Τρεις επιστήμονες αναπτύσσουν θεραπείες για τον καρκίνο και μοιράζονται το Νόμπελ Χημείας

Τρεις επιστήμονες αναπτύσσουν θεραπείες για τον καρκίνο και μοιράζονται το Νόμπελ Χημείας Facebook Twitter
1

Ανακοινώθηκαν λίγο νωρίτερα τα ονόματα των επιστημόνων οι οποίοι βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2015.

Ο Σουηδός Τόμας Λίνταλ, ο Αμερικανός Πολ Μόντριτς και ο Τουρκο-Αμερικανός Αζίζ Σαντζάρ βραβεύονται για τις εργασίες τους σχετικά με τον ρόλο των κυττάρων στην αποκατάσταση βλαβών του DNA και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών στην ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο.


"Η εργασία τους πρόσφερε θεμελιώδη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο ένα ζωντανό κύτταρο λειτουργεί και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.


Οι τρεις επιστήμονες που μελέτησαν "την εργαλειοθήκη των κυττάρων" βραβεύονται για "τη μελέτη τους στην αποκατάσταση βλαβών του DNA" που έχουν προκληθεί, για παράδειγμα, από την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με την Ακαδημία.


Απέδειξαν "σε μοριακό επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αποκαθιστούν τις βλάβες του DNA και διασώζουν τις γενετικές πληροφορίες. Οι εργασίες τους προσέφεραν θεμελιώδη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα ζωντανό κύτταρο και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο".


Το ήμισυ του βραβείου περιέρχεται στον Αζίζ Σαντζάρ, γεννημένο στο Σάβουρ, μικρή πόλη της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, από φτωχή πολυμελή οικογένεια.


Θα μπορούσε να έχει γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αφού η εθνική ομάδα των ελπίδων της Τουρκίας τον ήθελε για τερματοφύλακα, όμως τελικά αποφάσισε να επικεντρωθεί στις σπουδές του. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Τέξας (Ντάλλας) και σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνας.


Το άλλο ήμισυ μοιράζονται οι Τόμας Λίνταλ και Πολ Μόντριτς


Ο 77χρονος Σουηδός σπούδασε στη χώρα του, αλλά σήμερα εργάζεται στη Βρετανία, στο Francis Crick Institute του Λονδίνου.
"Ηταν έκπληξη. Ηξερα ότι επί σειρά ετών ήμουν σε μία λίστα υποψηφίων μαζί με εκατοντάδες άλλους", δήλωσε μετά την ανακοίνωση της Ακαδημίας.


Ο Πολ Μόντριτς, γεννήθηκε το 1946 και έκανε το διδακτορικό του στο Παπεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας. Εργάζεται ως ερευνητής στο Howard Hughes Medical Institute της Ουάσινγκτον και είναι καθηγητής Βιοχημείας στο Duke University της Βόρειας Καρολίνας.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα STAR (Sperm Track and Recovery) και αντλεί την έμπνευσή του από παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστροφυσικοί για την ανίχνευση νέων άστρων ή πλανητών μέσω τεχνητής νοημοσύνης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Τech & Science / Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Οι προσπάθειες ενσωμάτωσης του Apple Intelligence δεν έχουν ακόμη αποδώσει - Η Apple βρίσκεται «ουσιαστικά τρία χρόνια πίσω» στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου φωνητικού βοηθού, επισημαίνουν αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Τech & Science / Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, χρησιμοποιώντας mRNA, κατάφεραν να «ξεγελάσουν» τον ιό ώστε να βγει από την κρυψώνα του – ένα κρίσιμο βήμα για την πλήρη εξάλειψή του από τον οργανισμό
LIFO NEWSROOM
Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Τech & Science / Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σεληνιακές υποδομές ικανές να υποστηρίξουν 1.000 κατοίκους και να υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια