ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Είναι επίσημο: Tα μεγαλύτερα αδέλφια είναι και τα πιο έξυπνα

Είναι επίσημο: Tα μεγαλύτερα αδέλφια είναι και τα πιο έξυπνα Facebook Twitter
11

Τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι και τα πιο έξυπνα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Λειψίας τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν επισήμως. Η έρευνα υποστηρίζει ότι η διάνοια δείχνει στατιστικά μικρότερη όσο κατεβαίνουμε ηλικιακά ανάμεσα σε αδέλφια.

"Η κύρια είδηση από τη μελέτη μας είναι ότι δεν βρήκαμε καμία επίδραση της σειράς γέννησης σε οποιαδήποτε από τις διαστάσεις της προσωπικότητας, πέρα από τον πνευματικό τομέα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με σημαντικές ψυχολογικές θεωρίες, αλλά και με τη διαίσθηση πολλών», λέει ο επικεφαλής της μελέτης ψυχολόγος Stefan Schmukle.

Πάντως οι ερευνητές διαπίστωσαν μεν, αλλά δεν κατάφεραν ακόμη να ανακαλύψουν γιατί τα πρωτότοκα παιδιά δείχνουν υψηλότερη νοημοσύνη, η οποία οφείλεται πιθανώς  είτε σε στοιχεία του περιβάλλοντος ή τις συνθήκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τρεις σημαντικές βάσεις δεδομένων σε τρεις χώρες (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) στις οποίες είχαν τη δυνατότητα να  ελέγξουν τις μεταβλητές, όπως το μέγεθος της οικογένειας, την ηλικία, την καταγωγή και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Η διαφορά από το ένα παιδί στο μικρότερο ήταν περίπου 1,5 βαθμός στην κλίμακα μέτρησης του IQ.

O πρωτότοκος είναι πιο πιθανό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα να διαθέτει πλουσιότερο λεξιλόγιο και μικρότερη δυσκολία στην κατανόηση αφηρημένων  ιδεών».

Ο πρώτος που είχε εγείρει  σοβαρά το ζήτημα αν ο πρωτότοκος είναι και ο πιο έξυπνος ήταν ο ανθρωπολόγος Francis Galton, ξάδελφος του Δαρβίνου και ο νεότερος από εννέα αδέλφια.

Ελλάδα
11

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

7ΧΡΟΝΗ ΜΕΘ ΤΡΟΧΑΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΘΕΙΑ

Ελλάδα / Τροχαίο - Χαλκιδική: Η 7χρονη Πατρίτσια δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή - Στο νοσοκομείο η θεία της από τη Μολδαβία

Η κατάσταση της υγείας της και το νομικό ζήτημα που έχει προκύψει - Η 7χρονη είναι η μοναδική επιζήσασα του πολύνεκρου τροχαίου στο οποίο έχασε τη ζωή της η μητέρα, ο πατέρας και το 6 μηνών αδελφάκι της
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ ΚΗΔΕΙΑ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Ελλάδα / Κηδεία Μάρως Κοντού: «Σε αγαπάμε» - Συγκίνησε ο επικήδειος του Νικήτα Κακλαμάνη και των συναδέλφων της

«Ένας ακόμη Ιούλιος, που μας στέρησε την Αλίκη, την Τζένη, τη Ρένα, παίρνει σήμερα και εσένα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και στενός φίλος της Μάρως Κοντού στην κηδεία της - Το «αντίο» των συναδέλφων της
THE LIFO TEAM

σχόλια

8 σχόλια
Ισχυει. Ο αδερφουλης μου μαθαινει πολυ πιο γρηγορα απο μενα και πολυ στοχευμενα. Εγω απο την αλλη ειμαι τρεις λαλουν και δυο χορευουν :Ρ
Συναδελφοι πρωτοτοκακια, δεν μας λεει κατι καινουριο η ερευνα. Το ξεραμε αλλα τωρα μπορούμε να το δικαιολογησουμε και επιστημονικως στο επομενο κυριακατικο τραπεζι μπουκωμενοι με χωριάτικη και κοτοπουλο: "βλαμμενο πιασε λίγο την κοακολα" :)
Ισως ενας παραγοντας που ρυθμιζει συγκεκριμενους τυπους νοημοσυνης να ειναι ο βαθμος ενασχολησης του γονιου με τα παιδια. Τα πρωτοτοκα περνουν τη φαση που ολη η ενεργεια του γονιου ειναι αποκλειστικα δικη τους, κατι που δεν συμβαινει με τα επομενα παιδια, τα οποια πρεπει να μοιραστουν και αυτο...
Δεν είναι ωραίο να παρουσιάζονται ως ρηξικέλευθες έρευνες που δεν είναι και τόσο... Το όνομα του Αντλερ που το ανέλυσε αυτό πριν 100 περίπου χρόνια ίσως θα έπρεπε να αναφερθεί κάπου στο άρθρο, όπως και αυτό του Zajonc