Γουατεμάλα: Ένας τηλεοπτικός κωμικός κέρδισε τις προεδρικές εκλογές

Γουατεμάλα: Ένας τηλεοπτικός κωμικός κέρδισε τις προεδρικές εκλογές Facebook Twitter
2

Ενας 46χρονος, πρώην τηλεοπτικός κωμικός, ο Τζίμι Μοράλες,ο οποίος δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα, επωφελούμενος από τη δημόσια οργή που προκάλεσε ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο βάθυνε τη δυσπιστία των ψηφοφόρων στο πολιτικό κατεστημένο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μοράλες κέρδισε με μεγάλη διαφορά την κεντροαριστερή αντίπαλό του και πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά το ότι δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία και μερικές από τις ιδέες του μπορεί να φαίνονται εκκεντρικές σε ορισμένους. Τα επίσημα αποτελέσματα του δίνουν τη νίκη με ποσοστό σχεδόν 69%.

Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν τη ευρεία δυσαρέσκειά τους για την πολιτική τάξη της Γουατεμάλας που επαυξήθηκε όταν μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ έρευνα για ένα τελωνειακό σκάνδαλο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε τον περασμένο μήνα στην παραίτηση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Ότο Πέρες.

"Ως πρόεδρος έχω λάβει μια εντολή και η εντολή του λαού της Γουατεμάλας είναι να πολεμήσω εναντίον της διαφθοράς που μας καταστρέφει", δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (χθες) ο Μοράλες.

Δεν είναι σαφές πως ο Μοράλες θα χειριστεί τη βία των συμμοριών ή πώς θα προσπαθήσει να ανακόψει το ροή των μεταναστών που κατευθύνονται στις ΗΠΑ.

Ο Μοράλες ήταν οικείο πρόσωπο για τους κατοίκους της χώρας λόγω της παρουσίας του επί 14 χρόνια σε ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σόου. Ο ταπεινής καταγωγής αυτοαποκαλούμενος κεντρώος προσήλκυσε τους ψηφοφόρους υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά και να δώσει εκατομμύρια smartphone στα παιδιά.

"Υποστηρίζω 100% τον Μοράλες", δήλωσε ο Γουστάβο Γκονσάλες, ένας 21χρονος άνεργος που συμμετείχε στους πανηγυρισμούς της νίκης στην έδρα του κόμματος. "Είναι έξυπνος, αξιόπιστος και λέει και κανένα καλό ανέκδοτο".

Πέρυσι ο Μοράλες εγκατέλειψε το τηλεοπτικό του σόου, που επικεντρωνόταν στη σάτιρα και την αθυροστομία, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Τον Απρίλιο μόλις που συμμετείχε στον κατάλογο των προτιμήσεων των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις ωστόσο σύντομα η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε, καθώς τόσο η κυβέρνηση Πέρες όσο και ένας υποψήφιος που προηγείτο τότε στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές ενεπλάκησαν στις έρευνες για διαφθορά.

Ο Μοράλες στόχευσε επίσης στην απογοήτευση με τους αποτυχημένους θεσμούς της Γουατεμάλας λέγοντας ότι θα βάλει στους δασκάλους συσκευές GPS ώστε να διασφαλίσει ότι θα πηγαίνουν στις τάξεις τους.

Έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα αναβιώσει μια ιστορική εδαφική διαμάχη με το γειτονικό Μπελίζ.

Σχέδια όπως αυτό του Μοράλες τον έχουν εκθέσει στη χλεύη των επικριτών του, ενώ έπρεπε επίσης να ρίξει τους τόνους για τις σχέσεις του FCN με τον στρατό, ο οποίος κατηγορείται για ωμότητες στον εμφύλιο πόλεμο της Γουατεμάλας (1960-1996).

Η αντίπαλος του Μοράλες, η Σάντρα Τόρες, προειδοποίησε τους ψηφοφόρους πως η χώρα χρειάζεται εμπειρία και όχι κάποιον ασυντόνιστο πολιτικό. "Η Γουατεμάλα δεν είναι κωμωδία", είπε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια προειδοποίηση για τα κόμματα του κατεστημένου στη φτωχή αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής τα οποία έχουν συγκλονιστεί από τις έρευνες της Επιτροπής Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ σώμα κατά της διαφθοράς.

'Ψήφισα τον Τζίμι επειδή δεν θέλουμε διεφθαρμένους πολιτικούς όπως η Σάντρα Τόρες", δήλωσε ο τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Ούγο Βιγιαγκράν, 28 ετών. "Δεν θα είναι διεφθαρμένος επειδή είναι φτωχός όπως κι εμείς".

Η έρευνα της CICIG είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Πέρες και προκάλεσε εκκλήσεις για τη δημιουργία παρόμοιων σωμάτων και αλλού στην Κεντρική Αμερική.

Ο Μοράλες, πρώην φοιτητής Θεολογίας, με συντηρητικές πολιτικές ιδέες, χαιρέτισε το έργο της CICIG και δεσμεύθηκε να διευρύνει την εντολή της.

Ωστόσο δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να τελειώνει με την εδραιωμένη διαφθορά, εκτός από υποσχέσεις για περισσότερα χρήματα στη δικαιοσύνη, διαφάνεια στις κυβερνητικές δαπάνες και λεπτομερή λογιστικό έλεγχο των θεσμών.

Το μανιφέστο του Μοράλες αποτελείται από μόλις από έξι σελίδες και δίνει λίγα στοιχεία για το πώς θα κυβερνήσει. Το κόμμα του, FCN, θα κατέχει μόλις 11 έδρες από τις 158 έδρες του επόμενου Κογκρέσου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ-ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: Διακοπή χρηματοδότησης των NPR και PBS, δίκτυα με βαθιές ρίζες στο δημόσιο τομέα

Το σχετικό διάταγμα Τραμπ χαρακτηρίζει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως «κομματικά και προκατειλημμένα» επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τέλος στον ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία – Πιέσεις σε Μόσχα και Κίεβο να βρουν λύση

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στον ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία – Πιέσεις σε Μόσχα και Κίεβο να βρουν λύση

Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον ρόλο του μεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας, καλώντας τα δύο μέρη να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις για ειρήνη - Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Γερουσία
LIFO NEWSROOM
Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Διεθνή / Πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για παράνομη αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων τιμώρησε την πλατφόρμα για σοβαρές παραβιάσεις του GDPR — στο μικροσκόπιο η διαφάνεια και οι πρακτικές μεταφοράς προσωπικών δεδομένων εκτός ΕΕ
LIFO NEWSROOM
«Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Διεθνή / «Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξαρτώνται από τις λίγες κοινοτικές κουζίνες που έχουν απομείνει για τη διατροφή τους. Ορισμένες από αυτές πρόκειται να κλείσουν σε λίγες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οσάμα Μπιν Λάντεν: 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του πιο καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Διεθνή / Οσάμα Μπιν Λάντεν: Η «τρομοκρατική κληρονομιά» του πιο καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν - Πώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς απτό αποτέλεσμα για σχεδόν μια δεκαετία, πριν τον εξολοθρεύσουν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κατά την κατάθεση στεφάνων προχθές ο Τσίπρας είχε τα πόδια ανοιχτά μήπως επειδή μας έχει όλους γραμμένους και δεν μπορεί να τα κλείσει; ΟΚ, είναι άθεος, αλλά τόση ασέβεια ακόμη και στους πεσόντες;