Να και κάποιος που μίλησε σωστά και μετρημένα

Να και κάποιος που μίλησε σωστά και μετρημένα Facebook Twitter
Φωτ,: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
6

Όταν πρότεινε ο Κουρουμπλής την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση καρκινοπαθών που αμέλησαν να κάνουν προληπτικό έλεγχο, λογικά δεν το είπε επειδή ήθελε μ' αυτόν τον τρόπο να βγάλει έξτρα χρήματα. Έδωσε κι ένα παράδειγμα στην τηλεόραση που το μεταφέρω όπως περίπου το θυμάμαι: Δόθηκε κονδύλι και προσφέρθηκαν πέρσι δωρεάν 70.000 κολονοσκοπήσεις, και τελικά μόνο 5-6 χιλιάδες άνθρωποι μόνο πήγαν να τις κάνουν. 

Σήμερα διαβάζω στο Αθηναϊκό Πρακτορείο την είδηση «Οι προληπτικοί έλεγχοι ζώσουν ζωές από τον καρκίνο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί».

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας επισημαίνει σε όλους τους τόνους τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ωστόσο τα αποτελέσματα, έως σήμερα είναι «φτωχά», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, Δημήτρης Καραμανώλης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραμανώλης ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου ο προληπτικός έλεγχος είναι διαδεδομένος και μάλιστα δίνονται και κίνητρα από τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου κάποιος να ελεγχθεί προληπτικά, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μείωση των περιστατικών τα τελευταία 10 χρόνια.
Χαμηλή είναι η συμμόρφωση των Ελληνίδων και ως προς την περιοδική γυναικολογική εξέταση η οποία σε συνδυασμό με Pap test οδηγούν σε μείωση κατά 70% της θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με ανεπίσημα δεδομένα, (Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015), μόνο το 25-30% των Ελληνίδων που θα έπρεπε να κάνουν Pap test, υποβάλλονται σε έλεγχο και μάλιστα, μόλις μία φορά τα 2-3 έτη. Αντιστοίχως ο μαστογραφικός έλεγχος μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα λόγω καρκίνου του μαστού σε γυναίκες έως και 35%, ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία μόλις το 40-50% των γυναικών που πρέπει να κάνει κλινικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού, ελέγχεται.

 

Όμως, παρότι η ιδέα του κυρίου Κουρουμπλή είναι καλοπροαίρετη και χρήσιμη ενέχει και διάφορα προβλήματα. Όσοι πήγαν να την επισήμως -κάτι σύνδεσμοι γιατρών κυρίως- έγραψαν κάτι κείμενα για κλάματα. (Σε ένα απ' αυτά κατηγορούσαν τον Υπουργό πως τιμωρεί τους καρκινοπαθείς «λες και δεν είναι αρκετή η τιμωρία της ασθένειάς τους», ναι την αποκάλεσαν τιμωρία, ενώ νομίζω στο ίδιο κείμενο έγραφαν κάπου, «για αυτήν την ασθένεια που ούτε το όνομά της δεν μπορούμε να πούμε φωναχτά», γιατροί άνθρωποι, είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.)

Τις προάλλες ευτυχώς πήρε θέση η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με την ψύχραιμη ματιά της. Αναγνώρισε και τα θετικά της πρότασης Κουρουμπλή και στηλίτευσε τα αρνητικά, με μέτρο και ουσία.

Πιστεύω ότι η ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αξίζει να προσεχθεί:

Οι θέσεις μας για τις προτάσεις του Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο του Καρκίνου

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.) δεν σκόπευε να σχολιάσει δημόσια τις δηλώσεις του κ. Υπουργού Υγείας για το σχέδιο περί υποχρεωτικών προληπτικών εξετάσεων, το οποίο ανακοίνωσε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες. Οι απόψεις και προτάσεις της Ε.Α.Ε. σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι επεξεργασμένες και θεμελιωμένες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, στην εμπειρία και τις συστάσεις των διεθνών αντικαρκινικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται καθώς και στην μακροχρόνια εμπειρία της στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στην χώρα μας. Υπήρξε, δε αρωγός στις προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας, γι΄ αυτό και όποτε κλήθηκε από αυτήν, πρόθυμα ανταποκρίθηκε και με όλες τις δυνάμεις της συνέβαλε στην ενδυνάμωση του αντικαρκινικού αγώνα.

Επειδή, όμως, τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες αιτημάτων από δημοσιογράφους και από πάρα πολλούς συμπολίτες μας για τις θέσεις μας σε όσα έχουν αναφερθεί, είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε δημόσια και να επισημάνουμε τα εξής:

1) Η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των πολιτών σε εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου αποτελεί πρωτότυπη διεθνώς πρακτική. Αν εφαρμοστεί στη χώρα μας, εκτιμούμε ότι θα την παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες οι χώρες και οι παγκόσμιοι οργανισμοί που ασχολούνται με την υγεία και το καρκίνο ειδικότερα.


2) Είναι εντυπωσιακό πως είναι δυνατόν η χώρα μας να καλύψει σήμερα το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και το κόστος αυτής της τόσο φιλόδοξης πρόθεσης για πλήρη πληθυσμιακό έλεγχο!


3) Οι προληπτικές εξετάσεις έχουν πλεονεκτήματα, αλλά συνοδεύονται και από μία σειρά μειονεκτημάτων, όπως είναι τα πρόσθετα κόστη και ταλαιπωρία εξαιτίας της ανάγκης πρόσθετων ελέγχων στις περιπτώσεις ασαφών ευρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της προληπτικής μαστογραφίας, η οποία είναι μία από τις δύο εξετάσεις που θεωρούνται ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στα κριτήρια αποτελεσματικότητας της έγκαιρης διάγνωσης. Η προληπτική μαστογραφία, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες (και τη δική μας εμπειρία) συνοδεύεται από ένα ποσοστό ασαφών ευρημάτων στο 30% των εξεταζομένων, γεγονός που οδηγεί στη διεξαγωγή πρόσθετων εξετάσεων ή ακόμα και βιοψιών, αν και τελικά στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων δεν πρόκειται να αναδειχθεί η ύπαρξη καρκίνου. Γι' αυτό και η σύγχρονη πρακτική είναι να επικεντρώνεται η προσπάθεια ελέγχου, όπου αυτό είναι εφικτό, σε ομάδες υψηλού κινδύνου και να καθορίζονται με πιο αυστηρά και επιστημονικά κριτήρια τα χρονικά διαστήματα ελέγχου και οι μέθοδοι διάγνωσης.


4) Ενώ η ευαισθησία του κ. Υπουργού για την πρόληψη του καρκίνου είναι αξιέπαινη, η προσήλωση του στην έγκαιρη διάγνωση και η αγνόηση της πρωτογενούς πρόληψης προκαλεί εντύπωση. Η Ελλάδα πάνω απ' όλα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών, να βάλει τέλος και να ανατρέψει τη συνεχόμενη αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων πολιτών της, να μειώσει την ατμοσφαιρική μόλυνση στις μεγάλες πόλεις και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, να προάγει την τακτική σωματική δραστηριότητα κ.ο.κ. Μέτρα γνωστά, αποτελεσματικά και πολύ οικονομικά, με τα οποία μπορεί να μειωθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης όχι μόνο του καρκίνου, αλλά και πολλών άλλων χρόνιων μη μολυσματικών ασθενειών.


5) Σ' ό,τι αφορά την πρόθεση να «τιμωρούνται» οικονομικά οι μη υποβαλλόμενοι στον σχεδιαζόμενο τακτικό έλεγχο συμπολίτες μας, εκτιμούμε ότι εκφράζει περισσότερο την αγανάκτηση του κ Υπουργού για τα ως σήμερα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων σε προληπτικούς ελέγχους, παρά πολιτική επιλογή, γιατί οι πολλές και σοβαρές παρενέργειες ενός τέτοιου μέτρου το καθιστούν εμφανώς μη συμβατό για δημοκρατική χώρα.


Τέλος, θα επιθυμούσαμε να επαναλάβουμε την ανάγκη συνεργασίας με την Πολιτεία και με τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να συμβάλλουμε αφενός στη μείωση των νέων περιπτώσεων καρκίνου και αφετέρου στη καλή και έγκαιρη περίθαλψη των ασθενών (σε όλους τους τομείς και καθ' όλη τη διάρκεια της ασθένειας τους).

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο πλαίσιο της δραστηριότητας της στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης, παρ' όλες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης, θα προσπαθήσει να κρατήσει σε λειτουργία τους κινητούς μαστογράφους της, με τους οποίους τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 45.000 Ελληνίδες με δυσκολίες πρόσβασης σε διαγνωστικές υπηρεσίες, επειδή κατοικούσαν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές ή ήταν ανασφάλιστες. Το ίδιο ισχύει και για την δωρεάν παροχή test pap που πραγματοποιούν πολλά από τα 115 παραρτήματα μας σ' όλη τη χώρα (αλλά και για την προληπτική εξέταση δέρματος, προστάτη και για τον έλεγχο αφανούς αιμορραγίας από το κατώτερο πεπτικό).

Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι θέμα όλων μας!

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο παρελθόν!

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Είναι και το εφηβικό εμβόλιο για HPV το οποίο είπαν ότι πρέπει να το κάνουν τα παιδιά, αλλά δεν συνταγογραφείται. Εγώ για τρία παιδιά πρέπει να πληρώσω 700 ευρώ, πού θα τα βρω;
Κάτι που δεν έχει σχολιαστεί είναι σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, όπου το αντίστοιχο test είναι ακριβές μόνο σε ποσοστό 15% Prostate-specific antigen (PSA) blood testProstate-specific antigen (PSA) is a substance made by cells in the prostate gland (both normal cells and cancer cells). PSA is mostly found in semen, but a small amount is also found in the blood. Most healthy men have levels under 4 nanograms per milliliter (ng/mL) of blood. The chance of having prostate cancer goes up as the PSA level goes up.When prostate cancer develops, the PSA level usually goes above 4. Still, a level below 4 does not guarantee that a man doesn’t have cancer – about 15% of men with a PSA below 4 will have prostate cancer on a biopsy. Men with a PSA level between 4 and 10 have about a 1 in 4 chance of having prostate cancer. If the PSA is more than 10, the chance of having prostate cancer is over 50%.If your PSA level is high, your doctor may advise either waiting a while and repeating the test, or getting a prostate biopsy to find out if you have cancer. Not all doctors use the same PSA cutoff point when advising whether to do a biopsy. Some may advise it if the PSA is 4 or higher, while others might recommend it at 2.5 or higher. Other factors, such as your age, race, and family history, may also come into play. (http://www.cancer.org/cancer/prostatecancer/moreinformation/prostatecancerearlydetection/prostate-cancer-early-detection-tests)
Αντί να χαιρόμαστε που ένας υπουργός ασχολείται με ένα τόσο ευαίσθητο & πολυδιάστατο θέμα όπως ο καρκίνος κάθεται ο καθένας και ψάχνει να βρει ένα πάτημα να πετάξει την εξυπνάδα του..Σίγουρα ο καρκίνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πληρως -τουλάχιστον στα τελικά στάδια- αλλά μπορούμε κάλλιστα με τακτικούς ελέγχους να το προβλέψουμε και συνεπώς να πάρουμε και τα κατάλληλα μέτρα..το πρόστιμο είναι απλά ένας τρόπος να ενεργοποιηθούμε..γιατί μάλλον πιο πολύ μας ενδιαφέρει μην πληρώσουμε παρά μην αποδημήσουμε σε τόπους χλοερούς..Και ο άγιος φοβέρα θέλει!
Δηλαδή αν κάποια / ος δεν κάνει τις εξετάσεις και βρεθεί να έχει καρκίνο, το θα γίνει; Εσύ κάνεις όλες τις αντίστοιχες εξετάσεις;Γυμνάζεσαι;Τρώς υγιεινά;Δεν πίνεις αλκοολ;Δεν καπνίζεις;Έχεις ελέγξει αν έχεις κάποια προδιάθεση; Από το να μην κάνεις εξετάσεις μέχρι να ακολουθείς όλα τα ορθώς η υπόσταση είναι ελάχιστη. Επίσης πως θα γίνει πρακτικά να εξεταστούν μερικά εκατομύρια ανθρώπων;
Δεν είπα ότι αν κάποιος κάνει εξετάσεις αυτομάτως σώζεται από τον καρκίνο γιατί εμπλέκονται πολλοί παράγοντες σε κάτι τέτοιο π.χ το κληρονομικό, η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου αν το άτομο ήταν καρκινοπαθής κτλ. Επίσης, ο τρόπος ζωής δεν συνδέεται απαραίτητα με την εμφάνιση του καρκίνου..αν είναι να σου εμφανιστεί θα εμφανιστεί.. Θεωρώ όμως ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε εξετάσεις σε τακτά διαστήματα και όταν λέω εξετάσεις εννοώ τις απλές δηλαδή τις αιματολογικές απο εκεί καταλαβαίνεις αν η αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων προμηνύει και κάτι άλλο. Εκτός αυτού οι αιματολογικές σου παρέχουν μια γενική εικόνα για την όλη κατάσταση της υγείας σου..Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι της εξέτασης εφόσον ο Κουρουμπλής αποφάσισε να πληρώνει όποιος εμφανίζει καρκίνο και δεν είχε εξεταστεί προηγουμένως θα πρέπει να διαθέσει και τον κατάλληλο προϋπολογισμό (φάρμακα, μηχανήματα, γιατροι -πάνω από όλα- και νοσοκομειακές μονάδες).Βέβαια κατά πόσο όλο αυτό θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα του 2015 παραμένει άγνωστο.
Καλά τα λένε άλλα η τελευταία φράση 'μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο παρελθόν' είναι υπερβολικά συναισθηματική και απλουστευτική και δε θα έπρεπε να λέγεται από έναν οργανισμό που ξέρει πολύ καλά την πολυπλοκότητα αυτής της ασθένειας που ταλαιπωρεί την επιστημονική κοινότητα για δεκαετίες. Η εξάληψη του καρκίνου δεν είναι θέμα μόνο της αλλαγής του lifestyle και της ποιότητας ζωής. Αυτή η φράση ακούγεται σαν συνθηματάκι του στυλ 'απελάστε τον ρατσισμό'.