ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Der Spiegel: Η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης

Der Spiegel: Η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
2

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει τη θέσπιση ενός υπουργείου οικονομικών της Ευρωζώνης με δικό του προϋπολογισμό και τη δυνατότητα να επιβάλλει φόρους για όλες τις χώρες – μέλη.

Την ιδέα έριξε στο τραπέζι τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ  κάνοντας λόγο για ένα πλαίσιο αυστηρότερου, κοινού ελέγχου επί των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου δημιουργίας μελλοντικά, ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών.

Σε έκθεση που εκδόθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με άλλους θεσμούς της ΕΕ, ο Γιουνκέρ πρότεινε την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας για χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν κρίση σε συνδυασμό με αυστηρότερα πειθαρχικά μέτρα για χώρες που δεν πετυχαίνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Η αποκαλούμενη «Έκθεση των Πέντε Προέδρων» (Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, Ντόναλντ Τούσκ, Μάρτιν Σούλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ) πρότεινε βήματα «ταχείας διευθέτησης»  τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μέσα στην επόμενη διετία, όπως η θέσπιση ενός κοινού συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και προώθησης της ανταγωνιστικότητας καθώς και η δημιουργία, στο απώτερο μέλλον, ενός υπουργείου της ευρωζώνης.

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο Der Spiegel πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται ανοιχτός στην ιδέα μεταφοράς «σημαντικών χρηματοδοτικών πόρων» από τα έσοδα που θα προέλθουν από τη φορολογία του υπουργείου του σε ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα, μια επιλογή ήταν οι 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης να μεταφέρουν τμήμα των εθνικών τους εσόδων από το φόρο εισοδήματος και τον φόρο προστιθέμενης αξίας, στον κοινό κουμπαρά ενός τέτοιου προϋπολογισμό της ευρωζώνης. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά αυτά τα θέματα», δήλωσε στο περιοδικό πηγή που πρόσκειται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκπρόσωπος του Σόιμπλε με τη σειρά της ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε το συγκεκριμένο δημοσίευμα λέγοντας ότι η συζήτηση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού μόλις ξεκίνησε. «Επί μέρους στοιχεία υπό συζήτηση θα πρέπει να εξεταστούν μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο και θα χρειαστούν επίσης αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες», είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την έννοια, η αναφορά σε έναν 'ευρω-φόρο' είναι απολύτως παραπλανητική».

2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αν δεν είναι τρολιά, μόλις σταμάτησε η επέκταση της €ζώνης οριστικά κι αμετάκλητα.Ίσως και να ξεκίνησε η αποδόμησή της.Ποιος ξέρει τι κακοχάμπερα παίρνουν από τις αγορές και τις κεντρικές τράπεζες του υπόλοιπου κόσμου για το € και τα ‘χουν παίξει τόσο για να μελετούν στα σοβαρά τέτοια θέματα.
όσο πιο κεντρική γίνεται η εξουσία ναι μεν φαίνεται κάτι να είναι μεγάλο και άρα καλύτερα, αλλά είναι χειρότερο για τα μικρά και αδύναμα κομμάτια του.ούτως ή άλλως το πιθανότερο είναι 2 τέτοιες Ευρωπαικές ενώσεις. μια να ηγείται από Γερμανία και μια από Γαλλία.