Οι πρώτες επίσημες δημοσκοπήσεις: Μεγάλη πτώση ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στην πρωτιά η ΝΔ

Οι πρώτες επίσημες δημοσκοπήσεις: Μεγάλη πτώση ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στην πρωτιά η ΝΔ Facebook Twitter
Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC
19

Από 1 ως 3,5 μονάδες εκτιμάται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας. Ιδιαίτερα θολό είναι το τοπίο όσον αφορά την κατανομή δυνάμεων στα υπόλοιπα κόμματα, με Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή να διεκδικούν την τρίτη θέση, τη Λαϊκή Ενότητα και τον Βασίλη Λεβέντη να είναι σίγουρα εντός Βουλής και τους Ανεξάρτητους Ελληνες να δίνουν μάχη επιβίωσης προκειμένου να φτάσουν το όριο του 3%.

Όπως σταχυολογεί το Έθνος τις δημοσκοπήσεις το εύρος ποσοστών που προκύπτει από τις έρευνα της Marc, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Metron Analysis και της ProRata είναι το εξής:


ΣΥΡΙΖΑ: από 23% ως 29%
Νέα Δημοκρατία: από 19,5% ως 27,8%
Χρυσή Αυγή: από 5,5% ως 8,3%
Ποτάμι: από 4% ως 6,7%
ΚΚΕ: από 4,2% ως 6%
ΠΑΣΟΚ: από 4,4% ως 5,4%
Λαϊκή Ενότητα: από 3,5% ως 5%
Ενωση Κεντρώων: από 3% ως 5,5%
ΑΝΕΛ: από 2% ως 3%

Σε ποσοστό 64% οι πολίτες κρίνουν λανθασμένη την προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 24% έχει αντίθετη άποψη. Στην ερώτηση για το εάν η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει πάση θυσία εντός του ευρώ το 68% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό, έναντι 28% που απαντά αρνητικά.

Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με το κόμμα της Αριστεράς να χάνει δυνάμεις.

Όπως αναφέρει η διαφορά είναι μόλις μία μονάδα αφού ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 22,2% και η ΝΔ 21,2% ενώ τρίτο κόμμα με 6,4% είναι η Χρυσή Αυγή και ακολουθεί το Ποτάμι με 5,1%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,% ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παίρνουν μόλις 1,7% και βεβαίως είναι εκτός Βουλής. Τα αποτελέσματα δείχνουν οκτακομματική Βουλή.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό από τα αποτελέσματα των γκάλοπ - θρίλερ

Στην εκτίμηση των εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 129 έδρες και η ΝΔ 75, επομένως για να κάνει κυβέρνηση με κορμό το κόμμα του ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει είτε να συνεργαστεί με τη ΝΔ είτε με τουλάχιστον δύο κόμματα αφού αποκλείεται η Χρυσή Αυγή που παίρνει 23 έδρες.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως το 79% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ το 73% θεωρεί πως πλέον δεν έχει νόημα ο χαρακτηρισμός «μνημονιακός» και «αντιμνημονιακός».

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό από τα αποτελέσματα των γκάλοπ - θρίλερ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχει και η τάση της κοινής γνώμης έναντι των άλλων κομμάτων με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αλλά και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν έναντι των χαρακτηρισμών «μνημονιακός» - «αντιμνημονιακός», που είχαν κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια στον δημόσιο διάλογο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό από τα αποτελέσματα των γκάλοπ - θρίλερ

 

Μόλις 2,1% χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Marc για τον Alpha.

Η πρόθεση ψήφου καταγράφεται ως εξής (σε παρένθεση η προηγούμενη επίδοση της δημοσκόπησης της 3ης Ιουλίου):

  • ΣΥΡΙΖΑ: 25,3% (31,9%)
  • Νέα Δημοκρατία: 23,2% (19,6%)
  • Ποτάμι: 5,8% (4,9%)
  • Χρυσή Αυγή: 5,5% (3,9%)
  • ΠΑΣΟΚ: 4,4% (4,4%)
  • ΚΚΕ: 4,2% (4,1%)
  • Λαϊκή Ενότητα: 3,8%
  • Ενωση Κεντρώων: 3,8%
  • ΑΝΕΛ: 3% (2,9%)
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3%
  • Αλλο κόμμα: 0,9% (2,9%)
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος 18,8% (21,3%)

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σαφώς με 60,3% έναντι 19,4% της ΝΔ.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό από τα αποτελέσματα των γκάλοπ - θρίλερ

 

Δημοσκόπηση της MRB που φιλοξενεί η εφημερίδα “Αγορά” που κυκλοφορεί το Σάββατο, δίνει προβάδισμα 1,8% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση αυτή, όπως και άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, δείχνει πως πάμε σε ντέρμπι.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας ανεβαίνει στις 2,2 μονάδες.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η MRB δίνει: ΣΥΡΙΖΑ 24.6, ΝΔ 22.8, Χρυσή Αυγή 6.2, Ποτάμι 5.6, KKE 4.7, Ένωση Κεντρώων 4.7, Λαϊκή Ενότητα 4.2, ΠΑΣΟΚ 3.9, ΑΝΕΛ 2.3.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό από τα αποτελέσματα των γκάλοπ - θρίλερ

 

Το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό σκηνικό, τόσο όσον αφορά την μάχη για την πρωτιά όσο και την ανακατανομή δυνάμεων στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, καταγράφει και η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 3% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι απέχουν μόλις 4% ο τρίτος από τον ένατο. Αναλυτικά τα ποσοστά:

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό από τα αποτελέσματα των γκάλοπ - θρίλερ
  • ΣΥΡΙΖΑ: 25%
  • Νέα Δημοκρατία: 22%
  • Ποτάμι: 6%
  • ΚΚΕ: 6%
  • Χρυσή Αυγή: 5,5%
  • Λαϊκή Ενότητα: 5%
  • ΠΑΣΟΚ: 4,5%
  • Ενωση Κεντρώων: 4,5%
  • ΑΝΕΛ: 2%
  • Αλλο κόμμα: 5%
  • Δεν ξέρω/δεν απαντώ: 14,5%
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM
Παππάς: «Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν έγιναν τα Τέμπη, και εσείς θα παραιτηθείτε»

Πολιτική / Παππάς: «Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν έγιναν τα Τέμπη, και εσείς θα παραιτηθείτε»

«Είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή» τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Δε νομίζω ότι δε θα βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βγει πιστεύω και με διαφορά γύρω στο 5%, απλά θα υπάρχει μείωση των ποσοστών αμφοτέρων των δύο πρώτων σε σχέση με τον Ιανουάριο, πιστεύω θα υπάρξει επανάληψη του Μαΐου του 2012 με πολυκερματισμό των ψήφων. Απλά, εάν οδηγηθούμε σε συμμαχική (δεν βλέπω αυτοδυναμία) κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη κιόλας θα ξεκινήσει η κάθετη φθορά που θα οδηγήσει και στην εξαφάνισή του. Τα ραβασάκια έρχονται σιγά σιγά, εγώ ήδη τα ''νιώθω'' (όπως και πολλοί άλλοι), μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουμε πλήρη εικόνα του τι μας περιμένει... Και όταν βάζει ο άλλος το χέρι στην τσέπη, τα μεγάλα λόγια και οι ωραίες εκφράσεις δεν πουλάνε...
Εσύ δεν ήθελες συμφωνία πάση θυσία; Δεν έκραζες ολημερίς και ολονυχτίς το τσίρκο που δεν έφερνε συμφωνία και στεναχωρούσε τους Ευρωπαίους; Τώρα που το τσίρκο τα γύρισε τι σε ενοχλεί; Να βάλεις το χέρι στην τσέπη κύριος.
Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλή. Ολική επαναφορά: και μνημόνιο και ανάσταση της πασοκονδ. Απογοήτευση στο τετράγωνο. Μακάρι να έχει καλό καιρό στις 20/9 μόνο, u know...
Μη τσιμπάς με τέτοιες δημοσκοπήσεις.Να σου θυμίσω πως τον Μάιο του 12 έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 4% και πήρε 16,78, δηλαδή 12,5 μονάδες διαφορά.Το δημοψήφισμα λογιζόταν για ντέρμπι, ενώ και τον Ιανουάριο κάποιες εταιρείες έδιναν 2 μονάδες διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.Πριν ανακοινωθεί πως πάμε σε εκλογές, η ΝΔ έπαιρνε σε δημοσκοπήσεις 13%, ενώ ακούγεται πως πρόσφατη εσωτερική δημοσκόπηση του κόμματος τους έχει φέρει πανικό.Συμφωνώ με την παρακάτω ανάλυση του Διογένη για τις εκλογές, βέβαιο είναι δε πως στο σενάριο που μπαίνει τελικά ο Λαφαζάνης, ο Λεβέντης, το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ (δεν το πιστεύω) και άρα έχουμε 9 κόμματα, ο πρώτος θα έχει αυτοδυναμία με σχεδόν 30%.Πιστεύω πως αυτό είναι και το όριο του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κάτω, το 28-30, ενώ για την ΝΔ το ποσοστό της είναι κοντά στο 20%.Οι μετακινήσεις νομίζω θα δείξουν ένα ρεύμα παλιών ψηφοφόρων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν ακόμα παραπάνω ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο θα φύγουν όλοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, το παραδοσιακό παλιό "3%" και ένα κομμάτι "αντιμνημονιακών" ψηφοφόρων.
Είναι η εκλογική "μάχη" τού τίποτα. Τού μηδέν. Ουσιαστικά ένα σωρό πολιτικά μηδενικά θα σφακτούν για το ποιό θα αποδεικτεί νικηφόρο μηδενικό.Στο Συριζα δεν έχουν ούτε την υποψία σχεδίου, αυτό αποδείκτηκε περίτρανα και πέραν κάθε αμφιβολίας πλέον.Στην δε Ν.Δ, στο ΠΑΣΟΚ η στο Ποτάμι αυτό πού έχουν ως σχέδιο είναι να τούς υποδείξουν οι ξένοι τι να κάνουν και να βρούν και τρόπους να εφαρμόσουν όσον το δυνατό λιγότερα απ΄αυτές τίς υποδείξεις για να μην διαταράξουν το ελληνικό κοινωνικό κατεστημένο όσο καταστροφικό κι αν είναι αυτό.Σε κάτι Λαικές Ενότητες, κάτι ΚΚΕ και κάτι Χρυσές Αυγές το "σχεδιο" ειναι εθελοντική χάρντκορ απομόνωση και διαχείρηση τρελλής μιζέριας κι οπισθοδρόμησης.Κοινώς, όπου κι αν κοιτάξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό δεν υπάρχει ελπίδα.Ελεγα προχτές σε μιά κουβέντα ότι αν καταφέρουμε να είμαστε ακόμα εντός Ευρώπης όταν αυτή ομοσπονδοποιηθεί κι αποκτήσει κεντρική κυβέρνηση ίσως τότε σωθούμε γιατί θα είμαστε υπό ολική επιτροπεία. Ομως έτσι κι αλλιως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.Πάντως ένα είναι σίγουρο: μόνοι μας δεν πρόκειται να σωθούμε. Ολη η νεολληνική ιστορία τών τελευταίων 2 αιώνων αυτό μαρτυράει. Η τωρινή μας φάση δεν διαφέρει καθολου.
Τώρα σοβαρά,το όνειρο σου είναι να γίνεις ομοσπονδιακό κρατίδιο της Ε.Ε.;Σοβαρά;Και λες πως άλλοι είναι μηδενικά;Τώρα δεν έχεις επιτροπεία;Από το 1830 έχεις επιτροπεία κουμπάρε!Η πραγματικότητα σε καλεί!
Φυσικά να γίνουμε ομοσπονδο κρατίδιο. Με το υψηλό επίπεδο της Ευρώπης το οποίο ποτέ δε φτάσαμε. Εσυ προτιμάς να τρως μόνος σου "υπερηφάνεια" και εσχάτως "αξιοπρεπεια" τυπου Βαρουφάκη, στο πιο αχρηστο και οπισθοδρομικό κράτος της Ευρώπης;
Εγώ προτιμώ να μην έχω νταβατζήδες πάνω από το κεφάλι μου.Γιατί αν νομίζεις πως στην Ε.Ε. θα γίνεις ποτέ ισότιμο κράτος γελιέσαι.Περιφερειακές οικονομίες.Σου λέει κάτι;Ακόμα και ιστορικά να το πιάσεις,το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να φτιάξουν οι αστικές επαναστάσεις ήταν το φιλελεύθερο κράτος.Αυτό ήρθε ως φυσική εξέλιξη μετά από τα φέουδα.Εσείς γουστάρετε να μας γυρίσετε σε εποχές Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.Αντιδραστικοποιείται το σύστημα γιατί σαπίζει,αντιδραστικοποιείστε κι εσείς.
Στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Νέας Υόρκης πχ. θεωρεί ότι έχει νταβατζήδες επάνω από το κεφάλι της την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση; Δεν είναι όσο ισότιμο state είναι και η Αριζόνα ή το Οχάιο; Στις ΗΠΑ επίσης τρώγονται μεταξύ τους επειδή χρήματα που συγκεντρώνονται από όλες τις πολιτείες μπορεί να χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν states τα οποία έχουν χρεωκοπήσει; Αντιδράσεις σίγουρα θα υπάρχουν από μερικούς πάντα, ακόμα και σε μη ομοσπονδιακά κράτη αλλά η πλειοψηφία του κόσμου εκεί νιώθουν πολίτες του ίδιου κράτους. Συνειδησιακό είναι το θέμα. Στην περίπτωση της Ευρώπης είναι πιο δύσκολο να φτάσουμε σε μια τέτοια κοινή συνείδηση αλλά όσο επιμένουμε να χωριζόμαστε σε Έλληνες και Γερμανούς, σε καλούς/τίμιους και νταβάδες, και δεν βλέπουμε τον εαυτό μας ως Ευρωπαίο πολίτη, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται.
Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις, πλην ότι η ομοσπονδιοποιηση της ενωσης δεν ειναι εφικτή. Πιστεύω είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτο από ότι όλοι νομίζουμε. Το θέμα είναι να κρατηθούμε ζωντανοι μέχρι τότε..
η εκπληξη θα ειναι οταν ο λεβεντης παρει 8-10% και βγει 3ο κομμα,τοτε που οποιος και να βγει πρωτος δεν θα δεχτει να συνεργαστει με τον λεβεντη παροτι δεν θελει καρεκλες,αρκει το πρωτο κομμα να υιοθετησει το προγραμμα αυτοκαθαρσης της ΕΚ.τοτε θα φανει οτι το πελατειακο κρατος διαφθορας ζει και βασιλευει και δεν αγγιζεται ουτε απο αριστερους ουτε απο δεξιους.αν δεν γινει αυτο,με μικρο δηλαδη ποσοστο,το μονο που θα καταφερει ειναι να ακουσει πιο πολυς κοσμος τις θεσεις του,ωστε να φτιαξει "καβα" ψηφων για τις επομενες,αν δεν εχουμε χρεωκοπησει μεχρι τοτε
Δυστυχώς η χρυσή αυγή μάλλον θα είναι και πάλι τρίτο κόμμα και επίσης-και πάλι δυστυχώς-η λαϊκή ενότητα θα πάρει μεγαλύτερα ποσοστά ένεκα της ψήφου των νεότερων...Τέλος,βρήκαμε τον καινούριο μας σωτήρα στο πρόσωπο του συμπαθούς Βασίλη λεβέντη.Αυτός ο κόσμος δεν θ'αλλάξει ποτέ...
Πρέπει τελικά να το πάρουμε απόφαση πως ένα 5-10% των συμπολιτών μας είναι ξεκάθαρα φασίστες. Ούτε αγανακτισμένοι, ούτε αρχαιόπληκτοι, ούτε παραπλανημένοι. Καθαρά φασίστες.
μην ξεχνας οτι η χα προ κρισης κυμαινοταν κατω απο 0.5%,αρνουμαι να πιστεψω οτι μισο εκ.ελληνες ειναι φασιστες.η φτωχεια και η απελπισια θολωνει την κριση.
Μακάρι να ήταν έτσι. Αλλά κόμμα αγανάκτησης προς τα (ακρο)δεξιά είναι και οι ΑΝΕΛ (με λίγο πολύ την ίδια "λογική"),ενώ αριστερά υπάρχει ο Σύριζα και το ΚΚΕ, για να μην πάμε σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα που πάνε πιο άκρο. Τι είναι αυτό λοιπόν που έλκει στην ΧΑ και λείπει από τα άλλα κόμματα; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι η φανερή προσφυγή στη βία ενάντια στους εχθρούς του κόμματος και κατ' έπέκταση της πατρίδας. Ακομη και αν υπήρχαν ανυποψίαστοι, μετά την δολοφονία Φύσσα και τις αποκαλύψεις για την δράση της οργάνωσης, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν λογικά σκεπτόμενοι ψηφοφόροι τους. Μείναν μόνο οι φασίστες.