Να πώς θα δεις τον κόσμο με άλλο μάτι, με τη βοήθεια της επιστήμης

Να πώς θα δεις τον κόσμο με άλλο μάτι, με τη βοήθεια της επιστήμης Facebook Twitter
1

Οι θετικές επιστήμες βρίσκονται παντού. Στις θαυμαστές, παγωμένες επιφάνειες του Πλούτωνα, στην κατάκτηση του πλανήτη Άρη, στις ταινίες για τους πιο influential επιστήμονες του κόσμου όπως τις "The Theory of Everything" και "A Beautiful Mind" ή στον επιταχυντή σωματιδίων του Cern. Ακόμα και στις αστρονοιμικές ταχύτητες του VDSL router του ΟΤΕ

Εάν έχεις εντυπωσιαστεί από τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις της NASA στο διάστημα, τα άλματα της επιστήμης στην πληροφορική, τα μαθηματικά, την κβαντική φυσική ή την νανο-τεχνολογία, ή, απλά, θεωρείς τον εαυτό σου φίλο/η της γνώσης, το Top Tips σου δείχνει ένα σύντομο δρόμο προς την κατάκτησή της με 4 σάιτ που σε εισάγουν στο θαυμαστό κόσμο των θετικών επιστημών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ XSERIES

To Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας προσφέρει, υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου με Νόμπελ αστροφυσικού Brian Schmidt, την απόλυτη εισαγωγή στην Αστροφυσική απαιτώντας μόνο 3-5 ώρες από τη ζωή σου, την εβδομάδα. Εδώ θα μάθεις τις αρχές της μοντέρνας αστροφυσικής, και θα μελετήσεις όλες τις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας για τις Μαύρες Τρύπες, την Κοσμολογία, τους Εξωπλανήτες και τα Σουπερνόβα.

 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ


Μάθετε τα πάντα για τα κλιματικά φαινόμενα και τις ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης μας, σε αυτό το δωρεάν σεμινάριο του Πανεπιστημίου της Columbia των ΗΠΑ. Με 2-5 ώρες την εβδομάδα, μπορείτε να γνωρίσετε τα πάντα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε, έμπρακτα.

 

SUPER EARTHS AND LIFE


Το Πανεπιστήμιο του Harvard, με όνομα βαρύ σαν ιστορία, προσφέρει δωρεάν έναν πλούτο γνώσης σχετικά με την εξερεύνηση για ζωή και βιώσιμους πλανήτες εκτός της Γης και εκτός του Ηλιακού μας συστήματος. Εάν σε συγκινεί η εξερεύνηση του διαστήματος, ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα γι' αυτό!

 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ


Το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία προσφέρει ένα απίθανο μάθημα σχετικά με τον τρόπο που διαμορφώνεται η ανθρώπινη σκέψη. Σε 12 εβδομάδες, αφιερώνοντας μόνο 2 ώρες/εβδομάδα θα διερευνήσετε την ψυχολογία της καθημερινής σκέψης: γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν περίεργα πράγματα; Πώς διαμορφώνουμε και αλλάζουμε τις απόψεις μας; Γιατί οι προσδοκίες μας παραποιούν τις αποφάσεις μας, και πώς μπορούμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις. 

+ Bonus!

WOLFRAM ALPHA

Ένα σάιτ που μπορεί να λύσει ακόμα και τη δυσκολότερη "εξίσωση" είτε πρόκειται για τα μαθηματικά, είτε για τη γλωσσολογία 'η τη μουσική, συνδυάζοντας την δύναμη της πληροφορικής και τον διαθέσιμο τεράστιο όγκο γνώσης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ή τους σέρβερ του. Όταν το ανακαλύψεις, δεν θα ξεκολλάς!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Yπάρχει επίσης το ακόλουθο σάιτ με το οποίο μπορεί κανείς να εγγραφεί και να παρακολουθεί κατ'επιλογήν δωρεάν τα παρακάτω μαθήματα στα Ελληνικά : 1) Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική – 1: Οι βασικές αρχές . 2) Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία 3) Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική - 1: Άτομα και μόρια. 4)Ένα τέλος, μια αρχή: Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 11ος – 18ος αιώνας . 5) Η μακρά ελληνιστική εποχή: Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό. 6) Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας. Ανάλογα με το θέμα του, ένας κύκλος μαθημάτων θα περιέχει δύο έως έξι μαθήματα και ο φοιτητής που τα παρακολούθησε επιτυχώς και πήρε τη σχετική βεβαίωση από το καθένα χωριστά θα λαμβάνει επίσης και μία βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των μαθημάτων του κύκλου. Και εννοείται, βεβαίως, ότι είναι στην απόλυτη ευχέρειά του να παρακολουθήσει όποια μεμονωμένα μαθήματα του κάθε κύκλου κρίνει ο ίδιος ότι τον ενδιαφέρουν.http://mathesis.cup.gr/dashboard