Κρούγκμαν: Η Ελλάδα είχε σχέδιο Β για το Grexit και κάποιοι σοκαρίστηκαν!

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα είχε σχέδιο Β για το Grexit και κάποιοι σοκαρίστηκαν! Facebook Twitter
EPA/YANNIS KOLESIDIS
8

«Η Ελλάδα είχε σχέδιο για την εισαγωγή νέου νομίσματος, εάν αναγκαζόταν να φύγει από το ευρώ» γράφει ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Paul Krugman «και δεν μπορώ να πιστέψω ότι πολλοί σοκαρίστηκαν μετά την αποκάλυψη του σχεδίου».

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα ήταν τραγικό, αν δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης», γράφει ο Κρούγκμαν. «Το να είσαι προετοιμασμένος για κάτι που πρόκειται να συμβεί, δεν αποδεικνύει ότι θέλεις να συμβεί».

Και ο Κρούγκμαν συνεχίζει:

«Κάποια μέρα, ίσως μάθουμε και τι είδους σχέδια έκτακτης ανάγκης είχαν όλα αυτά τα χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδίαζαν να εισβάλουν στον Καναδά; Πιθανώς. Σχεδίαζαν να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο στην περίπτωση εξέγερσης λευκών ρατσιστών; Ίσως».

Η ουσία σε όσα λέει ο Krugman με λίγα λόγια, γράφει ο ο Myles Udland του Business Insider, είναι ότι κάθε είδους κατακραυγή για την ύπαρξη ενός "τρελού ελληνικού σχεδίου όπως το χάκινγκ του τραπεζικού συστήματος και η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ" είναι εξοργιστική από μόνη της.

«Εάν ήσασταν η Ελλάδα, ένα έθνος που περίμενε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δημοψηφίσματος για ένα σχέδιο διάσωσης που έχει λήξει, και είχατε ήδη χάσει μια πληρωμή σε ένα σημαντικό πιστωτή που θα μπορούσε ενδεχομένως να παγώσει οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική βοήθεια, θα πηγαίνατε σε ένα σχέδιο για τη διατήρηση της κίνησης της οικονομίας, αν ερχόταν το χειρότερο σενάριο», αναλύει ο Myles Udland.

Aυτό που στην πραγματικότητα θα ήταν τρελό, είναι να μην υπήρχε σχέδιο σε ισχύ καταλήγει ο Udland.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει ποιό ήταν το Plan A που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση και ο τέως υπουργός οικονομικών με ένα βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα που θα μπορούσαν να αποδεχτούν οι εταίροι/δανειστές μας; Αντί όμως για ένα σε βάθος επεξεργασμένο Plan A, κατέθεταν εκθέσεις ιδεών στο Γιούρογκρουπ και μοίραζαν χαμόγελα στις κάμερες και ψεύτικες ελπίδες στο λαό για μια έντιμη συμφωνία, με αποτέλεσμα να μας οδηγήσουν εδώ που μας οδήγησαν. Αλλά πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, διότι είχαμε τουλάχιστον ένα Plan B!
Ποιός Krugman? Αυτός που πριν από μια εβδομάδα δήλωνε στο CNN πως σοκαρίστηκε από την έλλειψη σχεδίου Β από το ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον είχε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες του κόμματος? http://www.independent.co.uk/news/business/greece-debt-crisis-live-nobel-prize-winning-economist-paul-krugman-admits-he-overestimated-the-competence-of-the-greek-government-10401092.htmlΜήπως θα πρέπει εμείς οι Έλληνες να αρχίσουμε να δυσπιστούμε απέναντι σε κάθε αυτόκλητο εγχώριο ή εισαγόμενο "ειδικό" αυτόκλητο ψευδοπροφήτη που χτίζει καριέρες και περιουσίες στην πλάτη μας και να δούμε λίγο με νηφαλιότητα πόσο μας δουλεύουν και που καταντήσαμε? Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί λαμόγια.....
Πριν λίγες μέρες ο κύριος Κρούγκμαν έλεγε πόσο είχε υπερεκτιμήσει την ελληνική κυβέρνηση που δεν είχε plan B κι ότι σοκαρίστηκε από το γεγονός αυτό.Τώρα λέει ότι υπήρχε plan B κι όσοι σοκάρονται από αυτό είναι υποκριτές.Όπως λένε στο χωρίο μου:Get your facts straight και Pick a side and stay there!
Το είχε πει αυτό διότι δεν είχε αποκαλυφθεί το plan B. Τώρα που αποκαλύφθηκε λέει ότι το θεωρεί καλό. Κοινώς, he picked a side and stayed there, εσύ απλά δεν το κατάλαβες.
Η φωνή της λογικής ξαναχτυπά. Αν είναι δυνατόν να καταδικάζουμε την κυβέρνηση επειδή ήθελε να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο. Δηλαδή με το σκεπτικό αυτό να μην κάνουμε εμβόλιο αν δεν κολλήσουμε κάτι, γιατί να είμαστε προετοιμασμένοι και γι'αυτό;
α) δεν ηταν το σχεδιο β ηταν το σχεδιο α που επιδιωκε τοσο καιρο ο βαρουφακηςβ) η κυβερνηση και ο βαρουφακης δεν εχουν εκλεγει εν ειδος Ρωμαιων δικτακτορων να κανουν οτι τους καπνισει γιατι ειναι εξυπνη. Ειχαν συγκεκριμενη εντολη, πολυ συγκεκριμενο προγραμμα να εφαρμοσουν και οχι να εξαπατησουν το κοσμο με μια δηθεν διαπραγαμτευση.γ) γιατι το σχεδιο παρεμεινε κρυφο παρα την ευκαιρια επικυρωσης του με το δημοψηφισμα; Δεν θυμαμαι κανενα βαρουφακη να λεει τιποτα πριν το δημοψηφισμα.δ) καταλαβαινεις οτι αυτο το σχεδιο θα ειχε μια πιθανοτητα επιτυχιας αν οι αλλοι δεν ειχαν αποφασισει εξοδο απο ευρω και ισως τον Φεβρουαριο ξανα. Αν ο Μπαρουφακης εβαζε μππροστα τα IOUs ξερεις τι θα ελεγε ο Σοιμπλε: Μπραβο και συμφωνω. Αρα ολο το σχεδιο ηταν μια φαρσοκωμωδια.ε) ποιοι ειναι αυτοι οι 84 τυποι που αναλυει το σχεδιο του με πασα λεπτομερεια (και προφανως το καιει). Εχουν σχεσεις εμπιστοσυνης που δεν τις γνωριζουμε;;; Ποιες και γιατι ειναι αυτες;και τελος: δεν σε προσβαλει να τα λεει χαρτι και καλαμαρι σε αυτους τους 84 τυπους (ο συντονιστης ειναι πρωην υπουργος οικονομικων των ... Τορις!!!) και σε σενα, τον "κυριαρχο" λαο, να ταιζει σανο και θρασυτατα να παραδεχεται θα διαψευσει τα παντα;;;Αυτο δεν ηταν ενναλακτικο σχεδιο, με οποιαδηποτε νομιμοποιηση αλλα παρακρατικος εκτος νομιμοτητας, δημοκρατικης νομιμοποιησης και εντολης, μηχανισμός οπως σχεδιαστηκε και ιδιαιτερα οπως αποκαλυφθηκε, σε ενα αδιαφανη κυκλο 84 συνομιλητων και εταιρων του Βαρουφακη.