ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Παστούρωμα: Η βάρβαρη κακοποίηση των ζώων στα ελληνικά νησιά

Παστούρωμα: Η βάρβαρη κακοποίηση των ζώων στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
18

Παστούρωμα (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι) είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζουν σε βοοειδή.

Το παστούρωμα αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες – οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους - και περνούν όλη τους την ζωή έχοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση.

Παστούρωμα: Η βάρβαρη κακοποίηση των ζώων στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter

Πολλές φορές δεν μπορούν καν να περπατήσουν και πέφτουν και δεν είναι λίγες φορές που – ειδικά τα κατσίκια - σπάνε τα πόδια τους στην προσπάθεια να πηδήξουν ή να τρέξουν. Τα εξαρθρώματα και τα κατάγματα είναι ιδιαίτερα συχνά. Τα '' παστουρωμένα'' άλογα και γαϊδουράκια όταν πέσουν πολλές φορές δεν μπορούν να ξανασηκωθούν και πεθαίνουν από κολικούς λόγω ακινησίας.

Αλλά δεν είναι μόνο η κίνηση που εμποδίζεται. Παράλληλα τα ζώα δεν μπορούν να ξαπλώσουν ή να χαλαρώσουν στον ύπνο τους. Ειδικά τα ζώα που έχουν τα πόδια δεμένα με το κεφάλι, ζουν μια ζωή σκυμμένα, χωρίς κανένα περιθώριο να τεντώσουν το σώμα τους και να υψώσουν το κεφάλι τους. Εκτός των παραπάνω, το δέσιμο των ποδιών προκαλεί τενοντίτιδες ή αποκοπή τένοντα και βαθιές πληγές του δέρματος λόγω της τριβής με το σκοινί οι οποίες μπορούν να καταλήξουν και σε ακρωτηριασμό του ζώου με ότι συνεπάγεται για την μετέπειτα ζωή του.

Παστούρωμα: Η βάρβαρη κακοποίηση των ζώων στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter

Το παστούρωμα είναι μια πρακτική που συνηθίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια στα νησιά κυρίως στις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο, Φολέγανδρο, Ανάφη, Σέριφο, Κίμωλο κ.α.) αλλά και σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α. Σε μικρότερη έκταση το συναντάμε και στην ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. Λακωνία). Το φαινόμενο αυτό αν και φαίνεται παράλογο και «απάνθρωπο» στον κάθε νοήμονα άνθρωπο, θεωρείται μια συνηθισμένη πρακτική για να μην πηδήξουν τα ζώα τις ατελείς ή ανύπαρκτες περιφράξεις, να μην απομακρυνθούν από το σημείο βοσκής ή να παχύνουν λόγω του περιορισμού των κινήσεων. Ουσιαστικά τα ζώα υπόκεινται σ' όλη την ζωή τους σ' ένα αδιάκοπο μαρτύριο στο βωμό του εύκολου κέρδους αλλά και της ευκολίας των ιδιοκτητών που δεν θέλουν να κάνουν σωστές περιφράξεις ή να επιτηρούν τα ζώα τους ως οφείλουν. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα ζώα δεν έχουν καν σωστό κατάλυμα που να τα προφυλάσσει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ούτε καθαρό και δροσερό νερό στην διάθεση τους ακόμα και τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.

Παστούρωμα: Η βάρβαρη κακοποίηση των ζώων στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με την επιστολή αυτή και τις φωτογραφίες που μας έστειλε κοινοποιεί το θέμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ε. Κουτζαμάνη στο, Υ.Π.Α.Π.ΕΝ στις Κτηνιατρικές και Αστυνομικές Διευθύνσεις και στηνKεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και σημειώνει: " Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την βαριά κακοποίηση χιλιάδων ζώων σ' όλη την Ελληνική επικράτεια, τόσο ιπποειδών, όσο και παραγωγικών ζώων λόγω της επαίσχυντης πρακτικής του "παστουρώματος" και να ζητήσουμε τις ενέργειες σας για την εξάλειψη του φαινομένου.

Το έγκλημα αυτό γίνεται με την σιωπή και συνενοχή των τοπικών κοινωνιών αλλά και την αδιαφορία και αδράνεια κτηνιατρικών υπηρεσιών, αστυνομικών αρχών και δημοτικών λειτουργών.


Αυτή η βάρβαρη πρακτική δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην ευζωία των βιολογικών μας εταίρων αλλά έχει και οικονομικές επεκτάσεις με μεγάλο ποσοστό τουριστών να φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις για την κουλτούρα των Ελλήνων της υπαίθρου.

Κυρίως η κατάσταση αυτή δεν συνάδει με τον Ελληνικό Πολιτισμό ούτε με την πραγματικότητα μιας υποτιθέμενης Ευρωπαικής χώρας και αποτελεί μελανό σημείο της συμπεριφοράς των Ελλήνων απέναντι στα ζώα.

Παστούρωμα: Η βάρβαρη κακοποίηση των ζώων στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter

Συχνότατα ακούμε σαν δικαιολογία τον κίνδυνο ατυχημάτων για πεζούς, τροχοφόρα και τα ίδια τα ζώα, αν αυτά βγουν στον δρόμο ή απομακρυνθούν από το σημείο βοσκής. Εδώ έχουμε να αντιπαραθέσουμε τα εξής:


• Οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι υποχρεωμένοι βάση του Ν4039/12 και Ν. 4235/14 αλλά και της ηθικής να παρέχουν στα ζώα τους σωστές συνθήκες διαβίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έπρεπε να διατηρούν ζώα.

• Στην υπόλοιπη Ελλάδα ιπποειδή και παραγωγικά ζώα διαβιούν και κινούνται ελεύθερα. Εύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν αν κίνδυνος ατυχημάτων είναι υπαρκτός μόνο στα μέρη που ευδοκιμεί η πρακτική του <<παστουρώματος>>.

• Αν δεν είναι δυνατή η διαβίωση και η βοσκή των ζώων σε ασφαλή και πιο απομακρυσμένα σημεία, οι σωστές περιφράξεις, η σωστή επιτήρηση και δέσιμο των ζώων από το κεφάλι (για λίγες ώρες) αποτελούν αποδεκτές λύσεις αλλά όχι το <<παστούρωμα>>.

Επειδή η πρακτική αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ευζωίας των ζώων, προκαλεί τραυματισμούς αλλά και ακρωτηριασμούς, είναι δε μια από τις χειρότερες μορφές διαρκούς κακοποίησης, ζητούμε όπως διατάξετε την διενέργεια ελέγχων από τις αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με τις κατά τόπους κτηνιατρικές διευθύνσεις.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν με τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών , δεν λύσουν τα ζώα τους και δεν τα φέρουν σε συνθήκες ευζωίας, ζητούμε τις αυτεπάγγελτες ενέργειες σας για την ποινική δίωξη των ιδιοκτητών σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4039/12.

Η καταγραφή των ζώων είναι σημαντική όπως και ο συστηματικός έλεγχος των συνθηκών διαβίωσης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να εξαφανιστούν ή να εγκλειστούν σε ακατάλληλους χώρους, κάτι που δυστυχώς είναι συχνό μετά από καταγγελίες.

Θεωρούμε ότι η εξάλειψη του φαινομένου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Όμως η σωστή ενημέρωση μέσω καμπάνιας που αρχίζει η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με άλλους φορείς και σε συνδυασμό με την τιμωρία των παραβατών, θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή.


Παράλληλα με τις δικές σας ενέργειες θα ζητήσουμε από τον αρμόδιο Υπουργείο την ρητή και δια νόμου απαγόρευση της πρακτικής αυτής.

Παστούρωμα: Η βάρβαρη κακοποίηση των ζώων στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
Παστούρωμα: Η βάρβαρη κακοποίηση των ζώων στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
Παστούρωμα: Η βάρβαρη κακοποίηση των ζώων στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter

*Τις φωτογραφίες κοινοποίησε μαζί με την επιστολή η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στην Ελλάδα

18

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

Ελλάδα / Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητηθεί στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Είναι πραγματικά κατάπτυστο. Ωστόσο όσοι είστε ευαισθητοποιημένοι με το πως συμπεριφερόμαστε στα ζώα δείτε ενημερωτικά και το εξής: https://www.youtube.com/watch?v=b7TY9t0VBxUΕίναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται σε καποιες προηγμενες Ευρωπαϊκές χώρες. Δημιουργούν ένα μόνιμο άνοιγμα στο σώμα της αγελάδας για να την ταϊζουν δια της βίας από έξω με το χέρι. Επισης αν το ψάξετε θα δείτε ότι ακόμη και σχολεία πηγαίνουν εκδρομή για να δούνε τις αγελάδες και ο ξεναγός τους εξηγεί πόσο πιο ευτυχισμένες είναι οι αγελάδες έτσι. Η βαρβαρότητα δεν είναι μόνο ελληνική. Δυστυχώς ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε σε αυτά τα ζώα σε πολλές χώρες είναι απάνθρωπος. Τυχερές οι Ινδές Αγελάδες και τα γουρουνάκια στο Ισλάμ. Αν είσαι αγελάδα επιλέγεις να ζήσεις στην Ινδία.
Βέβαια, τι θα λέγατε;Έχετε λάβει υπόψιν ότι:• όλα εκτός από τα μουλάρια πάνε για σφάξιμο - είναι το κρέας που ψωνίζετε από τον χασάπη σας; (τουλάχιστον όσοι έχετε free-range χασάπη)• οι βοσκοί με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, άρα δεν έχουν λεφτά για 50 gps, φυσικές αντοχές, καύσιμα και χρόνο για να ψάχνουν τα χαμένα ζώα• αν το κόστος ηλεκτρισμού της ξεπουλημένης ΔΕΗ δεν ήταν τόσο υψηλό, οι βοσκοί θα ήταν πιο άνετοι και θα μπορούσαν να βάλουν καλύτερες περιφράξεις και να τρέχουν ελεύθερα τα ζωάκια• αν οι βοσκοί δεν είχαν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ΦΜΑΠ και είχαν φθηνότερα καύσιμα, θα μπορούσαν πέρα από σωστές περιφράξεις να ακολουθήσουν τα σημερινά πρότυπα κτηνοτροφίας, και όχι αυτά του 1990 (και πολύ λέω)• οι έξυπνοι από την ΠΦΠΟ δεν προτείνουν κάποιο ισοδύναμο μέτρο. κάτι δηλαδή που να μην έχει όλα τα αρνητικά στοιχεία για τα ζώα και να έχει τα ίδια προτερήματα για τους βοσκούςΔεν φταίει για όλα ο παραβάτης. Αλλιώς θα έφταιγαν και οι Σύριοι και κάθε λογής εισερχόμενος μετανάστης στη χώρα μας, οι οποίοι υπάρχουν σε αριθμούς που δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε ένα κράτος με την υποδομή, το μέγεθος και το οικονομικό επίπεδο της Γερμανίας. Όμως δεν φταίνε οι μετανάστες. Το μόνο που θέλουν είναι να μετακινηθούν και να ζουν σαν άνθρωποι. Φταίει το γεγονός Α, ότι έρχονται από εμπόλεμη ζώνη, συνδυαστικά με το γεγονός Β, ότι δεν υπάρχει σχετικός μηχανισμός ομοιόμορφης κατανομής μεταναστών σε όλη τη γη.Όλα τα παραπάνω είναι γεγονότα, όχι η προσωπική μου γνώμη. Όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να τα αγνοήσουμε, μπορεί να ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ (ή κάτι από τα άλλα, όλα σκάρτα είναι έτσι κι αλλιώς, και πάνω από όλα το ίδιο το "δημοκρατικό" μας σύστημα που και άγιος να μπει του αλλάζει τα φώτα)Όταν βλέπουμε ένα πρόβλημα, π.χ. παρκάρισμα Ι.Χ. πάνω σε πεζοδρόμιο ή σε διάβαση ΑΜΕΑ, ή σε σημείο που εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία, είναι καλό να έχουμε και 1-2 ρεαλιστικές, άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις να προτείνουμε και όχι απλά να παραπονιόμαστε σαν άχρηστοι. Μια ρεαλιστική λύση για κάποιον που έχει κάνει κάτι από τα παραπάνω, θα ήταν: α. να ψάχνει όσο χρόνο χρειαστεί για να βρει δωρεάν θέση, ή β. να το πάει σε parking. Αν πάλι κάποιος και δεν έχει χρόνο να ψάχνει για δωρεάν θέση στάθμευσης και δεν έχει χρήματα για parking, καλά θα κάνει να αφήνει το μπουρδέλο του στο σπίτι και να βγαίνει με ποδήλατο, ΜΜΜ ή πόδια, ή να μην βγαίνει καθόλου. Έτσι και η ΦΜΑΠ και όποιος άλλος δεν συμφωνεί με αυτό που γίνεται, θα ήταν καλό να κάνει μια έστω υποτυπώδη μελέτη και να προτείνει ισοδύναμες λύσεις στους βοσκούς.υ.γ. Βάλτε ένα spellcheck στο lifo.gr να γράφουμε εύκολα και όμορφα
Άσε την κλάψα με τους βοσκούς. Μέχρι να φορέσουν σκουλαρίκια τα γελάδια, δανείζανε ο ένας στον άλλο τα κοπάδια τους για να δείχνουν πλήθος και να παίρνουν επιδοτήσεις. Οι περισσότεροι τις επιδοτήσεις τις έκαναν Τσερόκια και άραζαν στα καφενεία βάζοντας τους Αλβανούς να δουλεύουν στα χωράφια. Βοσκός σημαίνει να ακολουθείς το κοπάδι σου και να το κατευθύνεις για βοσκή, όχι να τα πίνεις από το πρωί και τα ζώα δεμένα.
Δεν το πιστευω οτι υπαρχουν ακομα απολιτιστοι...καραβλαχοι,που συμπεριφερονται με τετοιο αισχρο τροπο απεναντι στα ζωα.Θα επρεπε να ειχε βγει απο χρονια νομος,που να απαγορευει"δια ροπαλου"τετοια αισχρη συμπεριφορα.Και οποιος τον παραβιαζει;Φυλακη το πολυ 3 χρονια,και ενα "βαρβατ"χρηματικο προστιμο
Ναι θα φερθουμε με στοργη στα ζωα που εξαρχης ο λογος που γεννηθηκαν ηταν απλα για να τα φαμε. Μη τυχον και παθουν ψυχολογικα. Ρε την παλευετε; Η ερωτηση που κανενας ζωοφιλος δε μου απανταει ειναι με τις κατσαριδες γιατι δεν ασχολειται κανεις; Ειναι σωστο να τις σκοτωνουμε με πασουμια και με σπρει;
Μαλλον τρολλαρεις....αλλα τεσπα θα απαντησω........>αν εννοεις αυτο που λες για τα ζωα, να το εφαρμοσουμε και σε σενα τοτε....αλλωστε ζωο εισαι και συ(κυριολεκτικα χωρις ιχνος υβρις), αρα δεν χρειαζεται να σου φερονται με στοργη!οσο για τις κατσαριδες, αν θες να τις φερθεις με στοργη ωστε να πολλαπλασιαστουν στο σπιτι σου και να σου κανουν παρεα και αυτες και τα παθογονα τους, be my guest!κοινως εισαι φαουλ!
Hristosss όλοι μαε θα πεθάνουμε αγόρι μου. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έγινε και τίποτα αν ζήσουμε μια ζωή δεμένοι χωρίς να μπορούμε να σηκώσουμε το κεφάλι μας. Εδώ μια ώρα μπορεί να μείνουμε σκυμμένοι μπροστά από τον υπολογιστή και πονάει το σβέρκο μας μέρες. Είναι ντροπή να μιλάε έτσι, ελπίζω να το σκεφτείς αλλιώς.
Κοιτα, @Hristoss1 ... Δε μπορω να πιστεψω πως δεν ντραπηκες καταχωροντας αυτο το σχολιο. Επισης, να ξερεις οτι κι εμεις ειμαστε ζωα. Πηγαινε να δεις ακομη και στην wikipedia τον homo s. sapiens (τον συγχρονο ανθρωπο).Η φρικη ειναι αυτο ακριβως που λες, γεννηθηκαν απλως για να τα φαμε. Αλλα ποσο πια? Και να ξερεις αγαπητε Χρηστο, οτι δεν ειναι ουτε αντικειμενα ουτε αψυχα. Γιατι πολλοι, το εχουν παρακανει με την ζωη των ζωων. Και να ξερουμε οτι αψυχος ειναι επιθετο και για τον ανθρωπο και για τα αλλα ζωα. Δυστηχως χαρακτηριζει πολυ περισσοτερους ανθρωπους απ' οτι τα ζωα που... γεννηθηκαν για να πεθανουν. Η ανθρωπια ισως να λειπει απο τον ανθρωπο "ιδιοκτητη" των παραπανω ζωων ειτε και απο πολλους αναισθητους γυρω μας, μα, οχι, δεν πολυ βλεπω να λειπει τοσο απο τα ζωα.
παιδιά έχει πάει κανείς σας σε χωριό. Χωριό όμως, π.χ. στα ζωνιανά... όποιος έχει μείνει έστω και 1 εβδομάδα σε αληθινό χωριό μπορεί να καταλάβει ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.παρόλο δηλαδή που ο σκοπός τους είναι πράγματι η μεταποίηση τους σε κρέας, θα ήταν καλό να είναι σε συνθήκες που να μην υποφέρουν, όμως από την άλλη οι φιλόζωοι δεν μπορούν να παραξενεύονται όταν βλέπουν ότι οι βοσκοί δεν φέρονται στις αγελάδες και τα κατσίκια σαν να είναι γατούλες και σκυλάκια, τα οποία FYI, σε αυτή την χώρα ΔΕΝ ΤΑ ΤΡΩΜΕ!
Γιατι το αυτονοητο καταληγει να γινεται αθλος οταν προσπαθεις να το εξηγησεις σε "μπαγιατικα" μυαλα κ στους απογονους τους?Ειναι δυσκολο να πεισεις αυτους τους ανθρωπους να αλλαξουν τακτικη...Ακομη κ αν δειξουν οτι συμμορφωνονται ,αργα ή γρηγορα θα επανελθουν στα ιδια..Δεν εχουν συναισθηματα για τα ζωα,ειναι απλα ενας τροπος για εισοδημα...Τι να πεις....Τι να πεις...