Λέσβος: Έλληνες παίζουν ξύλο για το ποιoς θα πάρει τη μηχανή από τη βάρκα προσφύγων

Λέσβος: Έλληνες παίζουν ξύλο για το ποιoς θα πάρει τη μηχανή από τη βάρκα προσφύγων Facebook Twitter
17

 

Αποκαλυπτική της κατάστασης με το πλιάτσικο σε λέμβους μεταναστών στη Λέσβο είναι η φωτογραφία του Craig F. Walker την οποία δημοσιεύει η Βoston Globe. Ο φωτορεπόρτερ που ταξίδεψε στο νησί προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες από κάποια από τις πολλές αφίξεις προσφύγων βρέθηκε μπροστά στη μάχη των ντόπιων για τη μηχανή της λέμβου.

«Μόλις οι λέμβοι φτάνουν, ντόπιοι απομακρύνουν ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δύο άνδρες τσακώνονται πάνω από τον κινητήρα του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες», γράφει η εφημερίδα στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία.

Στις ακτές όπου βγαίνουν οι πρόσφυγες διάφοροι ντόπιοι φυλάνε καραούλι για τις βάρκες που έρχονται προκειμένου να τους πάρουν τη μηχανή με αποτέλεσμα αρκετές φορές να διαδραματίζονται σκηνές σαν κι αυτή ή και ακόμη πιο άγριες. Κάποιοι περιμένουν με κιάλια για να προλάβουν να πάρουν τη μηχανή πρώτοι, κάποιοι άλλοι με βάρκες προλαβαίνουν τις  λέμβους στη θάλασσα και τις «συνοδεύουν» ως την ακτή για να «καπαρώσουν» τις μηχανές τους. Η Boston Globe δημοσιεύει και μια μαρτυρία ενός ντόπιου που ονομάζεται Δημήτρης Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος ομολογεί πως περνά τη μέρα του σκανάροντας τον ορίζοντα για βάρκες από τις οποίες θα σπεύσει να πάρει τις μηχανές μόλις φτάσουν στη στεριά.

Μερικοί έχουν μοιράσει τις παράκτιες περιοχές μεταξύ τους. «Αν έρθει βάρκα από εδώ μέχρι εδώ δική μου, αν έρθει  πιο πέρα δική σου». Οι περιζήτητες μηχανές είναι γνωστές μάρκες όπως Mercury και Yamaha, ιδίως αν είναι τετράχρονες, λιγότερο περιζήτητες είναι κινέζικες που τώρα τελευταία συνηθίζουν να φοράνε στις λέμβους οι Τούρκοι διακινητές για να μειώσουν το κόστος. Οι μηχανές είναι συνήθως καινούργιες με μόνο τους ταξίδι αυτό, το παρθενικό τους με τους πρόσφυγες. Στο νησί ανθεί ένα παραεμπόριο μηχανών που πουλιούνται φθηνά αφού δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν, αλλά «στην Ελλάδα όμως πάντα βρίσκεις τον τρόπο». Φήμες μάλιστα λένε ότι κάποιοι τις ξαναπουλάνε μεσοπέλαγα στους Τούρκους για να επαναχρησιμοποιηθούν.

Σε όλο αυτό το παραεμπόριο και το κυνήγι του θησαυρού την ώρα της δυστυχίας κάποιων άλλων ανθρώπων το κράτος απουσιάζει. Μόνο τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να κάνουν βόλτες κάποια αστυνομικά οχήματα χωρίς πάντως η θέα τους να αποθαρρύνει τους ντόπιους «κυνηγούς».

Το κράτος θα μπορούσε να παρέμβει και  με μια απλή διάταξη να προχωρά στην κατάσχεση αυτών των εκατοντάδων έως χιλιάδων μηχανών  που θα μπορούσαν να αποφέρουν δημόσια έσοδα αν στη συνέχεια έβγαιναν σε πλειστηριασμό. Τα έσοδα αυτά θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν π.χ. από την τοπική αυτοδιοίκηση για τις ανάγκες που έχουν προκύψει με την έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί από την προσφυγική κρίση. Αντ’ αυτού γεμίζουν τις αποθήκες και τα υπόγεια μερικών  ντόπιων για να πουληθούν στη συνέχεια και να «νομιμοποιηθούν παρανόμως».

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Με ποιον τρόπο βλάπτεται η υγεία, η αξιοπρέπεια ή η ασφάλεια των μεταναστών αν κάποιος πάρει τη μηχανή μιας λέμβου, αφού έχουν φτάσει στο νησί; Το πλιάτσικο υπονοεί (και είναι) την κλεψιά, την αρπαγή περιουσίας δηλαδή εν μέσω κάποιας ταραχής. Οι μιας χρήσεως βάρκες ή σωσίβια δεν θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάνεναν άλλο πλην του δουλέμπορου και του Κράτους -- με την έννοια της κατάσχεσης. Όμως, κανείς από τους δύο δεν διεκδικεί τίποτα.
Οι εξωλέμβιες και οι βάρκες ανήκουν στους πρόσφυγες που τις πλήρωσαν και θα μπορούσαν να τις πουλήσουν στον αγοραστή που δίνει τα περισσότερα. Αλλά στο νου τους έχουν να γλυτώσουν τις ζωές τους από πνιγμό και να επιβιώσουν σε μια ξένη χώρα, γι' αυτό τα κοράκια καταφέρνουν να τους εκμεταλλευτούν.
ωραιο αυτο το ανεκδοτο με τη δημοπρασια κλπ. Μαλλον θα σαπιζαν οι μηχανες σε κατι αποθηκες επι χρονια πριν αποφασισουν να τις πεταξουν στα σκουπιδια.Αυτο που θα μπορουσε να γινει, ειναι οποιος μαζευει τη μηχανη μαζευει και την βαρκα και τα σωσίβια απο την ακτη, μαλιστα σε ενα δελτίο ειχα ακουσει οτι υποτιθεται γινεται αυτο.
εβγαλε η γκλοουμπ φωτογραφια καποιον να ριχνει μπουνια σε καποιον και απο πισω κατι φουσκωτα και κατι αλλο και οι τυποι λεει θελουν τις μηχανες λεει που μονο κουπια εχουν μαλλον και οι λεσβιοι δεν ειναι μηχανικοι αλλα κλεφτες και εγω καλουμαι να κρινω ας πουμε δηλαδης τωρα
Δυστυχώς, ακόμη και εαν το συγκεκριμενο ρεπορταζ δεν ειναι απολυτως σωστό, ακομη και εαν οι τυποι στην φωτο τσακωνονται για μια γκομενα και οχι για φουσκωτα...αυτη φαμπρικα στη Μυτιληνη υπάρχει! Εχουν γινει αντιστοιχα ρεπορταζ και στα ελληνικα ΜΜΕ. Αυτο τουλαχιστον που ειδα εγω το μετεδωσε ντοπιος δημοσιογραφος που σημαινει οτι ξερει προσωπα και πραγματα. Τωρα αν ειναι μονο ελληνες ή γενικως κατοικοι του νησιού, μπορει δηλαδη να ειναι και καποιοι αλβανοι πχ που ζουν χρονια στο νησί, τι σημασία εχει?Για τον ξενο οποιος ειναι κατοικος του νησιου ειναι ελληνας δεν θα κατσει να ρωταει εναν εναν απο που κραταει η σκουφια του. Στο ρεπορταζ που ειδα εγω ελεγε επισης οτι εχουν μοιρασει τις ακτες, πως οτι βρισκουν γερό το μαζευουνκυριως σωσιβια, ξυλινα πατωματα απο τα φουσκωτα και μηχανες και τα ξαναπουλανε εναντι μικρου ποσου στους Τουρκους, που με τη σειρα τους τα μονταρουν και τα ξαναπουλανε στους προσφυγες. Μη τρελαινομαστε, υπαρχουν κατοικοι των νησιων που βοηθουν και αλλοι που τα αρπαζουν!
Σύμφωνα με την κα Χριστοδουλοπούλου οι πρόσφυγες/μετανάστες, είναι πλούσιοι άνθρωποι. Τους αρέσει να λιάζονται, να μένουν σε ωραία ξενοδοχεία και να τρώνε καλά, όπως άλλωστε ταιριάζει σε κάθε πλούσιο άνθρωπο. Χάριν σ΄αυτούς πλούτισαν τα νησιά μας, σημείωσε η πρώην υπουργός. Χαζοί ήντουσαν εκεί στον σύριζα να τρομάξουν τους πλούσιους ανθρώπους με αστυνομίες και λοιπούς καταστολείς της ελεύθερης (δια)κίνησης ανθρώπων και αγαθών από τη μέση ανατολή; Πώς αλλιώς θα έβλεπαν οι νησιώτες άσπρη μέρα μες τη μαύρη νύχτα του capital control; H παραπάνω είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ ερμηνεία που μπορώ να δώσω γι΄αυτό το χάλι γιατί μου είναι αδύνατο να χωνέψω ότι είναι τόσο άσχετοι και τόσο περιορισμένης ικανότητας που δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν τα δέοντα για να εισπράξει το κράτος έστω κάποια ψίχουλα. Μάζευε κι ας είναι ρώγες, έλεγαν αυτοί που πείνασαν.