Τι έδειξε το ντιμπέιτ

Τι έδειξε το ντιμπέιτ Facebook Twitter
Φωτο: Menelaos Myrillas/SOOC
2

 

Σε γενικές γραμμές είδαμε ένα πιο ζωντανό ντιμπέιτ, πιο ευχάριστο, σαφώς καλύτερο από όσα έχουν γίνει, αν και μπορούσε να είναι και πολύ καλύτερο.


Ο κ. Τσίπρας ήταν προπονημένος και στρατηγικά πειθαρχημένος. Πέραν της όποιας άνεσής του με το γυαλί, φάνηκε ότι είχε δουλέψει τις απαντήσεις του και δεν άφησε κανένα πόιντ από όσα κατά καιρούς χρησιμοποιεί που να μην το επαναλάβει. Ωστόσο δεν είπε κανένα καινούργιο επιχείρημα, πλην ίσως μιας μετατόπισης στο θέμα των συνεργασιών. Δεδομένου ότι η επανάληψη δεν ταυτίζεται με την πειστικότητα μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό στο κομμάτι που ούτως ή άλλως ήταν δύσπιστο απέναντί του. Κατά τα λοιπά, ήταν καλός στη διαχείριση ερωτημάτων για ζητήματα τακτικών χειρισμών (εκλογές, διάσπαση, εσωτερικό ΣΥΡΙΖΑ), αλλά πολύ αδύναμος στο κομμάτι της οικονομίας και του πόσο κόστισαν στη χώρα τα λάθη του. Η ατάκα του Μεϊμαράκη «πληρώσαμε 90 δις για να αποκτήσετε εμπειρίες», έμεινε αναπάντητη. Τέλος, ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ καλύτερος στο κλείσιμό του και άνετος στην έξοδο από την ΕΡΤ.

Πάμε σε εκλογές χαμηλής δυναμικής, χωρίς κάποιο κυρίαρχο ρεύμα που να συμπαρασύρει τα πάντα, αλλά με επιμέρους εσωτερικές διαψεύσεις και δυσπιστίες για κάθε ψηφοφόρο, οι οποίες ζυγίζονται πλην κατασταλάξουν σε πολιτική στάση.


Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν καλύτερος στο πιο χαλαρό κομμάτι της συζήτησης, εκεί που είχαν τον μεταξύ τους διάλογο. Γενικά αυτό το στυλ του ταιριάζει περισσότερο και σε αυτό οφείλεται και η άνοδος της δημοτικότητάς του τις τελευταίες εβδομάδες. Πέρασε περισσότερα σημεία στο κομμάτι οικονομία-επενδύσεις- κόστος από πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ λάθος από την άλλη ότι επέμεινε τόση ώρα στο γιατί γίνονται εκλογές (5 μόλις μέρες πριν διεξαχθούν), καθώς και ότι αναλώθηκε σε κάποια ζητήματα άνευ ουσίας, χάνοντας το ρυθμό του σε κάποια σημεία της συζήτησης. Στα θετικά του το ότι εξέπεμπε ειλικρίνεια, τόσο υφολογικά, όσο και επί της ουσίας (π.χ. στις απαντήσεις για αυτοκριτική και μελλοντικές υποσχέσεις). Στα αρνητικά του, το αδύναμο και άνευ μηνύματος κλείσιμό του.
Θα επηρεάσει το ντιμπέιτ; Όχι καταλυτικά, δεδομένου ότι ούτε ανέδειξε, ούτε αποδόμησε κάτι που (δεν) ξέραμε. Κινήθηκε πάνω σε ήδη εμπεδωμένες αντιλήψεις, θετικές ή αρνητικές για κάθε πρωταγωνιστή. Είναι ένα μέρος της όλης καμπάνιας, όχι σημείο καμπής της καμπάνιας.


Ποιες είναι οι κρίσιμες ομάδες και τα κρίσιμα μεγέθη 5 μέρες πριν τις εκλογές; Κυρίως τρία:

α) Οι "κοψοχέρηδες" της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς. Η αναλογία μετατοπίσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι 2 προς 1 (2 από τον ΣΥΡΙΖΑ προς ΝΔ και 1 από ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ) σε όλες σχεδόν τις έρευνες αλλά με το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται σε καθαρό ποσοστό ψήφου από 1% έως 2%.

β) Οι εισροές της ΝΔ από Ποτάμι (κυρίως) και ΠΑΣΟΚ (λιγότερο), οι οποίες αποτελούν αναγκαία (αλλά όχι ικανή) συνθήκη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

γ) (και βασικότερο) Η μεγάλη αδρανής μάζα των αντιμνημονιακών πρώην ΣΥΡΙΖΑίων ψηφοφόρων. Το ποσοστό αυτό (που είναι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων) είναι «μπετοναρισμένο» δημοσκοπικά, δεν μετακινείται, είναι σιωπηλό, δεν δείχνει καν τάση για το που θα πάει.


Συνδυάζοντας τα παραπάνω: Αν η απευθείας μετατόπιση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ πάει προς το 2% και συνεχιστεί το «τσιμπολόγημα» ψηφοφόρων από το κέντρο, αποκτά αβαντάζ η ΝΔ. Αν είναι προς το 1%, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απόσταση ασφαλείας και όλα θα κριθούν από τη στάση των αριστερόστροφων αναποφάσιστων και τι δυναμική που θα αναπτύξουν σε αυτούς ΛΑΕ, ΚΚΕ και λοιπές αριστερές δυνάμεις. Μέχρι τώρα το ΚΚΕ έχει επιδείξει μια ακατανόητη φοβικότητα στην όλη καμπάνια του, ενώ η ΛΑΕ έκανε το τεράστιο στρατηγικό σφάλμα να μιλήσει ευθέως για δραχμή χάνοντας το μομέντουμ των πρώτων ημερών.


Ως γενικό συμπέρασμα πάμε σε εκλογές χαμηλής δυναμικής. Χωρίς κάποιο κυρίαρχο ρεύμα που να συμπαρασύρει τα πάντα, αλλά με επιμέρους εσωτερικές διαψεύσεις και δυσπιστίες για κάθε ψηφοφόρο, οι οποίες ζυγίζονται πλην κατασταλάξουν σε πολιτική στάση.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Εγώ πάλι αυτό που βλέπω γύρω μου είναι συριζαίους που βρίσκουν διάφορες απίστευτες δικαιολογίες για να ξαναψηφίσουν Σύριζα. Αλλά Κυριακή κοντή γιορτή, θα μάθουμε τι θα γίνει. Μπετοναρισμένο αντιμνημονιακό ρεύμα δεν βλέπω, αφού στους ψηφοφόρους του Σύριζα κυριαρχεί η λογική "και οι άλλοι τα ίδια θα έκαναν, τουλάχιστον ο Τσίπρας μας είναι συμπαθής". Νομίζω ότι η ΛΑΕ κινδυνεύει να μην μπει καν στη Βουλή και πάντως διαγράφει πολύ χαμηλές πτήσεις. Το πρόβλημά τους ίσως δεν είναι τόσο ότι μίλησαν για τη δραχμή αλλά ότι έδειξαν να χαβαλεδιάζουν με σοβαρά θέματα στα περίφημα σποτ. Πέρα του ότι είναι όλοι αντιπαθείς ως εκεί που δεν παίρνει και στο κάτω κάτω γιατί να μην ψηφίσει κανείς ΚΚΕ που είναι και το ορίτζιναλ;Νομίζω ότι όλοι οι σχολιαστές υποτιμούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα όλο αυτό το επτάμηνο φρόντισε να περάσει νομοθετικά όλες τις "ιερές αγελάδες" της αριστεράς την προηγούμενη περίοδο (ΕΡΤ, αιώνιοι φοιτητές, άσυλο, καθαρίστριες, ιθαγένεια, βαρυποινίτες, Αμυγδαλέζα, Σκουριές κτλ) γιατί ήξερε ότι έρχεται μνημόνιο και έπρεπε κάπως να το ισοφαρίσει. Οπότε δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι οι πολιτικές ισορροπίες θα αλλάξουν και τόσο σε επτά μήνες.Από την άλλη μεριά, η ΝΔ σίγουρα θα επωφεληθεί από πολύ μεγάλη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη από το Ποτάμι που δεν φρόντισε να προσαρμόσει αρκετά γρήγορα το προϊόν του ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα δεξιά με κέρδη από τα αριστερά, με αποτέλεσμα τελικά από την πτώση του Σύριζα να ωφελείται το Πασόκ.Το κατά πόσο θα είναι στην επόμενη Βουλή Λεβέντης και Καμμένος παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό που ίσως μας κρατήσει ξύπνιους το βράδυ των εκλογών. Προσωπικά δεν θα στοιχημάτιζα αν θα είναι εντός ή εκτός για κανέναν από τους δύο.
Σαν τηλεοπτικό γεγονός ήταν ένα αρκετά καλό ναι, δεν ήταν ανιαρό όπως παλιότερα, κράτησε τον τηλεθεατή. Σαν πολιτική συζήτηση όμως ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς... κλάψτα Χαράλαμπε! Τίποτε για το μελλόν, καμία παρουσίαση προγράμματος, ένα σωρό μεγάλες ανακρίβειες και ψέματα και από τις δύο πλευρές, ποιος θα πει την ατάκα με το πετυχημένο ύφος να κερδίσει το κοινό, μόνο επιφάνεια, από ουσία μηδέν!"Η μεγάλη αδρανής μάζα των αντιμνημονιακών πρώην Συριζαίων ψηφοφόρων που είναι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων" νόμιζω δείχνει τάση προς τα που θα πάει. Στην συνειδητή όσο ποτέ αλλότε αποχή. Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν μέσα. Ο Σύριζα θα κινηθεί κι αυτός πολύ χαμηλά.