Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει κανείς για να αγοράσει ένα iPhone;

Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει κανείς για να αγοράσει ένα iPhone; Facebook Twitter
3

Και την τιμή του iPhone έβαλε η UBS ως κριτήριο στην έκθεση της για την ανταποδοτικότητα  των μισθών σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Η έρευνα αυτή που αναλύει το κόστος ζωής σε 71 μεγάλες πόλεις ως τώρα χρησιμοποιούσε ως το πιο αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης τον δείκτη Big Mac, την τιμή δηλαδή το χάμπουργκερ της γνωστής φίρμας στις χώρες αυτές.

Φέτος μπήκε και το iPhone καθώς ανήκει κι αυτό στα προϊόντα με την ίδια ποιότητα και τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλες τις χώρες, κάτι που διευκολύνει τους ερευνητές να καθορίσουν πόσες ώρες εργασίες πρέπει να δουλέψει κάποιος σε μία χώρα για να το αποκτήσει.

Η έρευνα απέδειξε ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι πολύ σημαντικές.  Ενώ ένα άτομο που διαμένει στη Ζυρίχη χρειάζεται λιγότερο από μια μέρα δουλειάς (20,6 ώρες) για να αποκτήσει το τελευταίο μοντέλο του κινητού της Apple, στη Νέα Υόρκη απαιτούνται 24 ώρες ενώ στο Κίεβο 627 και στο Κάιρο 353 ώρες.

Πόση ώρα δουλειάς χρειάζεται για ένα Big Mac;

Η κατανομή των πόλεων στην κατάταξη, ωστόσο, ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν που αναλύεται. Οι εργαζόμενοι του Χονγκ Κονγκ πρέπει να εργαστούν μόνο εννέα λεπτά για να αγοράσουν ένα Big Mac, ενώ για το ίδιο burger στο Ναϊρόμπι απαιτούνται τρεις ώρες.

Οι διαφορές όσον αφορά την πρόσβαση σε ορισμένα βασικά προϊόντα, όπως το ψωμί και το ρύζι είναι επίσης πολύ μεγάλες, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πόλεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, που έχουν κάνει άλματα στην αγοραστική δύναμη. Ένας εργαζόμενος στη Ζυρίχη, τη Γενεύη και τη Λευκωσία πρέπει να εργαστεί πέντε λεπτά για να αγοράσει ένα κιλό ψωμί ενώ στη Μανίλα εργάζονται 83 ώρες και στο Μπουένος Άιρες, 57 ώρες. Για ένα κιλό ρύζι, οι κάτοικοι του Όσλο και της Γενεύης θα πρέπει να δουλέψουν μόνο τέσσερα λεπτά ενώ ο χρόνος εργασίας που απαιτείται για αυτό το προϊόν στο Νέο Δελχί είναι 73 ώρες, 66 στο Κάιρο και 58 στη Τζακάρτα.

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

Ένα άλλο ερώτημα που εγκαινιάζει η UBS σε έκθεσή της είναι "αν ζείτε σε μια ακριβή πόλη". Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, οι ειδικοί εξέτασαν τις τιμές  122 προϊόντων και υπηρεσιών σε αυτές τις 71 πόλεις. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τιμή των κατοικιών, οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο είναι η Ζυρίχη, η Γενεύη, η Νέα Υόρκη, το Όσλο και η Κοπεγχάγη ενώ στις φθηνότερες είναι το Κίεβο, η Σόφια, το Βουκουρέστι, η Βομβάη και το Νέο Δελχί. Εάν η ανάλυση λάβει υπόψη και τις τιμές των ακινήτων, η κατάταξη των πιο ακριβών πόλεων αλλάζει εν μέρει: Νέα Υόρκη,  Ζυρίχη,  Γενεύη, Λονδίνο και  Όσλο ενώ πλέον η σειρά των ακριβών πόλεων.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι οι μισθοί. Και σύμφωνα με την UBS, οι εργαζόμενοι στις τρεις πόλεις με τις υψηλότερες μικτές αποδοχές (Ζυρίχη,  Γενεύη και Λουξεμβούργο) λαμβάνουν ένα ακαθάριστο εισόδημα που είναι, κατά μέσο όρο, 19 φορές υψηλότερο από αυτό στο Κίεβο, την Τζακάρτα και το Ναϊρόμπι.

Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει κανείς για να αγοράσει ένα iPhone; Facebook Twitter
Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει κανείς για να αγοράσει ένα iPhone; Facebook Twitter

(Πηγή: El Pais)

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM
Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δηλαδή για εμας, απαιτούνται 98 ώρες ή περιπου 12 8ωρά. Ή αλλιώς κάτι περισσοτερο απο 2 εργασιμες εβδομαδες, δηλαδή μισός μήνας. Αυτό σημαίνει οτι τον μισό μηνα σύμφωνα με την ερευνα θα πάρεις 549 δολλαρια ή αλλιώς 486 ευρώ (οσο κανει το iphone). Αρα ολοκληρος ο μήνας (παντα συμφωνα με την ερευνα) των ελληνων ειναι 972 ευρώ. Πλάκα μας κανουν?