του. Να υποθέσω ότι δεν έχεις σκύλο ή ότι δεν συναναστρέφεσαι συχνά με σκύλους;...
ή να υποθεσεις πως οταν ειμαι στεναχωριμενη και κλαιω "μιλαω σε συχνοτητες δελφινιων" οποτε μου φαινεται λογικο ο σκυλος να δυσκολευεται να ακουσει και να γερνει το κεφαλακι του.
@tikala 7.11.2015 | 13:07Δεν ήξερα ότι έχω την τιμή να συνομιλώ με την γοργόνα, την αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου!... Συγνώμη!...Υ.Γ.: Ζει ο Αλέξανδρος;;;Υ.Γ.2: Εσύ το ξεκίνησες (και σχεδόν το τερμάτισες)...
@tikala 7.11.2015 | 13:07 (ΙΙ)Όταν κλαίς οι φωνητικές-ηχητικές σου συχνότητες δεν διαφέρουν καθόλου, μα καθόλου από εκείνες της καθημερινής σου, συχνής ομιλίας. Ακόμη και να το προσπαθήσεις. Οπότε αυτό που λες δεν ισχύει καθόλου. Ο σκυλάκος που εκείνη την στιγμή μπορεί να έχεις κοντά σου, αντιλαμβάνεται την άσχημη ψυχική σου κατάσταση και παρουσιάζει το ενδιαφέρον του. Η προσπάθεια σου να φανείς υπερ-λογική... έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ψάξε το λίγο καλύτερα. Επιμένω, δεν πρέπει να έχεις ιδιαίτερες σχέσεις με αυτά τα καταπληκτικά τετράποδα.
Κυριε Νοών...νοείτω,Βασισμενη στα σxολια σας σε αυτο το αρθρο και τα αναριθμητα σχολια σας δημοσιευμενα σε αλλα αρθρα, διαπιστωνω την αναγκη σας για μεταλαμπαδευση γνωσεων και διορθωση λανθασμενων διατυπωσεων. Παρατηρω οτι το πεδιο γνωσεων σας ειναι ιδιαιτερως ευρη και πολυ λεπτομερες. Θα στεναχωρηθω βεβαια αν αυτο πηγαζει απο επιφανειακες αναζητησεις στο ιντερνετ. Εν γενει, σχολιαζω σε αρθρα που μου κανουν εντυπωση και διατυπωνω ενα χιουμοριστικο στιχακι ή ενα απλο σχολιο, κυριως για να ανοιξω κουβεντα, ή για να κανω εκδηλωσω το ειλικρινες ενδιαφερον μου. Παρατηρω οτι το σχολιο μου σας ταλανισε για παραπανω απο 2 ημερες, συνεπως ζητω συγνωμη, καθως η σωστη διατυπωση ειναι η εξης :"Οταν στεναχωριεμαι η ενταση της φωνης μου αυξανεται και η αρθρωση μου δεν ειναι καλη. Ομοιως ο τονος της φωνης μου αλλαζει και το τετραποδο παυει πλεον να αναγνωριζει την χαρακτηριστικη και καθησυχαστικη μου φωνη." Να σας ενημερωσω επισης οτι οι γνωσεις σας στην "ακουστικη μηχανικη" μπορει να μην ειναι πολυ υψηλου επιπεδου, αλλα σιγουρα πολυ υψηλοτερο απο τον τομεα της ψυχολογιας.Μεγαλωσα με σκυλο τα πρωτα 15 χρονια της ζωης μου και πλεον συναναστρεφομαι πολυ ενεργα με σκυλους φιλων καθως και μεσω φιλοζωικων οργανωσεων.Μια φιλικη συμβουλη, αν εχετε τοσες γνωσεις και πολυ ελευθερο χρονο, μην σπαταλατε την ενεργεια σας στο ιντερνετ. Εχω ακουσει οτι πολλα σχολεια και ιδρυματα υπολειπονται προσωπικου και θα χρειαζονταν ενα φιλομαθη σαν και σας.Ελπιζω να μη χτυπησα καποια ευαισθητη χορδη με το μηνυμα μου.Με εκτιμηση,Τι καλα